Mozart má dnes narozeniny!

27. 01. 2012 | 09:18
Přečteno 6027 krát
Wolfgang Amadeus Mozart se narodil právě před 256 lety – 27. ledna 1756. S hudbou jednoho z největších hudebních géniů se v současnosti můžeme setkávat prakticky kdekoli a kdykoli. Po ruce máme desetitisíce nahrávek jeho skladeb. Nic z toho ovšem automaticky nezaručuje, že Mozartovi a jeho tvorbě opravdu rozumíme.

O Mozartově hudbě se říká, že je přístupná, šťastná a veselá. Což svádí myslet si totéž i o samotném skladateli a jeho životě. Pravda, něco z toho snad platí o malém Mozartovi: zázračném dítěti, které tatínek Leopold vozil po Evropě, kde udivovalo francouzské či anglické korunované hlavy, jako přírodní úkaz ho zkoumaly vědecké autority a papež Klement XIV. z něj ve 14 letech udělal Rytíře Zlaté ostruhy. V neuvěřitelných osmi letech napsal Wolfgang první symfonii a jen do svých osmnácti vytvořil desítku hudebně dramatických skladeb, z nichž mnohé žijí dodnes!

Jak Mozart dospíval, pociťoval mnohem víc odvrácené stránky svého nadání: velký talent vzbuzoval závist a provokoval některé Mozartovy méně nadané současníky k intrikám. Z roztomilého malého génia se stal nenáviděný kolega. Když Mozart opustil služby despotického a omezeného salcburského arcibiskupa, což byl v 80. letech 18. století velmi troufalý krok do nejistoty, a ocitl se ve Vídni na volné noze, sváděl nejednou těžké existenční boje. Kromě úspěchů znal i doprošování se toho, aby „měl zakázky“; neustále a vlastně marně usiloval o některý z významných hudebních postů ve Vídni. Narážel na nepochopení, a to i u publika.

Dnes automatická představa o umělecké svobodě jako předpokladu tvorby je u Mozarta (a jeho současníků) složitější. Ne vždy mohl psát to, co skutečně chtěl. Nejednou musel zohledňovat úroveň a zájmy zpěváků, pro které psal, a vycházet vstříc publiku, kterému jeho díla připadala složitá a bizarní. Muzikologové upozorňují třeba na klavírní koncerty, které psal po roce 1782 ve Vídni a ve kterých jako klavírista účinkoval. První dvě věty bývají psané tak, jak si Mozart přál, třetí – závěrečná – část je často jaksi jednodušší a „populárnější“. Aby publikum zatleskalo. Mozartolog Tomislav Volek píše ve svojí úvaze „Nesnadná dostupnost Mozartova génia“ (2006) o tom, jaké překvapení zažili vědci právě u 3. vět těchto klavírních koncertů: „…tyto věty daly tehdy Mozartovy nejvíc práce, k nim je dochován největší počet jeho skic. Ale pak měl potřebu silné individuality ukázat, čeho je skutečně schopen. Tomu dával prostor v první a zvláště v druhé větě koncertu, a to především v epizodických vstupech svého sólového klavíru. Tam na chvíli odbočil do svého výsostného světa, plného nečekané harmonie a neobvyklé melodiky, aby se vzápětí – kvůli publiku – rychle vrátil k hudbě přístupnější.“

Cest do „výsostného světa“ v posledních letech Mozartova krátkého života – zemřel v necelých 36 letech v prosinci 1791 – přibývalo. Figarova svatba, Don Giovanni (psaný pro Prahu), Kouzelná flétna, Requiem… Ale přibývalo i trpkosti a tragiky. Mozart nebyl svými současníky plně doceněn tak, jak by to odpovídalo jeho talentu a umu. Když vypsal v roce 1788 ve Vídni předplatné na koncert, kde měly zaznít tři jeho poslední symfonie – geniální výtvory, které dnes plní koncertní sály po celém světě – koncert se vůbec neuskutečnil. Patrně pro nedostatek zájmu. Dnes se můžeme nad tímto druhem neporozumění ušklíbnout, ale zároveň si musíme položit otázku, jak moc a dobře rozumíme Mozartovi my. Není pro nás jen veselým autorem Malé noční hudby a pár dalších hitů? Jménem z plakátů na pražské turistické koncerty, kde se „every day“ drhne jeho Requiem? Pubertálním týpkem z filmu Amadeus, který vzbuzuje otázku, jakým „božím dopuštěním“ se tohle stvoření mohlo stát slavným tvůrcem?

--------------

U zdejších blogů je občas zvykem dát prostor jinému autorovi. Rád bych toho využil a přivítal Leopolda a Wolfganga Amadea Mozartovy. S několika úryvky z jejich dopisů.

Leopold Mozart píše z Londýna příteli do Salcburku o návštěvě u krále Jiřího III. (květen 1764)

… milost, s níž nám Jeho Veličenstvo král i královna vyšli vstříc, nelze vypsat. Zkrátka řečeno: způsob, jak nás oba přijali a přátelské chování obou nám dalo zapomenout, že by to byli král a královna Anglie. (…) Týden nato jsme byli právě na procházce v St. James Parku, když přijížděl král s královnou. A třeba jsme všichni byli jinak oblečeni, poznali nás přece a nejen že nás pozdravili, ale král otevřel okno, vyklonil se, a když nás předjížděl, s úsměvem kynul hlavou i rukama a zvláště malému Master Wolfgangovi...

Wolfgang sestře z Bologni (srpen 1770)

Máme tu čest stýkat se zde s jakýmsi dominikánem, o kterém se říká, že je svatý. Já tomu ale dvakrát nevěřím, neboť pije k snídani často šálek čokolády a hned na to řádnou sklenku silného šampaňského vína – sám jsem měl čest obědvat jednou s tímto světcem. Notně si přihýbal a nakonec vypil naráz plnou sklenici silného vína, snědl dva velké řezy melounu, broskve, hrušky, pět šálků kávy, vrchovatý talíř zákusků, dva plné talíře mléka s citronem. Konečně ať už si jen dá, ale stejně nevěřím, že je svatý, protože je toho trochu moc – a právě tak vydatně odpoledne svačí.

Wolfgang píše ze Salcburku italskému skladateli Padre Martinimu (září 1776)

Nejdražší, nejváženější Otče a Mistře! Prosím Vás co nejsnažněji, abyste mi otevřeně a bez ohledů řekl svůj úsudek o této práci (Offertorium „Misericordias domini“). Žijeme na tomto světě, abychom ustavičně usilovali dostat se dál kupředu a výměnou názorů se navzájem poučovali a posilovali na další cestu vědy a umění. Často, přečasto toužím být blíž u Vás, abych mohl s Vámi, nejctihodnější Otče, porozprávět a vyměňovat názory.

Wolfgang píše z Vídně otci do Salcburku o roztržce se salcburským arcibiskupem a o odchodu z jeho služeb (květen 1781)

… nazval mne lumpem, všivákem, blbcem – ó, nechtěl bych Vám všechno vypsat! – Konečně, jelikož mi krev již příliš vřela, řekl jsem: „Není tedy Vaše Milost se mnou spokojena?“ – „Cože, on mi chce vyhrožovat, on blbče, ó on blbče! – tam jsou dveře, podíval se, nechci již nic mít s takovým ničemným klukem!“ – Konečně jsem řekl: „A já s vámi už také ne.“ „Tedy táhl“, a já na odchodu: „Při tom také zůstane, zítra to dostanete písemně.“

Leopold Mozart píše ze Salcburku dceři (duben 1786)

Dne 28. bude Figarova svatba poprvé provedena. Bude už dost na tom, bude-li mít úspěch, protože vím, že má proti sobě ohromně silnou opozici. Salieri se všemi svými přívrženci se opět pokusí uvést nebe a zemi do pohybu. Dušek mi nedávno řekl, že Tvůj bratr má tolik úkladů proti sobě, protože se pro svoje mimořádné nadání a dovednost těší takové úctě.

Wolfgang píše z Prahy příteli (leden 1787)

… zde mluví všichni jen – o Figarovi. Všichni hrají, troubí, zpívají, hvízdají jen – Figara. Nikdo nechodí na jinou operu než na Figara a věčně Figara – jistě velká čest pro mne.

Wolfgang píše Lorenzovi da Ponte v době, kdy píše Requiem (1791)

Mé smysly jsou zmateny, stěží sbírám síly a nemohu se zbavit obrazu onoho neznámého. Vidím ho stále, jak prosí, naléhá a netrpělivě žádá mé dílo. Pracuji neustále, protože práce mne méně unavuje než odpočinek. Ostatně nebojím se již. Cítím a poznávám, že udeřila má hodina. Jsem blízek smrti. Konec nastává dříve, než mi bylo dopřáno radovat se ze svého nadání. Život byl přece jen tak krásný. Mým začátkům svítila tak šťastná hvězda, ale kdo změní svůj osud? Nikdo není pánem svých dnů, je nutno podřídit se vůli Prozřetelnosti. Končím, neboť můj pohřební zpěv nesmí zůstat nedokončen.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy