Deset nejvlivnějších mýtů okolo Covidu

24. 06. 2021 | 07:26
Přečteno 30354 krát

Člověk by se snad měl stát odborníkem ne proto, aby rozuměl tématu, ale aby vůbec rozuměl, co říkají opravdoví odborníci v oboru. Ti totiž většinou hovoří jazykem zpola cizím.

Užívání odborné hantýrky (spolu s ledabylými překlady z angličtiny) se bezesporu podílí na celkově nízkém porozumění základním biologickým principům.

Nemůže být náhoda, že právě ti, jejichž vyjadřování je precizní a srozumitelné, byli postaveni mimo hlavní názorový proud. Aniž bych chtěl kohokoli a cokoli suplovat, rozhodl jsem se v následujícím textu českým jazykem komentovat soubor deseti nejrozšířenějších mýtů týkajících se Covidu, se kterými je dnes možno se setkat. Výběr je samozřejmě subjektivní a nedělá si nárok na úplnost.

Ať už jsou mýty šířeny z hlouposti nebo z vychytralosti, s jejich odhalením nám pomohou učebnice se základy fyziologie a biologie a oficiální, volně dostupné dokumenty.

1. Nošení roušek způsobuje zakyselení organismu

Řekněme si to upřímně: nošení roušek (a tím spíše respirátorů) je nepohodlné a všechny nás to už obtěžuje. I když si uvědomujeme, že „moje rouška chrání tebe“, stále častěji si ji sundáváme a vymýšlíme pro to důvody. Tento pseudovědecký výkřik patří mezi ně.

Při používání roušky či respirátoru se mezi ní a obličejem vytváří vrstva již vydechnutého vzduchu, který je vzápětí znovu vdechnut – odhadem několik mililitrů. Tento princip je přítomen nezávisle na užívání bariérových prostředků: část dýchacích cest představuje tzv. mrtvý prostor (140-180ml). Tam se nachází část objemu vydechnutého vzduchu, který bude součástí dalšího nádechu. Dokonale těsnící respirátor zvětšuje tento mrtvý prostor, ale způsobený rozdíl je minimální a organismus si to bez našeho vědomí vyreguluje sám zrychlením a prohloubením dýchání. U dokonale těsnící roušky by to bylo obdobné: žádná taková ale neexistuje.

2. Neexistuje žádný jiný způsob boje proti viru než je očkování.

Malá, ale nebezpečná lež. Co takhle prevence? Zdravý životní styl, dostatek kvalitního spánku, kvalitní potraviny (!), pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, potravinové doplňky (vitamíny, stopové prvky), přiměřený sociální kontakt a hlavně – veselá mysl. Opravdu zde nemáme rezervy?

Rozumné a ohleduplné chování je další vysokou kartou, kterou má každý z nás v ruce. Můžeme ji hrát, jak často chceme, a přesto ji stále budeme držet. Škoda jen, že na ni není reklama, měla by se používat častěji.

3. Očkovaný nemůže onemocnět a nemůže virus přenést.

Může. Smyslem očkování je říct tělu, jak vypadá vetřelec – aby tělo nebylo naivní pro případ, že by se s ním setkalo. Obraz vetřelce mu předkládáme různými způsoby – přesto ne vždy si jej organismus prohlédne a zapamatuje. Účinnost je v průměru 80%, tzn., že jeden z pěti očkovaných jako by očkovaný nebyl.

Pokud si ale organismus portrét uloží do paměti, má téměř vyhráno – při napadení virem na něj včas a dostatečně reaguje a vyprovodí jej i s muzikou. Proto úspěšně očkovaní jedinci většinou prodělají infekci velmi lehce a nekomplikovaně.

U žádné z vakcín které byly postoupeny do schvalovacího procesu Evropské lékové agentury není důkaz pro to, že by snižovala pravděpodobnost přenosu viru z jedince bez příznaků na jedince jiného. Toto sdělení je oficiálním stanoviskem EMA. Je zřejmé, že neznalost, podceňování nebo přímo popírání tohoto detailu může vést k lehkovážnému chování, jakož i falešnému pocitu bezpečí.

4. Očkování udělá tečku za koronavirem.

Neudělá. Nedá se vyloučit, že by virus mohl udělat tečku za námi, ale my za ním jistě ne. Pravděpodobně jako jiné viry dýchacích cest s námi zůstane v určité rovnováze, tzn., že se každý rok objeví v mírně pozměněné formě, jednou za deset (?) let přijde jako vážnější forma, možná, že se budeme muset očkovat opakovaně a je jasné, že tu a tam si vyšlápne na oslabené jedince. Co se týká testování, velká část z nás pak bude SARS-CoV-2 pozitivní a nemocný téměř nikdo.

5. Očkování dělá delší a lepší imunitu než prodělaná nemoc.

Už samo tvrzení svědčí o nepochopení toho, co se v lidském těle během těchto procesů děje. Nelze srovnávat nesrovnatelné. Covid-19 dosahuje různých stupňů tíže onemocnění. Od nepoznané infekce přes rýmečku, poctivou „chřipku“ až po závažné a smrtící záněty plic. Čím větší je virová nálož, tím těžší průběh a větší imunitní odezva. Jaké hodnoty protilátek by měly být přiměřené, zatím nevíme, víme jen, že rozdíly mezi jednotlivými případy jsou obrovské.

U očkování dostávají všichni stejnou dávku vakcíny. Přesto si někdo protilátky vytvoří a někdo nikoli. Jaké jsou jejich skutečné, konkrétní hladiny, nevíme, účinek očkování se nekontroluje. Jednodušší je prostě předpokládat, že je, že je dostatečný a že je dlouhodobý.

Hladina protilátek se dá přirovnat k množství použitých zbraní v proběhlém střetu, hovoří tedy spíše o tom, co bylo. Samozřejmě – nepřímo to o úrovni imunity svědčí, ale důležitější je to, co bude: jak funguje rozvědka, jak kvalitní je komunikace a zda jsou nachystáni výrobci zbraní. To jsou funkce buněčné imunity. Přestože jde o velmi hodnotné údaje, rutinně se netestuje.

Při prodělaném onemocnění je bránou vstupu viru do organismu sliznice dýchacích cest, a proto zde (navíc k protilátkám v krevním oběhu) vznikají místní protilátky slizniční.

U očkování je množství vzniklých slizničních protilátek klinicky nevýznamné.

Při prodělaném onemocnění organismus potkává virus „tváří v tvář“ a „ze všech stran“. Vytváří proto protilátky nejen proti jedné specifické bílkovině, ale proti více strukturám viru. Vzniklá imunita je tak mnohem citlivější a rozsáhlejší.

U očkování vznikají protilátky proti jediné bílkovině, což se ale ukazuje jako dostačující.

6. Ti, co Covid prodělali, by se také měli očkovat.

Neměli. Smyslem očkování je říct tělu, jak vypadá vetřelec. Tělo to však po prodělaném onemocnění již dobře ví. Pokud očkovat, rozhodně max. jednou dávkou, s dlouhým odstupem od onemocnění a možná po předchozí kontrole hladiny protilátek. Konkrétní postupy nejsou zatím stanoveny.

7. Neočkovaní ohrožují očkované.

Neohrožují. Není prokázané, že by neočkovaní přenášeli virus snadněji než lidé očkovaní (pokud jsou bez příznaků onemocnění). Navíc – čeho by se vlastně očkovaní měli bát, jsou přece očkovaní!?

8. Co obsahují vakcíny?

Otázka stejně častá jako zbytečná. Bylo by nad rámec tohoto sdělení, uvádět a komentovat složení všech vakcín. Vyberme náhodně jednu z „rekombinantních“ vakcín, ostatní vakcíny stejného typu nebudou dramaticky odlišné. Podrobné informace obsahují produktové listy jednotlivých preparátů.

Než se dostaneme k tomu, co vakcíny obsahují, řekněme si, co všechno neobsahují: bio-gel, geno-aktivní substance, včelí jed, hliník, tkáně lidských embryí, čipy…

S jednou složkou se musíme vypořádat zvlášť. Je to údajně jed, kterým se ve Spojených státech popravují zločinci, a do vakcín je tajně přidáván. Lidem sdílejícím tyto obavy, lze nejenom říct, že tato součást smrtícího koktejlu skutečně může být ve vakcínách obsažena, ale dokonce i tu informaci, že to vůbec nevadí. Tato jednoduchá sůl je totiž nezbytnou součástí našich těl a jen její výrazný nadbytek (ale i její nedostatek) je ohrožující. Z toho plyne, že na ni lze pohlížet jako na látku přinášející smrt i jako na život zachraňující lék.

Podíváme-li se na složení vakcíny, uvidíme, že obsahuje: mRNA, soli, lipidy (=tuky), regulátory kyselosti, stabilizátor a cukr. Výrobci (správně) předpokládají, že tento výčet, který ze všeho nejvíc připomíná recept na limonádu, bude veřejnosti stačit. Proč zacházet do podrobností?

1. Praktické využití mRNA je jeden z přelomových momentů současné vědy. U očkování již není nutné vpravovat do těla celý, oslabený virus nebo jeho část, stačí znát a zakódovat část jeho genetické výbavy. RNA je jednoduchý čtyřsložkový kód, který je v tzv. ribozomu přečten a překódován. (Ribozom nemá český ekvivalent, jeho funkce je přirovnávána ke 3D tiskárně). Výsledný produkt není nic míň než přesně daná posloupnost tzv. aminokyselin – to znamená, že je na světě nová bílkovina!

Všechny bílkoviny, které buňka potřebuje k zajištění své existence, má takto zakódovány. Ale pozor, není hloupá, pro případ, že by se s RNA něco stalo, má veškeré informace má uschovány v trezoru, kam se jen tak někdo nedostane – v buněčném jádře. mRNA v buňce je bezprostřední kopií (zálohou) jaderné DNA. Vzniká ve zmíněném jádře, které záhy opouští. Naše vakcinační (tj. podvržená) mRNA vstupuje do buňky zvenčí. Ribozom nic neřeší a nerozlišuje, překóduje a hotovo. Tak vzniká bílkovina, kterou si buňka připne na kabát jako fotografii a ukazuje všem okolo, jak vypadá vetřelec.

Pro mRNA a buněčné jádro existuje jasné pravidlo: jednosměrka směrem ven. Proto očkování nemůže změnit naši „trezorovou“ DNA a tím naši genetickou informaci ani u jediné naší buňky.

2. O soli (-ích) již byla učiněna poznámka dostatečně ilustrativní, a tak přejděme dále, mezi lipidy (=tuky). Technologicky je tak „jednoduchá“ věc, jako donutit mRNA, aby vnikla do nitra buňky, dost náročná operace. Aby přestoupila buněčnou membránu, musí se zabalit do tukových mikrokuliček, které splynou s membránou buňky a tím „vyplivnou“ mRNA na její vnitřní straně.

3. Podle produktového listu jsou užity tyto čtyři lipidové látky, označené jako: SM-102, PEG2000-DMG, cholesterol a DSPC. Z hlediska očkování populace jsou zajímavé první dvě, protože výrobce jednoznačně deklaruje, že jsou určeny výhradně pro laboratorní užití a nesmí být použity ani k léčebným, ani diagnostickým účelům, a to nejen v humánní, ale ani ve veterinární medicíně. U první látky je důvodem zejména toxicita jeho rozpouštědla, u druhé spíše nedostatek jakýchkoli spolehlivých údajů.

Jak mohly americká FDA i evropská EMA schválit vakcíny obsahující látky určené pouze pro laboratorní použití? Odpověď je v dalším odstavci.

9. Vakcíny jsou schváleny pro systematické očkování celé populace.

Nejsou. Ani FDA, ani EMA žádnou z vakcín proti Covidu zatím neschválila. Opravdu, žádná ze současných podávaných vakcín není schválena pro plošné a systematické očkování nerizikových jedinců. Všechny vakcíny jsou „uvolněny do užívání v nouzových situacích u rizikových pacientů, a to do doby, než bude některá z vakcín schválena FDA nebo EMA.“ Hraní si se slovíčky? Právníci velkých nadnárodních firem jistě vědí, co činí, stejně jako představitelé nejvyšších lékových autorit.

Ve Spojených státech zpřístupnila FDA vakcíny mechanismem nouzového přístupu, označovaném jako EUA (Emergency Use Authorization =povolení pro nouzové užití). Vychází z prohlášení ministerstva zdravotnictví, kde se deklaruje, že situace pandemie Covidu ospravedlňuje nouzové podání léků, pokud jsou splněna kriteria: není žádná přiměřená, schválená a dostupná alternativa a předpokládaný přínos podání léku převažuje možná rizika.

V Evropě je situace obdobná.

10. Vakcíny jsou bezpečné.

„Bezpečnost“ sama o sobě ve světě léků a léčení neexistuje. Vždy se hodnotí ve vztahu k přínosu podání. Tedy ANO, jsou bezpečné, je-li za rohem zvedající se vlna epidemie, jsme-li nějakým způsobem zdravotně rizikoví nebo předpokládáme vyšší intenzitu setkávání s virem.

Je to ovšem s vědomím, že nejsou (a ani zatím být nemohou) známy případné nežádoucí účinky dlouhodobé.

Také absence jakýchkoli záruk za jejich bezpečnost ze strany výrobců na jistotě zrovna nepřidávají. Státní instituce se předhánějí, kdo vymyslí absurdnější návrh ke zvýšení proočkovanosti, jak tomu ale uvěřit, když nechtějí udělat to nejzákladnější: zaručit se za kvalitu vakcín, které tak opěvují, třeba závazkem uhradit léčebné výlohy těm, kteří měli po očkování zdravotní komplikace. Riziko? Prý malé, skoro žádné. A v tomto se všichni shodneme: ať ho nese někdo jiný!




Odkazy:
Juan C. Ravell, M. (11. 1 2021). Složení vakcín proti Covidu. Načteno z https://www.hackensackmeridianhealth.org/HealthU/2021/01/11/a-simple-breakdown-of-the-ingredients-in-the-covid-vaccines/
https://www.caymanchem.com/
https://www.caymanchem.com/msdss/33474m.pdf
https://www.caymanchem.com/msdss/33945m.pdf
https://www.fda.gov/media/144638/download


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy