Letadlem? Nikdy a nikam!

09. 11. 2013 | 00:05
Přečteno 4125 krát
Ahoj...
Ahoj...
Jak se máš?
A...kdo mi volá?
Tys mě nepoznal, jo?!

...........ne.
No přece Jana...
Hm...
Od Bedřicha...
Hm...jo ahá! Ahoj! Jak jsi mě našla po takový době?
Bedřich mi dal číslo.
A co se děje?
Vzpomněla jsem si na tebe...víš, naskytla se mi tak mimořádná příležitost, že jsem si řekla, že se o ní s tebou podělím...
A...proč?
Protože když to klapne, tak u toho svýho psaní budeš moct sedět imrvére...
To mluvíš jako...o penězích?
O velkejch penězích...
Hm...a za co?
Máš zejtra čas?
Mám. Je neděle...
Máš oblek?
Hm...
Tak stůj v zejtra v sedm ráno v obleku u Muzea, já se stavím ještě pro jednu holku a vyzvednu tě tam.
A kam pojedeme?
Na takový jedno setkání...
Prosim tě, co seš tak tajemná? To jsi našla ropu, nebo co?
Nechci o tom mluvit do telefonu...
To je fakt bezvadný...
Tak zejtra?
Hm...
Tak jsme domluvení.
Fajn...hele...a není to žádný letadlo...
Ne...
Vopravdu?
Řikám ti, že ne.
Položil jsem telefon a uložil si k číslu jméno. Jana...neviděli jsme se pět let a najednou tohle? Ale je to hodná holka...nechápu. Položil jsem telefon na stůl, přinesl si boty k obleku a zjistil, že si dcera vypůjčila obě tkaničky...
Tu neděli jsem stál v SEDM hodin ráno u Muzea v obleku jako tvrdý Y a připadal si jako blbec. Po chvíli u mě zabrzdilo auto a já do něj skočil.
Ahoj!
Ahoj...to je Monika.
Ahoj, já jsem Tomáš...kam jedeme?
Uvidíš.
A dost, chci vědět, kam jedeme.
Je to asi padesát kilometrů. Takovej areál v lese u jedný vesnice (napsal bych, kde to bylo, ale je to už asi deset let, a já si to nepamatuju).
A tam zbohatneme?
No...vypadá to, že jo...
V sedm ráno...v neděli...to jste se zbláznily vy...nebo já?
Nikdo se nezbláznil. Uvidíš.

Zastavili jsme kdesi mezi vesnicemi v hlubokém lese, kde byl zničehonic klasickej komunistickej kulturní dům s hospodou. Vypadalo to jako Kulturák na Mýtince, protože na obě strany byly kilometry lesa a příjezdová cesta nikam dál nevedla. Parkoviště bylo přeplněné auty, espézetky byly ze všech konců republiky, dokonce i ze Slovenska a Německa. Proboha, co mohlo donutit ten dav odhadem tak dvou set lidí se shromáždit v týhle pustině v osm ráno? Došlo mi, že zřejmě nezbohatnu, ale na druhou stranu, když už jsem tam byl, tak mě to začalo zajímat. Vešel jsem do sálu, byl ohromný. Příchozí ho rychle zaplnili a úderem osmé byli všichni na místech. Hmmmm...disciplína musí bejt...začalo mi to tam lézt na nervy. Vedle publika seděli mládenci s cedulkou POŘADATEL a tvářili se. Najednou se zavřely dveře, všechno ztichlo, rozhrnula se opona a znalí věci propukli v potlesk, který bych očekával, kdyby se tam něco stalo. Jenže tam visel jenom ohromný znak eura polepený flitry, stůl, židle a na ní čtyři knihy. Někteří lidé začali pískat, pořadatelé si stoupli na židle, tleskali a mně definitivně došlo, že jsem se ocitl mezi magory uprostřed lesa na divnym místě. Zíral jsem kolem sebe a asi jsem i zapomněl zavřít pusu.
Tleskej...
Co?
Tleskej...
Proč?
To je takovej rituál...
Myslíš něco jako nedělní mše k euru?
Pořadatel se na mě zahleděl a začal tleskat o to víc, o co stejně jsem já netleskal. Po chvíli (delší, než byste si mysleli) to utichlo, magoři slezli ze židlí a chvíli bylo ticho. Nedělo se nic. Prohlížel jsem si veliké fotky těch, co už zbohatli, které byly rozmístěny na velikých panelech za pořadateli. Najednou se ozvalo cosi jako prezidentská fanfára, všichni až na mě vstali a na pódium přiběhla nějaká holka s culíkem a promluvila do mikrofonu. Měla tak nepříjemnej hlas, že jsem myslel, že to vzdám po první větě. Ale vydržel jsem i přesto, že aparatura, která ten hlas přenášela do sálu, zřejmě patřila nějaké rockové kapele a zbyla tam nejspíš po včerejší zábavě. Všichni si sedli a ona začala nám, blbečkům, co tam byli poprvé, vysvětlovat, o co vlastně jde. Měl jsem si za sedmdesát tisíc koupit čtyři knížky a sehnat další pitomce, který si je koupěj taky. Vstal jsem, otočil jsem se a začal si ty lidi prohlížet. Dvě stě zlodějů...to člověk jen tak nevidí.
Sednout!
Sedl jsem si a POŘADATEL se blahosklonně přikývl. A to byl moment, od kterého jsem věděl, že bude průser. Uvelebil jsem se na židli, soustrastně se podíval na Janu.
Co je?
Říkala jsi, že to není žádný letadlo! Co tady dělám? Proč tu jsem? To si fakt myslíš, že dám sedmdesát tisíc za nějaký posraný knihy, který navíc nebudou ke čtení?!
No, já myslela, že...dyť jsi to slyšel...
A ty sis je koupila?
...
Z nějakého důvodu zase všichni začali tleskat a pískat. Podíval jsem se na pódium a viděl jakéhosi mladíka, který prý měl už šest "pokolení" a sem přijel z Belize, kde si prý staví dům. Nedal bych mu korunu... Pak propukla diskuze. Přihlásil jsem se. Vyvolali mě. Otočil jsem se k lidem a hodně nahlas se jich zeptal, jestli jim nevadí, že vlastně všichni dohromady okradou ty poslední, na který se nedostane, až se to rozpadne. A rozpadnout se to musí, to víme všichni. Ozval se pískot, POŘADATEL na mě ječel že jsem duševní důchodce, ozvaly se i nadávky a když jsem se ptal, jestli mi teda někdo odpoví, tak přišel obrmuž (mám přes sto osmdesát, ale tomuhle jsem byl po bradu) a slušně, leč nesmlouvavě mi dal najevo, že pro mě seminář skončil, a za povzbuzování tý zlodějský lůzy mě vyváděl ze sálu. U dveří jsem se zastavil a ohlédl se. A najednou vidím, že tam, tam a támhle taky někdo vstává a míří ke mně. Nakonec nás od těch dvou set zlodějů odešlo pět a sedli jsme si do vedlejší hospody ke stolu a mlčeli. Pak jsme se představili a navzájem si poděkovali. A potom jsme si z toho začali dělat srandu. Co taky jinýho. Objednal jsem si colu a ostatní pivo.
My vám pivo dát nemůžeme.
Proč?
Protože teď to tady má ta firma.
A vy jste normální hospoda?
No...jo...
Takže nám přineste to pivo...
Ale já nemůžu...
A můžete nám zavolat toho, co vám to nařídil?
No...to asi můžu...
Vím, že za to nemůžete...ale nepřipadá vám to trochu na hlavu?
Já tu už viděl takový věci...
Odešel a po chvíli s vrátil s nějakým člověkem, který se nám snažil vysvětlit, proč se tam nesmí čepovat pivo v neděli dopoledne. Když jsme pohrozili policií a jeden z nás položil na stůl diktafon, tak řekl vrchnímu, ať jim to pivo natočí. Vrchní přinesl piva, přiťukli jsme si a povídali jsme si. Všichni byli fajn...normální lidi...5:200...
Seděli jsme tam asi půl hodiny, pak byla pauza, ze sálu se vyhrnuli zloději a utvořili frontu u obou záchodů a před stoly, kde stály připravené desítky sklenic s limonádou. Dívali se po nás, my jsme jim připíjeli na zdraví a oni nám ne. Pak se zase nahrnuli do sálu a kulturák ztichl. Nebylo úniku. Na stopa v neděli dopoledne v místě kdy nic nejezdí a v kvádru k tomu... Tak jsem šel aspoň do lesa, bylo hezky, našel jsem si hezký místo na slunci, sundal si sako, lehl si na něj, okamžitě jsem usnul a probudil se v jednu. Seminář pokračoval. Vstal jsem a cítil, jak mám na tváři otisknutou trávu. Tak jsem si zase lehl, díval se do nebe, bylo krásně teplo a v šikmých paprscích slunce létaly mušky. Poslouchal, jak otevřenými okny do lesa proudí organizovaný smích, aplaus, vrzání židlí a pochopil jsem že slečna Uřvaná se schopná mlít celej den. Trvalo to do čtyř do odpoledne a pak jsme jeli domů. Doma jsem si lehl a najednou se mi udělalo zle. Přišlo to zničehonic. Byl to stav, který jsem nikdy předtím nepoznal. Najednou jsem měl 39 horečku a bylo mi špatně od žaludku, což se mi stává v průměru tak jednou za pět let nebo ani to ne. Můžete se mi smát, ale vzhledem k tomu, že se mi uvnitř pořád vracel pohled na ty naštvaný zloděje, co mi nadávají za to, že jim bourám domeček z karet, na toho úlisnýho šéfa s hadíma očima, tak si myslím, že to byla reakce na to zlo, co z nich šlo, protože když jsem se ráno probudil, nebylo mi nic.
Je to už dlouho a s Janou se tomu dneska smějeme a peníze se jí samozřejmě nevrátily...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy