Hysterie a její vývoj

18. 01. 2013 | 18:19
Přečteno 24653 krát
Hysterie, kterou pamatuji ještě v plné nádheře, je jedna z nejdéle doložených poruch. Již v 19. století př. Kr. je popisována v papyru Kahun věnovanému především gynekologické problematice a je zde uvedena i její příčina: děloha se utrhne ze svého místa, bloudí po těle a tam, kde se usadí, působí příznaky. Doporučená kauzální léčba spočívala ve vykuřování, které mělo přilákat dělohu zpět a vkládání sošky posvátného ptáka Ibise do vaginy.

Antické Řecko přejalo tuto koncepci bez větších úprav a na počest putující dělohy (=hysteron) poruchu pokřtilo. Středověk připisoval hysterické příznaky posedlosti ďáblem, nicméně za jeho nejjistější vypuzení se považoval a realizoval vaginální koitus. Po něm se vrátila do medicíny děložní teorie. Ambrois Paré vynalezl vykuřovací pesar, který se v lepších rodinách běžně používal ještě na počátku dvacátého století. Osvícenství přineslo jako terapeutickou myšlenku arteficiální vyvolávání hysterického záchvatu – orgasmu. V soukromé praxi se lékaři činili manuálně, v ústavech se používaly „pelvické“ na genitál směřující vodní masáže, ne nepodobné skotským střikům. Vznikají nejrůznější léčebné vibrátory a v roce 1902 Hamilton Beach Co. patentovala elektrický vibrátor pro maloobchodní prodej. Byl to pátý elektrický přístroj pro domácnost (po šicím stroji, boileru, toasteru a vysoušeči vlasů). Vysavač a žehlička se objevily až po dalších deseti letech.

Teprve Jean Martin Charcot v Salpêtrière stanovil diferenciální diagnózu mezi hysterickým a epileptickým záchvatem a umístil hysterii nejprve mezi neurologické a teprve krátce před svou smrtí definitivně mezi psychiatrické poruchy. Charcot dospěl k závěru, že mnoho jeho pacientů i pacientek s hysterií (o jejím výskytu u mužů se vědělo již od dob Galénových, leč dámám byla po právu důsledně dávána přednost) trpí následky psychického traumatu, např. prožité železniční neštěstí, nebo pád z lešení, a to nikoli v důsledku tělesného zranění, ale v důsledku představ, které si o události udělali.

Lékaři z celé Evropy jezdili na Charcotovy přednášky a tak se na ročním stipendijním pobytu v Salpêtrière ocitnul i Sigmund Freud, kterého zaujala jak problematika hysterie, tak její hypnotická léčba. Po desetiletí práce s hysterickými pacientkami, nejprve s Breuerem, pak sám, intenzivních studií a úvah vydává 1895 Studii o hysterii, v níž postuluje, že za obtížemi se skrývá sexuální trauma z dětství, které může být jak reálné, tak – jak dodává později – fantazijně vyprodukované, zatlačené do nevědomí. Je zajímavé, že sexuální trauma (a fyzické týrání) se nachází v anamnéze mnoha pacientek a pacientů trpících funkčními poruchami.

Pokud jde o příznaky hysterie, je dobré připomenout Freudovu větu, že hysterie je proteus (=měňavka velká, Amoeba proteus, též Chaos Chaos). Živoucím skladištěm symptomů byla Anna O., vlastním jménem Berta von Pappenheim, Freudova a Breuerova slavná pacientka, která předvedla snad všechno. Počínaje motorickými a senzorickými obrnami, hysterickou slepotu i afonii, přes nejrůznější tělesné bolesti, kardiální, dechové a trávící obtíže, závratě, abázii, astázii až po hysterické pseudotěhotenství (pseudocyesis). Po neúspěšné léčbě úspěšně sublimovala v přední feministku a dostala se až na známky Bundespost.



Hysterické obrny většinou měly symbolický význam a nahrazovaly skutečná přání postižených; např. obrna HK byla dostatečnou omluvou místo jasného odmítnutí nějaké práce, slepota oznamovala, že „tohle nechci vidět“. Senzorické obrny, anestézie různých oblastí těla, neodpovídaly inervačním zónám, ale laickým představám o těle: „rukavicové“ zóny, hemianestezie končící přesně v mediální čáře, vázlo polykání tekutin, ale pevná sousta nedělala obtíže, atd.

Vrcholným číslem bohaté symptomatologie byl velký hysterický záchvat tonicko klonických křečí, bez pokousání a pomočení, končící opistotonem, při němž byla postižená osoba vypjatá jak luk opřena o podložku jen patami a zátylkem. Někdy současná hyperventilace vyvolal i tetanické projevy.

Epidemii hysterických obtíží, která postihla Anglii v období velkých sociálních a ekonomických změn, se vyznačovala bolestmi v podžebří (odtud hypochondrie) doprovázenými únavou, malátností a změnami nálad, popsal námořní lékař Thomas Trotter v knize Nervous temperament (1807): „nervové příznaky jsou po Anglii tak rozšířeny, že ohrožují národní velikost a nezávislost... udělají z nás snadnou kořist vetřelců; a nakonec nás změní v národ otroků a ideotů“.

K příznakům tělesným se neoddělitelně pojí – a někdy dominují – příznaky psychické: vypjaté a dramaticky předváděné emoční projevy, střídání nálad, často bezdůvodné, egocentrismus až narcismus a manipulativnost. Jedna anglická definice mluví o „zvláštní schopnosti dělat nepříjemnosti.“ Empatie těchto osob je hraná, proto jejich vztahy jsou vratké a nakonec vedou k pocitům osamělosti, pod níž lze najít skrytou depresi a úzkost.

Čtyři tisíciletí se hysterie držela v hitparádě chorob a těžko říci, co její tvářnost tak změnilo v posledním půlstoletí. Nejprve o ni ztratili zájem badatelé. Několik autorů se domnívá, že důvodem poklesu zájmu bylo „rozluštění“ mechanismu hysterie a dále Charcotova smrt. Tohoto významného neurologa totiž považují za hlavního hybatele dění věnovaného této poruše. Přitom se tak děje v době, kdy první světová válka přinesla mnoho otázek týkajících se velmi blízké problematiky „válečných neuróz“.

Navzdory úpadku zájmu vědců, mezi lidem obecným kvetla hysterie dál tisíci květy. Ještě v šedesátých letech minulého století byla otázka diferenciální diagnózy hysterie a epilepsie podrobně probírána ve třech oborech: interně, neurologii a psychiatrii. V psychiatrické léčebně, kam jsem po promoci nastoupil, jsme přijímali nejméně jednou týdně pacientku s velkými hysterickými příznaky. Dnes tam neregistrují jediný takový případ, jak je rok dlouhý. Neorganické parézy se dosud vyskytují na neurologiích, jak u nás tak ve světě, je jich však poskrovnu.

Je tu ještě jedna zajímavá analogie z transkulturální psychiatrie. Tak jako euroamerická civilizace měla hysterii, měly jiné kultury podobné psychopatologické projevy funkčního charakteru s bizarními symptomy a exotickými názvy. Amok s běsněním, východoasijské koro ohrožující muže retrakcí penisu a jeho zanořením do břišní dutiny, eskymácké windigo, kostrouna z ledu měnícího postižené lidi v kanibaly a tamtéž řádící piblokto velice podobné hysterickým paroxysmům. Byla to pestrá sbírka, které se s láskou věnovali evropští psychiatři, když měli pocit, že domácí líchu už dostatečně zorali.

Dnes se tento obor zaměřuje především na problémy spojené s migrací a z ní vyplývající akulturací a na duševní zdraví minorit, ale ani na kuriózní klinické jednotky nezapomíná. Italský psychiatr Carta konstatuje, že tyto projevy jsou čím dále tím vzácnější, zatímco stoupá výskyt depresí a somatizací, což připisuje „westernalizaci“; u nás více používáme pojem globalizace.

Zákonitě se tedy nabízí úvaha, že většina lidí trpících především psychosociálním dyskomfortem, který se dříve projevoval formou hysterické symptomatologie, změnila charakter svých projevů na takové, které více odpovídají charakteru současného světa. Spektákl pro publikum byl nahrazen učesanou symptomatologií pro vědeckou medicínu, kterou velké hysterické projevy přestaly přitahovat.

Na danou situaci reagovaly i klasifikační systémy. Jednak se díky zlepšené diagnostice vylouply ze sběrného koše hysterie samostatné jednotky, především panická porucha, ale také temporální epilepsie, posttraumatická stresová porucha, generalizovaná úzkostná porucha a další, jednak samotný pojem značně zlidověl a stal se nežalovatelnou nadávkou, což dehonestovalo pacientky s touto diagnózou. V ICD 10 už najdeme z původního označení jen „dissociační poruchy“. Ale kam se přestěhovalo to množství postižených?

Moje odpověď je: mezi lépe vypadající somatizační spektrum. Ani tam jim však není dobře, protože v descartovském modelu mají pocit, že nedostali dostatečně závažnou diagnostickou nálepku, že jakýkoliv přílepek „psycho-“ implikuje prvky voluntaristické autosugesce, nebo někdy až simulace. Tento pocit nepatřičnosti posiluje skutečnost, že nad somatickými obtížemi s předpokládanou velkou psychosociální komponentou panuje dvojvládí somatických oborů a psychiatrie, jejíž pomoc pacienti odmítají, neboť se cítí stigmatizováni psychiatrickou diagnózou. Proti mysli je jim zejména psychoterapie, v níž cítí instinktivně nebezpečí setkání s nemilými skutečnostmi, loudavý průběh („dejte mi pilulky, ať to rychle pomůže“) a nutnost změny, ke které nemáme nikdo velkou chuť.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy