Už v neděli: možný návrat Polska do evropského mainstreamu?

11. 10. 2019 | 17:44
Přečteno 5805 krát
V neděli jdou Poláci volit do parlamentu. Bude to buď anebo, obě síly jsou vyrovnané, Kaczyński versus spojená opozice. Buď se bude prohlubovat příkop mezi dvěma Polsky nebo se země vrátí do moderní Evropy.

Volební výsledek poznamená zemi na dlouho dopředu. Může znamenat historický přelom, možná nejdůležtější od r. 1989. Poláci to cítí a volit proto hodlají jít víc jak ze tří čtvrtin (podle průzkumů 78% voličů). To by byla nejvyšší účast, jakou země poznala, vyšší, než v historickém roce 1989. A výsledek může být zároveň tak těsný, že může být znám až druhý den.


O co půjde: buď se nadlouho petrifikuje systém vlády jedné strany Právo a spravedlnost (PiS) a jejího šéfa Jaroslawa Kaczyńského, který dnes autoritativně rozhoduje o všech oblastech politiky i veřejného života, o všech nominacích, o složení vlády - ač nemá žádnou ústavní funkci. Anebo se země vrátí do hlavního proudu evropského myšlení a vývoje.

Nejvíc hlasů pro PiS, neznamená to ale vítězství

Podle posledních průzkumů se do Sejmu dostanou tři, možná pět uskupení, pokud se dvěma menším podaří překročit práh 5%. Tedy velmi homogenní parlament, který umožní jen dvě možné vlády: buď strany PiS nebo spojené opozice. Žádné jiné řešení není za dnešních poměrů myslitelné.

Nejvíc hlasů obdrží vládnoucí PiS (42%). Nemusí to ale ještě znamenat vítězství. Tato strana se rozkročila velmi široce od centra po téměř okraj pravice a tím se připravila o možnost koaličního partnera. Jediným jí asi může být malá ultrapravicová Konfederace, která se v průzkumech pohybuje těsně kolem 5%. Taková vláda by byla ještě konzervativnější a vzdálenější evropskému mainstreamu, než jakou má Polsko dnes. Pokud by ale Konfederace do parlamentu neprošla, její hlasy dostanou ti silnější, a PiS má vítězství v kapse. Proto v kampani útočí na tuhle stranu i na lidovce ve snaze, aby zůstali pod pěti procenty.

Opozice na třech kandidátkách

Opozice, která v nedávných evropských volbách vystupovala jako jednotná koalice, se tentokrát rozdělila do tří bloků, doufajíc, že tak získá v součtu víc hlasů. Mohl by podle průzkumů představovat až 46%. Na rozdíl od PiS představuje opozice široký vějíř názorů, hodnot i tváří, od liberálů po konzervativní katolíky, od zelených po manažery průmyslu.Spojuje ji dnes jedno: odstavit od moci Kaczyńského. Cítí, že pokud se ten udrží u moci, je s pluralismem a tedy i s jejich budoucností jakožto stran konec. Situace trochu podobná nedávnému vývoji v Itálii, kdy se všichni dali dohromady proti Salvinimu.

Hlavní silou opozice je Občanská koalice, sdružující především liberály Donalda Tuska, kteří vládli do r. 2015 a zemi vtiskli dynamiku a modernost, k nimž se přidali zelení a různí místní aktéři (odpovídající českým Starostům).

Jejich voličstvo představuje obyvatele větších měst a Varšavy, lidi s vyšším vzděláním, citlivé na nezávislost soudů a veřejných médií, na svobodu projevu a kulturního výrazu, na kvalitu života, na zapojení Polska do evropského hlavního proudu. Liberálové, ale také mnoho konzervativních katolíků, kteří nemohou spolknout Kaczyńského autokratické způsoby. Průzkumy jim dávají 29%.

Druhou kandidátkou opozice je Levice, sdružující jak tradiční sociálně-demokratický proud, tak novější, radikálnější a modernější levicové tendence. V minulých volbách se nedostala do parlamentu, teď jí průzkumy dávají 13%.

Třetí silou jsou lidovci, kteří se do těchto voleb trochu heterogenně spojili s jednou malou stranou, jež prosazuje přímou demokracii. Jejich voličstvem je tradiční venkovský katolický elektorát, dnes jim ho přebral PiS . Nechtěli se připojit k Občanské koalici, je otázkou, zda překročí práh 5%. Pokud ano, není vyloučeno, že vládu sestaví opozice. Pokud ne, propadlé hlasy pro lidovce se rozdělí mezi vítěze a to bude stačit PiS, aby volby vyhrál. Stejně jako v případě Konfederace.

Takže výsledek voleb rozhodne účast, tj. jak velké procento z každého tábora přijde, výkon dvou malých stran, a dosud nerozhodní. Před týdnem jich bylo 6%.

Průzkumy ukázaly, že oba tábory jsou vyhraněné, prakticky neprostupné. Pokud voliči váhají (18%), je to mezi jednou ze tří stran opozice, nikoli ale mezi opozicí a PiS. Jedinou malou výjimkou je malá část elektorátu PiS, která by možná volila lidovce.

Ženy volí jinak než muži

Velmi zajímavým fenoménem, jinde nevídaným, je výrazný rozdíl mezi preferencemi žen a mužů. Kdyby bylo na ženách, vítězí jasně opozice, kdyby na mužích, všechno bere PiS. Ženy hodlají dát hlas Občanské koalici v 34% (muži 23%), v menší míře levici (15%, muži 11%). Naopak daleko méně straně PiS (36%, muži 48%) a Konfederaci (3%, muži 7%).

O čem to svědčí? Kaczyński čtyři roky vyhrocuje konflikty, opakovaně ukazuje na nějakou skupinu obyvatel jako na nepřítele, své oponenty nazývá lidmi „druhé sorty“. Jeho lidé představují Polsko jako zemi v obležení, mluví o boji, o obraně, o vojenských a válečných ctnostech. To evidentně přitahuje část mužské populace.

Ženy jsou zjevně vnímavější k jazyku opozice, který mluví o překlenování propasti ve společnosti, o vstřícnosti a slušnosti, o návratu k právnímu státu, o dodržování ústavy. Nezanedbatelným elementem je i to, že v dnešní populaci má vyšší vzdělání víc žen než mužů.

Dobrým příkladem je spisovatelka Olga Tokarczuková, která dostala včera Nobelovu cenu. Patří jasně do tábora liberální opozice, mnohokrát publikovala v opozičních médiích, zatímco dnešní provládní tisk na ni soustavně útočil, často vulgárně, dostávala anonymní výhrůžky fyzické likvidace. Milióny Polek se s ní ztotožňují.

Kaczyńského tajemství úspěchu

Čím to je, že má Kaczyński takovou podporu? Před čtyřmi roky obdržel jen 37% hlasů a překvapivou těsnou parlamentní většinu (pěti poslanců) získal jen díky volební aritmetice propadlých hlasů stran, které se do parlamentu nedostaly.

Úspěch si od té doby získal kombinací mocenských praktik, konfliktního jazyka a sociální politiky. Pevnou rukou jednoho muže kombinovanou se sociálními programy. Připomíná to 30.léta v některých zemích nebo dnešního Erdogana či Orbána. Trpělivou, úpornou proměnou veřejných a státních institucí ovládl státní aparát, soudy, veřejná média, která se stala propagandistickým nástrojem vlády, nechal vybudovat síť agresivního útočného tisku a elektronických médií. To v kombinaci s vyvoláváním nepřítele.

K tomu přidejme bezpodmínečnou podporu katolické církve, která je dnes v Polsku všudypřítomná, má vlastní mocná média (rozhlas, celoplošnou televizi, tištěná média, nakladatelství, vysoké školy) a neskrývaně dává z kazatelen i v prohlášeních nejvyšší hierarchie instrukce, koho volit a koho rozhodně ne. Kaczyński otevřel brány klerikálnímu státu, jaký dnes nemá v Evropě obdoby. Za to ho církev podporuje.

I při těchto volbách znělo z kazatelen, koho volit, vyjádřilo to veřejně i několik arcibiskupů: vládní stranu, byť nebyla jmenována.

Sociální úlevy konzervativního politika

K tomu Kaczyński přidal jazyk o obraně obyčejných lidí před velkým kapitálem, hlavně cizím, před elitami, které v Polsku vládly do minulých voleb. Předchozí vláda se soustředila na makroekonomii a velké infrastrukutry, zemi modernizovala, masově stavěla dálnice (Polsko jich v r. 1990 nemělo ani kilometr), nová supermoderní nádraží. A přehlížela, že část obyvatel žila z velmi malých platů.

Tyto lidi Kaczyński přesvědčil, že předchozí elity přivedly zemi k „ruině“, jak sám řekl. Využil toho, že z politického prostoru zmizela levice a že předchozí vláda mu zanechala výrazný finanční polštář, a pustil se do rozsáhlých sociálních podpor. Ty objektivně mnoha lidem a rodinám pomohly.

Jeho nejspektakulárnějším tahem byl příspěvek na každé dítě ve výši cca 3.500 Kč měsíčně, kterým si zavázal milióny lidí. A když měsíc před
evropskými volbami oznámil vyplatit důchodcům třináctou penzi, volby vyhrál. Je to populismus, ale mnoha lidem reálně pomohl, Polsko je hlavně na vesnici stále chudou zemí.

Opozici jde o přežití

S tím se opozici těžko soupeří. Chybí jí také charismatický lídr. Dlouho se soustřeďovala na obranu soudů, ústavnosti, které PiS porušoval, za což ho stále tvrději kritizuje Evropská komise a část států Evropy. Na obranu ženských práv (proto má takovou podporu žen), menšin, nekonfesijního státu. Nejsou to ale argumenty, které by hnuly masami. Opozice hodně hraje na nutnost zasypat příkopy, které Kaczyński a jeho strana za poslední roky vykopali, což vnímá mnoho lidí.

Na eventuální premiérku navrhla Małgorzatu Kidawu-Błońskou, neagresivní, slušnou, inteligentní političku. Trochu jako Zuzana Čaputová. Zároveň přichází se svými sociálními nabídkami. Média PiS ovšem opakují, že pokud vyhraje opozice, přídavky na děti zruší. A to může u voličů opozici poškodit.

Jde jí o hodně, pokud teď prohraje, do příštích voleb už možná nebude mít dech. PiS může do té doby svoji pozici zabetonovat a v Polsku se zopakuje maďarská situace - nulová opozice. Hlavní opoziční deník Gazeta Wyborcza, který vznikl v r. 1989 jako volební noviny tehdejší Solidarity, jež šla do voleb proti komunistickému systému, teď proto vydal v nákladu milión výtisků zvláštní číslo burcující na podporu opozice. "Ať nás vede Olga Tokarczuková do voleb," napsal jeden opoziční filosof.

Signál pro českou společnost

Pro nás bude polský výsledek důležitý. Rozdělení, jaké zná polská společnost, a tendence k autoritativnímu vládnutí nám nejsou aT tak vzdálené. Pokud v Polsku vyhraje strana PiS, určitě to podpoří všechny české konzervativce, nevěřící i katolické, všechny, kdo jsou proti EU. A pokud naopak PiS prohraje, bude to významným signálem, že svobodomyslné liberální síly jsou ve střední Evropě stále dosti silné.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy