Co nejvíce zajímá Rusy v evropských ekonomikách – nová ekonomická analýza

27. 07. 2020 | 23:24
Přečteno 4480 krát
V době, kdy je svět stále zaměstnán tématy spojenými s koronavirem, je to nyní především globální role Číny, co hýbe západními geopolitickými debatami. V porovnání s Čínou je Rusko více ve stínu, méně se mluví o jeho vlivu a geopolitických zájmech.


O ruských hybridních hrozbách a operacích bylo již mnohé napsáno, ať už se jednalo o dezinformační kampaně nebo zásahy do volebních procesů ve třetích zemích, jejichž prostřednictvím se Rusko snaží destabilizovat situaci uvnitř EU nebo jednotlivých evropských zemí.

Nesrovnatelně menší pozornost byla věnována ruské ekonomické přítomnosti v Evropě a to prostřednictvím klasických nástrojů, jako jsou přímé zahraniční investice, fúze a akvizice uskutečňované ruskými „soukromými“ společnostmi a investory. Ruské firmy se snaží napodobit mezinárodní firmy a společnosti tak, aby jejich se chování na mezinárodních trzích neodlišovalo od jejich západních protějšků. Jedním z konkrétních příkladů je sponzorování Gazpromu Ligou mistrů.

Bylo by však naivní věřit, že by velké ruské soukromé společnosti byly ve skutečnosti jen nezávislými, na zisk orientovanými podnikatelskými subjekty. V Rusku, díky „privatizací“ a svéráznému rozvoji domácího podnikatelského prostředí, jsou největší společnosti kontrolovány především jednotlivými oligarchy a dalšími manažery, kteří dnes nemají na výběr, než-li být blízkými spojenci Kremlu. Nemohou si dovolit ignorovat přání a doporučení jdoucí odtamtud.
Vlastníky ruských „soukromých“ společností jsou často blízcí osobní přátelé nebo důvěrníci ruského prezidenta Putina. Základem jejich „úspěchu“ je loajalita, blízkost a podřízenost zájmům Kremlu, než aby byli disciplinovaní a loajální. Nedávná historie ukazuje, že ti, kteří se pokusili neuposlechnout rozkazů a „rad“ pocházejících z Kremlu, jako tomu bylo v případě uprchlých oligarchů Borise Berezovského a Mykhaila Chodorkovského, byli umlčeni, zbaveni svého majetku a často museli opustit zemi.

Ruské vedení bezpochyby využívá ruské společnosti, aby jejich zahraniční expanze a akvizice odpovídaly i konkrétním politickým cílům Ruské federace. Tyto ekonomické aktivity se stávají součástí ruských hybridních snah realizovaných v zahraničí.

Proto jsme společně s našimi ukrajinskými kolegy považovali za nutné ukázat a zdokumentovat ruskou přítomnost v ekonomikách různých evropských zemí. Tato myšlenka vedla ke srovnávací studii založené na veřejných zdrojích, která mapuje ruské investice a akvizice a analyzuje současný dopad Ruska na ekonomiky následujících zemí: Německa, Rakouska, Polska, Ukrajiny a České republiky.

Jak ukazuje tato studie, i přes některé dílčí odlišnosti, existuje celá řada podobností ruských ekonomických zájmů v zahraničí. Ruské firmy se zajímají v zahraničí o taková klíčová odvětví, jako je energetika, bankovnictví, těžký průmysl, telekomunikace. Zajímavostí je, že mezi nové oblasti ruského zájmu patří rychlé občerstvení a pohostinství.

Nepřekvapivě hlavní oblastí zájmu Kremlu ve všech 5 analyzovaných zemí je energetický sektor. Nedávné poklesy cen ropy a plynu na světových trzích ovlivnily i pokles příjmů z jejich prodeje, které ale i nadále představují hlavní část příjmů ruského státního rozpočtu. Zde je nutné poznamenat, že Rusko tyto komodity používá nejen jako prostředek k vytváření příjmů z vývozu, ale také jako strategický a geopolitický nástroj, prostřednictvím kterého vyvíjí tlak na různé evropské země.
Pár faktů k energetice: Německo je největším spotřebitelem ruského plynu. Rakousko se stalo klíčovým evropským uzlem plynu v ruské distribuční síti plynu v celém regionu zahrnujícím Německo, Francie, Chorvatsko, Slovinsko, Maďarsko a Itálii. Ukrajina je stále závislá na spotřebě ruského plynu, i když do země proudí opačným směrem (tedy například z Polska nebo Slovenska). Značné množství dováženého zkapalněného plynu v Polsku pochází z Ruské federace.
Kromě ropy a plynu se ruské společnosti jako Rosatom zajímají o možné získání zakázek na dostavbu jaderných bloků v ČR, díky čemuž by se Česká republika stala ještě více závislou na ruských technologiích a dodávkách.

Rusko vedle energetického sektoru prosazuje své zájmy i v bankovním sektoru v Evropě. Ruské elity se snaží legitimizovat své příjmy prostřednictvím důvěryhodných evropských finančních institucí. V neposlední řadě jsou některé evropské banky často využívány k praní špinavých peněz. Německá Deutsche Bank čelila pokutám a pravděpodobnému právnímu stíhání vrcholového managementu kvůli své účasti v ruském systému praní peněz ve výši 20 miliard dolarů.
Některé rakouské banky také sloužily řadu let ruským oligarchům jako nástroj pro praní peněz. V nedávno zveřejněné kauze Danske Bank vyšlo najevo, že asi 967 milionů dolarů odteklo na účty do rakouské Raiffeisen Bank a účty dalších věřitelů v zemi. 1. Česko-ruská banka vlastněná Strojtransgazem poskytla v roce 2018 půjčku ve výši 9,5 milionu eur na volební kampaň krajně pravicové Front Nationale Marine Le Penové.

Mezi další rizika a hrozby, které stojí za zmínku, patří používání software a IT řešení ruských společností, jako je například antivirový výrobce Kaspersky Lab. Zatímco v roce 2019 americká Federální rada pro akvizice zveřejnila rozhodnutí pro další vládní instituce, zakazující používání produktů této společnosti kvůli obavám, že Kaspersky Lab má úzké vazby na ruské orgány. Nicméně, v EU jsou produkty společnosti Kaspersky Lab dále používány, protože podle Evropské komise chybí důkazy o tom, že by byly použity pro špionáž ze strany ruské vlády.

Další zajímavou oblastí, kterou stojí za to sledovat, je pohostinství a restauratérství. V roce 2019 se ruský řetězec pizzerií Dodo (ovládaný osobou s potvrzenými úzkými vazbami na ultranacionalisty) pokusil vstoupit na vysoce konkurenční trhy rychlého občerstvení v Německu a na Ukrajině. Předtím tato síť otevřela jednotlivé restaurace v celkem 11 zemích mimo Rusko, což je velmi neobvyklý krok, protože podobné řetězce obvykle spouštějí ihned síť více restaurací v dané zemi. Odborníci se proto domnívají, že takovéto obchodní aktivity Rusů v odvětví rychlého občerstvení a pohostinství v Německu a na Ukrajině vyžadují zvláštní pozornost a to s ohledem na bezpečnost potravin.

Nedávné zkušenosti Ukrajiny, že silná závislost na ruských trzích a rozsáhlé proniknutí ruských firem na domácí trh lze ve výsledku použít jako další nástroj politického nátlaku. Kreml několikrát ochromil ukrajinskou ekonomiku energetickými blokádami (plynové války v roce 2006, 2009), ekonomickými sankcemi (np. proti dovozu ukrajinských zemědělských výrobků). Řadu klíčových ukrajinských podniků navíc kontrolovali ruští majitelé (například velkou banku Prominvestbank nebo strojítrnskou a hutnickou skupinu „Industrial Union of Donbass“).
Spolu s těmito ekonomickými kroky Kreml destabilizoval a stále destabilizuje Ukrajinu i dalšími nástroji, jako jsou informační válka, politické zasahování do domácí politiky skrze spřízněné politické subjekty a politiky a nakonec přímou vojenskou agresí.

Během posledního desetiletí ruské přímé investice do evropských ekonomik dále rostou. Například ruské přímé zahraniční investice v Itálii, Rakousku a Nizozemsku vzrostly z pouhých 5,4 miliard EUR v roce 2006 na téměř 160 miliard EUR na konci roku 2017.

EU začala teprve nedávno vnímat a reagovat na podobná potenciální rizika a rizika vyplývající z přílivu zahraničního kapitálu a investic do strategických odvětví. Tyto úvahy (způsobené nejen investicemi Ruska, ale i dalších třetích států do ekonomik EU) nakonec vedly k tomu, že v dubnu 2019 vstoupilo v platnost Nařízení EU pro prověřování přímých zahraničních investic do EU. Členské státy EU jsou povinny toto Nařízení začlenit do národních legislativ do 11. října 2020. Tento nový právní předpis EU, který ale doposud nebyl v ČR přijat, pomůže lépe kontrolovat a mapovat ruské obchodní a ekonomické zájmy v evropských zemích.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy