Poslanecký klacek již brzy i ve vašem bytě

02. 02. 2021 | 22:27
Přečteno 3309 krát
9.2. je na programu jednání nevídané zpřísnění zákona o pomoci v hmotné nouzi. Pomáhající organizace jsou šokované naprostým nedostatkem studu předkladatelů v čase ekonomické i zdravotní krize i mírou iracionality návrhů. Požádal jsem dnes naše kolegy a kolegyně o reálné příběhy z terénu, kterých se rozvrat sociálního systému dotkne.


První velkou oblastí je téma Kvalitní bydlení v ceně dávek hmotné nouze:

null
null


Jak se bude hodnotit "nekvalitní byt" je ve hvězdách a obávám se, že je tam velký prostor pro fantazii pracovníků úřadu práce. Pokud by - jak je zvykem - byl vydán tajný interní pokyn nebo nějaké jiné vodítko, bude celý proces záviset na libovůli úřadu a nebo libovůli politického "nadřízeného", tedy ministra či ministryně práce a sociálních věcí. Ani jedna z těchto variant není žádoucí. Také celý princip trestání rodiny za to, že nemá možnost si sehnat lepší byt a proto přijde i o peníze na ten horší je na hlavu. Nehledě na to, že děti z ulice postupují do ústavní péče, ta stojí erár cca 290 tisíc ročně za kus, to je necelý milion za rok v případě třech dětí a když je dětem 5, 7 a 8, to je do jejich 18 narozenin, kdy je z děcáku vykopnou, celkem 34 ústavolet, tedy akce pro veřejné rozpočty asi za třicet milionů. Bravo

Paní Renata s 5 dětmi jako samoživitelka, bez výplaty výživného. Bydlí v nájmu v Praze, byt v horším stavu, majitelka do něj odmítá investovat, klientka malovala na svoje náklady apod., v bytě nefunguje většina zásuvek, klientka má po bytě natahané prodlužky a i přes opakovanou snahu jednat s majitelkou o opravách byla odkázaná na vlastní zdroje, že má vše opravit ze svého. Kdyby po kontrole stavu bytu došlo na přenesení odpovědnosti klientky za nápravu, tak jí nemá z čeho provádět a po odebrání dávek HN na bydlení se stěhuje asi na ulici a děti do Klokánku.

null
null


Hodně se prodává veřejnosti i spoluposlancům, kteří návrhy nečetli, oblast zanedbávání školní docházky. Zřejmě jim uniká, že se jedná o trestný čin i přestupek se sankcí již dnes. A naše zkušenost je, že odsouzení rodičů, s podmíněným i nepodmíněným trestem není nečasté. Pro ilustraci příběh ze severu:

Paní Martina je matkou 4 dětí (7, 5,4, půl roku) přišla o bydlení na ubytovně Výsluní. Přestěhovala se na nejhorší ubytovnu na druhém konci města. Její partner nastoupil do výkonu trestu, na děti a obživu zůstala sama. Dcera Lucie chodí do první třídy, u Výsluní. Po přestěhování na ubytovnu na druhém konci města nebyla Martina schopná zajistit řádnou docházku dcery do 1. třídy kvůli velké vzdálenosti. Žádala o přestup dcery na bližší ZŠ, kvůli absenci trvalého bydliště jí nebylo vyhověno. Dítě mělo neomluvené hodiny, ač se matka snažila se školou aktivně komunikovat. Martina za jedno nyní čelí podmínečnému trestu, za druhé jí byly sníženy dávky, které jsou nyní pro rodinu naprosto klíčové.
Rodina čelí riziku ztrátě bydlení a z tohoto důvodu i umístění dětí do ústavní péče i bez poslanecké inovace.

null
null


Další ze skvělých námětů jak osolit život, který je slaný až až

Matka Jana na mateřské, chlápek chvíli je, chvíli není, tluče jí. Je vždy problém doložit na úp jeho příjmy, protože obvykle je chvíli doma a "v pohodě", ale pak dojde ke konfliktu, i policií je vykázán, nebo sám na pár dní zmizí a potvrzení příjmů používá jako páku.
UP chce doložit od oběti domácího násilí žalobu na násilníka nebo se má „podřídit“ a papír si nechat podepsat.

Nově když nedodá do lhůty stanovené UP – 6 měsíců bez dávek jen s rodičovským příspěvkem na nejmladší dítě.

Paní Květa pečuje o 3 vlastní děti a 2 děti po své zemřelé kamarádce má soudem svěřené do péče třetí osoby (bez nároku na odměnu pěstouna). Paní Květa si v květnu 2020 našla práci na DPČ. Odpracovala pouze 3 dny, poté jí smlouvu ukončili. Paní Květa toto nenahlásila na ÚP, protože si vydělala pouze pár stovek a nenapadlo ji, že hlásit to na hmotnou nouzi je nutné.
Při kontrole ÚP bylo zjištěno, že paní měla tuto DPČ smlouvu a byla sankciována. Došlo k půlročnímu vyloučení z evidence ÚP (narostl jí dluh na zdravotním pojištění), ale byla take na 3 měsíce vyloučena z dávek hmotné nouze. Po celou dobu tří měsíců jsme musely s klientkou opakovaně žádat o MOP újma na zdraví pro všech pět nezletilých dětí. Celá rodina velmi živořila, neumím si představit, jakým způsobem by bylo možné překlenout období 6 měsíců.


Příběh jasně ukazuje, že i tříměsíční distanc je docela flákanec, řečeno s poslancem Volným.

Michal - otec samoživitel s 2 malými dětmi, kvůli Covidu přišel o práci, nemá na nájem a živobytí, je v hmotné nouzi. PnŽ pobírá, ale k DnB od ÚP přišla výzva, aby od majitele doložil evidenční list. Majitel však nespolupracuje a EL nelze momentálně doložit -> 6 měsíců bez možnosti získat dávky.

Lucie a Martin – rodiče malé Dominiky, otec přišel o práci, matka na mateřské. V dobré víře umožnili známému, aby využíval jejich účet pro zasílání svých výplat z různých DPP. Od ÚP přišla výzva, že musí doložit a zdůvodnit veškeré příjmy na účtě, které jsou příjmy onoho známého, dodat potvrzení od oněch zaměstnavatelů apod. To je prakticky neproveditelné (zkoušeli kontaktovat zaměstnavatele, ti naprosto nereagují). Na výzvu tedy není možno včas úspěšně reagovat 6 mesíců bez možnosti získat dávky.

Tady je hezké odkázat na debatu při schvalování chráněného účtu. Že 790 000 tisíc lidí v exekuci nějak řeší bezhotovostní styk přes cizí účty a až minulý měsíc poslanci schválili chráněný účet, i když ve verzi dost nešťastné.

Zuzana – matka samoživitelka, nemohla sehnat od expřítele jakékoliv vyjádření, že/kde jinde pobývá. 6 měsíců bez možnosti získat dávky.

Vladimír - otec, pracuje na plný úvazek, má ve faktické péči tři děti, dvojčata 15 a syn 6 let, před třemi lety se s matkou dohodl, že starší dívky budou u něho, mladší syn u matky, dohodu schválil soud. Později se matka přestala starat, začala pít, nijak nepřispívá. Vladimír si vzal syna k sobě a podal si v červenci 2020 návrh na nové rozhodnutí o dětech k soudu, OS Praha 5 a OS Praha 4 již 6 měsíců řeší místní příslušnost. Vladimír si v prosinci 2020 požádal o PnB a přídavky na děti, ÚP žádá doložit soudní rozhodnutí o svěření dětí (nebo součinnost matky, o které ale Vladimír ani děti nic neví). 6 měsíců bez dávek

Jana, 2 děti neustálé problémy s ÚP – v 05/20 zamítnuty dávky HN kvůli nedoložení potvrzení zaměstnavatele v řádném termínu – díky Covid nebylo možné dokumenty vyřídit osobně a poštou se to nestihlo – zamítnuto i odvolání. 09/20 – zamítnuty dávky díky půjčce ex druha obdržené na její účet. Odmítl s kl. dále komunikovat. 12/20 – zdržení dávek kvůli nutnosti doložení výplatní pásky od vietnamského zaměstnavatele na odpracované 2H, příjem byl potvrzen s razítkem na formuláři ÚP. Jana sice dávky nemá ani teď, ale s nedoložením dokladu ve lhůtě od ní bude na 6 měsíců pokoj.

Tamara. 2 děti – 1 ve střídavé péči. Nutnost potvrzení ex. partnera, že souhlasí s tím, aby kl. pobírala dávky HN, potvrzení od zaměstnavatele že si neuplatňuje na dítě daňovou slevu – ex partner není na ÚP ani nemá žádný oficiální příjem. Nechtěl potvrzení dodat. 6 měsíců bez dávek

Poslední oblastí jsou pokuty odkloněné z dávek hmotné nouze na účty obce.

null
null


Vypadá to přehledně a jednoduše a není třeba se zabývat nezabavitelným minimem, které je platné pro všechny ostatní příjmy. Jde to obci, takže je to v pořádku. Fantazii i zkušenosti jakou show zahájí s takovým nástrojem některá města máme všichni.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy