Několik rad senátoru McCainovi/Some Advice for Senator McCain

24. 09. 2008 | 10:16
Přečteno 10411 krát
Na vědomí: senátor Obama/cc: Senator Obama

Pro pochopení mé pozice: Jsem Američan, registrovaný jako nezávislý volič, což znamená, že jsem bez politické příslušnosti. Přistupuji k nadcházejícím volbám prezidenta Spojených států s otevřenou myslí a spoustou otázek týkajících se mimo jiné ekonomie, globálního oteplování, role náboženství v politice a také Blízkého východu. Také vím, že odpovědi na tyto otázky poskytnuté během kampaně neodrážejí vždy nutně to, co se stane poté, co je kandidát zvolen.

Uvědomuji si, že závazky učiněné v jakékoli politické kampani jsou idealistické – jako sliby zajištění zdravotní péče dostupné pro všechny, dobrého vzdělání pro všechny, kteří o něj mají zájem, nebo sliby, jak kandidát zajistí oživení ekonomiky. Všichni politici to tak dělají. Takový je život. Poté, co jsou zvoleni, zjistí, že je trochu těžší uvést v praxi některé z věcí, které se zavázali splnit během kampaně – jsou konfrontováni s realitou skutečného vládnutí. Je to rozčarování, ale každý realisticky uvažující člověk by něco takového očekával.

Vzhledem k této skutečnosti se více soustředím na to, jak kandidáti uvažují a jak přistupují k řešení problémů. Umějí správně vyhodnocovat fakta a dávat si je do souvislostí? Mají trpělivost a pokoru naslouchat a učit se? Jsou dostatečně inteligentní a intelektuálně zdatní, aby se dokázali zorientovat mezi protichůdnymi názory svých blízkých poradců, a mají dost zdravého rozumu, aby uměli udělat dobré rozhodnutí? Řídí se jako vůdci při hledání pravdy spíše ideologickým zápalem než povinností? Nakolik jsou schopní se poučit z minulosti při vytyčování nového směru v budoucnosti?

Toto jsou jen některé z mnoha otázek, které jsem si pokládal při hodnocení vhodnosti kandidatů na šéfy různých firem a společností v době, kdy jsem byl partnerem v jedné z největších personálně poradenských firem na světě.

Zkušenosti a čas strávený v této funkci mě naučily, že skutečná odpověď na některou z otázek se může ukrývat v řeči těla, v bezděčné poznámce, několika slovech pohřbených v dlouhém textu nebo se u politiků může skrývat například v šovinistických otřepaných frázích, které mají “vyburcovat” voliče. Poslední bod mě vlastně přiměl napsat tento článek. Nedávno jsem četl, že senátor John McCain řekl, že pokud bude zvolen prezidentem, založí novou vládní agenturu, která bude mít za úkol šířit “poselství” Ameriky do zbytku světa. Když jsem tento výrok četl, nedalo mi to, abych si nepřipomenul nádherný citát T. S. Eliota: “Kde je moudrost, která se ztratila ve vědění?”

Založit agenturu pro “šíření poselství Ameriky” je, jako byste jen hlasitě zopakovali to samé poselství, které opakovaně urazilo a v mnoha případech obrátilo velké množství lidí v zahraničí proti Spojeným státům. To je prostě fakt. To je zjištění získané - poněkud bolestným způsobem - v průběhu minulé dekády. Oni nechtějí poslouchat naše poselství. Chtějí, abychom my poslouchali a respektovali jejich poselství. Respekt, dialog a spolupráce jsou významné sociální aspekty té záležitosti, které říkáme globalizace. Lidé se obávají, že se jejich identita – tedy identita jejich kultury - ztratí nebo rozpustí v mohutné vlně západní nadvlády. Globalizace se pro mnoho lidí na Blízkém východě a v Asii stala synonymem pro westernizaci či v některých případech amerikanizaci.

Jako americký expatriot - tedy člověk žijící mimo svou vlast, který miluje svou rodnou zem a který zažívá některé z negativních vedlejších účinků “poselství” současné vlády, bych senátorovi McCainovi navrhoval, aby pokud bude zvolen, založil novou federální agenturu, která by měla na starosti hledání lepších způsobů komunikace s ostatními kulturami, abychom se dozvěděli více o jejich hodnotách a tradicích, jejich obavách a touhách a aby se tyto znalosti použily k lepšímu informování americké veřejnosti a podpoře tolerance.

Jinými slovy abychom naslouchali ostatním kulturám, učili se od nich a respektovali tyto kultury – naše globální spoluobčany. Kdo ví, co by se mohlo stát? Místo abychom se snažili celý svět přesvědčit, že Amerika má nejlepší řešení pro každý problém v každé zemi, mohli bychom přijít s určitými tvůrčími řešeními ve spolupráci s našimi novými přáteli a názorovými partnery, a dát tak příklad, který budou ostatní ochotni následovat. To mi přijde jako moudrost pro 21. století.

Pepper de Callier, Praha

Some Advice for Senator McCain
cc: Senator Obama

Full disclosure: I am an American and I am registered as an Independent voter, which means I have no political party affiliation. I am approaching this election cycle for the President of the United States with an open mind and lots of questions about the economy, global warming, the role of religion in politics, and the Middle East, among others. I also know that the answers given to these questions during a campaign are not always reflective of what will actually happen if the candidate is elected.

I realize that commitments made in any political campaign are idealistic—promises about affordable healthcare for all, a good education for all those who want it, or how the candidate will revive the economy. All politicians do this. It’s a fact of life. Then, after being elected, they find out that it’s more difficult to implement some of the things that they committed to in the campaign—they are faced with the reality of actually governing. It’s disappointing, but any realist expects this to happen.

In view of this fact, I focus more on how candidates think and how they approach solving problems. Are they good at synthesizing data? Do they have the patience and humility to listen and learn? Do they have the intelligence and intellectual rigor to sift through conflicting points of view from close advisors and do they have the common sense to make a good decision? Are they more bound by ideological fervor than by an obligation, as a leader, to seek the truth? How do they apply the lessons of the past to chart a course for the future?

These questions are some of the very questions I would ask when evaluating corporate leaders when I was a partner in one of the world’s largest executive search firms.

Time and experience in that role have taught me that the real answer to a question might lie hidden in someone’s body language, in a nonchalant comment, a few words buried in a long text, or, for politicians, hidden in some jingoistic platitudes to “energize” the voters. The last point being what brings me to write this column. I recently read that Senator John McCain has said that, if elected president, he would create a new government agency to get America’s “message” out to the rest of the world. When I read this I couldn’t help but think of that wonderful quote from T.S. Eliot, “Where is the wisdom that is lost in knowledge?”

Creating an agency to “get America’s message out” is like turning up the volume to tell the same message that has repeatedly offended and, in many cases, turned many
people in foreign lands against the United States. These are facts. This is knowledge we have gained—painfully—over the past decade. They don’t want to hear our message. They want us to hear and respect their message. Respect, dialogue, and collaboration are the great social challenges of this thing we call globalization. People fear that their identity—the identity of their culture—will be lost or diluted by this huge wave of Western dominance. Globalization, to many people in the Middle East and Asia, has come to mean Westernization or, in some cases Americanization.

As an American expatriate—one who loves his native country—and who experiences some of the negative side-effects of the current administration’s “message”, I would suggest to Senator McCain that, if elected, he create a new federal agency that would be responsible for finding ways to better communicate with other cultures, to learn more about their values and their heritage, their fears and their aspirations and to use this knowledge to better inform the American public and to encourage tolerance. In other words, to listen to, learn from, and pay respect to other cultures—our fellow global citizens. Who knows what could happen? Instead of trying to convince the world that America has the best solution to every problem in every country, we might actually come up with some creative, collaborative solutions with our new friends and thought-partners and set an example others will actually want to follow. Now that’s wisdom for the 21st century.

Pepper de Callier, Prague

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy