ODS má co říct, ale nemá jak. Babiš má větší dosah

08. 10. 2021 | 15:50
Přečteno 2285 krát
Namísto hesla „Babišova drahota“ se prosadil novinářský mikromanagement. ODS vlastní média nemá a Forum24 pustí ven jen to, co projde filtrem novinářského DOBRA.

Čemu věnovat poslední předvolební blog? Cítím na svých bedrech ohromnou odpovědnost, protože tyto volby by u nás opravdu mohly obnovit liberální stát a vrátit nás z levicové-oligarchického vykolejení. Jestli zvítězí koalice ODS. Cesta by to nebyla jednoduchá, protože babišovská oligarchie pevně ovládá domácí scénu, a levicově-zelená mediální hydra zase ovládá naše západní okolí. Pokud bychom uspěli, byli bychom izolovaní, protože „Západ“ chce přechod k levicově-zelené theokracii, kde místo občanů rozhodují „stejkholdeři“. (S hovězím stejkem to bohužel nemá nic společného..) Nepřeje si zachování liberálního státu. Měli bychom vlastní korunovou měnu a vlastní stát, kde by místo nevolených neziskovek a veřejnoprávních médií vládly pořád strany odpovědné voličům… Stálo by to za to? Stálo, bylo by to úžasné a skvělé. I kdyby to bylo jen dočasně. Občané západních zemí by nám záviděli, i když by to veřejně nemohli říct.

Rozsah Babišovy reklamy je ohromný
Právě teď to vypadá spíš na utopení České republiky pod reklamní záplavou Babišova marketingu. Ten marketing není nijak chytrý a už vůbec ne původní, je jen strašně rozsáhlý. Vítězí čistě množství, které dává Babišovi dosah, a ten právě schází občanské opozici.
Jen pro srovnání. Babiš má Mafru s dosahem 200 tis čtenářů, kontroluje spřátelené regionální Deníky z nakladatelství Vltava-Labe Press, spřátelené Parlamentní listy, na ruku mu od začátku roku šla veřejnoprávní ČT s dosahem 0,6 – 2 mil diváků, má vlastní pravidelný kanál Čau lidi na youtube, placenou reklamu na sociálních sítích vyráběnou Prchalem, bůhví kolik lidí na něj maká ve výzkumech a v komentářích. Propaguje se i v materiálech VZP, ze státních peněz si kupuje důchodce, státní zaměstnance, což opozice nemůže. Jako „ne-majitel“ Agrofertu má jisté hlasy zaměstnanců, a to není málo. Severozápad Čech je Babišův.
Během voleb zaplavil republiku papírovými letáky posílanými zadarmo do všech domácností. Jen já jsem tento týden dostal jeden Dopis pro občany, pak jsme ve schránce měli leták s Babišem jako ochráncem před Piráty, kterým se nechce makat. To jsou milióny rozeslaných pamfletů. Tři jednoduchá hesla se tak dostala ke všem občanům. Řeči o národních zájmech a boji za energii jsou přitom ukradené z programu ODS. Jeho slova z televizních diskuzí opakují doomrzení stovky (možná placených) šiřitelů spamů v emailech pro důchodce a na facebooku.

Izolovaná ODS
A co má proti tomu ODS? Noviny nemají žádné, televizi taky ne. Mají web ODS, facebooky politiků, twittery. Čtenost blogů a aktualit na jejich webech je tak 85 nebo 158 čtenářů, s videy na youtube tro není lepší. 20 nebo 50 shlédnutí není výjimkou. Na twitteru má Fiala 99,9 tis followerů, na facebooku se počet sledujcících pohybuje kol. 60 tis. Vsadili na billboardy, těch mají hodně. Zde náklady.
V této kampani si ODS uvědomovala – aspoň z výstupů Vondry a Fialy to soudím – že lidi slyší na téma zdražování. Proto Fiala vytvořil asi v srpnu 2021 výstižné heslo „Babišova drahota“. Namísto toho, aby v závěru kampaně duněla do všech stran „Babišova drahota“, se ale prosadil novinářský mikromanagement, který využil odhalení projektu Pandora Papers a znovu zaplavil média rutinními řečmi o tom, co vše Babiš nakradl. ODS už věděla, že na tohle Babišovi voliči neslyší, novináři z moci úřední rozhodli jinak. Zvítězila jejich pohodlnost, jejich mikormanagement, jejich rutina. Osudový omyl, který trefně pojmenoval šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš v posledním čísle. Budiž to důkazem, že někteří novináři nejsou zaslepení. Babišovi voliči se víc zatvrdí, jemu to pomůže utvrdit image pronásledovaného bojovníka „za vaši věc“.
Za dezerci novin od demokratických stran přitom nemůže Babiš, k ní došlo už před ním. Základní chyba se stala v 90. letech, když se demokratické strany vzdaly vlastních novin. Jen KSČM má „sobě blízké“ Haló noviny a ČSSD měla „sobě blízké Právo. Mafra – tedy Mladá fronta Dnes a Lidovky – bývaly sice označovány za pravicové, ale představovaly spíš takový beztvarý novinářský nihilismus.
I letos kopaly velkoplošné noviny do ODS. Lidovky a IDnes.cz vydaly třeba zajímavou reportáž z kampaně Ti, co měli přijít, nepřišli…., autora Petra Koláře. Titulek má zřejmě vrátit Babišovým posměváčkům újmu způsobenou zesměšňováním jeho alibistických řečí „o tom, kdo měl přijít, a nepřišel“. Novinky.cz z impéria seznam a Práva zase vytvořily rozhovor s Petrem Fialou, kterému daly titulek „Sázím na jednu kartu PirStan“. Proč je ten Fiala tak zaslepený, že? Proč neuvažuje o koalici s ANO, nebo KSČM? Autorkou je Dominika Jeřábková.

Mezitím se změnilo politické hřiště, vstoupily sem politické neziskovky, jejichž jednoduché recepty na DOBRO se novinářům líbí víc, než řeči tradičních stran, které musejí brát ohled na voliče a na realitu. Politické neziskovky na voliče ohled neberou. Jsou to v podstatě nátlakové marketingové agentury, které pro klienta vybudují kampaň za prosazení cíle vůči státu. Voličů se neptají. To, co nabízejí novinám, jsou v podstatě hotové mediální produkty, upravené tak, aby v nich byly konkrétní příběhy, konkrétní lidé, zdánlivě napínavé a zásadní kauzy a hlavně ten „dramatický oblouk“ mezi požadovaným DOBREM a lhostejnou společností, státem, stranami, které tomu brání. Politické neziskovky zabraly v mainstreamových médiích místo volených politických stran. Navíc vystupují i jako mravní hodnotitelé stran.

Forum 24 jako mravní filtr
Ze seznamu výstupů Petra Fialy na jeho webu vyplývá, že jediné velkoplošné médium, které jim je k dispozici, jsou noviny Forum 24. Koupil jsem si předvolební číslo z 7. 10. 2021. co tam najedeme? Rozdělení rubrik dle bývalých Lidovek, což naznačuje, že jde jen o pokračování Mafry jinými prostředky. Politika hodnocená průběžně aktivisty z hlidacipes.org.
Místo zdražování a kritiky Evropské zelené dohody tady dominují články o Babišových podvodech a předčasně jásající nad tím, že Babiš končí. Na str. 8-9 je dokonce propagační rozhovor s německým klimaaktivistou Benjaminem Pohlem, který zde nekriticky opakuje jejich dogmata o tom, že Zelená dohoda bude fungovat, protože zbytek věta se přidá a taky zde najdeme vulgární osočování oponentů. Jen ten, kdo je hloupý anebo zkorumpovaný se prý nepřidá. Jaderné elektrárny jsou prý také minulostí, nejde se k nim prý „vrátit“ (my je ještě nezrušili!), jelikož nedokážou vyrovnávat výkyvy z „obnovitelných zdrojů“, jako to dokážou elektrárny na zemní plyn. Ani slovo o nebezpečí závislosti na Rusku. Má klimatický odvrat nějaké negativní stránky? Prý jen detaily, říká Pohl. Detaily… Pachatelem rozhovoru je Vojtěch Berger z hlidaciPes.org.
Tím nával DOBRA bohužel nekončí, protože na s. 15 máme ještě seznam osobností, kterým by Forum 24 rádo dalo státní vyznamenání. Je tu proromský aktivista Kumar Wishwanata, který inicioval kampaň proti České republice, jež vyústila v proces DH versus Česká republika z roku 2007, který zotročil naše školství… to tu uvedeno samozřejmě není. Je tu navržena zaslepená levicová aktivistka Jiřina Šiklová, jež propagovala Amnesty international i po antisemitském kongresu neziskovek k Durbanu roku 2001..
Forum 24 je jen pokračování Mafry, kde je dovoleno mluvit o morálce jen bývalým chartistům – zde Petru Pithartovi. Uvnitř ještě velký portrét Karla Schwarzenberga, jehož současné výroky bohužel jen zesilují představu o mimoňství demokratické opozice.

Ano, tohle je mravní filtr novinářsky pojatého DOBRA, skrz který se z názorů ODS nedostane na veřejnost nic, co by s ním bylo v rozporu. Na formulování komplexních názorů, třeba i etických, které jsou potřeba k prolomení takových schémat, tady není místo. Taková hodnocení jsou vyhrazena lidem z neziskovek a bývalým chartistům. (Ne Vondrovi, ten píše do Konzervativních novin.) Tak vlastně novináři dávají demokratické opozici vlastní názory, budují jim falešnou identitu a lidé si pak myslí, že politici uvažují stejně jako novináři. Skutečné názory demokratických politiků se k veřejnosti vůbec nedostanou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy