Marvanová versus justiční mafie: 1:2

06. 06. 2014 | 19:14
Přečteno 5981 krát
Situace v justici je víc než alarmující. Nejnovější dění na ministerstvu spravedlnosti je toho jasným důkazem. A vláda?

Když jsem, v únoru tohoto roku psal blog „justiční mafie bije na poplach“ v souvislosti s nástupem Hany Marvanové na ministerstvo spravedlnosti, netušil jsem, jak efektivní bude (mafie) ve své práci, jakou má sílu a vliv. Tento text je poměrně dlouhý, protože do něj vkládám dva dokumenty, které jsou pro přehlednost psány kurzívou. Nemůžu začít jinak, než výtahem ze správ BIS za posledních několik let. To, že se tyto texty objevují ve veřejných dokumentech tajné služby, je samo o sobě alarmující.

Z výroční zprávy BIS za rok 2009

V regionech ČR existují neformální vlivové skupiny osob zabývajících se ovlivňováním insolvenčních řízení, dražeb majetku, exekucí a výběrových řízení s cílem dosáhnout maximálního zisku pro sebe nebo pro svého klienta. Opakovaně zaznamenaným způsobem ovlivňování je vytváření podhodnocených znaleckých posudků.

Tyto skupiny se často koncentrují kolem bývalých pracovníků policie, kteří využívají minulých profesních kontaktů na svá pracoviště, státní zastupitelství a orgány samosprávy k získání neveřejných informací. Informační náskok pak využívají ve svůj prospěch nebo proti konkurenci jak v obchodních záležitostech, tak v trestních kauzách. Ovlivňování úředníků veřejné správy má někdy znaky čistě korupčního jednání.

Rovněž policejní a justiční orgány jsou vystavovány značnému tlaku jednotlivých osob, zájmových skupin i příslušníků organizovaného zločinu, snažících se ovlivnit jejich činnost, většinou za využití korupce nebo klientelistických vazeb. K nátlaku mohou využít i osobní situaci odpovědných osob jako např. finanční těžkosti nebo kariérní ambice.

Nejznámější klientelistická kauza v oblasti vysokého školství souvisí s právnickou fakultou ZČU v Plzni. Na této fakultě se vytvořilo propojení mezi částí pedagogického sboru a představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy v nebývalém rozsahu.

Z výroční zprávy BIS za rok 2010

Konkrétní případy korupce státních orgánů se soustřeďují mimo jiné na oblast justice s cílem zakrýt předchozí nelegální aktivity, na oblast rozhodování orgánů státu a samospráv, s cílem ovlivnit rozhodování o veřejných zakázkách a rozdělení prostředků z veřejných rozpočtů, a rovněž na oblast legislativního procesu.

I v roce 2010 byly zaznamenány případy nestandardního jednání některých soudců a státních zástupců, jež představovaly ohrožení řádného výkonu justice. Nestandardní aktivity představitelů justice vykazovaly v mnoha případech znaky kriminálního jednání, které vzhledem k zákonnému vymezení postavení soudců a státních zástupců nelze odpovídajícím způsobem postihnout. Jednalo se mimo jiné o úniky informací z databází soudů či státních zastupitelství, korupční jednání nebo manipulace řízením před soudem.

Specifický problém představuje bezpečnostní nespolehlivost některých soudců a státních zástupců. BIS zaznamenala kontakty představitelů justice na osoby z kriminálního prostředí či existenci klientelistických vazeb, které mohou závažným způsobem ovlivnit průběh soudního řízení.

Řádný výkon justice byl v některých regionech vážně narušen nedostatečným výkonem funkce státní správy soudů ze strany některých předsedů krajských soudů, což mimo jiné umožnilo podřízeným soudcům pokračovat v manipulacích s insolvenčními řízeními.

Ukázkovým příkladem klientelismu a korupce se stalo propojení části pedagogického sboru právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni s některými představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy. BIS v průběhu roku 2010 monitorovala, jakým způsobem bude vyvozena odpovědnost vůči osobám, které zaštítily jednak prosazování klientelistických praktik, jednak nedodržení vyučovacích standardů.

To, že žádná odpovědnost de facto vyvozena nebyla a úsilí „reformátorů“ se zaměřilo spíše na postihování studentů či doktorandů, má několik příčin. Např. na fakultě i po odchodu starého vedení docházelo k ovlivňování probíhajících kontrol, k pozměňování dat v elektronických databázích fakulty, popř. k jejich ztrátě. Bývalé vedení udrželo své kontakty jak do prostředí samotné právnické fakulty, tak do nejvyšších orgánů veřejné správy, včetně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Dysfunkce „plzeňského typu“ byla opakovaně zjištěna i na dalších vysokých školách v ČR. Zejména u vysokých škol zaměřených na právnické vzdělání a veřejnou správu představují negativní jevy jako protekcionismus vůči prominentním studentům, existence „rychlostudentů“ či obcházení akreditací formální spoluprací se zahraničními školami závažná rizika z hlediska vytváření nových klientelistických sítí v oblasti justice, státní správy a samosprávy.

Z výroční zprávy BIS za rok 2011

BIS v průběhu roku 2011 informovala v rámci problematiky dysfunkce justice o individuálních selháních některých soudců a státních zástupců, přičemž upozorňovala také na systémové nedostatky při výkonu spravedlnosti. V této problematice probíhala intenzivní komunikace mezi BIS a ministerstvem spravedlnosti, která směřuje k odstranění zjištěných nedostatků a nastavení systémových změn.

BIS získala dílčí poznatky o cíleném zneužívání institutu insolvenčního (konkurzního) řízení, do kterého byli zapojeni někteří soudci působící na konkurzních úsecích krajských soudů (KS).
V některých případech nebyli konkurzní soudci přímými organizátory zmanipulovaných konkurzů, ale spíše osobami, které byly vzhledem ke své nezastupitelné roli v konkurzním řízení využívány ze strany organizátorů stojících mimo justici. Pochybení soudců, jakkoliv závažná, spočívala zejména v rovině korupčního jednání, a jednalo se o individuální selhání představitelů justice.
Vedle korupčních selhání jednotlivých soudců BIS zaznamenala poznatky o tom, že se v rámci některých krajských soudů zformovaly klientelistické či jinak vztahově provázané skupiny, které manipulovaly insolvenčním řízením. Na rozdíl od případů z předchozích let v nich soudci hráli podstatně významnější úlohu, než pouhých účastníků skupiny. Tyto skupiny kromě soudců tvořili insolvenční správci, představitelé dalších justičních profesí, podnikatelské subjekty, a příp. i osoby z prostředí organizovaného zločinu.

Negativní roli i nadále sehrávají nadstandardní vazby mezi některými soudci a advokáty, popř. dalšími představiteli justice, které mohly být příčinou možné manipulace soudními řízeními. Zaznamenané rodinné a přátelské vazby soudců z Krajského soudu v Brně hrály významnou roli při upřednostňování některých vybraných věřitelů, popř. při dalších projevech manipulace insolvenčním řízením, které se v rámci KS Brno vyskytly. Nejvýrazněji se negativní vlivy těchto vazeb projevily v případech patřících do působnosti KS v Ústí.

Z výroční zprávy BIS za rok 2012

Organizovaný zločin úspěšně využíval stavu, který lze zjednodušeně charakterizovat jako zásadní absenci faktické osobní odpovědnosti představitelů orgánů státní správy či samosprávy i volených zástupců občanů za učiněná rozhodnutí.

Zásadní problémy přináší i cílené nelegitimní ovlivňování legislativního procesu, využívání neexistence právní úpravy v některých oblastech, zneužívání systémových nedostatků či přímo bránění nápravným opatřením.

Typickým doprovodným rysem popsaných aktivit byla také snaha zabránit legislativním změnám, které by nedostatky v právní úpravě odstranily, nebo které by zaváděly přísnější režim podnikání v daném odvětví (např. v oblasti regulace hazardu).



Zkuste si to představit: chobotnice začíná na právnických fakultách, kde si formou rychlostudia zavazuje především státní úředníky. Má své proponenty v Ústavu státu a práva, v advokacii (od jednotlivců pře známé firmy – právní kanceláře) až po advokátní komoru. Pokračuje mezi elitními policisty, státními zástupci a soudci, soudními znalci… Zde je zvlášť důležité si uvědomit, že skutečně nejdůležitější je patro krajských, tedy odvolacích soudů a samozřejmě Nejvyšší soud (proces dovolání). Předseda takového krajského soudu mimo jiné přiděluje kauzy konkrétním soudcům - srovnejte s odposlechy Janouška po jeho „autonehodě“. Chapadla této chobotnice pak končí mezi politiky, na ministerstvech mezi středními a vyššími úředníky, především v útvarech majících v gesci legislativní proces a v dalších úřadech státní správy.

Co taková chobotnice umí nabídnout za služby?
- Vystudování právnické školy včetně titulu JUDr. za týdny či měsíce
- Zajištění beztrestnosti lidem, kteří měli tu smůlu, že narazili na slušného policistu a zároveň slušného a odvážného státního zástupce
- Navržení způsobu a vyprání špinavých peněz z jakéhokoli zdroje
- Ovlivnění legislativního procesu kdekoliv a kdykoliv podle zadání
- Dosazování „správných“ lidí na správné pozice
- Vypracování právně neprůstřelných konstrukcí, jak vyvádět peníze z veřejných rozpočtů
- Vypracování posudků na cokoliv, aby se zdůvodnila kdejaká lumpárna
- Ovlivňování veřejného mínění v zájmu zadavatele
- Očerňování nepohodlných osob
- Atd. atd.…

Má také samozřejmě vlastní agendu, tedy nenabízí své služby ostatním, ale sama je aktivní v páchání trestné činnosti:
- Olupování podnikatelů formou smyšleného insolvenčního řízení (mezi lidmi obeznámenými se situací se tomuto jevu říká „pátá vlna privatizace“). Nejvíce známá je kauza soudce Berky s domovskou scénou na KS Ústí nad Labem, velmi aktivní je i Brno a některé skupiny organizované kolem dalších KS. Je potřeba vědět, že insolvenční zákon je napsán tak, že znemožňuje podnikateli účinnou ochranu, a i když se po dlouhých měsících domůže nápravy, jeho majetek je nenávratně fuč.
- Olupování bagatelních dlužníků exekučními mafiemi. Toto téma je natolik známé, že nemá smysl ho více rozebírat. Jen jedna poznámka: mluvíme o businessu několik miliard ročně čistých výnosů.

Toto chobotnice je kompaktní, i když ne hierarchicky organizovaná síla. Je nezávislá na politicích, které používá jen jako dočasného nástroje pro dosahování svých cílů. A opačně, slouží jim jako klientům – za úplatu.

V tomto kontextu je možné vnímat i Klausovu amnestii jako součást tohoto systému, jako poslední instanci, pro ty, kterým nedokázala efektivně pomoci standardním způsobem.

A teď si přestavte, že do tohoto rozjetého a plně funkčního zaběhaného systému vstoupí na důležitou pozici někdo, kdo se chobotnicí nechce nechat pohltit. Přitom zná důvěrně právo, legislativní proces i politiku, spoustu novinářů a má renomé. Ví kdo je kdo, umí vyjednávat, nenechá se zastrašit a má důvěru občanských iniciativ i občanů.

Jak dlouho bude trvat, než se ho chobotnice zbaví? Podle toho, co o tom vím, by to netrvalo ani měsíc, nebýt voleb do Evropského parlamentu. Situace a kontext odvolání Hany Marvanové byl popsán v mnoha médích, pokud někomu unikl, odkazuji například sem.

Situace v justici je tedy víc než alarmující. Mluvíme zde přitom o řádově větším a kvalitativně jiném problému, než je veškerá ekonomická kriminalita tyjící z veřejných rozpočtů. Jejím důsledkem jsme „pouze“ chudší (trochu zjednodušuji). Konečným důsledkem nemožnosti dovolat se práva, nepřiměřeného postihu za bagatelní dluhy, důsledkem do očí bijící nespravedlnosti a prožitku bezmoci je absolutní nedůvěra v instituce státu a neochota platit za jeho služby. Tato spirála se může roztáčet, až jediným řešením bude nějaký druh revolty. Už jsem zaslechl od pamětníků a znalců, že to, co si dovoluje justiční mafie, si nedovolila ani normalizační bolševická mašinérie.

V nadpisu článku je skóre 1:2. Proč ta jednička? Výběrová komise totiž pro krajský soud v UL vybrala oproti předpokladům justiční mafie jiného člověka, než bylo domluveno.

Justiční mafie se ovšem nezakecá. Důležité je přece i PR. Okamžitě vznikla petice dotčených soudců zpochybňujících proces výběru. Kromě toho pár politiků (senátor Doubrava) a bývalých politiků (zde blogující zástupce ombudsmana Křeček) proti nově vybranému soudci začali vytahovat špínu. Bude zajímavé sledovat, jak tato záležitost bude pokračovat. Zůstane to 1:2 nebo konečný výsledek bude 0:2?

Vědoma si vážnosti situace, iniciativa „Vraťte nám stát“ se rozhodla napsat tento otevřený dopis předsedům koaličních stran:

Vážený pane premiére, vážení páni místopředsedové vlády

již minimálně 5 let BIS ve svých výročních zprávách upozorňuje na alarmující poměry v české justici. Tyto zprávy opakovaně hovoří o bezpečnostní nespolehlivosti některých soudců a státních zástupců, o existenci klientelistických sítí, které ovlivňují průběh soudních řízení, o kontaktech představitelů justice na osoby z kriminálního prostředí či přímo o jejich napojení na organizovaný zločin. Zvláště rozšířenými jevem jsou podle těchto zpráv organizované skupiny, které manipulují insolvenčními řízeními. Pro tyto fenomény se vžily pojmy jako justiční mafie či insolvenční mafie. Jedná se vážný a chronický problém, jehož obětmi jsou konkrétní občané a podnikatelé a který ohrožuje samu podstatu právního státu.

Předchozí politické vlády, Topolánkova a Nečasova, s daným fenomény přes opačná tvrzení a sliby nedělaly vůbec nic. Vaše vláda vznikla z vůle voličů i díky intenzivní předvolební protikorupční rétorice a mezi své priority zařadila mimo jiné: nesmlouvavý boj proti všem formám korupce, závažné hospodářské kriminalitě, lichvě, zneužívání exekucí a neférovým insolvencím…

Personální obsazení ministerstva spravedlnosti po nástupu vaší vlády zpočátku vzbuzovalo naději, že se konečně podaří nastartovat žádoucí změny. O to větším překvapením bylo, že z ministerstva spravedlnosti musela po krátkém působení odejít první náměstkyně Hana Marvanová, která usilovala o nápravu poměrů v české justici v souladu s programovými cíli koaliční vlády. V souvislosti s jejím odchodem zároveň vyplouvají na povrch velmi znepokojivé informace.

A tak se ptáme:
- Je pouhá náhoda, že tlaky na odvolání Hany Marvanové začaly v okamžiku, kdy se začalo jednat o složení výběrové komise na obsazení předsedů krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně, tedy těch soudů, které jmenovitě uvádí výroční zprávy BIS jako nejproblematičtější?
- Je pouhá náhoda, že tento tlak se stupňoval, když Hana Marvanová předložila – v souladu s vaším vládním prohlášením – návrhy na změnu pravidel v oblasti exekucí, které ohrožují miliardové nepřiměřené zisky exekučních mafií? Bezpochyby víte, že bagatelní dlužník v ČR zaplatí v průměru sedmnáctinásobek (!) dlužné částky zatímco jinde v Evropě v průměru dvou až tří násobek.
- Je pouhá náhoda, že legislativní odbor ministerstva spravedlnosti, přímo podřízený 1. náměstkyni, odmítal realizovat její zadání, výstupy z vlastní vůle pozměňoval a překládal k podpisu přímo paní ministryni bez jejího vědomí?

Obáváme se, že nikoliv. Existuje příliš velké množství indicií, že odvolání Hany Marvanové, její obcházení v rámci legislativního procesu a snaha o ztrátu účinnosti jí navrhovaných legislativních změn bylo důsledkem enormního tlaku výše uvedených vlivových skupin na ministerstvo spravedlnosti.

Důvěra v domožení se práva a spravedlnosti je zdaleka nejdůležitějším pojítkem každé společnosti. Pokud občané ztratí tuto elementární důvěru, stát pozbyde své nejzákladnější funkce. Kam až to necháte zajít? Znamená to, že tuto zemi neřídí vláda, ale justiční mafie?

Apelujeme proto na vaši koaliční vládu:
- vezměte téma justice za absolutní vládní prioritu
- vyžádejte si detailní a personifikovanou zprávu od BIS
- po důkladné analýze navrhněte krátkodobá opatření, jejichž cílem bude zabránění dalším škodám
- relevantní podklady předejte orgánům činným v trestním řízení
- s maximální rychlostí a péčí připravte taková systémová legislativní a organizační opatření, aby se eliminoval vliv justiční mafie
- započněte proces očisty justice tak, že soudci a státní zástupci (postupně od vedoucích činovníků) projdou prověrkami NBÚ na stupeň tajné

Pokud toto neučiníte, všechna vaše slova o nápravě stavu v této zemi se stanou nedůvěryhodná, zpochybnitelná a vaši voliči je po zásluze „ocení“. Stanete se (další) vládou planých nadějí.


I když jsem nenapravitelný optimista, zde spíše předpokládám, že se k takto razantním krokům (především poslední bod návrhu) vláda neodhodlá a skončí to jako zatím vždy: ve ztracenu. Především ANO by muselo přiznat chybu, a sjednat velmi rychle nápravu, což pravděpodobně neudělá. Bohužel, překročí tím pomyslný Rubikon, kdy začne vyměňovat pomyslné politické body za zásady a principy, na kterých postavilo svou existenci a díky nim (téměř) vyhrálo volby.

A naše země bude dále na sestupné trajektorii směrem k totalitě.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy