Na počátku byla zvídavost

06. 10. 2021 | 11:05
Přečteno 2474 krát
„Nemám žádné zvláštní schopnosti, jsem jen vášnivě zvědavý.“ Albert Einstein

Na počátku bylo... v Evangeliu podle Jana bychom našli slovo, ve Faustovi Johanna Wolfganga Goetha čin. Co kdybychom si na chvíli představili, že na začátku byla zvídavost – zájem o sebe, o druhé, o svět.
Kdybyste se někoho na ulici zeptali, jestli je zvídavý, tak by vám s největší pravděpodobností řekl ano, pokud by si nemyslel, že mu chcete prodat pojistku. Přesto může být zvídavost vzácnější dovedností, než si myslíme. Můžeme ji definovat jako zájem o cokoli nového.
V češtině lze vnímat jistý rozdíl mezi zvídavostí a zvědavostí. Zvědavost je vrozená, přirozená a univerzální kapacita, kterou všichni máme. Dozvědět
se, jak funguje z neurobiologického hlediska, je prvním krokem k probuzení naší dětské fascinace a využití jejího potenciálu.
Zvídavost jako taková je otevřenost tomu, co přichází. Zvědavost je mnohdy vnímána pejorativně, jako něco, co druhým narušuje jejich osobní prostor. Jako by zvědavost šla za hranici toho, co se ve společnosti nosí a co se smí. Zvědavost v tomto ohledu může být dvojsečná. Může být odmítána s odůvodněním, že na některé věci nejsme dostatečně zralí. Nebo může být vnímána jako přemrštěný a dotěrný zájem a vměšování se do věcí, do kterých nám nic není. V tomto případě může zavánět manipulací. Na druhou stranu zvědavost může podporovat inovace a vznik tzv. overachieverů, tedy lidí, kteří jsou úspěšnější než druzí právě díky zvídavosti. Tomu můžeme pomoci, pokud přijmeme zvědavost malého dítěte vedoucí k důvěře k vnějšímu světu.

Proč se zvědavosti někdy bojíme?
Někteří poukazují na to, že zvědavost stála za vyhnáním Adama a Evy z ráje. Filozof Thomas Hobbes považoval zvědavost za „chtíč mysli“ a Blaise Pascal viděl zvědavost „jen jako marnost“. Královna Viktorie odrazovala od zvídavosti svou vnučku, princeznu Viktorii: „Upřímně vás varuji před pokusy u všeho zjistit důvod a vysvětlení... Je to velmi nebezpečné a vede to pouze ke zklamání a nespokojenosti, rozruší to vaši mysl a nakonec vás to uvrhne do zoufalství.“ Zvědavost narušuje pořádky. I proto se u nás říká: „Nebuď zvědavej, budeš brzo starej.“ Souhlasíte? Kde bychom dnes bez vědy a zkoumání byli?

Pět dimenzí zvídavosti
01 Radostné zkoumání. Prototyp zvědavosti – touha hledat nové znalosti a informace a následná radost z učení a růstu.
02 Citlivost na deprivaci. Tato dimenze má zřetelný emocionální podtón, přičemž úzkost a napětí jsou výraznější než radost. O abstraktních nebo komplexních jevech přemýšlíme ve snaze o řešení problémů a doplnění mezer ve znalostech.
03 Tolerance stresu. Ochota přijmout pochybnosti, zmatek, úzkost vznikající při zkoumání nových, neočekávaných, složitých, tajemných nebo temných událostí.
04 Sociální zvídavost. Touha vědět, co si druzí lidé myslí a dělají, kterou naplňujeme pozorováním, mluvením, dotazováním nebo posloucháním rozhovorů.
05 Hledání vzrušení. Ochota podstupovat fyzická, sociální a finanční rizika a získávat rozmanité, komplexní a intenzivní zkušenosti.

Na zvědavost můžeme také nahlížet tak, že má dvě příchutě: příjemnou a nepříjemnou. Americký psycholog Jordan Litman je nazval I-zvědavost
a D-zvědavost. I-zvědavost označuje zájem, příjemné aspekty hladu po znalostech, zatímco D-zvědavost znamená deprivaci. Když se nám zdá, že nám chybí nějaká informace, vyvolává to v nás neklid a nepříjemné pocity. Snížení stresu z nevědění je třeba také jedním z důvodů, proč je v metru uváděn čas příjezdu další soupravy.

Jak zvídavost pěstovat?
K zapojení zvědavosti nám pomůže myšlenka typu „zajímalo by mě“. Čím více se něčemu divíme, tím více zapojujeme svoji zvědavost. Nemusíme ale vždy dostat odpověď na své otázky. Inspirací nám mohou být třeba děti, které se často ptají „Proč je nebe modré?“ a „Jak funguje čas?“, ale nepotřebují znát přesnou odpověď. Ptají se prostě proto, že jsou zvědavé na svět, ve kterém žijí.
Dále k zapojení zvědavosti pomáhá rozhovor. Promluvme si s druhými o svých otázkách. Možná také nebudou mít odpověď, ale mohou nám pomoci otevřít mysl jiným možnostem.
Další možností, jak pěstovat zvídavost, je pozorování. Pozorujme sami sebe a respektujme svůj vlastní styl a potřeby. Pozorujme, zda rádi začínáme věci pomalu, krok za krokem, nebo jestli spíš rovnou vyrazíme do akce. Není třeba soudit. Jenom shromažďujme informace. A zeptejme se sami sebe, co jsme viděli u ostatních ve stejné situaci.

Zvídavost v terapii
Proč vyhledáváme odbornou pomoc? Buď potřebujeme ulevit, potřebujeme vyléčit, anebo hledáme osobní růst. Nevíme, jak na to, ale máme o sebe samé zájem. Jsme zvědaví, na jakou společnou cestu se vydáme. Zvídavost na straně terapeuta se projevuje ve chvíli, kdy něčemu nerozumí, kdy by si rád doplnil obrázek a pomohl tak klientovi nahlédnout něco, co je skryté. Může se to dít skrze otázky, parafrázování, empatické reakce, přijetí nebo osobité reakce vycházející z terapeutova aktuálního prožívání.
V současnosti se v terapeutických místnostech můžeme potkávat s výroky jako „Bojím se, že se život vrátí do normálu“, „Jsem zvyklý na to, že vidím lidi přes Zoom či FaceTime nebo jim posílám zprávy. Mám strach, že nebudu vědět, jak s někým mluvit osobně“, „Jsem připraven začít znovu vídat přátele. Ale nejsem připraven se vrátit zpátky do metra nebo kanceláře. A nejsem si jistý, jestli ještě budu umět vést neformální rozhovor“, „Jdu do kanceláře a vidím lidi poprvé za rok, a přestože je znám ze setkání na Zoomu, doopravdy neznám nikoho z nich. Připadá mi to jako první školní den.“ Společně se tak budeme učit poslouchat vnitřní hlas, to, co skutečně chceme, a volit své tempo, jak opět vplout do reálného fyzického života a světa.
Zvídavosti má potenciál k překonání strachu. Často se bojíme neznámého, toho, o čem víme velmi málo. Zvídavost a snaha dozvědět se více obvykle působí na zmírnění tohoto strachu. Schopnost být zvědavý je koneckonců projevem svobody.

Zvídavost v každodenním životě
Zvídavost je krokem do neznáma. Když se zaposloucháme do motivačních řečí významných osobností, tak ke zvídavosti nepřímo vybízejí. Třeba když Steve Jobs mluvil k studentům Stanfordovy univerzity a sdílel s nimi svůj příběh, poukazoval na to, jak ho zvídavost dovedla k zájmu o kaligrafii a díky tomu mohl vzniknout Apple.

Hrdina Ted
Nedávno jsem téměř na posezení zhltnul seriál o fotbale Ted Lasso. Jedna z nejemotivnějších věcí, které jsem v poslední době viděl. Dva muži soutěží v šipkách. Na řadě je náš hrdina. Musí hodit 170, tedy 2 × 60 a 1 × 50. Téměř nemožný úkol. Hlavní postava se rozpovídá:
„Všichni mě celý můj život podceňovali. A roky jsem nepochopil proč. Vážně mě to trápilo. A pak jsem jednou vezl syna do školy a uviděl jsem citát Walta Whitmana. Buď zvídavý bez odsuzování (Be curious, not judgemental). Líbil se mi.“ BUM! Šedesát. „Nasednu do auta, jedu. Najednou mi to došlo! Nikdo z těch, kteří mě ponižovali, nebyl zvídavý. Mysleli si, že na všechno přišli, a tak všechno a každého hodnotili. A pak jsem si uvědomil, že jejich podceňování nijak nesouvisí s tím, kdo jsem. Kdyby byli zvídaví, tak by kladli otázky. Jako třeba: Hraješ hodně šipky, Tede?“ BUM! Šedesát. Na to bych odpověděl: Ano, pane! Každou neděli jsme hráli s tátou od mých osmi do šestnácti let, než zemřel.“ BUM! Padesát. Hrdina vyhrál. Zvídavost nám tedy může otevřít mnohé dveře.

Psáno pro Psychologie dnes

Zvídavosti se také dotkneme na konferenci Příroda v nás: Příroda a duševní zdraví, na kterou bych Vás rád pozval. https://www.terapiemezistromy.cz/konference/

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy