Zápas o budoucnost české demokracie vede přes komunistickou minulost, která ji likvidovala

14. 05. 2013 | 17:12
Přečteno 5682 krát
Diskuse, která se rozvinula okolo Ústavu pro studium totalitních režimů a změn (dále jen Ústav), které v něm proběhly, je pokračujícím zápasem mezi ODS a ČSSD.

Posílená z něho vychází parlamentní Komunistická strana Čech a Moravy. Strana, o jejímž dalším bytí a nebytí se fatálně rozhodlo již v listopadu1989 a polistopadových měsících a následujících letech. Činnost Komunistické strany Československa v letech 1948 až 1989 byla sice označena za zločinnou, nikoli ale za zakázanou, jak tomu bylo v případě nacistické strany v Německu, kde byl otevřen složitý, desetiletí trvající proces denacifikace Spolkové republiky Německa. Stalo se tak po roce 1945 po skončení nejstrašnější války v dějinách lidstva.

Konec studené války v devadesátých letech neznamenal ve světě ale konec komunismu a jeho boje o moc, stejně jako neznamenal konec desítek pokračujících válek ve světě, genocid, etnických čistek a nekončícího utrpení a bídy stamiliónů lidí. Další působení československých komunistů bylo legitimizováno jejich účastí ve svobodných volbách v červnu 1990. Nemluvě o zachování veledůležité a podstatné materiální a finanční základny pro jejich další politickou existenci, včetně ponechání si staronového názvu, poznamenaného krvavým a protiprávním totalitním komunistickým režimem, který demokracii likvidoval po více než 40 let.

Tím byl položen a potvrzen faktický základ k dalšímu postupnému návratu a kariernímu vzestupu bývalých komunistů ve státní správě, justici, policii, armádě a dalších institucích a organizacích. Jistý mravní nihilismus prohloubili na obou křídlech bývalí komunisté Občanského fóra (OF), respektive Občanské demokratické strany (ODS), Občanského hnutí a dalších subjektů OF, později také České strany sociální demokracie (ČSSD). Mnozí z nich zaujali čelné ústavní pozice ve vládě, v parlamentu, justici a dalších ministerských resortech a institucích. Rukou nerozdílnou se pak nedokázali vypořádat s prorůstáním klientelistických struktur (často s podílem organizovaného zločinu) do výkonné moci, justice a policie. Dělo se tak, jak se čím dále více ukazuje, jak s jejich aktivní, tak pasivní účastí a narůstající nesplacenou politickou odpovědností vládnoucích a parlamentních stran, násobenou často bezostyšnou arogancí a ignorováním veřejného mínění.

Omluva českých komunistů ve světle tisíců obětí bývalé ČSR a ČSSR a miliónů (pravděpodobně desítek miliónů) nevinných obětí v Sovětském svazu, jejichž stalinistickou a později kágébáckou ideologii zaštiťovali a někteří z nich zaštiťují dodnes, neobstojí. Byla a stále je velkým mravním výsměchem nastupujícím generacím. To jest jako kdyby po roce 1945 Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP), označená Mezinárodním tribunálem vojenským tribunálem v Norimberku za zločineckou organizaci, se omluvila a pokračovala ve své činnosti pod svým původním názvem s vysvětlením, že tato strana pod vedením A. Hitlera vlastně nikdy nebyla tím, co deklarovala. Například nesplnila sociálně ekonomické cíle z jejich 25 bodového programu a naopak uvrhla Německo do největší historické a mravní katastrofy v jeho novodobých dějinách. To jen na okraj zavádějících diskusí, zdali doba od roku 1948 až 1989 byla totalitní, nebo jen státní socialistickou diktaturou.

Putinovské Rusko, diktátorský režim Lukašenka v Bělorusku, venezuelský petrodolarový socialismus nedávno zesnulého H.Cháveze, čínský kapitalismus pod vedením monopolu komunistické strany a řada dalších, včetně komunistických pohrobků bývalých sovětských republik v Asii mají jedno společné: dříve či později podle stupně ohrožení jejich moci tyto režimy nelítostně potlačují svobodu a jakékoli projevy demokracie a pluralismu. Jejich sociálně-ekonomický rozvoj končí s vyčerpaným přírodním bohatstvím či ve výbuchu zotročované lidské práce, rozpadající se infrastruktuře a v prázdných propagandistických rituálech vynucovanými policejními a vojenskými strukturami.

Jedna z hlavních příčin krize české demokracie, jak již jsem předeslal v blogu z 1. 4. 2013, spočívá v naprosté ignoraci respektování principu dělby moci. Tu si dnes parlamentní strany, zejména pak ODS a ČSSD, ale i TOP 09, rozdělují a propachtovávají mezi sebou, jako kdyby se jednalo o jejich vlastnictví a ne o veřejný prostor se službami, které jsou určené daňovým poplatníkům. Prostor, který je třeba kontrolovat a chránit, a ne si z něho vytvářet stranické pašaliky. Prostor, v němž a z něhož zmizely nezákonnou činností (často i na vrub, bohužel, hyenismu “lidí“) desítky či spíše stovky miliard korun. Jak se ukazuje, prostor určený službě a ochraně veřejnosti a průhledné správě státu, který má zaručovat fungování demokratického státu, je poškozen a ohrožen.

Sociální deficity, které padají mimo jiné také na vrub neprůhledného fungování, prohlubují krizi české demokracie. Více než demokratickou společnost připomíná společnost řízenou finanční oligarchií, v níž demokratické principy státu jsou příležitostným ubrouskem a ideologickou zástěrkou vládnoucích politických stran. Nejtíživěji dopadá na lidi na prvním místě nezaměstnanost. Pro čím dále více skupin obyvatelstva znamená nedůstojné a ponižující životní podmínky. Ta ovlivňuje i přístup ke zdravotní péči. Její komplexní služby si s rostoucí nezaměstnanosti a nejen kvůli ní může dovolit čím dále menší počet lidí, což se nejvíce dotýká těch, co ji nejvíce potřebují, dětí a seniorů.

V tomto směru ideologie a zejména stávající ekonomický program a cíle Komunistické strany Čech a Moravy jsou staronovým scénářem, který pro dnešní nezaměstnané a velkou část nespokojené, nostalgicky vzpomínající české společnosti představuje lákavé východisko. Jeho důsledky a dopady by se však vyjevily (tako jako konečně v minulosti) v celé své ekonomické nereálnosti a pseudodemokracii až později, v průběhu dalších let. Výchozí pozice KSČM je ale silná. Může stavět na tom, že se bude chtít vypořádat ne již s třídním nepřítelem, ale legitimně (viděno nejen z polistopadového vývoje, který legitimitu komunistů potvrdil) s těmi, kteří se v této zemi dopustili hospodářských deliktů velkého rozsahu, korupce a zneužití veřejné moci na všech stupních státu v exekutivě a samosprávě, justici, policii, armádě.

Zásada padni komu padni z logiky polistopadového vývoje dopadá především na její nejsilnější parlamentní politické strany ODS a ČSSD. Vyčkávací taktika parlamentní KSČM a její nezadávání si ani s ODS a ČSSD, posilování v městských, obecních a krajských strukturách samosprávy je nenápadná a dlouhodobě cílená. Očekávané vítězství ČSSD v příštích parlamentních volbách se nepromění v koaliční spolupráci, která by KSČM jen mohla zdiskreditovat, ale nanejvýš v tichou a často jen ad hoc podporu sociálních demokratů.

Z tohoto pohledu je (a měl by být) Ústav velice nepříjemnou překážkou, protože by měl důsledně odhalovat dosud neodkryté zločiny a pozadí komunistické nadvlády v novodobé československé historii a připomínat nebezpečí ideologie, které tato strana zasela do naší společnosti a potenciálně je dále v sobě nese. I proto tento Ústav vznikl a měl by být další cennou pojistkou proti tomu, aby se represivně a krvavě prosazovaný program komunistů po roce 1948 znovu neopakoval. Mimo jiné také proto, že i dnes sociální ideu svého programu oblékají parlamentní komunisté bezostyšně, jak již bylo výše a jinde nesčetněkrát řečeno, do krvavého a zločiny zatíženého názvu své strany.

Spory o název Ústavu a jeho vymezení, institucionální podobu a jeho administrativní a personální správu mají velice často, bohužel, jeden cíl: likvidaci této instituce případně její rozmělnění v akademické obci. Přitom není sporu o tom, že Ústav patří ze své podstaty historikům, rekrutující se ze všech úrovní jejich působení ve společnosti. Tedy i z akademické obce. A podobně respektovat oddělení odborné badatelské činnosti od administrativně ekonomické správy se státními prostředky, kterými Ústav disponuje. Politické strany by do obsazení Ústavu neměly zasahovat, stejně jako pracovníci odborného a provozního aparátu by neměli být členy politických stran, a pokud jsou, jejich členství by mělo být přerušeno. “Svoboda od politiky“, jedno z filosofických vymezení fungování demokratické společnosti Hannah Arendtové, by v případě tohoto Ústavu mělo platit dvojnásob.

Je nadějí jak pro budoucnost Ústavu, tak i naši společnost, že nová generace mladých historiků, nezatížených minulostí, věcně a důsledně odkrývající totalitní dobu nejen komunistického režimu po roce 1948, ale také pohnutou historii trvání československého státu, tady dnes kupodivu existuje, a to i přes obtížné podmínky často existenčního charakteru. Naplňuje mě to jistým optimismem, že zápas o křehké zdraví tak zkoušené a bohužel, i prodejné, české identity ve světě zprofanovaných hodnot spotřeby a růstu, má pokračovatele. A doufejme, i nové důstojné zastánce, kteří - chcete-li - skepticky, pochybovačně budou nastavovat zrcadlo i novým polistopadovým mýtům, vytvářející se například okolo osobnosti Václava Havla nebo oprašující tatíčkovský mýtus T. G. Masaryka a první republiky.


Heřman Chromý

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy