Pavel Blažek nakonec odmítl veřejné setkání, jež sám inicioval. Proč?

12. 12. 2021 | 20:14
Přečteno 4032 krát
Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek nakonec odmítl veřejné setkání, na němž by vysvětlil své kauzy. A to přesto, že mne k němu sám vyzval. A to přesto, že poté, co jsem jeho nabídku přijal, mi svůj zájem znovu potvrdil a začali jsme si domlouvat termín.

Pan Blažek se chtěl potkat někdy 14. – 17. prosince, já jsem stál o to, aby setkání proběhlo dříve, než se stane ministrem, ideálně do 10. prosince. To pan Blažek nechtěl, na mé opakované dotazy, zda bude v Praze, neodpovídal. Tak jsem nabídl 14. prosince. Nakonec odpověděl, že si to rozmyslel. Prý se nebude „scházet s politikem“, vše již dostatečně vysvětlil, Hubálek je lhář a on sám byl zvolen voliči, kteří mu důvěřují. Jeho odpověď, již zveřejnila brněnská ODS, můžete najít zde.

Nuže, tady je má reakce.

Vážený pane Blažku,
Vaše odpověď na můj otevřený dopis mne nepříjemně překvapila. Většina Vámi uvedených důvodů, proč se najednou nechcete setkat, ačkoli jste mne k tomu nejprve sám vybídl a následně v mailové komunikaci tento záměr potvrdil, mi připadá jako výmluvy.

Váš první argument: prý nestojíte o „duel s politikem“. Přitom tvrdíte, že jste se v uplynulém roce ani nedoslechl o mém záměru pokusit se vstoupit do politiky, který byl za výrazné pozornosti médií jak zahájen, tak podle slibu ukončen. Mohu Vás ujistit, že v současné době politikem ani nejsem, ani to neplánuji. Chci se věnovat studiu, práci a rodinnému životu.

K vysvětlení Vašich kauz jsem Vás vyzval coby občan, nicméně tisíce dalších lidí se k mé žádosti (a to jen pod mými dvěma facebookovými příspěvky) přidaly, což ukazuje, že nejde jen o přání jedné soukromé osoby, nýbrž že je zde veřejný zájem.

Je-li však moje dřívější aspirace vstoupit do politiky překážkou, myslím, že nebude problém setkat se s někým jiným z občanské společnosti, kdo politiku, na rozdíl ode mne, ani nikdy nezvažoval. Zajímalo by mne, zda byste se s někým takovým tedy veřejně, za přítomnosti novinářů, setkal?

Argument druhý: vše jste prý uspokojivě vysvětlil. Nikoli, své kauzy jste opravdu dostatečně nevysvětlil, o čemž svědčí právě obrovský zmatek a pochybnosti, které vůči Vám veřejnost má. Pro rozptýlení těchto pochyb jste neudělal ani to nejjednodušší: stačilo by přijmout nabídky k rozhovorům, které jste dostal od Aktuálně, Hospodářských novin, Interview ČT, Událostí-komentářů či ode mne. Tato všechna pozvání jste podle mých informací odmítl, některá opakovaně.

Pokud je vše tak krystalicky čisté a nemáte co skrývat, proč?

Zpochybňujete výpovědi pana Hubálka, který je vyšetřován z trestné činnosti v letech 2014-2018, kdy už jste v Brně nepůsobil. Říkáte, že pan Hubálek lže, což považuji za validní argument a může tomu tak být. Zároveň ale systematicky opomíjíte jiná fakta, že totiž pan Hubálek vypovídal o období 2010-2014, kdy radnici Brno-střed ovládali Vaši kolegové (Onderka z ČSSD se stal primátorem díky Vaší intervenci) a Vy sám jste byl zastupitelem a místopředsedou brněnské ODS.

O panu Hubálkovi podle Vás tehdy nikdo nevěděl, co je zač, a Vy sám jste ho sotva znal. Přesto pro Vás nakupoval pozemky, Vašemu blízkému příteli Robertu Kerndlovi byl za svědka na svatbě a současné primátorce Vaňkové zařizoval městské byty, což ona sice popřela, ale architekt, který vše projektoval, to potvrdil.

Zpochybňujete také advokáta pana Hubálka jako nedůvěryhodného, což také beru jako validní argument. Avšak operujete i se stíháním vyšetřovatele kauzy pana Machaly. Nedodáváte však, že Machala je stíhaný nikoliv za manipulace kauzy pana Hubálka proti ODS, ale právě naopak - dle obvinění vynášel informace lidem, které Hubálek jmenoval jako členy organizované skupiny. Pan Machala celou věc řešil pouze jako podvod a Hubálek si musel dopisem NCOZ a GIBS vymoci, aby mohl vypovídat v celém rozsahu. Teprve po svém obvinění vyšetřovatel Machala otočil a začal tvrdit, že jeho obvinění má vyšetřování vysoce postavených postav ODS zabránit. Proč o tom nemluvíte a stavíte věc účelově do jiného světla?

Neodpověděl jste ani na četná podezření z možného střetu zájmů v souvislosti s povoláním Vaší manželky. Shazujete tuto skutečnost bonmoty, ale sám musíte dobře vědět, že kdyby měla exekutorskou kancelář manželka ministra kultury, bylo by to něco jiného než u ministra spravedlnosti. Toho se agenda exekucí přímo dotýká a bude se jí muset v příštích letech zabývat. Jak se pak vyhne podezření ze střetu zájmů? Nijak, protože v něm bude.

Neodpověděl jste, proč Vaše firma Slide nezveřejňuje účetní závěrky, jak nařizuje zákon. Neodpověděl jste na spoustu otázek ohledně podivných privatizací městských bytů v Brně, které se vás minimálně nepřímo týkaly. Neodpověděl jste na otázku, zda Vaše angažmá v křesle ministra spravedlnosti nemůže vést k podezřením ze střetu zájmů a podkopat důvěru občanů ve vládu i spravedlnost.

V případě, že byste se stal ministrem spravedlnosti, byste pod sebou měl také soustavu státního zastupitelství. Státní zástupci přitom dozorují trestní řízení, a to i v přípravné fázi. Podílí se tedy na tom, zda věc dojde až před soud. Nemyslíte, že byste se tak dostal do střetu zájmů?
Konečně, co se týče toho, že jste byl zvolen voliči, nechce se mi věřit, že to pokládáte za argument. Ano, je pravda, že jste získal 10 tisíc preferenčních hlasů, upozorňuji Vás však, že pan Andrej Babiš jich získal čtyřikrát tolik, i když o jeho střetu zájmů a různých kauzách měli voliči ještě mnohem více informací. Je snad podle této logiky čtyřikrát důvěryhodnější a čistější?

Pane Blažku, jistě je možné, že Vás policie nakonec nezačne stíhat a že případ bude odložen. Zatím však policie shromážděné informace považuje za natolik důvěryhodné, že opakovaně provedla razie na radnici Brno-střed a dělá i řadu jiných kroků. Pokud půjde tato kauza „k ledu“ zatímco budete ministrem, vyvolá to pochopitelně další vlnu nedůvěry a pochybností. Jak ukázal příklad Andreje Babiše, střet zájmů už svou prostou existencí zatěžuje celý systém, vyvolává podezření, podkopává důvěru a poškozuje politickou kulturu.

Bylo správné, že pan Věslav Michalik rezignoval na ambici stát se ministrem, aby příští vládu nezatížil ani stínem podezření ze střetu zájmů, či nikoli? Vždyť ani on nebyl policií vyšetřován.

U Vás přitom není jeden důvod ke znepokojení, ale hned několik.

Mrzí mne to, ale musím říci, že ačkoliv jsem se opravdu snažil být k Vám maximálně spravedlivý, vše posuzovat pečlivě a vyváženě, nedělat předčasné závěry a dát Vám prostor se dostatečně obhájit a vše veřejnosti vysvětlit, nyní to ve mně budí dojem, jako byste něco skrýval
.
Své kauzy dostatečně nevysvětlujete, svůj možný střet zájmů popíráte, pozvání na rozhovory, kde by se mohlo jít do hloubky, odmítáte. Vlastní nabídku veřejného setkání nakonec po dlouhých peripetiích na základě výmluv odvoláváte. Pokud je vše v pořádku, není mi jasné proč.

Nic z toho ve mně nebudí důvěru a obávám se, že Vaše jednání by mohlo novou vládu, již čeká mnoho těžkých úkolů a které držím palce, nemístně zatížit a poškodit.

Na Vaši odpovědnost.

S pozdravem,
Mikuláš Minář

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy