Jasná zpráva jak udržet váhu

28. 12. 2018 | 00:07
Přečteno 21628 krát
V roce 1990 vyšel v inzertních novinách tento text: Kdo mi pošle v obálce dvacetikorunu a ofrankovanou obálku se svou adresou, dostane zaručený recept na zhubnutí. Jeden z mých známých tak učinil a skutečně do několika dnů mu přišla „jeho“ obálka zpátky a v ní lístek s jediným doporučením: NEŽER! Natolik ho to dopálilo, že se rozhodl rady uposlechnout – když už do toho investoval takovou sumu – a vskutku: do šesti týdnů měl dole pět kil. Po vánočním obžerství takového výsledku můžem dosáhnout do Matěje také – ale co potom?

Zatímco většina lidí na Zemi trpí podvýživou, takzvaně civilizovaná část populace stůně a umírá vlastně na přejídání – obezitu, cukrovku a jejich důsledky pro srdce, cévy a ostatní tělo. Nadváha (prý to ošklivé slovo bude v rámci korektnosti záhy zakázáno a nahrazeno pojmem podvýška) trápí už většinu populace a obezita se dnes vyskytuje častěji než před sto roky tuberkulóza. Většina časopisů pro ženy uvádí desítky rad, kterak zhubnout, což se někdy dokonce podaří, zapomíná však dodat, že po šesti týdnech týrání a úbytku 4 kg následuje pár dní radovánek a do měsíce přírůstek 7 kilogramů a 85 gramů.

Jsme to, co jíme, neřekl poprvé žádný dietní poradce, ale v polovině 19 století německý filosof Ludvig Feuerbach, muž s příšerným plnovousem podobným rýžovému koštěti dole se rozšiřujícímu, aby tím dokázal materialismus, na který věřil. Dietní odborníci tuto hloupost od něj opisovali, neb netušili, že jsme to, co jedí naši mikrobi, náš střevní mikrobiom. Ano, nejsme já. jsme ekosystém s břichem plným mikrobů, které nás pomáhají život, bránit, udržovat v pohodě a nenervovat se. Je jich tam sto bilionů, což je jednička se čtrnácti nulami v závěsu a znamená to také, že je jich desetkrát víc než buněk našeho těla. Jejich dvě hlavní skupiny tvoří Firmikuti a Bakteroideti a mezi nimi je významná část Prevotel.

Mikrobi pracujou, ale také (a hlavně, a proč by ne) žerou. Firmikuti mají rádi západní typ stravy, Prevotely baští vlákninu. Je jasné, že čím se budeme krmit, to také bude krmit naše bakterie. Ty lépe krmené porostou a budou utiskovat ty podvyživené. Ale nejen to: budou také vyrábět mozkovou chemii, která bude regulovat naše chutě, abychom jedli to, co oni mají nejraději. Tudíž se stane, a je to popsáno mnohokrát ve světové literatuře, že saháte do lednice pro zdravou mrkev či brokolici a s nelíčeným údivem, ne-li s děsem, hledíte na svou ruku, která vytahuje klobásu – to způsobili Firmikuti. Nebo se ráno probudíte a jste obložení obaly od čokolád. A mezitím kalorie, ty malé sviňky, vám ve skříních zmenšujou šaty.

Často citovaná práce ukazuje, čím se živí 10-12leté děti z Florencie a z Burkina Faso. Ty florentské baští pizzu, těstoviny, brambůrky, čokoládu, zmrzlinu, sýry, salámy a další dobroty a zapíjejí to sladkou limonádou, zatímco afreické mají proso, fazole, zeleninu, semtam kuře, ale v období dešťů termity. Obsah jejich střev, pokud jde o mikrobiom, je diametrálně odlišný a co víc, odlišné jsou i jeho produkty. Africké děti mají ve střevech mnohem méně potenciálně choroboplodných bakterií a několikanásobě více slavných mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou dnes uctívány devotněji než posvátné krávy v Indii. To proto, že zabraňují zánětu a obezita je pokládána za zánět, stejně jako cukrovka II. typu, která se z ní často vyvine.

Pak jsou tu ještě regulační faktory hormonální, a to vzájemný poměr hormonu glukagonu vyvolávajícího pocit sytosti a inzulinu, který naopak vyvolává chuť k jídlu až hlad. Čím víc inzulinu, tím větší hlad a tím větší neochota spalovat energii a naopak touha shromažďovat ji do tukových zásob. Strava s vysokým obsahem sacharidů (=glycidů = cukrů = uhlohydrátů) vyvolává větší výdej inzulinu a paradoxně pak i větší hlad. Tyhle skutečnosti mohou také vysvětlovat, proč roste incidence obezity v zemích, kde před pár desítkami let uvěřili bludu, že tuky, pokud jde o obezitu, škodí a sacharidy ne.

Cara B Ebbeling(ová) s kamarády a kamarádkami sepsala a otiskla výsledky tříleté studie zaměřené na to, jak si i nadále udržet váhu po redukční kůře (Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. BMJ 2018;363:k4583, citované navíc v NEJM). Celkem 164 dospělých osob ve dvou odlišných lokalitách USA, které právě shodily 12 % své váhy, rozdělili badatelé do tří skupin s odlišným přísunem sacharidů. Té první jich ponechali v dietě jejich dosavadních 60 %, té druhé jen 40 % a té třetí jen 20 %. Pak je hlídali, jak to dodržují a průběžně je sledovali. Jak se dalo předpokládat, na konci ti ukáznění s malou spotřebou cukrů měli výraznější výdej energie a s tím související další váhový úbytek, střední skupina si zůstala na svém a ti, co se cpali sacharidy dokonce něco málo přibrali. Závěry studie poukazují především na příznivé působení nízkosacharidové diety na inzulinorezistenci.

Celkem je možné říci: nic nového pod sluncem. Doporučení snížit přísun sacharidů (a tuků) a zvýšit výrazně přísun vlákniny se táhne dietními doporučeními jak pověstná červená nit už několik let. Co je třeba dodat, že na to, aby se přestavěl mikrobiom, je třeba nejméně devíti měsíců a po nich je stejně nutné krmit víc Prevotely, aby se Firmikuti zas velmi ochotně a rychle nerozprasili a nezačli se dožadovat dortíků.

Psáno pro http://www.akademiepravdy.cz/

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen korektně a slušně vedené debatě. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V opačném případě se vystavujete riziku, že příspěvek administrátor odstraní z diskuse na Aktuálně.cz. Při opakovaném porušení kodexu Vám administrátor může zablokovat možnost přispívat do diskusí na Aktuálně.cz. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů. Redakce Aktuálně.cz.

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Boučková Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gazdík Petr · Glanc Tomáš H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heger Leoš · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chmelař Aleš · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Komárek Michal · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostkan Tomáš · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Krištof Roman · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Lalák Adam · Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Mahdalová Eva · Marksová-Tominová Michaela · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Mihovičová Jana · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Navrátil Marek · Němec Václav · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Bohuslav · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stejskal Libor · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šilerová Jana · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Štádler Petr · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel · Šumbera Filip · Švejnar Jan T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Tožička Tomáš · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wheeler Adrian · Wichterle Kamil · Witassek Libor · Wollner Marek Z Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy