Kožušníkovy mýty pod lupou

18. 06. 2009 | 20:21
Přečteno 3856 krát
Ozývám se, přestože se mi do této polemiky vůbec nechce. Debatu o poplatku pokládám za debatou účelovou, sloužící jako nástroj politického marketingu osoby pana Kožušníka, a neodpovídající na mnohem důležitější otázky, jako například: vysílání veřejné služby ano či ne? Jestliže ano, pak v jakém rozsahu a s jakým obsahem? Teprve potom by měla přijít na řadu diskuse o tom, jak toto vysílání financovat.

Protože jsem však na Aktuálně-cz veřejně slíbil, že se ke Kožušníkově blogu Mýty o koncesionářských poplatcích ještě vrátím, a protože mezitím došlo k přestřelce mluvčí ČT Štícha vs Kožušník, ozývám se k tomuto tématu ještě jednou a doufám, že naposled.

K sedmi důvodům, které Kožušníka vedly k podání návrhu zákona o zrušení R a TV poplatku, jsem se vlastně už jednou vyjádřil – viz článek „Učenlivý Paroubkův žák“. Dodávám k nim poznámku využívající citát z jednoho mého staršího článku:

„O poplatku, který je hlavním zdrojem příjmů Českého rozhlasu a České televize, se často mluví jako o poplatku koncesionářském. Koncese však znamená poskytnuté oprávnění, ústupek, což zákonitě vyvolává otázku, jaký ústupek, jaké právo zaplacením rozhlasového a televizního poplatku získáváme. Pro vysvětlení musíme jít do dávné minulosti, kdy právo "provozovat radiotelefonii, a to jak její vysílací, tak přijímací stránku" (zákon o telegrafech z roku 1923), bylo výhradním právem státu. Kdo si chtěl pořídit přijímač pro poslech rozhlasového vysílání, musel získat od státu koncesi. Podobné to bylo i v zahraničí. V Británii se například "licenční poplatek" (licence fee) vybírá ještě dnes. V našem právním řádu však adjektivum "koncesionářský" už neexistuje. Bylo by v rozporu s Evropskou úmluvou lidských práv a svobod, která v článku 10 garantuje právo přijímat informace nebo myšlenky bez zásahu státních orgánů. Poplatek se dnes obecně chápe jako solidární platba pro financování vysílání veřejné služby.

Pokud akceptujeme tento pohled na věc, pak Kožušníkovy důvody 4-7 ztrácejí jakoukoli relevanci a jsou pouze brnkáním na sobecké struny uvnitř našich myslí a srdcí. A nyní k vyvracení pěti mýtů.

U mýtu číslo jedna Kožušník vyvrací jeden mýtus (financování přes státní rozpočet umožní „vydírat“ veřejnoprávní média) jiným mýtem (není třeba se obávat, bude to mandatorní výdaj). Když Kožušník připomíná: státní rozpočet bude schvalovat Sněmovna, která už dnes rozhoduje o výši poplatku, pak vlastně dává argument do rukou těch, kteří se bojí „vydírání“ ze strany politiků. Stačí si vzpomenout na zkušenosti z minula a na to, jak dlouho trvalo a co předcházelo přijetí zákona 348/2005, který poplatky zvyšoval.

Mýtus číslo dva – opět tvrzení proti tvrzení. Politici chtějí ovládnou veřejnoprávní média. Kožušník říká: my to nechce dělat, chceme jen ten výběr zefektivnit. Pokud je tohle tak důležitý bod celé iniciativy, pak panu Kožušníkovi navrhuji, ať rozvine trochu jinou kampaň: Lidé neplaťte poplatky přes poštu a SIPO každý měsíc, ale jednou za čtvrt, půl nebo celý rok bankovním převodem. Nekrmte „moloch pošty“, protože jak Česká televize tak Český rozhlas vám možnost platby přímo z Vašeho účtu nabízí.

Mýtus číslo tři – DPH se nemusí zvyšovat - ponechávám bez komentáře. Jenom bych někdy rád věděl, jakými konkrétními výsledky se e-stat při šetření výdajů může pochlubit. Zatím jsem se setkal jen s mnohomluvnými deklaracemi, ale je možné, že jsem cosi přehlédl.

Mýtus číslo čtyři je skutečně mýtem. Zde má pan Kožušník pravdu, financování vysílání veřejné služby je v kompetenci národních států, ovšem jen pokud neporušuje pravidla o nedovolené státní pomoci. Ta záležitost je dost komplikovaná. Detaily lze nalézt v některých odkazech na konci článku. Rád bych však upřesnil evropské příklady, které zde pan Kožušník poněkud nepřesně a na jedné hromadě uvádí.

Tak například ve Španělsku se poplatek neplatil, což Kožušník taktně zamlčuje, neboť by musel dodat, že to je dědictví Frankova režimu, kdy státní rozhlas a televize mohly vydělávat na reklamě a stát je k tomu dotoval.

Není pravda, že v Portugalsku se poplatek neplatí. Zde byl historický vývoj podobný jako ve Španělsku, pak tu byl poplatek, zrušili ho v roce 1992, jenomže zákonem č. 32/2003 se poplatek opět zavedl - platí se z elektroměru s roční spotřebou přes 400 kWh ročně, 1,60 eura měsíčně.

Lucembursko mělo odjakživa pouze a jen komerční televizi RTL, která dostala s licencí povinnosti veřejné služby, přičemž provoz té televize se hradí z reklamního vysílání, které přesahuje do sousedních trhů – Francie, Belgie a Německa. Veřejnoprávní status má v Lucembursku pouze státem dotovaný rozhlas.

V Nizozemsku se vysílání veřejné služby platí zvláštní daní, která je součástí daně z příjmu (tedy nikoli DPH).

Proč se v Maďarsku neplatí poplatek, jsem před šesti lety popsal v článku Smutná historie Maďarské televize Detaily a aktualizaci mohu kdykoli dodat. O tom, co se s poplatkem děje v Polsku, jsem psal poměrně nedávno zde. Není zcela jisté, jak píše Kožušník, že poplatek se zruší už od příštího roku.

Pátý mýtus vyvrací pan Kožušník svoji současnou aktivitou, při které se chová podobně jako David Rath. Ten také chce za každou cenu dokázat, že svůj předvolební slib plní, a je ochoten kvůli tomu ohýbat, ne-li porušovat zákony. Pan Kožušník, vědom si toho, že „poplatková kampaň“ mu vynesla jisté body popularity, chce nyní veřejnosti dokázat, že to nedělal jen kvůli preferenčním hlasům ve volbách (kterých nebylo nakonec vůbec třeba). A tak, jak sám prohlašuje, nyní může „více energie vložit do boje proti rozhlasovým a televizním poplatkům“, k čemuž dodává:

„Mile rád všechny škarohlídy, kteří zpochybňují mou vůli bojovat proti koncesionářským poplatkům zklamu. A věřím, že do dvou let se dočkáme okamžiku, kdy rozhlasový a televizní poplatek bude něco s čím se budeme setkávat jen v učebnicích dějepisu.“

Také já se domnívám, že rozhlasový a televizní poplatek jednou odejde do učebnic dějepisu. Jenom si nejsem jist, zda to bude tak brzo, a zda je pan Kožušník tím nejlepším expertem, který ho na smetiště dějin vyprovodí.

x x x

Dal jsem si tu práci a vyhledal jsem něco odkazů, co to je vysílání veřejné služby a jak se financuje. U veškerých textů je třeba brát v úvahu dobu, kdy byly napsány.

Diskuse o vysílání veřejné služby v evropském kontextu (2004)
Poznámka: můj pesimistický závěr se zde nenaplnil, ČT získala v Zákonu o elektronických komunikacích právo na jeden multiplex a byla schopna z vlastních zdrojů spustit kanály ČT24 a ČT4 Sport.

Financování veřejné služby – prezentace referátu na parlamentním semináři – rok 2004

Média veřejné služby a soukromá média - 2001

Vysílání veřejné služby a poplatek - 2002

Televizní poplatek pod lupou - 2002

Variace na téma poplatek (Francie, Británie, Německo) - 2003

Digitalizace, poplatek a nekorektní argumenty - 2003

Proč budu platit koncesionářský poplatek - 2004

A na závěr prastarý článek z historie, publikovaný v HN v roce 1992 Sirotek poplatek

A také odkaz na žhavou současnost v Bruselu, kde právě probíhají konzultace ve věci financování vysílání veřejné služby.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy