Hradec Králové: Nový fotbalový stadion bude mnohem krásnější, nápaditější a levnější než podle předchozího návrhu

04. 05. 2021 | 22:40
Přečteno 2747 krát
Při stavbě nového sportovního stadionu, který se stane i kulturním centrem východních Čech, ušetříme přes 200 milionů korun oproti předchozímu návrhu. Kolem stavby nadále koluje u veřejnosti a dokonce i mezi některými zastupiteli řada nelogických mýtů či neopodstatněných obav. Nabízím proto argumenty k jejich vyvrácení.

Objevil se právní názor, že by musela být prodloužena dvouletá lhůta na stavbu stadionu, kdyby bylo zapotřebí změnit územní rozhodnutí a stavební povolení. Abych nevstupoval do diskuze právníků, pro účely tohoto článku dejme tomu, že tomu tak je. Připomeňme, že budoucí stadion má stát na místě, kde byl stadion předchozí doveden až ke stavu demolice a kde dokonce i pouhé plány končily opravou dvou ze čtyř tribun. Nyní tam bude stavěn nesrovnatelně hezčí a zajímavější stadion s areálem možná místo dvou let o pár měsíců delší dobu. Navíc zdůrazňuji: jen možná a jen pokud je zmíněný právní názor správný. Bylo by tedy nešťastné jen kvůli tomu úplně celý projekt "od podlahy" revidovat. To by totiž bylo nevyhnutelně zdlouhavé a vrátili bychom se tak o několik let zpátky.

Koluje mýtus, že při postupu, který vybrala s podporou celého města pracovní skupina mého investičního náměstka Jiřího Bláhy, bývá cena o mnoho vyšší, než by jinak mohla být. Když vám jeden cukrář nabídne zákusek a druhý za stejnou cenu dort, vyberete si jistě dort. Pak vám ale někdo bude tvrdit, že kdybyste i od toho prvního cukráře vyžadovali stejný dort, pravděpodobně by vám jej upekl a dokonce ještě levněji. To vůbec nedává smysl. Je pravdou, že když skupině cukrářů řeknete, kolik peněz máte v kapse, a požádáte je, aby vám za to upekli co nejlepší dort, protože si koupíte jen ten vítězný, odradíte od této "soutěže" více cukrářů, než kdybyste si v kuchařce sami vybrali recept a požadovali od nich co nejnižší cenu. Ale v případě fotbalového stadionu soutěžili čtyři uznávaní "cukráři", což je dostatečné množství, a navíc jsme si dokonce už předem ověřili, že nebudou soutěžit jen jeden či dva.

Někteří lidé vyjadřují obavu, že stadion nebude postaven rychleji a levněji, než by byl podle někdejšího návrhu, který jsme se před dvěma lety rozhodli zamítnout. Ve skutečnosti bude oproti předchozímu návrhu ušetřeno dokonce přes dvě stě milionů korun. Před dvěma lety jediný soutěžící (sdružení firem) nabídl cenu 770 milionů korun (bez DPH). Nám se však nyní podařilo vysoutěžit cenu 568 milionů korun (opět bez DPH). Nový stadion přitom bude, na rozdíl od někdejších plánů, kompletně nový i s okolním areálem a s rozšířením možností z pouhého amatérského fotbalu (popř. ligového fotbalu, kdyby se u původního návrhu podařilo dodatečnými úpravami uspokojit aspoň požadavky české fotbalové asociace) na mezinárodní utkání a na řadu dalších sportovních i kulturních aktivit. Kromě fotbalu (včetně mezinárodních utkání) nabídne také tělocvičny a sály pro zájmové ("volnočasové") aktivity, přičemž jedna z tělocvičen bude obsahovat i vysokou lezeckou stěnu, dále nabídne venkovní běžecký ovál kolem stadionu (600 metrů dlouhý), krytou stometrovou běžeckou dráhu, ubytování pro sportovce a vedle stadionu rovněž amfiteátr, dětské hřiště a hřiště pro míčové hry. Samozřejmě platí, že se na stadionu budou konat i různé hudební akce či veletrhy, podle toho, o co budou mít Hradečáci i turisté zájem.

Jestli by byl stadion vycházející z původního návrhu hotový dříve, nelze jednoznačně posoudit, ale je to krajně nepravděpodobné, protože původní návrh obsahoval obnovu pouze dvou ze čtyř tribun. Předchozí vedení města by tak, kdyby "vládlo" dosud, muselo na dostavbu dalších tribun (a případně dalších zlepšení, která nabízí současný projekt, včetně požadavků od UEFA) sebrat velký balík peněz z jiných projektů (např. by se vůbec nemohla stavět moderní odlehčovací služba v Honkově ulici), nebo by si Hradec musel vzít hodně velký úvěr. Bez ohledu na to, jestli by zbývající tribuny byly pod taktovkou jiného vedení města stavěny dražším, nebo čistě teoreticky naopak naším způsobem (což ale původní projekt neumožňoval). Navíc není pravda, že klesly ceny stavebních prací.

Proč jsme ale nejednali ještě o vylepšení vítězného návrhu, jak nám vytýkali někteří zastupitelé? Tedy proč jsme od cukráře nechtěli místo dortu jednopatrového minimálně dvoupatrový, a to za stejnou cenu? Vítězná nabídka totiž byla uceleným a navíc velmi propracovaným komplexem. V rámci dalších fází projektu si případně ještě budeme moci přát různé změny. Musíme si však dát velký pozor, aby se nejednalo o změny k horšímu. Za každé naše další přání bychom si totiž buď museli připlatit, nebo bychom logicky museli "vyhodit" něco z nabízených funkcí budoucího areálu. Dostali bychom pak sice dvoupatrový dort, ale bez oříšků i čokoládového krému. Navíc by se klidně mohlo stát, že by byl výsledkem dvoupatrový dort s marcipánovými ozdobami, jenže bez půlky "přízemí". Takže by bez ohledu na znalosti a možnosti konkrétních stavařů, bez ohledu na ubíhající čas a možná i bez ohledu na cenu jednotliví zastupitelé či "zákulisní lobbisté" neuváženě (nesystematicky) přidávali další a další svá přání a rady uznávaným stavebním firmám, co mají udělat lépe. Rozhodně nemělo smysl se do takového experimentování pouštět už ve fázi soutěže. Navíc, kdybychom chtěli ještě hezčí stadion, hrozilo by, že zhoršíme česko-německé vztahy, protože by pak už byl hradecký stadion hezčí než ten dosud nejkrásnější, stadion fotbalového klubu Bayern Mnichov.

Vizualizace (Tomáš Vymetálek Architects)
Vizualizace (Tomáš Vymetálek Architects)


Ve veřejném prostoru padla rovněž otázka, jestli bylo součástí výběrového řízení např. vyptávání se na soutěžící (získávání referencí). Vítěz byl totiž jednoznačný. Jenže hodnotit kandidáty z řad osvědčených známých velkých firem, které na našem území i v evropském prostoru působí již řadu let, spíše podle referencí, než podle kvality navrhovaného stadionu, by bylo naivní.

V souvislosti s výběrem vítězného návrhu padl dotaz i na budoucí provozní náklady (myšleno asi zejména ty, kterým se nelze vyhnout, jako je údržba, nikoli třeba náklady na vytápění tamní budoucí ubytovny pro sportovce). Jenže ty jsou pro všechny varianty z povahy věci podobné a u takhle velké investice by vůbec nebylo rozumné vybrat výrazně méně kvalitní nabídku jen proto, že třeba podle odhadů přináší o něco nižší následné provozní náklady.

Někteří zastupitelé nezklamali a pro nejlepší návrh nehlasovali. Důvod? Těžko říci, např. krajinný ekolog, který byl donedávna v úzkém vedení města, i jeho strana nádherný návrh stadionu ignorují, protože mají aktuálně na starosti boj za záchranu více než deseti metrů jisté vyšlapané lesní pěšiny. Nebo je na nás tento bývalý náměstek prostě naštvaný, že už není ve vedení? Vždyť z koalice odešel sám, bez nátlaku a vlastně i bez přesného důvodu. Víme jen, že se ekologovi nelíbil návrh stadionu připravený za předchozího vedení města. „Základním problémem bylo špatné zadání od bývalého vedení. Teď máme před sebou výsledek finkovsko-vedlichovského předraženého projektu," uvedl krajinný ekolog na podzim 2019 na adresu bývalého primátora z HDK a jeho investičního náměstka (z TOP 09, odkud však před volbami odešel).

Nakonec však pro jednoznačného vítěze hlasovalo 27 z 36 přítomných zastupitelů a nikdo nechtěl hlasovat přímo proti němu. Většina jiných hlasování bývá z hlediska potřebného počtu hlasů "na hraně", ale v tomto případě zastupitele kvalita vítězného návrhu přesvědčila. Nyní se můžeme těšit na výsledek a na radost v očích Východočechů i turistů. Řečeno slovy jednoho z textů od Jiřího Suchého, "náš cíl je krásný a schválený Národním výborem".

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy