Žít ekologicky, ale jak a co to vlastně je?
Ono se to hezky napíše, řekne a stávkuje za to, ale...
Včera mě překvapilo prohlášení ministerstva životního prostředí, že bioplasty jsou vlastně daleko škodlivější, než plasty klasické. Běžné plasty z ropy se třídí a recyklují, kdežto bioplasty se recyklovat NEDAJÍ a měly by se kompostovat. Jenže jak se ukazuje, existuje jich přes 300 druhů a téměř žádný z nich se nedá přirozeně kompostovat. Tedy bez použití speciálních chemikálií, kompostérů s vysokou teplotou se v přírodě samy nerozloží… (více zde: https://www.trideniodpadu.cz/bioplasty)
Moc se o tom nemluví, že? Inu, každý den se člověk dozví něco nového.
O Elektroautech jsem psal v minulém článku o ekologii - Je to sice sexy, jezdit na elektřinu, ale víc jak 60% elektřiny se u nás vyrábí neekologicky z uhlí, nehledě na šílenou uhlíkovou stopu při výrobě baterií - dobývání lithia v Číně, téměř nemožnost ekologické likvidace těchto článků, které mají krátkou živostnost...
Pak tu máme ty zpropadené krávy, které vypouštějí metan, který je 80x horší plyn na skleníkový efekt, než CO2. Pro srovnání jen krávy v Indii produkují víc skleníkových plynů, než osobní auta na celém světě (více jsem o tom psal ve své knize Motýlí křik).
No jo, jenže když lidstvo nebude jíst maso, tak zbyde zelenina, nebo hmyz…
Jsme připraveni na pojídání cvrčků a kobylek?
A jen pro srovnání, produkcí rýže z rýžových polí vzniká zhruba stejně metanu jako z produkce krav…
Dalším poměrně sexy ekologickým trendem je spalování biomasy. Ale ony se začínají ukazovat dva zásadní problémy. První je, že při nižších teplotách spalování se do ovzduší uvolňují aromatické uhlovodíky (čti: smrdí to), ale co je horší i jedovaté plyny a mezi nimi extra karcinogení dioxyny. No a druhý problém je praktický - že doprava biomasy se vyplatí pouze do vzdálenosti okolo 50-70 km od spalovny, nehledě opět na uhlíkovou stopu z dopravy - využití je tedy pouze malé a lokální. Také se o tom moc nemluví, že…?
Pak tu máme pohled ekologie vs zdraví. Dříve se v masně balilo maso do starých novin, což je skvěle ekologické, ale když z druhé strany tlačí hygienické předpisy na to, aby byl balen zvlášť každý kousek pečiva a kdo s ním pracuje, aby měl jednorázové latexové rukavice, tak se dostáváme do dalšího extrému.
A kde je tedy nakonec pravda, když se na ní nedokáží shodnout ani vědci, kteří se tím zabývají? Nehledě na to, že se do veřejného prostoru dostávají převážně lživé a záměrně zavádějící zprávy desítek lobbistických skupin, které závěry vědců ohýbají dle potřeby tím, či oním směrem.
Jak se v tom má tedy vyznat běžný člověk a žít ekologicky?
Planeta se ohřívá, druhy vymírají a brzy nám hrozí zánik civilizace, jak ji známe - o tom není pochyb. Ale jde o to, co s tím. Zatím mi to přijde, že vše je jen zoufalé eko-přešlapování - pět kroků vlevo a pět vpravo.
Bohužel je na planetě moc lidí a pokud bude navíc naše společnost dál postavena na konzumu a masové výrobě - a to vlastně každý z nás z pohodlnosti chce - tak se nemůže nic zásadního změnit.
P.S.
Jen abych přidal na konec něco pozitivního. Například u nás v Radotíně na Biotopu a na lakrosovém memoriálu se už dlouho používají jen zálohované vratné kelímky. (Celá Praha přišla se zákazem až letos v květnu) Je to drobnost, ale jedna taková akce ušetří stovky pytlů plastu na jedno použití.
Včera mě překvapilo prohlášení ministerstva životního prostředí, že bioplasty jsou vlastně daleko škodlivější, než plasty klasické. Běžné plasty z ropy se třídí a recyklují, kdežto bioplasty se recyklovat NEDAJÍ a měly by se kompostovat. Jenže jak se ukazuje, existuje jich přes 300 druhů a téměř žádný z nich se nedá přirozeně kompostovat. Tedy bez použití speciálních chemikálií, kompostérů s vysokou teplotou se v přírodě samy nerozloží… (více zde: https://www.trideniodpadu.cz/bioplasty)
Moc se o tom nemluví, že? Inu, každý den se člověk dozví něco nového.
O Elektroautech jsem psal v minulém článku o ekologii - Je to sice sexy, jezdit na elektřinu, ale víc jak 60% elektřiny se u nás vyrábí neekologicky z uhlí, nehledě na šílenou uhlíkovou stopu při výrobě baterií - dobývání lithia v Číně, téměř nemožnost ekologické likvidace těchto článků, které mají krátkou živostnost...
Pak tu máme ty zpropadené krávy, které vypouštějí metan, který je 80x horší plyn na skleníkový efekt, než CO2. Pro srovnání jen krávy v Indii produkují víc skleníkových plynů, než osobní auta na celém světě (více jsem o tom psal ve své knize Motýlí křik).
No jo, jenže když lidstvo nebude jíst maso, tak zbyde zelenina, nebo hmyz…
Jsme připraveni na pojídání cvrčků a kobylek?
A jen pro srovnání, produkcí rýže z rýžových polí vzniká zhruba stejně metanu jako z produkce krav…
Emise metanu do ovzduší
Dalším poměrně sexy ekologickým trendem je spalování biomasy. Ale ony se začínají ukazovat dva zásadní problémy. První je, že při nižších teplotách spalování se do ovzduší uvolňují aromatické uhlovodíky (čti: smrdí to), ale co je horší i jedovaté plyny a mezi nimi extra karcinogení dioxyny. No a druhý problém je praktický - že doprava biomasy se vyplatí pouze do vzdálenosti okolo 50-70 km od spalovny, nehledě opět na uhlíkovou stopu z dopravy - využití je tedy pouze malé a lokální. Také se o tom moc nemluví, že…?
Pak tu máme pohled ekologie vs zdraví. Dříve se v masně balilo maso do starých novin, což je skvěle ekologické, ale když z druhé strany tlačí hygienické předpisy na to, aby byl balen zvlášť každý kousek pečiva a kdo s ním pracuje, aby měl jednorázové latexové rukavice, tak se dostáváme do dalšího extrému.
A kde je tedy nakonec pravda, když se na ní nedokáží shodnout ani vědci, kteří se tím zabývají? Nehledě na to, že se do veřejného prostoru dostávají převážně lživé a záměrně zavádějící zprávy desítek lobbistických skupin, které závěry vědců ohýbají dle potřeby tím, či oním směrem.
Jak se v tom má tedy vyznat běžný člověk a žít ekologicky?
Planeta se ohřívá, druhy vymírají a brzy nám hrozí zánik civilizace, jak ji známe - o tom není pochyb. Ale jde o to, co s tím. Zatím mi to přijde, že vše je jen zoufalé eko-přešlapování - pět kroků vlevo a pět vpravo.
Bohužel je na planetě moc lidí a pokud bude navíc naše společnost dál postavena na konzumu a masové výrobě - a to vlastně každý z nás z pohodlnosti chce - tak se nemůže nic zásadního změnit.
P.S.
Jen abych přidal na konec něco pozitivního. Například u nás v Radotíně na Biotopu a na lakrosovém memoriálu se už dlouho používají jen zálohované vratné kelímky. (Celá Praha přišla se zákazem až letos v květnu) Je to drobnost, ale jedna taková akce ušetří stovky pytlů plastu na jedno použití.