Další důkaz o prospěšnosti kávy
Vědci se San Diega udělali zajímavý pokus
V Austinu (Texas) postavili obytný dům, ale místo toho, aby tam umístili pořádné nájemníky, uspořádali tam experiment. Celkem 45 osob tam trávilo v průměru šest hodin denně a zabývali se běžnými aktivitami. Noclehy se tam nekonaly, zato tam mohli přicházet návštěvníci.
Po čtyřech týdnech udělali vědci inventuru všech bakterií a molekul, které se do té doby v domě usadily. Je to dlouhá inventura, mnoho jich tam bydlelo pochopitelně už dřív než lidi; z výsledků, které nás zajímají, uvádím:
Autoři zaznamenali, že nejméně 1 procento detekovaných vnitřních molekul může mít významný zdravotní účinek. Například bakteriální druh Paenibacillus byl spojen s molekulami kávy, jednoho z dominantních zdrojů detekovaných vnitřních molekul pocházejících z potravy. V domácnosti, zejména po čtřech týdnech, byl Paenibacillus pozorován v oblasti a kolem oblasti, kde se připravovala káva, a bylo zjištěno, že rod roste v kávovarech. Druhy Paenibacillus byly používány jako probiotika u kuřat a včel a mohou také přispívat k lidskému zdraví, což je v souladu s nedávnými zprávami, že pití kávy je spojeno se zlepšením kardiovaskulárního zdraví a dlouhověkostí.
Aksenov AA, et al: The molecular impact of life in an indoor environment.Science Advances, 2022; 8 (25) DOI:10.1126/sciadv.abn8016
V Austinu (Texas) postavili obytný dům, ale místo toho, aby tam umístili pořádné nájemníky, uspořádali tam experiment. Celkem 45 osob tam trávilo v průměru šest hodin denně a zabývali se běžnými aktivitami. Noclehy se tam nekonaly, zato tam mohli přicházet návštěvníci.
Po čtyřech týdnech udělali vědci inventuru všech bakterií a molekul, které se do té doby v domě usadily. Je to dlouhá inventura, mnoho jich tam bydlelo pochopitelně už dřív než lidi; z výsledků, které nás zajímají, uvádím:
Autoři zaznamenali, že nejméně 1 procento detekovaných vnitřních molekul může mít významný zdravotní účinek. Například bakteriální druh Paenibacillus byl spojen s molekulami kávy, jednoho z dominantních zdrojů detekovaných vnitřních molekul pocházejících z potravy. V domácnosti, zejména po čtřech týdnech, byl Paenibacillus pozorován v oblasti a kolem oblasti, kde se připravovala káva, a bylo zjištěno, že rod roste v kávovarech. Druhy Paenibacillus byly používány jako probiotika u kuřat a včel a mohou také přispívat k lidskému zdraví, což je v souladu s nedávnými zprávami, že pití kávy je spojeno se zlepšením kardiovaskulárního zdraví a dlouhověkostí.
Aksenov AA, et al: The molecular impact of life in an indoor environment.Science Advances, 2022; 8 (25) DOI:10.1126/sciadv.abn8016