Uzbecký diktátor zemřel, uzbecká diktatura žije dál

03. 09. 2016 | 10:40
Přečteno 7301 krát
Vládnoucí elita v Uzbekistánu nehodlá pustit moc

Kdo byl Islom Karimov?

Uzbecky prezident Islom Karimov zemřel několik dnů před oslavami 25 let nezávislosti Uzbekistánu. Autoritářsky vládl zemí od doby, kdy přesedlal z generálního tajemníka uzbecké komunistické strany a člena Politbura SSSR na prvního prezidenta nezávislého Uzbekistánu. Jeho vláda se neobešla bez zmanipulovaných prezidentských voleb a referend, která držela Karimova u moci až do hrobu.

Historická fotografie (1991): zcela uprostřed čerstvě zvolený prezident Uzbekistánu Islom Karimov, vedle něj zprava - petrohradský starosta Anatolij Sobčak a poněkud vzadu - jeho někdejší student, tehdy pracovník petrohradské radnice Vladimír Putin
Historická fotografie (1991): zcela uprostřed čerstvě zvolený prezident Uzbekistánu Islom Karimov, vedle něj zprava - petrohradský starosta Anatolij Sobčak a poněkud vzadu - jeho někdejší student, tehdy pracovník petrohradské radnice Vladimír Putin


Pod záminkou boje proti extrémismu Karimov nelítostně likvidoval jakékoli náznaky odporu vůči režimu. Je znám brutálními represemi proti svým politickým odpůrcům, včetně jejich kriminalizace a mučení. V roce 2005 byly krvavě potlačeny mírné protesty v Andižanu, při kterých vládní ozbrojené složky obklíčily a popravily několik set neozbrojených lidí, včetně žen a dětí. Byl to jeden z největších státem organizovaných masakrů na světe, srovnatelný s krveprolitím na pekingském náměstí Nebeského klidu. Uzbekistán společně s Turkmenistánem se pod vedením Karimova dostal na předposlední příčku v žebříčku míry demokracie, pod ním zůstala už jen Severní Korea.

Brutalita, s kterou Karimov potlačoval i náznaky islámského extrémismu v zemi, byla jeho esem v mezinárodní politice. Možná právě proto se jeho režim těšil podpoře jak Ruska, tak Spojených států. Rusko mu odpustilo obrovský dluh, USA dodaly nejmodernější zbraně – vše ve jménu boje proti radikálnímu islamismu a ve snaze odloudit nejlidnatější stát centrální Asie od svých geopolitických konkurentů, především Číny a Turecka. Mezitím Čína v tichosti podmaňovala Uzbekistán ekonomicky.

Kdy skutečně zemřel uzbecký prezident?

V pátek 26. srpna Islom Karimov vítal uzbecké olympioniky po návratu z Ria, což se neobešlo bez hodování a vodky, která patřila ke Karimovovým nejoblíbenějším nápojům ve chvílích nepohody i při oslavách. Tentýž den večer vůdce národa utrpěl mozkovou mrtvici a upadl do kómatu; podle zdrojů z jeho nejbližšího okolí zemřel druhý den, v sobotu nebo nejpozději v neděli. Jak se vyjádřil moderátor alternativního ruského televizního kanálu „Déšť“ Michail Fišman, kdy přesně „prezidenta vytáhli ze zásuvky“, to znamená odpojili od přístrojů, bylo přísně střeženým tajemstvím. V informačním vakuu se začaly množit zneklidňující zprávy o Karimovově smrti, ale zároveň prezidentova mladší dcera na sociálních sítích děkovala tisícům lidí za modlitby za otcovo uzdravení.

Ve čtvrtek 1. září proběhly nečekaně skromné oslavy 25 let nezávislosti Uzbekistánu, lidové veselice s tancem a živou hudbou byly zrušeny. Tohoto slavného dne prezident republiky Islom Karimov už nedožil. Nicméně z pohledu oficiálního Taškentu, Karimov i nadále žil a dokonce moderátor státní televize přednesl jeho slavnostní projev. Vláda označila jako oficiální datum úmrtí prezidenta až 2. září, den po oslavách.

Prohlášení uzbecké vlády a parlamentu o úmrtí prezidenta Karimova
Prohlášení uzbecké vlády a parlamentu o úmrtí prezidenta Karimova


Na oficiální oznámení o smrti svého prezidenta národ musel čekat skoro týden, stejně dlouho jako kdysi Sovětský svaz na potvrzení úmrtí Leonida Brežněva. Tato pauza zřejmě byla využita pro boj o moc, kterou uchopil nynější premiér země Šavkat Mirzijajev, blízký kamarád vdovy Isloma Karimova Taťjany a člen mocného samarkandského klanu, kam patřil i zesnulý prezident. Je to zřejmé i z faktu, že právě Mirzijajev vedl komisi připravující prezidentův pohřeb na 3. září. Pohřeb probíhá v nekropoli Shah-i-Zinda (v překladu „živý král“) v Samarkandu, rodném městě Isloma Karimova.

Diktátor zemřel. Ať žije diktátor!

Poté, co smrt diktátora potvrdila agentura Reuters, Bílý dům vyslovil podporu uzbeckému národu a vyjádřil naději, že budoucnost země bude spjatá s dodržením lidských práv občanů.

Kondolence z Bílého domu
Kondolence z Bílého domu


S největší pravděpodobnosti se však nezmění takřka nic. Uzbekistán čeká osud jižního souseda - Turkmenistánu, kde v roce 2006, po smrti totalitního vůdce Saparmurata Nijazova, nazývaného „Turkmenbaši“ čili „Otec Turkménů“, stanul v čele státu Gurbanguli Berdymuhamedov, čímž nedošlo k žádným politickým a ekonomickým reformám, ani k demokratizaci země.

Stejně tak Karimovova diktatura nestojí a nepadá se svým vůdcem. Je to ustálený systém vzájemně propojených zkorumpovaných finančních elit, státní správy a všemocných tajných služeb - SNB, nástupnické organizace KGB. Tyto vládnoucí elity neumějí a nechtějí vládnout jinak, než jak se to dělá v policejním státě - sílou a terorem.

Pokud moc skutečně uchopí nynější premiér země Šavkat Mirzijajev, není dokonce vyloučeno utužování represivního autoritářského režimu. Jeho bývalí kolegové ho popisují jako horkokrevného, vznětlivého a nepředvídatelného muže, který jako gubernátor neváhal osobně zbít farmáře za to, že nesplnil plán zemědělských dodávek, nebo že si stěžoval na problémy v regionu.

Směr Moskva?

Šavkat Mirzijajev je známý svými proruskými názory. Není vyloučeno ani to, že po odchodu sebevědomého Karimova, zvyklého mistrně lavírovat mezi Ruskem, Čínou a Západem a držet alespoň pevný mezinárodně politický kurs země, nastane rychlejší příklon Uzbekistánu k Rusku. Tím spíš, že každou hodinu klesají šance dalšího konkurenta v boji o moc, současného vicepremiéra a zástupce taškentsko-ferganského klanu prozápadního Rustama Azimova, který studoval na Oxfordské univerzitě. Do uzbeckých sociálních sítí se dokonce dostaly zprávy, že Azimov je v domácím vezení.

Kdy zavládne demokracie v Střední Asii?

Po smrti uzbeckého diktátora Isloma Karimova, bývalého člena Politbura SSSR, ve Střední Asii zůstává již poslední hlava státu, nepřetržitě vládnoucí své zemi od pádu Sovětského Svatu – a to prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

Paradoxně žádná z velmocí, ať už jde o USA, Čínu, Rusko nebo Evropskou unii, nemá zájem o radikální demokratické změny s případnou destabilizací autoritativních režimů ve středoasijských postsovětských republikách - Uzbekistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu či Kazachstánu, jak tomu bylo v sousedním Kyrgyzstánu, který po Tulipánové revoluci v roce 2005 a krvavých nepokojích v roce 2010 nastoupil cestu demokratického vývoje. Bez demokratizace, otevřené společnosti, svobody tisku a právního státu však nemůže existovat stabilní a prosperující Střední Asie - klíčová geopolitická oblast severně od Afghánistánu, která se má proměnit v stabilizační pilíř mezi rozpínavým Ruskem, ekonomickou velmocí Čínou a neklidným Blízkým východem s válčící Sýrií a hrozbou islámského radikalismu.

Nekropole Shah-i-Zinda  v Samarkandu, místo posledního odpočinku prvního uzbeckého prezidenta Isloma Karimova. Kresba Almas Ordabajev
Nekropole Shah-i-Zinda v Samarkandu, místo posledního odpočinku prvního uzbeckého prezidenta Isloma Karimova. Kresba Almas Ordabajev

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy