Přání do nového roku/My New Year’s Wish for You

26. 12. 2008 | 11:43
Přečteno 11136 krát
Přelom roku je mým nejoblíbenějším obdobím. Přirozeně utichnou všechny činnosti, které se v uplynulých 12 měsících rozběhly, a my můžeme naplno zapojit jednu z nejdůležitějších schopností vnímavých bytostí – a sice reflexi. Tedy přemýšlení o věcech a lidech, jež pro nás měli v uplynulém roce nějaký význam, o někom, kdo vynaložil úsilí, aby nám s čímsi pomohl, o někom, komu jsme naopak pomohli my, o tom, co nového jsme se dověděli o sobě samých a o druhých, o tom, v čem se nám dařilo a v čem naopak ne, o tom, čeho chceme dosáhnout v nadcházejícím roce.

See the text in English bellow

Už roky píši novoroční dopisy několika málo lidem, kteří můj život skutečně ovlivnili, a děkuji jim za pomoc a rady, za to, že jsou mi vzorem. Dávám jim tak najevo, jaký mají pro můj osobní růst význam, a zároveň tím krásně utužuji přátelství s lidmi, na nichž mi v životě záleží. Což mě přivádí k tomu, že jsem vám chtěl něco do nového roku také popřát.

Před mnoha lety, kdy jsem teprve rozvažoval, co chci vlastně v životě dělat a urovnával si hodnoty, jsem potkal báječného člověka – Sama Cohena, který se na určitou dobu stal mým mentorem. Měl neobyčejné porozumění a dar klást velmi podnětné otázky. Jeho jednání bylo laskavé, ale přímé. Nenechával se rozptylovat a dokázal se rychle dobrat se skutečného jádra věci. I po třiceti letech si pamatuji na naše rozhovory, jako by proběhly včera. Vidím, jak se při mém vyprávění mračil a jak jeho úsměv rozjasnil celou místnost, když jsem konečně pochopil, co se mi snažil vtlouci do hlavy.

Na jeden rozhovor v této roční době vzpomínám obzvlášť rád. Když jsme spolu jednou mluvili, nebylo mi zrovna nejlépe, neboť mě trápil pocit, že můžu v životě i v kariéře dosáhnout víc. Pravděpodobně mi bylo mě samotného líto a přál jsem si, aby mi někdo trochu pomohl – postaral se o mě. Sam se usmál, upřel na mě svůj pevný pohled a řekl: „Peppere, nikdo by o tebe neměl mít větší starost než ty sám.“ Tímhle chtěl říci asi toto: „Tak probuď se. Žijeme v drsném světě, to není nic nového. Jestli ti na tobě samém záleží, tak mi řekni, co chceš sám pro sebe udělat, abys v životě i v kariéře vystoupil na další stupínek?“

Stejně jako při mnoha jiných debatách se Samem na mě jeho slova a jeho způsob jednání zapůsobily jako studená sprcha. Ponaučení bylo jasné: Všichni jsme zodpovědní za to, jak nakládáme s našimi nejcennějšími aktivy, jaké kdy budeme vlastnit – s vlastními životy.

Kdysi jsem četl, že bývalý šéf General Electric, legendární Jack Welch před skupinou nadějných mladých manažerů prohlásil: „Přeji vám, abyste se každým dnem, který v GE strávíte, stali pro svého stávajícího nebo budoucího zaměstnavatele atraktivnější.“ A to je i mé novoroční přání vám, milí čtenáři: Přeji vám, abyste se v novém roce stali pro současného nebo potenciálního zaměstnavatele atraktivnější a cennější.

Jak? Tím, že vám bude na vás samotných záleželo natolik, že si sami objektivně zodpovíte otázku: „Kde se můžu ještě zlepšit? Komu mohou letos pomoci v růstu, aby se ze mě stal ještě hodnotnější člen našeho týmu?“ Odpovědi na tyto otázky vedou k úspěchu v životě i v kariéře. Nejde o to, co ostatní mohou udělat pro vás, ale jak velkým přínosem můžete vy pro druhé. Tak ve své kariéře postupují úspěšní manažeři, tím si získávají pověst i mimo zdi kanceláře svého stávajícího zaměstnavatele. Čestně pohlédnou do zrcadla, aby zjistili, co mohou zlepšit a jak být přínosem ostatním, a pak učiní vše pro své zlepšení.

Takže šťastný Nový rok!!! Přeji vám, aby byl plný růstu, výzev a naplnění a abyste objevili způsob, jak zvýšit svou pracovní atraktivitu.

Hodně štěstí na vaší cestě vzhůru!

################################################

My New Year’s Wish for You

This is one of my favorite times of the year because it is a natural break in all the activity of the previous 12 months. It is also a natural time for one of the most important things we can do as sentient beings—reflect. By reflecting I mean thinking about the things and people who have been important to us over the past year—someone who went out of their way to help us do something, someone we went out of our way to help, what we’ve learned about ourselves in the past year, what we’ve learned about others, where we excelled and where we fell short, and what we want to accomplish in the year ahead.

For years I have written New Years letters to those few people who have really had an impact on my life during the year thanking them for their help, example, or guidance as a way of letting them know how important they have been to my personal growth. It’s a nice way to bond a friendship and to remember those who matter in our lives. Speaking of those who matter most brings me to the topic of my wish for you in the New Year.

Many years ago, as a young professional trying to figure out what I wanted to do in life and what was important to me, I met a wonderful man, Sam Cohen, who was my mentor for a period in my life. Sam was a man of incredible insight and he had a gift for asking very probing and thought provoking questions. He had a caring but direct manner about him that cut through all the background noise in life and got right to the point. Even to this day, some thirty years later, I recall conversations with Sam as if they were taking place right now. I can see the frown on his face as he listens to me and the smile he warmed the room with when I finally got the point of what he was trying to get me to understand.

There was one conversation we were having that I recall frequently, especially at this time of year. I was feeling kind of low because I felt I was capable of accomplishing more in my career and my life. I was probably feeling sorry for myself wishing that someone would help me out a little bit—care about me. Sam smiled and looked at me with a firmness in his gaze and said, “Pepper, no one should care as much about you as you should.” It was Sam’s way of saying, “Hey, wake up. It’s a tough world out there—that’s no surprise. Now, if you really do care about yourself, what do you plan to do for yourself in order to move your life and career to the next level?”

Like so many conversations with Sam, his words, his manner, and his message had the effect of someone throwing a bucket of cold water on me in the middle of deep sleep in a warm bed. Sam’s message was clear: We are all responsible for how we manage one of the most valuable assets we will ever have—our lives.

I read once that Jack Welch, the legendary former CEO of General Electric, told a group of aspiring young executives, “My wish for you is that with every day you are here at GE, you become more employable—either here or somewhere else.” And that, dear reader, is my New Year’s wish for you: That in the new year you will become more employable and more valuable, either where you are currently working or to another employer.

How? By caring enough about yourself to ask yourself objectively, just as Sam would tell you to do, “What is it I can improve on? What can I learn or become better at that would make me more valuable? Who can I help to grow this year that will make me a more valuable member of the team? These are the questions that lead one to excellence in their lives and their careers. It’s not about what others can do for you. What it’s really about is how you can become more valuable to others. This is how aspiring executives propel themselves forward in their careers and gain recognition that goes beyond the walls of their current employer. They take an honest look at who they are and where they can improve in order to add even more value, and they make the commitment to become better, or in Jack Welch’s words, more employable.

So, Happy New Year!!! May this year be filled with growth, challenge, and fulfillment for you as you find ways in which to become more employable.

Good luck on your way up!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy