Pojďme si zase říkat pravdu…

05. 02. 2018 | 08:18
Přečteno 4285 krát
Máme problém - všichni. A jak z něho ven neví Zeman, ale ani Drahoš - EU, ani Rusko...

Politici neříkají pravdu, a proto jsme tam, kde jsme. Pravda často bolí, ale bez ní se nikam nedostaneme. Pojďme si to na chvíli zkusit. Bez emocí, bez ponižování a výsměchu.
Dřív venkov města živil a byl soběstačný - dnes se potraviny často dováží ze zahraničí a venkov se tak jeví nepotřebný. Ale někdo se o tu naší krajinu musí starat - je to stejně skvělá a záslužná práce jako být ve městě doktorem. Potřebujeme venkov, stejně jako on potřebuje města. Pekař potřebuje lékaře a ten zase zedníka. Jak banální, ale pravdivé - to je společnost.

Je po volbách, emoce trochu vychladly a já bych se chtěl pokusit oslovit druhou stranu voličů - druhou polovinu naší země. Ne jako “zemanovce”, ale jako něčí otce, dědy, matky nebo i syny.

Milí voličové Miloše Zemana,
pravděpodobně toto nečtete (omlouvám se - dle diskuze se zdá, že ano - pozn. autora), ale věřím, že vám jde, stejně jako nám, o vlastní spokojenost, o zdraví a dobro vašich dětí. Věříte, že volbou Miloše Zemana, jste toto zajistili.
Věřte, že i “pravdoláskařům” jde úplně o to stejné!
Naše společnost je dlouhodobě rozdělená. Můžeme říkat na města a venkov, bohaté a chudé, úspěšné a neúspěšné, Kavárnu a manuálně pracující - asi je jedno, jak se to pojmenuje, ale tohle si to musíme připustit.
Musíme si mimo jiné přiznat, že města (hlavně Praha) bohatnou, zatímco venkov se vylidňuje a chudne. Bohatí se stávají ještě bohatšími, zatímco chudí chudnou - nůžky společnosti se rozevírají.

Nemůže za to ale ani Kavárna, ani ti chudí. Kupodivu za to nemůže ani Zeman - ten jen mezi lidmi rozsévá nenávist. Může za to dnešní doba, ve které se vše změnilo - hodnoty, pravdy a vzorce, které po desetiletí platily, už neplatí.
A co je hlavní - netýká se to jen naší země. Ten problém trápí většinu vyspělého světa.

Kavárna
A kdo je tedy ta Kavárna podle Miloše Zemana - ti nepřátelé, ta inteligence, chcete-li? Jsou to třeba lékaři, ke kterým jdete, když vás něco bolí, a oni vám pomůžou. Jsou to umělci, kteří se vás snaží rozesmát, když jste smutní, nebo dělají třeba animované filmy pro vaše děti. Jsou to podnikatelé, kteří vám dají práci a třeba pozvednou vaše okolí. Jsou to učitelé a profesoři, kteří učí vaše děti. Často jsou to třeba vaše vlastní děti nebo naopak rodiče.
Ti všichni mají ale jedno společné - Ti všichni pro společnost (vás) něco konkrétního dělají - můžete za nimi něco vidět.
Zkuste si položit otázku, co pro vás konkrétně udělal Miloš Zeman, než vás rozeštval s vaším doktorem, hercem nebo třeba i synem, kterého máte rádi?
(Ano, namítnete, že jsou i lékaři a umělci, kteří volili Miloše Zemana, ale stejně tak jsou v té naší Kavárně i lidé jako vy. Dokonce jich jsou statisíce.)

A že vám doktor nebo herec, který sedí v Praze a má se dobře a žije v přepychu, nemůže rozumět? A Miloš Zeman, který nikdy nepracoval rukama a většinu své politické kariéry seděl ve vládách, které jsou za stav naší země spoluzodpovědné, může? Proč je tak těžké uvěřit, že to s naší zemí naopak myslí dobře Kavárna, přestože vám kdokoli namlouvá něco jiného? Zkuste si to jen na chvíli připustit.

Peníze a daně
Teď to bude trochu bolet, ale pojďme něco zkusit. Zkuste si na chvíli představit, že vás třeba Miloš Zeman obelhal. Že on nemá to řešení. Řekněte si, co konkrétně, pro vás za pět let udělal? Jezdil za vámi, sliboval - v tom je skvělý. Napadlo vás někdy, že k vám jezdil za vaše peníze? Že každá jeho cesta vás stála několik set korun z vaší kapsy? Promluvil, pobyl - cítili jste jeho blízkost a jeho porozumění, ale co se konkrétně změnilo?
Český prezident není král - nemá téměř žádnou pravomoc pro vás cokoli udělat. Je jen reprezentant našeho státu s minimem pravomocí. Nemůže pomoci s uprchlíky, ani s EU.
Dokonce nemá ani žádné peníze, které by vám dal. Ani stát nemá vlastně žádné peníze. Vše, co stát rozděluje (sociální dávky, platy učitelů, důchody, stavby škol a měst…), jsou peníze nás všech. Jsou to naše peníze z daní. Je to DPH, daň z příjmů firem, zaměstnanců a podnikatelů. To vše jsou vaše peníze, které se rozdělují. A co si budeme nalhávat, nejvíce do toho rozpočtu přispívají ti nejbohatší.

Ti úspěšní doplácí na ty neúspěšné. Ne naopak!

Ti úspěšní umí většinou jazyky a dělají povolání, o které je v zahraničí zájem. Ti úspěšní se tedy mohou bez problémů uplatnit v cizině. Mají ale rádi naši zem a snaží se ji nějak pomoci. To je důvod, proč tu jsou, a proč se vás třeba snaží přesvědčit, že to s vámi myslí dobře oni a ne Miloš Zeman.
Oni cestují po světě, mají přehled, nevěří falešným zprávám a propagandě. Je to náhoda, že 90% z všech 17.000 Čechů v zahraničí volilo Jiřího Drahoše? Včetně všech zastupitelů v Číně a Rusku? Devadesát procent volilo proti Miloši Zemanovi.
Jsou všichni skutečně tak “hloupí a zkorumpovaní havloidi” jak se vám snaží Miloš Zeman tvrdit?

Co když tím společným nepřítelem není ona Kavárna, město, Pražáci nebo jakkoli je nazvete, ale právě on, který se nás snaží rozeštvat?
Je to stejné jako u scientologie. Taky svým členům říkají, že cokoli se stane dobrého, je zásluha sekty a co se stane špatného, je vaše chyba. Stejně funguje i propaganda Miloše Zemana a Andreje Babiše - cokoli je dobrého, je jejich zásluha a to špatné je vina EU, nebo Kavárny.

Svět je globální a mění se. Nevrátí se k nám těžký průmysl - ten je v Číně. Nikdo nebude potřebovat ani naše uhlí. A čekat, že se to změní nebo že to kdokoli napraví, je bláhové. Nezaměstnaný ale cítí frustraci a zklamání. Nikdo ale neví, co s tím - svět se mění a všichni se snaží najít nějaké řešení. Jít dál.
Pravdou je, že minulé vlády to téměř nedělaly - ale Miloš Zeman je mimochodem reprezentant právě těchto vlád. Ale není to jen jeho vina, v těch vládách seděla i většina těch, kteří ve sněmovně stále jsou. Oni to nezmění - změní to jen další nezatížená generace.

Nalijme si ale trpkého čistého vína - v první řadě si ale musíte chtít pomoct sami. Nikdo to za vás neudělá. Nikdo vám novou práci nenajde. Pracovní úřad a stát se nepřetrhne. Ale pomocnou ruku vám může podat právě nějaký spoluobčan - často právě někdo z té Prahy. Někdo, kdo třeba vymyslí nějaký bláznivý projekt, který probudí turistický ruch ve vašem regionu - třeba nějaký váš současný nepřítel z té Kavárny.

Ale Zeman ani Babiš to neudělají - naopak. Diktatura potřebuje strach a nenávist mezi lidmi. Potřebuje přisluhovače, kteří nenávist šíří. Zkusme to nedopustit a pojďme s tím něco dělat. Nemám recept, ale musíme spolu nejdřív začít zase mluvit a rozumět si - třídní nepřátelství už tu totiž jednou bylo.

Jak z toho ven?
Neexistují jednoduchá řešení. Nezná je Zeman, ale ani Drahoš.
Neznají je žádní politici v Evropě, ani ve světě. Oni také pouze hledají. Nikdy to nepřiznají - není to sexy a u voleb se za to trestá.

Důležité je, jen si říkat pravdu. Celou a neobalenou pravdu. Stejně tak je důležité nepodléhat síle pomluv a lží.
Nejde tu totiž o Zemana, Drahoše, Putina nebo kohokoli jiného - jde tu o svobodu, pravdu a o nás všechny.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy