Dvě výročí a cestování v čase aneb jak funguje očkování a nulová tolerance ke covidu v Hongkongu

22. 01. 2022 | 03:28
Přečteno 2923 krát
Nejprve k těm dvěma výročím. Přesně před dvěma roky 21.1.2020 přijel do Hongkongu rychlovakem z Číny 39 letý muž s podivným zápalem plic. Přijel z Wu-chanu s přestupem v Šen-čenu. Do místní historie se zapsal jako pacient covidu (tenkrát jsme té nemoci ještě pracovně říkali wuchanský zápal plic) číslo 1.

Druhé výročí si připomeneme v únoru, kdy to bude jeden rok od zahájení očkování proti covidu. Začátky byly trochu nesmělé až rozpačité, ale skýtaly jistou naději. Do postoje k očkování se tu ale promítla i některá místní specifika, jako například kladný vztah k čínské vlasti, důvěra ve vědu a lepší zítřky a nedůvěra vůči hongkongské vládě.

Správkyně Hongkongu, Carrie Lamová a všichni dobří hongkongští vlastenci nastoupili na očkování v první linii. Před zraky kamer se plni odhodlání nechali naočkovat čínskou vakcínou Sinovac, aby tak veřejně demonstrovali svou loajálnost vůči Číně.

Současně se zprávami o relativně nižší účinnosti čínské vakcíny se začaly šířít i zprávy o tom, že do Číny budou moci cestovat jen lidé, kteří budou mít dvě dávky Sinovacu. Vzhledem k tomu, že mnoho Hongkongžanů má rodiny a nemovitosti na druhé straně hranice v pevninské Číně, Sinovac se pro ně jevil jako jediná možná volba.

Teorii o vstupu do Číny pouze pro očkované Sinovacem jsme ale bohužel zatím neměli možnost ověřit, protože hranice s Čínou zůstavají od března 2020 hermeticky uzavřené. Vlak nejezdí ani do hraniční stanice Lo Wu. Podobně jako v 70. letech 20. století se na Čínu, jejíž jsme neoddělitelnou součástí, můžeme jen jezdit podívat z kopců v Nových Teritoriích.

Po vládních úřednících a jiných vlastencích se jako další nadšenci pro očkování vyprofilovala skupina cizinců žijících v Hongkongu. Mladí, pracující, sociálně mobilní a plni naděje a očekávání. Jejich motivace a volba vakcíny byla ale úplně jiná než u vlastenců. Volili druhou zde povolenou vakcínu od společnosti Pfizer, kterou v Hongkongu distribuuje šanghajská firma Fo-sun. Dle všech dostupných informací je tato vakcína, známá též jako BioNTech, vyrobena v Německu.

U cizinců žijících v Hongkongu je Pfizer oblíbený především díky jeho vyšší účinnosti a tomu, že je uznáván mezinárodně. V loňském roce tito nadšenci denně na Twitteru zveřejňovali svá odhalená ramena a dokumentovali svůj kladný postoj k očkování. Hashtag #HongKonggetsvaxxed lámal rekordy. Kromě zveřejňování svého správného občanského postoje tito mladí cizinci též naivně doufali, že díky očkování snad budou moci vycestovat a vrátit se zpět do Hongkongu. Tak jako před covidem. Jako například navštívit své rodiny žijící v Evropě, USA, Kanadě či Austrálii. Tento jejich sen se bohužel za celý rok nenaplnil, a jeho naplnění i nadále zůstává v nedohlednu.

Hongkong sice hranice s vnějším světem nikdy úplně neuzavřel, ale jedna z nejpřísnějších karantén na světě, kde lidé po příletu musí strávit 21 dní v naprosté izolaci (částečně ve statním karanténním zařízení a částečně v hotelovém pokoji na vlastní náklady), znamená že cestování není prakticky možné. Oprava: vycestovat je možné, ale návrat je velmi komplikovaný až nemožný. Obzvláště když hongkongská vláda v lednu vydala úplný zákaz letú do Hongkongu z osmi zemí, včetně Velké Británie a USA.

Do popříletové karantény putují všichni svorně, bez rozdílu, očkovaní i neočkovaní. Jediným rozdílem bylo, že očkovaní zpočátku dostávali slevu jednoho týdne na karanténu. Místo 21 dní si museli odsedět pouze 14 dní. Ale ani to už dnes neplatí. Očkování, negativní PCR test a povolení k dlouhodobému pobytu jsou dnes základními podmínkami ke vstupu do Hongkongu.

Na rozdíl od dvou výše popsaných skupin, které se nechaly naočkovat, byla běžná hongkongské populace od počátku k očkování velmi skeptická. Přispěl k tomu i počáteční úspěch hongkongské vlády, které se podařilo za pomoci drastických opatření covid v místní komunitě úplně vymýtit. Pod taktovkou Číny se Hongkong stejně jako Macao po celou dobu žene za nerealistickým cílem “nula covidu” v komunitě.

K popularitě očkování nepřispívá ani to, že hongkongská média s železnou pravidelností informují o každém sebemenším vedlejším účinku vakcín. Není proto divu, že pragmatický hongkongský člověk si řekl: proč bych se měl nechat očkovat, když tu covid není? A navíc když vakcína může mít vedlejší účinky? Mnozí Hongkongžané tak zvolili metodu vyčkávání, zvanou “počkáme a uvidíme”. Někteří též tvrdili, že si počkají až na vylepšenou vakcínu anebo až ji skutečně budou k něčemu potřebovat. S nulovým výskytem covidu v komunitě se tomuto postoji není možné moc divit.

Vláda očkování sice propagovala, ale jen svými neslanými nemastnými výzvymi a reklamou v médiích a na bilbordech. V podstatě nenabídla žádný cukr ani bič. Jen vyzvala soukromé společnosti, aby očkovací kampaň podpořily a něco očkovaným nabídly. A tak firmy, které chtěly ukázat svou provládní orientaci, věnovaly do kola štěstí hodnotné ceny v podobě miniaturního bytu, exkluzivního pohřebního místa, cihly zlata, sušených plodů moře, apod. Známá politička Regina Ipová dokonce nabídla jako jednu z výher své zlaté hodinky. Ale ani pobídky soukromých firem nebyly moc úspěšné. Nebyl vytvořen žádný centrální systém, na každé slosování očkovaných bylo třeba se zaregistrovat zvlášť. Celá iniciativa působila chaoticky a po pár výhrách se rozplynula do ztracena.

Je třeba též zdůraznit, že navzdory celkovému utužování režimu v Hongkongu, je zde očkování zatím naprosto dobrovolné a doklad o očkování za celý rok nikdo nikde nepožadoval. Mohla bych spočítat na prstech jedné ruky, kdy po nás někdo potvrzení o očkování proti covidu vyžadoval. A těch několik málo případů bylo pro vstup na zvláštní akce, jako např. na promítaní filmu v soukromém klubu, pro účast na speciálním tréninku nebo na sportovních závodech. Nic bez čeho by se nedalo žít. Dá se tedy pochopit, že u místního obyvatelstva byla motivace nechat se očkovat velmi malá. Šance nakazit se covidem byla nulová a žadné další výhody z očkování neplynuly.

Přesto tu byla ještě jedna velmi silná motivace nechat se očkovat. Nejlépe ji popsal jeden z otců na sociálních sítích ve skupině rodičů dětí školou povinných: “My jsme se nenechali očkovat kvůli závažnosti covidu. Nechali jsme se očkovat, protože je to jediná cesta, jak se bránit proti nehumánním praktikám, které uplatňují na našich dětech, jako je jejich zavíraní na 21 dní bez přístupu k čerstvému vzduchu, odpírání jejich práva si hrát a setkávat se s kamarády a chodit do školy.”

Ten otec měl pravdu. Mnoho lidí se v Hongkongu nechalo očkovat, protože mělo naději, že jako očkovaným jim nebudou odebírany jejich očkované děti, pokud by se setkaly s někým covid pozitivním nebo pokud by jim nedejbože vyšel pozitivní test. A též že jejich děti také dostanou slevu jednoho týdne na karanténu po příletu, pokud by se rodina náhodou rozhodla zariskovat a třeba navštívít babičku v Anglii. Někteří rodiče též doufali, že pokud nechají děti naočkovat, budou moci chodit do školy. I toto byla mylná úvaha. Carrie Lamová sice na začátku ledna veřejně slíbila, že školy už zavírat nebude, protože děti i jejich rodiče už si vytrpěli dost. Ale jen týden na to nechala opět zavřít všechny školky a základní školy a po dvou týdnech i školy střední. Do školy nesmí nikdo, ani očkované děti.

A na konec ještě zmíním jednu velmi specifickou kategorii neočkovaných. Jsou to lidé, kteří primárně nedůvěřují hongkongské vládě a kteří byli připraveni o všechny možnosti, jak svou nespokojenost vyjádřit. Nemohou už protestovat v ulicích a nemohou ani volit své kandidáty ve volbách. Každá známka protestu dnes může být interpretována jako pokus o podvracení státu nebo separatismus. A tak jim zbývá jen volit nohama, což znamená emigrovat. Anebo zůstat a tiše bojkotovat všechno, k čemu je vláda vybízí. Jejich tělo je pro ně ta poslední bašta, kterou mohou bránit před zásahy vlády, kterou si nezvolili a kterou vnímají jako zcela nedůvěryhodnou a vědomě poškožující skutečné zájmy občanů Hongkongu.

Na počátku očkovací kampaně Carrie Lamová prohlásila, že pokud chceme návrat k normálnímu životu, musíme dosáhnout 70 procent proočkovanosti. Po roce jsme tohoto cíle přes všechna úskalí konečně dosáhli. Ale jen co jsme ho dosáhli, vyklouzl nám z pod rukou. Carrie Lamová vydala nové prohlášení. Nyní je třeba dosáhnout 90 procent proočkovanosti, abychom se mohli vrátit do normálu.

A k tomu všemu nám do Hongkongu koncem prosince dorazil omikron. Několik případů v komunitě znamená, že vláda opět spustila nejtvrdší možný lockdown, jaký tu známe. Zavřela se nejen kina, fitness centra, knihovny, dětská hřiště, zájmové kroužky, venkovní sportoviště, bary a kostely, ale opět i všechny školy.

S příchodem omikronu se znovu dostal do popředí další velký problém Hongkongu, a to ten, že věková skupina nad 80 let, která patří k nejohroženějším, je zároveň i skupinou nejméně proočkovanou (pouze 27 procent seniorů nad 80 let je plně očkovaných). Toto se možná brzy změní, protože Carrie Lamová vyhlásila, že od 25.2. 2022 (tedy až po oslavách čínského nového roku) bude potřeba doklad o minimálně jedné dávce očkování ke vstupu do restaurací.

Tato zpráva padla u seniorů na úrodnou půdu. Přestava, že by nemohli do restaurace na jejich oblíbený dim sum je vyděsila natolik, že vzali fronty na očkování útokem. Tak jednoduché to bylo. Jen je škoda, že to Carrie Lamovou nenapadlo dříve. My ostatní si po dvou letech uzávěry všeho možného od škol až po pláže a bez možnosti cestování připadáme, jako bychom teď cestovali v čase a ocitli se zpět na začátku roku 2020. Přepínáme do modu 2020/03. Je to lepší o to, že už víme, co nás čeká. Ale o to horší, že víme, že návrat do normálu to nebude.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy