Přednáška pro mladé politiky.

02. 06. 2022 | 19:00
Přečteno 5596 krát
Vážené dámy, vážení pánové,

především chci velmi poděkovat organizátorům za pozvání na tuto přednášku. Velmi si toho vážím. Vše, co řeknu vám, mladí politici, jsou moje osobní názory, které nabízím a nevnucuji a dozajista si nečiním nárok na konečnou pravdu. Tématem je pro mě otázka, jak být dobrým politikem, tedy jak bych si jako občan představoval dobrého politika napříč politickým spektrem. Politika je soutěž idejí, střety jsou nutné, nejde mi o to, zda jako politici budete spíše napravo nebo nalevo, nýbrž o obecné vlastnosti.

1. Mluvte pravdu.
Zní to banálně ale v tomto bodě neustupujte nikdy. Naše studenty učíme, že lékaře nesmí v pracovní době nic a nikdo nutit, aby lhal. Ani nepříjemná otázka pacienta, ani příkaz nadřízeného. Pokud by pacient přistihl lékaře, že mu lhal, je pro obě strany lepší ukončit terapeutický vztah a pacientovi navrhnout jiného lékaře. Toto právo nelhat v pracovní době ovšem nemají jen lékaři. Máme jej všichni ve všech profesích, i každý politik. Budujete kariéru, dávejte si pozor na to, co říkáte. Lež je krátkodobě výhodná; proto také lidé lžou. V dlouhodobé perspektivě ale nefunguje. Jak budete jednou přistiženi při lži, potáhne se s vámi do smrti. Vědec, který by byl přistižen při falsifikaci, právě spáchal intelektuální sebevraždu. Jeho pracovišti již nikdo nebude nikdy věřit i když by později publikovalo významný objev. Podváděl jednou, kde je jistota, že nebude podvádět podruhé? Politik JUDr. Michal Hašek v roce 2013 v České televizi jedenáctkrát lhal ohledně své účasti na tzv. lánské schůzce s prezidentem Zemanem a všichni si to pamatují dodnes. Vy jako mladí politici budujete svůj mediální obraz. Dívejte se daleko dopředu. Neposlouchejte ty, kdo by vám tvrdili, že to nelze, že musíte být tzv. pragmatičtí a podobně. Že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí není jen nápis na praporu, nýbrž vyjadřuje poselství či víru, na kterém je založena celá česká státnost.
Namátkou, Václav Havel, Gándhí, T.G. Masaryk a další to dokázali.
Když to dokázali oni, tak vy taky.
Ta druhá věc, o které chci mluvit je filosofy nazývána hermeneutika podezření. Již se neptáme ani tak co politici říkají, jako spíše proč to říkají, jaký vlastní skrytý zájem tím sledují. Pokud například politik vyzve národ k nošení roušek, soudíme, že mu nejspíše patří továrna na výrobu roušek. Pokud politik vyzve k povinnému očkování, odhadujeme, že nejspíše má akcie ve farmaceutické firmě, která vakcínu poskytuje, nebo je součástí celosvětového spiknutí za účelem vyhubení lidstva nebo je placený cizí mocností za účelem rozvrácení národa.
Jako mladí politici budete mít dva důležité úkoly. Předně, na daný problém vymyslet optimální řešení. Druhý úkol bude těžší: přesvědčit občany, že vaším jediným úmyslem bylo vymyslet optimální řešení, že chcete pomoci občanům a nemáte žádný jiný skrytý úmysl.

2. Nebojte se jít proti průzkumům veřejného mínění
Mnozí politici až úzkostlivě sledují průzkumy veřejného mínění a podle nich upravují svá veřejně proklamovaná prohlášení. Opět, krátkodobě to funguje. Dlouhodobě nikoli. Ve volební kampani se jednou ptali Hillary Clintonové, jakou má ráda zmrzlinu. Po krátkém zaváhání odpověděla, že má ráda všechny druhy zmrzliny. Pokud by totiž náhodou řekla že třeba pistáciovou, tak aby neztratila voliče preferující čokoládovou. Jako lidé s názorem budete občas muset být proti všem a nebýt zcela oblíbení. Etika začíná nenápadnou větou z knihy Exodus – nepřidáš se k většině, páchá-li zlo. Jinak řečeno, jsou věci, které jsou dobré, přesto že je nedělá nikdo a jsou věci, které jsou špatné, přesto že je dělají všichni. Když budete mít konzistentní názory bez ohledu na názor většiny, dlouhodobě získáte pověst lidí, kteří umí stát za svými stanovisky, i když kdysi nebyly populární. Pravda nepodléhá hlasování a není nutně otázkou většiny.

Steve Jobs to řekl hezky. Neptejte se lidí, jaká vylepšení telefonů by ještě chtěli. Dejte jim do ruky iPad a oni ho budou chtít. Stejně tak vy. Jako politici musíte vidět daleko dopředu, vymýšlet řešení, která by třeba nikoho nenapadla.

Naučte se jednat, nikoli reagovat. Je jednoduché sedět u počítače a psát blogy o tom, co který politik říká nebo dělá špatně. Musíte to udělat opačně. Ať ostatní píší blogy o vás. Nebuďte těmi, co píší životopisy, buďte těmi, o kterých se životopisy budou psát. Až o svých idejích a řešeních budete psát nebo mluvit, pamatujte, že každý váš text a každý projev je důležitý. Je jedno, zda vás bude poslouchat deset nebo deset tisíc lidí. Je to možná poslední projev, který budete moci říct. Možná poslední text, který budete moci napsat. Nikdy nepodceňte ani text, ani projev.

3. Vertikála
Ujasněte si, proč děláte, co děláte. Eckhart říká, stanov si poslední cíl svého díla, a své dílo najdeš. Tzv. evropské hodnoty nebo křesťanské hodnoty je třeba hlásat, protože jsou dobré, nikoli proto, že jsou křesťanské. Platon otázku řeší v dialogu Euthyfron. Buď bohové arbitrárně nějakou věc označili za dobrou, a proto je dobrá, nebo je nějaká věc dobrá, a proto ji za takovou bohové označili. První situace je riskantní. Nespletli se bohové? Interpretujeme správně jejich rozhodnutí? Pokud žijete v židovském, protestantském nebo katolickém kontextu, nikdy to přece nebylo tak, že by bohové na zlaté šňůře spustili z nebe příručku s konečnou pravdou o rodině, potratech, eutanazii nebo ochraně přírody. Buď jsou ty věci dobré samy o sobě a pak je dělejme, nebo nejsou a pak je nedělejme. Nemůžete přece říct, že tato věc je správná, protože tak učí vaše církev. To by místo vás mohli postavit k mikrofonu magnetofon s nahraným katechismem. Všechno musíte mít vyargumentováno rozumem. Ve druhé situaci jsou bohové nadbyteční, všichni přece vidí, že věc je dobrá, i bohové.
Jedním z rozdílů mezi křesťanstvím a některými sekulárními etikami je vnímání člověka. Život není biologická náhoda, ale dar. A taky závazek, úkol, zadání, stále na sobě pracovat, vzdělávat se, starat se každý den o těch dvacet čtyři hodin, jít pořád dál. Vidět dopředu. Za Kryštofem Kolumbem prý jednou přišli námořníci s informací, že právě spotřebovali polovinu zásob. Pokud se teď otočíme, ještě to stihneme zpátky do Španělska. Kolumbus přikázal jet dál, do neznáma. Tohle bylo hodně křesťanské.
Vertikálu je možno vnímat spíše jako vědomí, že svět má smysl. Einstein to řekl přesně: věřit ve smysl života znamená být nábožensky založený. Věřte v to, že co děláte, má smysl.
Život se má stát uměleckým dílem, každé slovo a každý čin je drobným tahem štětce na bílém plátně. Žijte tak, abyste vytvořili dokonalý obraz. Dobrými politiky se nestanete, pokud si přečtete několik knih o politice, stejně jako se nestanete dobrými malíři, pokud si přečtete několik knih o malířství. Nebojte se dělat chyby, nebojte se neúspěchu. Jak často blesky životních neúspěchů ozařují cestu vpřed!

Dámy a pánové, děkuji za vaši laskavou pozornost.

31. května 2022. Přednáška pro mladé politiky. Významně zkráceno.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy