Demokracie není Zemanokracie

30. 04. 2021 | 19:12
Přečteno 1639 krát
Milion chvilek pro demokracii - Plzeň, Náměstí republiky, 29. dubna 2021.Proti politice prezidenta Miloše Zemana protestovalo v Plzni asi 200 nespokojených občanů.

null
null


null
null

Foto: Plzeňská drbna

Před dvěma roky

Vzpomínám si, že jsem z tohoto místa na náměstí v Plzni hovořil naposledy v Plzni
v roce 2019. V závěru své řeči jsem řekl mimo jiné tato slova: ,,Oč častěji prezident Zeman a premiér Babiš hovoří o bezpečnosti České republiky (ČR) a ochraně jejích národních zájmů před nebezpečím a hrozbami třetího světa, o to více se vyhýbají odpovědnosti a povinnosti čelit bezpečnostní infiltraci ze strany Ruské Federace (RF)
a komunistické Číny.

Jsem přesvědčen, že tato východní hrozba a její eliminace bude klíčovou otázkou v příštích sněmovních volbách, doufám ještě svobodných. Zatím jsem si nevšiml, že by se této hrozbě věnovaly programy jak parlamentních politických stran, tak i těch mimoparlamentních. Studená válka neskončila, jak jsme se domnívali s rozpadem Sovětského svazu. Pokračuje v jiné podobě s cílem připravit o nás svobodu a demokracii, pro kterou jsme se před třiceti lety svobodně rozhodli."

Operační základna ruské ambasády v Praze

Přestože koaliční vláda premiéra Babiše předsedy Hnutí ANO a vicepremiéra Hamáčka, předsedy České strany sociální demokracie (ČSSD) rozhodla v tomto měsíci (duben 2021)
o vyhoštění 18 důstojníků GRU z ruské ambasády a narovnání počtu diplomatů na obou stranách, podpořená demokratickou opozicí Poslanecké sněmovny a Senátem, hrozby jsme se nezbavili. Naopak. Ruský medvěd zesílil ještě více nenávistnou propagandu
proti Západu a České republice, v níž kromě prezidenta Zemana není ušetřen téměř nikdo.

Uvědomil jsem si přitom, jakou roli Česká republika představovala po svém vstupu
do NATO a Evropské unie v březnu 1998 a květnu 2004 v očích ruské zahraniční politiky
a jakou si přeje Ruská Federace (RF), aby představovala i nadále. Kromě infiltrace
v Česku, se nepochybně stala ruská ambasáda v Praze také operační základnou
pro činnost v Evropě. Všechny oficiální výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) od jejího vzniku v letech 1996 - 1997 obsahují v nestejné intenzitě - a po roce 2016 - zesílená varování před narůstajícím vlivem GRU, FSB a dalších bezpečnostních složek RF, které působily a pravděpodobně dosud ještě působí na území České republiky.

Ať již přímo z velvyslanectví RF v Praze nebo nepřímo přes další kontaktní síť vybudovanou a zasahující nejen do špičkových společností a institucí českého hospodářství, ale nacházející své kontakty a informace u poslanců v Parlamentu zejména pak u strany komunistů Čech a Moravy a Strany přímé demokracie. Později také
v jednotlivých vládách, ale i u prezidenta Klause a jeho okruhu. V neposlední řadě tato základna a její síť nacházela podporu u prezidenta Zemana. Mimo jiné obhájce stále živých jednotlivých intervenčních a teroristických kroků armády a bezpečnostních složek RF, řízených přímo i nepřímo prezidentem Putinem.

Vrbětice

Výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích v říjnu a prosinci 2014 jsou onou pověstnou špičkou ledovce. Skrze ně se nám v uvozovkách snažil vicepremiér Hamáček mimo jiné ospravedlnit těžko ospravedlnitelný zastírací manévr, kterým měla být jeho nakonec neuskutečněná cesta pro nebo spíše za sputniky do Moskvy.

Nemohu si odpustit ocitovat aspoň několik vět Karla Hvížďaly, že ,,v kauze Vrbětice nejde jen o střet zpravodajských služeb. Slyším, že by měli Rusové předem udělat důkladnou rozvahu, jenže oni přesně takhle nepracují. Místo aby metodicky zvažovali všechny možné důsledky své akce, mnohdy spíš pracují ve stylu ruských mafií. To znamená naprostý nezájem o to, jestli v akci zabiju pět nebo deset lidí. Což se přesně ukázalo ve Vrběticích."

Komu a čemu slouží prezident Zeman

Prezidentu Zemanovi posloužily výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích, aby je argumentačně sice připustil, že se staly. Zároveň ale spustil a naplno otevřel svým vystoupením a jím uvedenou další verzí stavidla ruské propagandě, domácím dezinformačním webům v čele s Parlamentními listy.

Dosáhl toho, oč dlouhá dvě desetiletí předtím a dnes již otevřeně usiluje ruská zahraniční politika a její doktrína. Doktrína, která hrubě zneužívá a znevažuje tak památku i vlastních obětí II. světové války v boji s fašistickou a nacistickou ideologií.

Neváhá 76 let po ní tyto dvě ideologie anachronicky připisovat Spojeným státům a zemím Západní Evropy a Evropské unii. Označuje je za nepřátele Ruska a jedním dechem prohlašuje, že je nutné proti nim bojovat. Postfakticky vytváří tato ruská zahraniční politika hodnotový chaos. Chaos, kterým napříč evropskými zeměmi štěpí a rozděluje evropské společenství.

A jak to v praxi vypadá

20. března 2021 vešel v platnost dekret ruského prezidenta Vladimira Putina, který zakazuje vlastnictví půdy cizincům a Ukrajincům v 19 z celkových 25 administrativních oblastí Krymu. Vyvlastněno tak bude 11 500 pozemků patřících občanům 55 států světa, především Ukrajincům. Majitelé mají roční lhůtu pro převedení pozemků na ruské občany, po jejímž uplynutí dojde k vyvlastnění soudní cestou a peníze z následného prodeje připadnou místním orgánům. Putinův dekret kritizovala EU, která jej spatřuje
v rozporu s mezinárodním humanitárním právem, a Ukrajina měla v úmyslu tento dekret napadnout u mezinárodních soudů.

I proti takovému kroku se však prezident Putin pojistil. Nechal si Dumou do Ústavy schválit na konci roku 2020, že domácí, tedy ruská jurisdikce má vyšší právní sílu než ony mezinárodní závazky, k nimž se Rusko zavázalo, a které dlouhodobě porušuje jak
v Rusku, tak v zahraničí. Nemluvě o ústavním prodloužení prezidentského mandátu, který může prezident Putin obhajovat třikrát po sobě, tedy vládnout s ústavním posvěcením dalších 15 let.

Politická odpovědnost neleží jen na ruské straně

Na druhé straně - nejméně od roku 1996 - 1997- kdy se tato ruská síť vytvářela
a operovala na území České republiky, řízená od roku 2000 prezidentem Putinem, padá odpovědnost za ni, a to nejen ta politická, na vrub všech vlád České republiky a jejich některých prezidentů. Ti společně s vládou až dodnes, ať již z nejrůznějších důvodů toto nebezpečí podceňovali a adekvátně mu nečelili.

Proto si myslím, že za této situace a několik měsíců před sněmovními volbami je třeba, aby se demokratická opozice nerozcházela v otázkách jak čelit Zemanově vládě. Přesto chápu, jak principiálně, ale i eticky je každý akt, jako je vyslovení nedůvěry Babišově vládě potažmo Zemanově, nebo pokus o vyvolání předčasných voleb, veledůležitý.

Na politickou odpovědnost prezidenta Zemana a trestní odpovědnost jeho prodloužené ruky premiéra Babiše za přetrvávající vnitropolitickou krizi a víc než často nefunkční fungování státu lze poukázat dalšími nástroji. Obě komory Parlamentu se již měly dříve sejít, aby společně připravily a projednaly návrh ústavní žaloby podle čl. 65, případně 66 České ústavy. Pokud návrh bude podán Senátem nejen pro hrubá porušení Ústavy, ale
i proti jednání prezidenta Zemana, směřujícímu proti svrchovanosti republiky, pak jeho význam bude důležitý také po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Vystoupení poslance a předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše v Čt24 ohledně jeho návštěvy u prezidenta Zemana (28. 4. 2021) ve věci rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb, pro které je třeba třípětinová většina 120 hlasů z dvou set, je politicky naivní. Přesvědčit 78 poslanců Hnutí Ano je možné jen se souhlasem premiéra Babiše, který má poslední slovo při sestavování volební kandidátky. A počítat s hlasy ANO, KSČM, SPD či koaliční ČSSD by neprošlo ani v říši snů.

O čem se bude mimo jiné rozhodovat ve volbách

Ve volbách do Poslanecké sněmovny budou voliči rozhodovat rovněž o tom, zdali této zemi bude nadále vládnout prezident Zeman prostřednictvím trestně vyšetřovaného premiéra Babiše. Bude-li nadále pokračovat ohýbání Ústavy a vzdalování se právnímu státu.

Respektive stavu, který, když je to třeba, platí většinou jen pro ty dole, co si nemohou dovolit zaplatit obhajobu. Na rozdíl od těch, co na ni mají sice stejné právo, ale jejich případy jsou nezřídka svou procesní délkou jako v případě premiéra Babiše, nebo odkládáním výkonu trestu a dalšími kličkami výsměchem české justici.

Budeme rozhodovat rovněž o tom, zdali se dokážeme ubránit zahraniční politice Ruské Federace a autoritářskému, represívnímu režimu prezidenta Putina a také bude-li pro nás důležitější obchodovat s komunistickou Čínou a zavírat oči nad tyranií, která postihuje etnické skupiny obyvatelstva v Číně. Mimo jiné dnes čínský vliv zasahuje i poslance EU, kterým říká, co mají říkat a co ne.

Obávám se, že po sněmovních volbách budeme muset ještě nějaký čas chodit hlasovat nohama, abychom neztratili i to poslední, co nám ještě zbývá, svobodu projevu
a zastupitelskou parlamentní demokracii. V ní totiž prezident Zeman dlouhodobě, cíleně
a bohužel zdařile, byť neústavně, uplatňuje nadále prvky prezidentského systému ve shodě s premiérem Babišem, přestože jejich důvody jsou různé.

Mohlo by se totiž splnit to, co na otázku Světlany Witovské v ČT u příležitostí sto let
od výročí vzniku Československa v roce 2018: ,,Pánové, kdybyste teď v tuto chvíli mohli změnit jednu jedinou věc v našem demokratickém právním systému. Co by to bylo?", pánové odpověděli.

Prezident Zeman se rovnou vyjádřil: ,,Ježišmarja, proč jenom jedna jediná? Já bych jich změnil. Já bych zrušil Senát. A premiér Babiš ho ve vzácné shodě doplnil: ,,Většinový parlamentní systém, přímá volba primátorů a starostů.

Nezapomeňme na tato jejich slova, až půjdeme volit. V této souvislosti, jestli něco očekává veřejnost a zejména demonstrující občanská společnost od demokratické opozice, tak aby protestům občanů vyjádřila svou podporu a vyzvala je, aby v nich pokračovali, dokud změnu zastupitelské demokracie ztělesňuje a neústavně uplatňuje prezident Zeman a jeho výkonná ruka premiér Babiš.

Psáno pro facebook.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy