Bendlova partička

22. 09. 2011 | 14:11
Přečteno 4266 krát
S působením Petra Bendla v roli hejtmana Středočeského kraje je neodmyslitelně spojen proces privatizace středočeských nemocnic. Nejde však pouze o samotný prodej nemocnic. Během vlády Petra Bendla bylo ve středočeských nemocnicích uzavřeno velké množství smluv o pronájmu dlouhodobého majetku a privatizaci služeb, které byly pro nemocnice zcela nevýhodné.

Nevýhodné pronájmy.
Například ve všech krajských nemocnicích byly na 30 let pronajaty za velmi podivných okolností dialýzy. V kolínské nemocnici, kterou tehdy řídil bývalý ministr zdravotnictví a poradce pana Bendla pan Rubáš s panem Cabrnochem, šli ještě dál. Pronajali nukleární magnetickou rezonanci, za kterou soukromý provozovatel dostával od zdravotních pojišťoven zhruba 2,5 milionů měsíčně, při čemž jeho náklady byly kolem půl milionu měsíčně. Čili na tom každý měsíc vydělal dva miliony korun.
Napravujeme jejich chyby.
Po nástupu na kraj jsme museli začít vyjednávat s těmito soukromými pronajímateli a podařilo se nám domluvit podstatně vyšší nájmy. Zatímco za pana Rubáše a Bendla platil pronajímatel magnetické rezonance kolínské nemocnici 30 tisíc korun, my jsme z něho dostali desetinásobek. Přesto nám to nestačilo. Koupili jsme vlastní přístroj, provozujeme ho a ty dva a půl milionu dostává od pojišťoven naše nemocnice, která zisk z provozu přístroje dává na platy lékařů a sester a do obnovy nemocnice. Toto je jasný příklad toho, jak se provozují nemocnice pod vedením ODS a jak se o to snaží sociální demokracie. Určitě uděláme taky nějaké chyby, ale rozhodně neobíráme kraj, nemocnice, pacienty a zdravotníky o stovky milionů, jako to dělala ODS.
Mazaný Mareš.
Zajímavé byly také smlouvy na praní prádla. Například z kladenské nemocnice se odváželo prádlo až do Náchoda. Proč by v Náchodě nemohli prát Kladnu, když by to bylo levnější? Jenže ono to bylo výrazně dražší než kdekoliv v okolí! Petr Bendl může opět říkat, že o tom nevěděl, a já mu to budu docela věřit, protože je poměrně obtížné se k takovýmto smlouvám dostat, pokud se o to aktivně nestaráte. Tehdejší ředitel nemocnice pan Mareš navíc těsně před volbami podepsal s touto prádelnou dodatek, kde jsou najednou nemalé smluvní pokuty, pokud by nemocnice chtěla smlouvu vypovědět. Dalo nám zhruba rok práce tuto nevýhodnou smlouvu ukončit a najít někoho, kdo pere kvalitněji a podstatně levněji.
Ušetřili jsme 80 milionů.
Ačkoli Petr Bendl v tomto směru sám nic pozitivního neudělal, kritizuje nás teď za to, že jsme zřídili příspěvkovou organizaci, která funguje jako kontrolní a koordinační orgán a která stála pouhý zlomek oproti tomu, co už ušetřila. Jen na smlouvě s prádelnou z Náchoda každý rok ušetříme více než milion korun. Zajímalo by mě, zda pan Bendl věděl například také o tom, že pan Rubáš jako ředitel kolínské nemocnice platil jen za právníka více než sto tisíc měsíčně. Dnes podobné služby díky koordinační a kontrolní činnosti pořizujeme za částky třetinové nebo pětinové. Takže zatímco pánové Bendl, Rubáš, Tluchoř a Cabrnoch připravili při privatizaci nemocnic Středočeský kraj o tři čtvrtě miliardy korun a na dalších nevýhodných smlouvách o další desítky milionů korun ročně, my jsme díky tomuto koordinačnímu orgánu za dva roky ušetřili částku zhruba 80 milionů korun.
Petríkův zlatý padák.
Zatímco v neziskových nemocnicích existuje výrazná kontrola vedení nemocnice ze strany dozorčí rady, která má být složena ze zástupců města, lékařské komory, zaměstnanců a samozřejmě i zřizovatele, v akciových společnostech si za Petra Bendla ředitelé nemocnic mohli dělat, co chtěli. Jeden příklad za všechny. Do benešovské nemocnice dosadil Petr Bendl pana Petríka, nejprve jako zdravotního radu, později jako ředitele. Na jeho původní místo dosadil jeho družku paní Hellerovou, která se pak stala náměstkyní ministra Julínka. Akciová společnost byla řízena podle společenské smlouvy, kterou schválil Petr Bendl a která říkala, že si vedení společnosti nechává jednotlivé kroky schvalovat od představenstva. A koho dosadil pan Bendl jako předsedu představenstva? Samozřejmě pana Petríka. Ředitel nemocnice a náměstci byli současně předseda a členové představenstva. To umožnilo panu Petríkovi poté, co dovedl nemocnici do obrovských dluhů, schválit sobě a svým kolegům z představenstva odměny ve výši čtyř milionů korun. Když se na to zeptáte Petra Bendla, je zase plný údivu! Jak se to mohlo stát? Obdobně to fungovalo i v nemocnici v Kolíně. Ředitel nemocnice pan Rubáš byl zároveň i předsedou představenstva a jeho náměstek pan Cabrnoch členem představenstva. Proč by se obtěžovali s nějakými cizími lidmi? Když už si to jednou sami vymyslí, proč si to taky neschválit? Podle této logiky ODS spolu s lidovci zprivatizovali brandýskou nemocnici.
Fígl s blokací.
Když tehdy běžela privatizace, pan Bendl do médií zapáleně prohlašoval: „Ničeho se nebojte! My máme v privatizační smlouvě jasně napsáno, že nemůže být privatizován žádný majetek nemocnic, proto jsme je konečně prodávali tak lacino!“ Dnes vidíme, že majetek nemocnic rozprodán byl! Jak je to možné? Jednoduše. Stačí se podívat do privatizační smlouvy, kde je napsáno, že prodej majetku musí schválit představenstvo příslušné akciové společnosti. Petr Bendl ještě před tím vtělil brandýskou nemocnici do majetku kolínské nemocnice. O tom, zda může být majetek brandýské nemocnice obratem rozprodáván, tak rozhodoval pan Rubáš s panem Cabrnochem, kteří prodej posvětili.
Drzost pana Rubáše.
Před časem za mnou přišel jeden novinář a říkal: „Mluvil jsem s panem Rubášem a ptal jsem se ho, jak to, že byly prodány majetky brandýské nemocnice, když tam byla blokace. Pan Rubáš mi řekl, že to bylo prodáno až za vás, tedy za nového krajského vedení.“ Já jsem mu na to odpověděl, že to tak skutečno bylo, protože jsme s tím už bohužel nemohli nic dělat. Čili pan Rubáš měl ještě tu drzost, že to chtěl shodit na nás. A když se ho teď zeptáte, jak je možné, že s tím souhlasil, odpoví vám: „My (tedy ODS) držíme heslo, že si majitel se svým majetkem může dělat, co chce.“ Porovnejte si to s tím, co říkal při privatizaci sladkým libým hláskem vlka, který si upiloval jazyk před kůzlátky: „Nemějte strach, nic se nemůže stát, máme tam blokace a nikdo nemocnice rozkrást nemůže.“
Hra a přetvářka.
Takovouto hru hraje pravice s veřejností. Když chce něco rozkrást, tak lidem říká, jak to bude báječné a všechno bude skvěle fungovat, jak to s nimi myslí dobře a nikdo se nemusí ničeho bát. Když před tím někdo varuje a upozorňuje, že je to jasný plán, jak to vytunelovat, tak o něm říkají, že jen straší a že je hulvát. Pojďme se bavit věcně, tedy nejlépe o počasí. Když k tomu pak skutečně dojde, najednou otáčejí a tvrdí buď, že nic netušili, všechno se to dělo za jejich zády a dělal to někdo úplně jiný, a nebo se snaží lidi přesvědčit, že už od začátku říkali, ať si s tím soukromý majitel udělá, co chce.
U nás tabu neplatí.
Ve vyspělé společnosti jsou však některé věci tabu. Je tabu obírat nemocné a ukazovat si svaly na invalidech. Stejně tak je tabu tunelovat nebo rozkrádat zdravotnictví. Bohužel je vidět, že nejsme vyspělou zemí a že k ní máme ještě hodně daleko, protože jsme nyní konfrontováni s tím, že má padnout jedna z posledních pojistek před další vlnou privatizace, tedy před další vlnou rozkrádání nemocnic ala ODS, ala pánové Bendl, Rubáš, Šnajdr a další.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy