České zdravotnictví z pohledu pacienta

04. 07. 2011 | 01:38
Přečteno 7060 krát
V Pirátských novinách vyšel článek Proč české zdravotnictví zabíjí pacienty?, napsaný lékařem. Toto je můj pohled postaršího pacienta

Neznám zdravotnictví zevnitř, tedy z pohledu lékařů, sester, laborantů a dalších profesí, jen z pohledu pacienta, tedy spíše "pacoše". Pacient je označení pro nemocného člověka, ale v angličtině je to i přídavné jméno trpělivý. Pacientovi většinou nezbývá nic jiného, než být trpělivý, nemoc se za den nevyléčí, úraz se za den nezahojí. Ale zkuste být trpělivý, když vás třeba bolí zub, to prostě nejde. Kdysi jsem četl, že i američtí Indiáni, snášející bez hlesu mučení u kůlu, při bolestech zubů vyváděli úplně stejně, jako my Evropané.

Když vás tedy něco trápí, meze vaší trpělivosti jsou poměrně omezené, ačkoliv vás slovo pacient takto nabádá. Jenže mnohdy nejste ani ten pacient, ale pouhý "pacoš", tedy kus masa, které je třeba nějak opravit. Jistě by vám trochu trpělivosti přidalo, kdyby s vámi někdo mluvil, věnoval se vám víc, něž že jen provede nezbytná vyšetření a bez vašeho vyjádření zahájí léčbu, kterou zvolil on - jediný, kdo tomu rozumí.

Já jsem svým způsobem také lékař. Neléčím lidi ani zvířata, ale počítače. Tedy ono se jedná o opravu počítačů, ale v mnohém je to podobné léčbě, jen ten duch je v osobě majitele počítače a tělo je z plechu, plastů, drátů a různých podivných součástek. Někdy jsem "psychiatr", to když napravuji hlavu programům, jindy jsem "chirurg", když opravuji hardware. Stejně jako lékař to dělám za peníze, ale vždy je pro mě majitel "pacienta" zákazníkem a jednám s ním jako s rovnocenným partnerem. I já mám stejnou výhodu jako lékař - vím toho o "léčbě" mnohem víc, než můj zákazník, ale nikdy nerozhoduji Já Sám Božský. Konstatuji "chorobu" a navrhnu "léčbu". Samozřejmě tu z mého pohledu nejvhodnější, ale nezapomenu se zmínit i o jiných způsobech, pokud existují. Je pak na zákazníkovi, co si vybere. A stejně jako u skutečných pacientů je někdo znalejší, nebo chcete-li chytřejší, a dokáže další kroky lépe posoudit, a někdo to prostě nechá na mě.

Možná si říkáte, proč jsem na ty doktory takový pes? Trochu je to tím, že jsem značnou část mého života byl léčen socialistickým zdravotnictvím, kdy všechno bylo všech a nikoho nic a kdo by za tu almužnu pracoval pořádně. Pak tím, že i dlouho po převratu v roce 1989 nevidím žádné převratné změny v přístupu. Ano, lepší léky, lepší vybavení, více znalostí, ale vztah lékař-pacient téměř stejný. No a nakonec tím, že mě velice často lékaři zklamali.

Když jsem byl dítě, často jsem trpěl na nachlazení, chřipku, anginu. Tak tomu tehdy moji lékaři říkali. Možná přesně nevěděli o co jde a penicilin byl v módě, rychle srážel horečky a tak mi ho ordinovali měrou vrchovatou. Až jsem jednou po injekci Pendeponu začal trochu otékat, pak už hodně a trochu jsem se dusil a pak mě odvezla sanitka s houkačkou a napíchali do mě co se dalo a konečný verdikt zněl: alergie na Penicilin. Už nikdy v životě ho nesmím dostat.

No když ne Penicilin, tak Tetracyklin, a léčilo se vesele dál. A zubaři mi vyčítali, že si špatně a málo čistím zuby, později že kouřím a že si za ty kazivé zuby a pozdější paradentózu tedy mohu sám. A po 20 letech jejich psychického teroru si na internetu přečtu, že Tetracyklin způsobuje zvýšenou kazivost zubů. Pic kozu do vazu. Ani tuny zubní pasty a čištění 10 krát denně by mě před kazy neuchránilo o moc déle. No a aby toho nebylo málo, nedávno, když mi zubařka pouhou rukou a bez bolesti a násilí vytahovala jeden z posledních zubů, se mě zeptala, "Kdy vaši rodiče přišli o zuby?". "Něco po padesátce", povídám já, čtyřiapadesátiletý. "No tak s tím už nic nenaděláte, paradentóza je dědičná", odvětí zubařka. Ta stejná, která mi mnoho let vyčítala, že ... ale to už jsem psal. V tu chvíli mít u sebe zbraň, tak jsem byl ve večerních zprávách. "Šílený pacient zastřelil svou zubařku!", vysílali by na Nově. A byla to ta samá, které mi vyndavací můstek před pár lety nasadila pouze na dva zuby, místo na čtyři, jak se to má dělat. Prý je to skoro totéž a hlavně se to jednodušeji vyrobí. Nejsem zubař, ale pro mechaniku mám cit a ukotvit cokoliv na čtyřech místech je vždy pevnější, než na dvou. Takže to dopadlo jak muselo, totiž že mi to jeden zub vyviklalo a vypadl mi. Ne, k té pohodné už nejdu, opravil jsem si to sám. Mám pro techniku nadání, jsem zručný, mám vhodné nástroje, můstek je vyndavací. Tak jsem tam vsadil vypadlý zub, zalil dentacrylem (původně určen právě pro zubaře), obrousil a kousám si úplně v pohodě.

A teď ještě přidám jednu zábavnou historku o tom, jak jsem dostal ledvinovou koliku. To je taková věc, že se vám v ledvině udělá kámen a ten se postupně zvětšuje, nebo se hne. V každém případě to šíleně bolí. Takže mě asi před 10 lety postihla tato "veselá příhoda", odvezli mě do fakultní nemocnice a tam jsem podstoupil rentgenové vyšetření. Málem jsem byl za simulanta, protože na rentgenu nic nebylo. Jelikož jsem ale pořád skučel, tak mi dali prášek proti bolesti a druhý den mi milostivě udělali sono. Tam už kamínek byl vidět. Na operaci prý je to moc malé, tak jsem se měl nalívat alespoň 10 litry čaje denně, "ono se to snad vyplaví". Zkoušeli jste někdy vypít 10 litrů čaje za den? Člověk si připadá jako průtokový ohřívač, ale kamínek pořád nic. Pak mi poradila sestra, zdravotní, já žádnou nemám, že mám jít na schodiště a skákat ze schodu na schod s dopadem na paty, aby se tělo pěkně otřáslo. "My to nesmíme pacientům radit, máme to zakázané, ale spoustě lidí to už pomohlo", říkala mi. Tak jsem se naléval čajem a skákal jak klokan, až za dva dny jsem milý kamínek vyčůral. Takže mě vlastně vyléčila zdravotní sestra, která mi ten správný recept ani nesměla říct.

Ono vůbec s těmi sestrami je to nějaké hloupé. Dřív jim na utírání zadků a píchání injekcí stačila střední škola s maturitou. Dnes jim na ty zadky stačí maturita pořád, ale podle EU na píchání injekcí už potřebují vysokou školu. Můžeme se divit, že při VŠ vzdělání požadují vyšší plat? Nemůžeme. Můžeme se jen divit, proč je na všechno, nejen ve zdravotnictví, dnes třeba VŠ vzdělání, když dříve stačila maturita. Už mnohokrát jsem četl, že poměr hloupých, průměrných a chytrých se ve společnosti už tisíce let nemění. Jen ti dnešní hloupí mají samozřejmě větší znalosti, než hloupí před sto nebo dvěma sty lety. A průměrní a chytří pochopitelně také, jen to vzdělávání nám jaksi zakrňuje. Jestli se dříve na střední škole sestra učila o skleněných injekčních stříkačkách a vyvařovacích jehlách, tak holt se dnes musí učit ještě o injekčních perech, jehlách a stříkačkách na jedno použití. Prostě těch znalostí dnes musí pobrat za 4 roky o trochu víc, ale pořád to bude střední škola s maturitou. Jenže mi jdeme zřejmě jinou cestou. Nad střední školu nastavíme vysokou a nad tu vysokou, kde dříve mnozí své vzdělání končili, nastavíme ještě druhou, třetí, desátou vysokou. Takže studovat se nebude do 18 nebo 25 let, ale do 30, 35. Kde to skončí? Budeme jednou studovat do 60, pak budeme 20 let pracovat a do důchodu v 80?

Možná teď čekáte nějaký závěr, návrh řešení, poučení. Nemám. Jsem pouhý pacient a z druhé strany to neznám, ale snad by pomohla trocha slušnosti, vzájemné úcty, pochopení pro toho na opačné straně stolu. Ani trocha pokory a hledání chyb i u sebe, nejen u těch druhých, by nebylo na škodu - na obou stranách. A samozřejmě to nejdůležitější - nekrást. Nebrat úplatky jako zdravotník, nezneužívat systém jako pacient.

Psáno pro Pirátské noviny a Aktualne.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy