Korona ve víru politiky

31. 03. 2020 | 03:41
Přečteno 3306 krát
Pandemie COVID-19 je mocnou politickou zbraní

Pandemie coronaviru COVID-19 je historickým zlomem. Pohroma, kterou nese COVID-19, se dá přirovnat k válce. A jako každá válka ten drobný koronavirus překreslí geopolitickou mapu světa. Ve vší nahotě odhalí schopnost či neschopnost národních vlád, zdatnost ekonomik, zdravotnických systémů a také míru úcty k lidskému životu a k lidským právům.

Pandemie změní svět. Profesor mezinárodních vztahů na Harvardské univerzitě Stephen Walt prohlásil, že nový svět bude „méně otevřený, méně prosperující a méně svobodný“. Evropská integrita neporoste, naopak vzniknou nové „železné opony“, národní vlády vymohou více kompetencí na Bruselu.

COVID-19 zabíjí nejen lidi, ale také trhy a ekonomiky. Všechny typy vlád přijmou nouzová opatření k řešení krize a mnohým z nich se nebude chtít vzdát těchto nových pravomocí, dokonce i když krize skončí. Jak se to stalo v Maďarsku, pandemie posílí stát a pomůže autoritářským populistickým vůdcům. Rovněž v České republice mohou sílit autoritářské choutky. Například ministr obrany Lubomír Metnar přišel s návrhem, aby přechodu řízení státu na vládu v případě neakceschopného parlamentu. Toto eventuální posílení premiéra na úkor parlamentu může být snadno zneužito.

Čína využívá pandemie koronaviru a dobývá svět

Vedení komunistické Číny, v níž koncem roku 2019 došlo ke vzniku nákazy, prezentuje svůj stát jako „zachránce“ celého světa, když prodává své pomůcky (někdy pochybné kvality) západním zemím. Přitom pandemie se zrodila v důsledku nedodržování hygienických předpisů ve městě Wu-chan a vinou opožděné reakce čínských úřadů na epidemii. Již 30. prosince wuchanský lékař-oftalmolog Li Wenlaing na sociálních sítích varoval před hrozbou smrtícího viru, podobného SARSu, byl obviněn ze šíření lživých informací, kterými „vážně narušil společenský řád“ a musel podepsat mlčenlivost. Wen-liang ve věku 33 let zemřel na COVID-19 v noci ze 6. na 7. února. Systémové řešení se projevilo teprve během února 2020, kdy se nemoc začala šířit i mimo pevninskou Čínu a těžce zasáhla nepřipravenou Itálii se statisíci evropských lyžařů, plnými kostely a stadiony sportovních fanoušků.

V době, kdy se centrum pandemie přesunulo do Evropy a do USA, Čína překvapivě hlásí vítězství nad koronavirem. Podle epidemiologů jde o mýtus čínské propagandy. Komunistické vedení Číny potřebuje rychle nastartovat ekonomiku, pro což je ochotno zaplatit jakoukoliv cenu – třeba „promořit“ obyvatelstvo virem. O tom svědčí uvolnění vnitřních bariér pro cestování z epicentra pandemie Wu-chanu. V totalitních režimech je cena lidského života neporovnatelně nižší než v demokratických státech. Z tohoto hlediska znamená rozhodnutí české vlády definovat Čínu jako bezrizikovou zemi nejen věřit čínské komunistické propagandě, ale také popírat epidemiologické a statistické zákony.

Pokud Čína restartuje ekonomiku jako první, promění se v nové centrum globální ekonomiky a bude se snažit vytlačit Spojené státy s nekompetentním a impulsivním vůdcem z čela světového pelotonu.

Prezident Trump, který pandemii bagatelizoval, otočil příliš pozdě: nedbal varování odborníků a nezajistil ochranné pomůcky a ventilátory v době, kdy epidemie řádila v Evropě, což bude stát život tisíců a tisíců Američanů.

Český premiér děkuje Číně za pomoc

Česká vláda včas zareagovala na nebezpečí COVID-19 a vyhlásila nouzový stav, který odrazil první vlnu tsunami, tedy předešel exponenciálnímu nárůstu počtu nemocných tak, aby české zdravotnictví zvládalo nápor pacientů, vyžadujících intenzivní péči, například, napojení na plicní ventilátor. Premiér Babiš se postavil do čela krizového štábu a prezentoval se jako vůdce, který zajistil dostatek ochranných zdravotních pomůcek z Číny a tak zachránil národ před nebezpečným vetřelcem v době, kdy podle něj údajně selhala Evropská unie a evropské státy. A pak se ozvali čeští výrobci pracovních oděvů a ochranných pomůcek, že běžně s ministerstvem zdravotnictví spolupracují, ale nyní nebyli osloveni.

Když počet nakažených strmě narůstal, projevila se premiérova podrážděnost - pochopil, že vítězství nebude snadné a boj s pandemii nepřinese tolik politických bodů, jak to vypadalo na začátku. Ustoupil do stínu, každou druhou otázku novináře vnímá jako osobní urážku a předal vedení nejdříve odborníkovi, profesoru Prymulovi, později – ministru vnitra Hamáčkovi. Jan Hamáček z ČSSD nyní získává obrovskou moc v čele silového resortu a současně krizového štábu, ale má jeden hlavní recept na krizi - represe. Babišův ústup z první linie odhalil slabiny jeho expertně zdravotníckého týmu, především tápání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a nedostatečnou kompetenci nedávno jmenované hlavní hygieničky Jarmily Rážové, která nebyla schopna odpovědět na jednoduchou otázku o počtu seniorů v ústavních zařízeních. Ovšem pro Andreje Babiše je důležitější loajalita, než kompetence či akceschopnost klíčových krizových hráčů.

Ministr zdravotnictví neochránil lékaře a seniory. V Česku je 144 nakažených zdravotníků, z toho 56 lékařů

V prvních týdnech pandemie premiér a ministr zdravotnictví sice zavedli razantní a účinná opatření, na veřejnosti však bagatelizovali nebezpečí, které pandemie nese zejména pro starší obyvatele. Ministr zdravotnictví bez ohledu na nutnost dodržení lékařské mlčenlivosti detailně popisoval zdravotní stav a okolnosti úmrtí prvních obětí COVID-19 tak, jako kdyby se jednalo tak jako tak o „beznadějné případy“. Lékař a ministr stále opakuje, že umírají „polymorbidní senioři“, jako kdyby ten fakt mohl zlehčit ztrátu lidského života. Poslední studie však ukázaly, že virus mění své chování v různých populacích a stále častěji postihuje mladší ročníky. V době pandemie jsme všichni na jedné lodi.

Separační opatření a zákaz vycházení zabránily exponenciálnímu nárůstu počtu nakažených, ale v prvních týdnech epidemie vláda nebyla schopna zajistit dostatek ochranných pomůcek pro všechny zdravotníky. Nejen ambulantní lékaři pracovali bez ochrany, ale i zdravotníci v nemocnicích.

Podle údajů České lékařské komory se infekcí COVID-19 nakazilo již 56 lékařů. Celkem se nakazilo 144 zdravotníků, většina z nich při plnění svých pracovních povinností v situaci, kdy byli vystavováni riziku nákazy bez zajištění potřebných ochranných prostředků.

Časovaná bomba nedostatečné ochrany zdravotníků a starších pacientů jako první vybuchla právě v Thomayerové nemocnici, kde nákaza propukla na oddělení následné péče. V reakci na tuto zprávu ministr zdravotnictví Vojtěch alibisticky prohlásil, že nákazu „zavlekl personál“. Ministr zdravotnictví ocejchoval příslušníky vlastního stavu a vlastní manažerské selhání přesunul na zdravotníky první linie, kteří v době pandemie doslova nasazovali své životy a ošetřovali pacienty bez potřebných ochranných pomůcek. Manažerskou bezmoc a lidskou bezcitnost ministra podtrhlo náhlé úmrtí zdravotní sestry z Říčan, která se nakazila COVID-19 při přijmu infikovaného pražského taxikáře a na sociálních sítích informovala o nedostatku ochranných pomůcek.

Ministr zdravotnictví Vojtěch nezvládá krizové řízení

V Česku se COVID-19 nejrychleji šíří mezi obyvateli domovů důchodců a ústavů sociální péče pro seniory. V pátek 27. března ministr zdravotnictví doporučil ústavním zařízením, která se starají o seniory, aby se nesnažily nemocné COVID-19 klienty hospitalizovat či přesunout jinam, ale pouze vyčlenily pro ně samostatné pokoje a personál. Radu ministra měřit klientům teplotu řada pracovníků těchto zařízení vnímala jako výsměch. Toto rozhodnutí nic neřešilo, ohrozilo doposud zdravý personál a další klienty a značně zvýšilo riziko šíření koronaviru, protože pro realizaci navrženého řešení nemá značná část ústavu sociální péče prostorovou a personální kapacitu. Podobná bezohlednost vůči nemocným lidem, jejich spolubydlícím a pracovníkům ústavů sociální péče byla nejen odborným selháním ministra Vojtěcha, ale ukázalo jeho politickou bezmocnost.

Naštěstí jednotlivé kraje začaly vyčleňovat ubytovací kapacitu s pečovatelskou a zdravotní péči pro COVID pozitivní klienty sociálních ústavů. Nakažené senioři by měli být přesunuti do jiných speciálně přidělených budov, aby se ochránili nenakažení spolubydlící domovů. Je to otázka organizace a logistiky, spolupráce vlády a krajů. Časová prodleva však znamená minimálně desítky zbytečně nakažených klientů a pracovníků sociálních služeb.

Stát doposud nemá kapacitu na plošné testování obyvatelů a pracovníků těchto zařízení. Testování na COVID-19 by pomohlo izolovat COVID pozitivní osoby a zastavit šíření infekce. Stále není kapacita ani na testování kontaktů COVID pozitivních osob. Tzv. „chytrá karanténa“ a zjišťování kontaktů nakažených lidí má smysl především v případě, pokud bude možnost tyto kontakty testovat.

Český boj proti koronaviru potřebuje dobrého vojevůdce

Česko sice kupuje část ochranných pomůcek v Číně, ale stále není dostavěn hlavní pilíř boje proti COVID-19, a to TESTOVÁNÍ, TESTOVÁNÍ, TESTOVÁNÍ. Testování je důležitější, než plošné represe a zákazy, které prosazuje ministr vnitra Jan Hamáček, protože pouze testování umožní ztotožnit COVID pozitivní osoby, zjistit COVID status jejich kontaktů, uvalit na ně karanténu a tak zastavit další přenos viru v populaci.

Česká vláda udělala správný tah, když vyhlásila nouzový stav. Zpomalila se epidemie COVID-19 u nás, ale také se rozběhly dobré obchody s Čínou, na kterých si někdo vydělá. Ale Čína nás nezachrání. Bohužel, váznou další potřebné kroky – distribuce pomůcek, masivní testování, ochrana seniorů. Nefunguje spolupráce hlavních hráčů – prezidenta, premiéra, ministra zdravotnictví, hlavní hygieničky, krizového štábu, krajských a místních samospráv. Koronavirus odhalil hlubokou krizi vládnutí v Česku.

Cesta do vlády Andreje Babiše je dlážděna jen a jen loajalitou vůči premiérovi, nikoliv schopnostmi leadershipu. Hlavní na pozici ministra zdravotnictví v době pandemie má být odbornost a lidskost, schopnost krizového řízení a umění spolupracovat s dalšími rezorty, se zdravotníky a s místními samosprávami. Tyto vlastnosti ministr Adam Vojtěch postrádá. Proto by měl odstoupit. Nahradit by ho měl politik, který nejen uvede do chodu státní mašinérii pro boj s koronavirem, ale získá důvěru občanů a sjednotí národ kolem vlajky. Je to na premiérovi, jestli snese vedle sebe někoho takového. Ale sám na tuto roli nestačí, o prezidentu Zemanovi nemluvě. Proto se nedivím, když se Babiš ve sněmovně modlí k Bohu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy