Proč lidé platí extrémně vysoké zálohy za energie a proč je nyní potřeba aktivita ERÚ?

02. 11. 2021 | 15:28
Přečteno 3279 krát
Skokový růst cen energií se v Česku dotýká několika milionů obyvatel. Piráti nechtějí dopustit, aby kvůli selhání vlády, Energetického regulačního úřadu a spekulacím obchodníků domácnosti zaplatily desítky miliard korun navíc a mnohé se propadly do energetické chudoby. Navrhujeme proto legislativní změny na ochranu spotřebitele založené na podobných mechanismech jako v bankovním a telekomunikačním sektoru.

Piráti přicházejí s návrhy na lepší ochranu spotřebitelů v energetice.
Piráti přicházejí s návrhy na lepší ochranu spotřebitelů v energetice.


Rostoucí ceny energií byly viditelné minimálně od letošního jara, přesto vláda nijak nekonala. Nyní musíme čelit následkům umocněným pádem jednoho z předních dodavatelů energií, Bohemia Energy. Svou nečinností nás současná vláda dostala do paradoxní situace.

Ale jak vláda plánuje intervenovat ve prospěch poškozených, když i ČEZ, jehož je stát majoritním vlastníkem, podle všeho přestal přes noc novým zákazníkům nabízet smlouvy na dobu neurčitou? Zdá se, že se tak chová proto, aby na situaci krátkodobě co nejvíce vydělal. Ale má se takto chovat polostátní firma? A k čemu vlastně takové státní vlastnictví je, když ho neumíme využít?

Do situace se mohl vložit i Energetický regulační úřad. Ten mohl těm dodavatelům, kteří zároveň fungují jako dodavatelé poslední instance, nabídku smlouvy na dobu neurčitou jednoduše doporučit a zároveň varovat občany před riziky plynoucími z fixních dvou a víceletých kontraktů. Klíčovým parametrem smluv na dobu neurčitou je totiž většinou tříměsíční výpovědní lhůta bez smluvních pokut, která lidem umožňuje snazší změnu dodavatele nebo smluvních podmínek. Fixní smlouvy pak mají výpovědní dobu sice ze zákona stejnou, bohužel však obsahují celou řadu ustanovení (smluvní pokuty), které je fakticky prodlužují, resp. vypovězení velmi zdražují.

ČEZ změnil ceník služeb doslova ze dne na den s účinností od 8. 10. 2021, vlevo nahoře na fotce je uvedena fixace na dva roky.
ČEZ změnil ceník služeb doslova ze dne na den s účinností od 8. 10. 2021, vlevo nahoře na fotce je uvedena fixace na dva roky.


K tomu důležitá poznámka: nerozporuji samotné zdražení. ČEZ i ostatní energetické firmy zdražily své ceníky vzhledem k rostoucím burzovním cenám a očekávanému příchodu stovek tisíc nových zákazníků zcela logicky. Problém spatřuji v omezení nabídky ceníků na dobu neurčitou. Ty přitom všichni dodavatelé, kteří slouží zároveň jako dodavatel poslední instance, ještě na začátku října nabízeli.
Fixní ceníky na dva roky nebo více let začínají totiž být již dnes nevýhodné. Ti zákazníci, kteří ceny v posledních týdnech zafixovali, se nebudou moci těšit z již nadcházejícího poklesu cen. (Kompletní ceník plynu této společnosti naleznete zde.)

V případě výše zmíněného plynu budou pro tyto lidi s novými fixními kontrakty již v zimě ceny patrně vyšší, než jaká bude regulovaná cena dodavatele poslední instance. Jde o to, že burzovní ceny plynu klesly za poslední 3 týdny zhruba o třetinu. Ceny na roky 2022 a 2023 se na burze obchodují o další desítky procent levněji. Pokud Vás zkrátka dodavatel bude přesvědčovat, abyste se mu za současných podmínek upsali na 2 nebo 3 roky, dobře se rozmyslete. Zejména proto, že dnešní fixní ceny mohou být mnohem vyšší, než kam klesnou za čtvrt roku, a fixní smlouva znamená v naprosté většině případů v případě předčasného vypovězení i smluvní pokutu.

Vývoj ceny zemního plynu s dodávkou v prosinci 2021 na středoevropské energetické burze. Zdroj: G PXE CZ BL M12-21 - Power Exchange Central Europe, a. s.
Vývoj ceny zemního plynu s dodávkou v prosinci 2021 na středoevropské energetické burze. Zdroj: G PXE CZ BL M12-21 - Power Exchange Central Europe, a. s.


A ještě jedna věc. Zdá se, že ani krach Bohemia Energy majitelům této firmy nijak nebrání v obchodování “zbytkové” energie na burze za účelem zisku. Přitom firma dostala do velmi těžké situace téměř milion svých odběratelů. Jak je to všechno možné? Přesně na to jsem se v otevřeném dopise ptala ministra průmyslu a obchodu.

Navíc vyšlo najevo, že se majitelé krachující Bohemia Energy patrně pokoušejí ukrýt majetek. Ohrozilo by to kompenzace pro poškozené klienty. Věnuje se tomu opět můj kolega a pirátský odborník na energetiku Petr Třešňák.

Je to důležité celospolečenské téma.
V Česku byl již před pandemií odhadem milion lidí na hranici chudoby. Pandemie tuto situaci ještě umocnila. Stát nesmí připustit, aby v důsledku skokového zvýšení cen energií spadly další statisíce domácností do dluhových pastí. I proto jsme navrhli vzájemně provázaná opatření, která by nepředstavovala významnou administrativní zátěž. Z těch plošných se jedná především o zvýšení slevy na poplatníka. Částečně pak jde i o vládou navrhované řešení na odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Efektivní opatření pro tuto krizi mají být cílená a lze k nim využít výnosy z emisních povolenek, například formou investičních voucherů, které budou motivovat k energetickým úsporám. Jedná se o investice do snížení spotřeby a nových obnovitelných zdrojů, které snižují závislost na dovozu fosilních paliv. Tomu všemu se věnuje tým pod vedením Petra Třešňáka.

Pro lepší ochranu spotřebitelů chce náš tým odborníků na energetiku zajistit následující podmínky:

1) Přesně definovat odpovědnost a postihy za škody způsobené nedodržením závazků ze strany obchodníka.
2) Dodavatel musí být schopen krýt škodu, kterou nedodržením závazku způsobí.
3) Pro tento účel by mohl vzniknout garanční fond, do kterého budou držitelé licence odvádět poplatky dle objemu takových kontraktů a jejich rizikovosti pro případ krachu.
4) Produkty bez garance ceny nebo závazku musí být jasně označeny.
5) Povinnost on-line nástrojů pro migraci a jednodušší přechod mezi dodavateli.
6) Legislativně ukotvit energetickou chudobu a zavést jednoduché a účinné nástroje pro ochranu ohrožených spotřebitelů. Spotřebitel se nesmí dostat do situace, kdy bude volit, jestli topit a svítit, nebo jíst.
7) Jasnou deklaraci pozice obchodníka, čím nabízený produkt kryje a jaké má rizikové portfolio. Oddělíme konzervativní dlouhodobé produkty od krátkodobých, které kopírují denní ceny na velkoobchodních trzích.

V této situaci bohužel zatím příliš neplní svou úlohu ani Energetický regulační úřad. Naše představy a cíle, jak by Úřad měl pomáhat spotřebitelům a vést osvětovou kampaň, přikládám v odkazu.

Námi navrhované kroky pomohou řešit aktuální krizi i předejít podobným situacím do budoucna. Nyní pracujeme na tom, aby dopady na lidi byly co možná nejmenší. O řešeních, která pomohou domácnostem v případě dávky mimořádné okamžité pomoci i velmi rychle, už se veřejně hovoří. Stejně tak se šíří osvěta ve věci příspěvku na bydlení (zahrnujícího i pomoc s energiemi), byť ten se vyplácí čtvrt roku zpětně a je administrativně velmi náročný. I proto byl tento příspěvek více o celkovém přístupu k cenám energií a ochraně spotřebitele, a využil i několik tiskových zpráv Pirátů z posledních dní.

Vaše Olga

P.S.: Zaujal Vás blog? Sledujte mou práci na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru.

P.P.S.: Stojíte o podrobnější informace? Odebírejte pirátský newsletter ze sociální oblasti a/nebo kterýkoliv jiný.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy