Našla jsem konečně odvahu: Zákon o zakázkách v této podobě musí padnout

06. 09. 2014 | 16:02
Přečteno 2804 krát
Všichni od zákona očekávali omezení korupce v Čechách. Realita? Vyhrává levná, nikoli kvalitní práce. Korupci, ať přímou nebo nepřímou, to neomezilo, ale zvýšilo. Z velkých firem se stávají "pasáci" malých. A padají nám mosty. Nesmíme už zavírat oči.

Zákon o zadávání veřejných zakázek je zdánlivě velmi skvělá věc. A u jeho schválení byly jistě ty nejlepší úmysly. Podotýkám také předem, že jsem zastáncem čistoty veřejné správy jako málokdo jiný. Na komunální sféře bojuji už téměř dvě desítky let s místními kmotry a kmotříky, a také za to přiměřeně trpím. Jak by zazpíval Jarek Nohavica, občas "Jdou po mne, jdou..."

Nicméně - s tímto mým přesvědčením o otevřené veřejné správě jako pilíři demokracie se kloubí a střetává moje profese, zaměřená navíc opět na veřejnou správu. Vražedná kombinace, aby člověk trpěl jako kůň. Dokážu zachytit slabiny zákonů, a vidím, jak je firmy hned využívají. O šedé sféře nemluvě. Díky zákonu jsme tak vytvořili prostředí, které kvůli 10 % gaunerů dusí těch 90 % normálních, a to paradoxně jen proto, aby korupční prostředí ještě více bujelo, a podporoval se šlendrián. Vím, co říkám.

Korupce a jednání proti zdravému rozumu, jen aby byl naplněn zákon, dnes má mnoho podob, a nejsem ani s to postihnout všechny. Takže jen některé.

Za naprosté zvěrstvo považuji nakládání se subdodávkami. Vyhraje firma, a pak hledá ty chudáky, co to musí udělat za ni za 60-80% ceny. Ať jako veřejné subdodavatelé, nebo ti skrytí, které naoko zaměstná. Co to znamená, si umíme představit - výsledkem je to, že nám padají mosty. Malá domů v rozmezí 20-40% pro firmu, která vyhraje, de facto za nic, a dalších 10-20% pro tu námezdní firmu, která také musí udělat nějaký zisk, nám zdražuje práci jako blázen, a naprosto neodpovídá realitě ceny díla. Která už tak je soutěžemi tlačena až nereálně dolů. Takže se šetří jinde. Na materiálu, kvalitě práce, revizích, kontrolách…atd…

Zákon o veřejných zakázkách tak preferuje práci levnou namísto kvalitní, dobré firmy nabízející dobrou práci za odpovídající cenu nemají šanci, a za chvíli nám začnou krachovat.
Je to nepřímá korupce, kdy se "malé" firmy tlačí i o tyto subdodávky, aby přežily, a firmě tak nabízejí tu "vatu" - když vezmete nás, zůstane vám více...

Druhý příklad se může týkat odborných služeb. Zůstanu u svého oboru - služby právní. Čas od času mi přijde poptávka, za kolik se ujmeme té a té věci. A protože víme, že jde o věc složitou, která má mnoho úskalí, nabídneme cenu, která odpovídá složitosti, času apod. Pak mi telefonují starostové - my bychom chtěli vás, protože máte výsledky a zkušenosti, ale přihlásil se nám tady začínající právník, a jeho cena je o polovinu nižší. Co máme dělat, ptají se. Každá rada drahá - buď budou mít službu levnou, ale také je možné, že spor projedou, a přijdou o miliony, protože to prostě povede nezkušený člověk, nebo se na zákon o zakázkách vykašlou, zadají to těm, kteří jsou sice dražší (logicky za léta praxe), ale kteří to skutečně umí, a vyhrají. V konečném důsledku je pro obec či město podstatné to b), ne však pro Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který říká - není podstatné, jak dopadne tento spor, ale musíte mít právníka nejlevnějšího, na základě soutěže. Volit si právní služby na speciální případ na základě soutěže je prostě stupidní. Ani v soukromém životě by to nikdo neudělal, ale veřejnou správu do toho tlačíme. A jak vidíme z paušálních smluv na všemožné právní služby ve státních podnicích, stejně se ty věci dějí, a na zákon doplácí tak jen ti poctiví se zdravým selským rozumem, co chtějí pro svou obec či město skutečně to nejlepší řešení - a to není vždy nejlevnější.

A tak se to prostě obchází (jak, to říkat nebudu) - abychom mohli konat dobro, paradoxně. Anebo se zákon poruší vědomě s tím, že „dobře, dostaneme pokutu, ale budeme mít dobré služby“ (právní, daňové, stavařské...). Ale - pak se zase vrhne na volené zástupce ÚOHS, nebo stát a chce vracet dotace, nebo státní zástupci se snahou volené zástupce zavřít...
Ale - padají nám mosty. Obce a města prohrávají soudní spory, nebo mají své právní věci řešeny často špatně, protože to dostal do rukou právník, kterému samospráva (už tak složitý organismus), nic neříká. Protože specialistu si sama nemohla vybrat - zákon jí to tlakem na cenu, ne kvalitu, zakazuje.

Obrovská energie se nyní v obcích a městech vynakládá na to, aby se stvořily podmínky takové, aby se špatné firmy nemohly ani přihlásit. Že to nejde snadno, nebo dokonce vůbec, protože i to pak ÚOHS hlídá, aby to bylo nediskriminační, není třeba znalcům z praxe říkat.

Mnohokrát jsem byla ve výběrových komisích, kdy jsme seděli nad nabídkami, viděli jsme, že zase to vyhrála ta firma, s kterou se soudí už mnoho okolních měst, a která vše "hází" hned na chudáky živnostníky, kterým pak ani neplatí, a byli jsme v neřešitelné situaci. Nemůžeme soutěž zrušit - to zákon neumožňuje. Nemůžeme to dát firmě druhé v pořadí, protože to zákon zakazuje. Co teď?
Vymyslela jsem nedávno alespoň metodu na to zakázku "zrušit" bez ohledu na text zákona. Rada obce či města, nebo zastupitelstvo, které musí udělat konečný verdikt zadavatele, a schválit výsledek hodnotící komise, se předem jmenovitě dohodne, část radních či zastupitelů hlasuje pro, část proti, část se zdrží. Není přijato žádné usnesení - není tedy rozhodnuto. Firmám se sdělí, že zadavatel nerozhodl. Smlouva nemůže být uzavřena. Povinnost hlasovat totiž zákon o obcích zatím naštěstí nezavedl. Není to všespásné, a tam, kde jsou dotace, je to o tom dotaci zahodit. Ale alespoň něco málo.

Prostě - zákon o zadávání o veřejných zakázkách dělá z obcí a měst nesvéprávné bytosti, které nemají vlastní rozum. Zdůrazňuji ovšem - tento zákon. Vím, že musí být pravidla, ale ta by se měla týkat zejména transparentnosti, zveřejňování, rovných podmínek. Ale zákon, který přikazuje vybrat jen a výhradně to nejlevnější (více hodnotících kritérií to pro svou složitost příliš neřeší), je zákon špatný.
Vodítkem by mohl být prodej nemovitostí podle zákona o obcích - obec/město má přísné podmínky transparentnosti, má příkaz na cenu v místě a čase obvyklou, a odchylku musí odůvodnit. Tedy nemusí nutně prodat nabídce nejlevnější, ale musí to hodně dobře odůvodnit. A toto odůvodnění by u veřejných zakázek klidně mohlo podléhat soudnímu přezkumu, abychom bránili těm gaunerům krást.

Zkrátka nastala doba spadlých mostů, kdy se musíme hluboce zamyslet, zda to nepřeháníme s tím formalismem, zda tu kvůli pár lumpům nešaškujeme všichni jako blázni kolem lejster, namísto aby šlo o ty stavby a dobré služby, a zda zákon o zadávání veřejných zakázek plní to, co plnit má. Jako letitý praktik tvrdím, že v žádném případě, a v této podobě by měl padnout. Pravidla musí přijít úplně jiná, aby zajistila rovnou soutěž všem, a samosprávě i státu to, co má každý člověk - svobodu rozhodování, které bude nejlepší. Ne nejlevnější ani formalisticky správné, a ve skutečnosti více než špatné.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy