Konopí a co se kolem něho děje

20. 09. 2012 | 10:18
Přečteno 8119 krát
Rozhodl jsem se zveřejnit text odvolání proti přestupku, který byl proti mé osobě bez mého vědomi veden. Jde o údajné neuposlechnuti výzvy policejního orgánu, které jsem se dle přestupkové komise města Jáchymov měl dopustit během zasedání poslaneckého Zdravotního výboru v červnu letošního roku. V textu je vše vysvětleno a především vyvráceno tvrzení komise s upozorněním na jasnou podjatost a účelovost.
Zde je krátký film, co z celého jednáni vznikl: https://www.youtube.com/watch?v=vX1dIeNPx6w&feature=share&list=UU8IYAk1NA3UVeWguoEnZB9A

null
null


Dnes ve čtvrtek 20. září 2012 od 18.00 hodin (po skončení schůze PSP ČR) v budově Poslanecké sněmovny Praha 1 – Malá Strana, Malostranské nám. 7/19, místnost č. 48 - "Konírna" bude Zdravotní výbor projednávat přerušený bod novel zákonů známý jako "zpřístupnění konopí do lékáren". Dle návrhu poslanci chtějí uzákonit prodej "plevele" za nehorázné částky. Dokonce tak, že chtějí konopí za drahé peníze dovážet a povolit k léčbě chtějí konopí bez THC a jen pro úzce vybrané diagnozy.

Zde je můj komentář k poslanecké novele: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-penc.php?itemid=16628

Město Jáchymov
Nám. Republiky 1
362051 Jáchymov

Komise k projednání přestupku
Čj: SPR 24/12/3076

Podávám tímto odpor proti příkazu o přestupku

Komise k projednání přestupku města Jáchymov k mému údivu projednala a uložila mi pokutu za skutek, který se nikdy nestal bez toho, aniž by mně vyslechla, nebo se seznámila se stanoviskem jiných než oznamovatele. Navíc teprve z příkazu jsem se poprvé dozvěděl, že jsem se vůbec měl dopustit neuposlechnutí výzvy policejního orgánu.

K samotné události:
Dne 27. června 2012 jsem přijel jako občan na výjezdní zasedání parlamentního zdravotního výboru, který měl jako bod programu sněmovní tisk 590, známý jako legalizace konopí do lékáren. Jelikož legislativní změny v této oblasti aktivně již řadu let sleduji, přijel jsem poslancům sdělit názor, který během mediální diskuze a během prvního čtení tohoto bodu v poslanecké sněmovně nezazněl. Dle jednacího řádu poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsou zasedání výborů veřejné a v případě, že většina poslanců souhlasí s vystoupením občana, pak tento může během výboru promluvit. Tak jsem učinil i já. Názorně jsem poslancům s použitím příkladu jedné rostliny konopí vysvětlil nejen to, že samotné pěstování této léčivé rostliny je velice jednoduché, ale i to, že navrhovaný zákon umožní nepřiměřené zisky vybrané skupině podnikatelů na úkor buďto pacientů nebo státního rozpočtu. Samotné konopí, dokumentaci k němu a mastičku z něho vyrobenou jsem předal ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi k dalšímu využití. Po mém vystoupení hovořilo před výborem řada dalších lidí. Nikoho jsem svým vystoupením ani nepobouřil a ani jsem zasedání poslanců nikterak nenarušil. Po skončení tohoto bodu bylo odhlasováno usnesení o odložení projednávání (shodou okolností na následující den, kdy podávám tento odpor) a byl jsem vyzván předsedajícím a předsedou zdravotního výboru v jedné osobě Borisem Šťastným, abych si konopí s mastí odnesl. Toto jsem odmítl s poukazem, že jsem ho přinesl pro potřeby nemocných a předal ministrovi zdravotnictví. Na to pan Šťastný oznámil, že má oznamovací povinnost a musí mne oznámit na policii. Toto tvrzeni ovšem nemá oporu v trestním řádu. Tam je taxativně vymezeno, ve kterých § trestního zákona takovou povinnost občan má. V tom okamžiku Šťastný vyhlásil přestávku a zaúkoloval na místě přítomného ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha, aby zařídil mé zajištění. Od této doby uplynulo přibližně dvacet minut, kdy jsem se mohl jakkoli volně pohybovat nejen po sálu zasedací místnosti, ale i v dalších prostorách hotelu. Mohl jsem kdykoliv odejít, což jsem neučinil, jelikož mne zajímaly i další body z programu poslanců.

Po nějaké době se v místnosti, kde bylo zasedání poslanců, objevila patrola dvou ozbrojených policistů v uniformě, kteří mě po označení ze strany ředitele NPC Frydrycha oslovili s tím, abych jim předložil občanský průkaz. Toto jsem učinil. Policisté si mojí totožnost opsali. Požádal jsem je, aby mi sdělili důvod mojí perlustrace. Na to mi bylo odpovězeno, že jsem rušil zasedání poslanců. Toto jsem rovnou odmítl se sdělením, že každý občan má právo být přítomen zasedání poslaneckého nebo senátního výboru, a že jsem přišel poslancům sdělit závažné okolnosti k projednávanému bodu a také to, že jsem dostal slovo a nikdo z přítomných si na mě ani můj příspěvek nikterak nestěžoval. Na to mi bylo sděleno, že je mám následovat na chodbu hotelu, aby si něco vyjasnili. Jelikož předsedající chtěl pokračovat v programu a ukončit přestávku v zasedání a vyzval policisty, aby si šli své věci řešit jinam, sdělil jsem policistům, že si vezmu své věci, zavolám krátký hovor své ženě a budu je na chodbu následovat. Po krátké chvíli mě policisté nevybíravým způsobem uchopili za ruce a to takovou silou, že mně jeden z nich způsobil podlitinu, kterou jsem měl viditelnou a bolestivou ještě 14 dní od této události. Bezohledným způsobem mě vyvlekli ze sálů bez možnosti kontaktovat rodinu a odnést si své věci. Takto mě přes hotelovou halu vlekli až do připraveného služebního auta, odvezli mne na služebnu, kde mě prošacovali a bez dalšího vměstnali do cely předběžného zadržení a to na více než 3 hodiny bez toho, aby mě kdokoliv jakkoliv kontaktoval. Po takto dlouhé době přišel jeden z policistů, který mne zadržoval, s tím jestli chci, aby někoho kontaktovali. Sdělil jsem mu, že chci, aby kontaktovali prezidenta republiky Václava Klauze. Důvod je prostý, jako nejvyšší ústavní činitel by měl vědět, že je možné, aby byl občan vyveden ozbrojenými policisty ze zasedání parlamentního výboru. Na to se policista usmál a odešel. Za dalších přibližně pět minut přišel a odvedl mě o patro výše, kde mě vyslechla skupina 3 policistů formou podání vysvětlení. Výslech byl veden směrem k mnou prezentovaným věcem a konopí pro ministra Hegera. Toto měli policisté s sebou, přede mnou ho zvážili a učinili jakousi expertízu. Nechal jsem se od nich vyfotografovat s tím, že jsem jim ukázal modřinu, která mi po zákroku uniformovaných policistů vznikla a požádal jsem o prošetření, jestli je možné, aby se takto policista k občanovi choval. O neuposlechnutí výzvy, což mně kladete za vinu nebo o rušení zasedání poslanců nepadlo ani slovo. Po podání vysvětlení jsem byl bez obvinění propuštěn. Do dnes, tedy 84 dnů od zmiňovaného poslaneckého zasedání jsem nebyl policií dál vyslechnut, obviněn a ani jinak kontaktován.

Z těchto shora uvedených důvodů považuji přestupek proti mé osobě jako účelově vykonstruovaný, aby si samotní policisté vytvořili alibi proti jejich postihu. K tomuto tvrzení mne navíc vede fakt, že protokol obsahuje dvě čísla jednací a i to, že mi nebyla dána možnost se ke všemu vyjádřit. Navíc mě nikdo z policistů nehodlal pokutovat, není k tomu žádný relevantní důkaz. Navíc podání podnětu o údajném přestupku je policisty učiněn až 14 dní od samotné události. K tomu je třeba konstatovat, že jeden z tříčlenné přestupkové komise je policista, který má v Karlovarském kraji na starosti řešení přestupků proti zákonu z řad svých kolegů. Tedy měl by řešit i chování oněch jáchymovských policistů vůči mé osobě. Navíc druhý člen přestupkové komise je bratr onoho policisty, kde je třeba dodat, že příbuzný obou dvou je předrevoluční důstojník a vedoucí činitel StB - zločinecké organizace, proti které léta vystupuji a upozorňuji na její zločiny spáchané za minulého režimu.

Žádám tímto o nařízení přestupkového řízení, aby bylo možné mnou tvrzená fakta ověřit a doložit. K tomu Vás žádám o zajištění celé zvukové nahrávky zdravotního výboru ze dne 27. června 2012 z Jáchymova – především přestávku, která je z nahrávky zveřejněné na stránkách sněmovny vymazána.

Předložení celého policejního spisu i výpovědí Vámi zmiňovaného novináře České pozice Richarda Cortese.

Žádám o konfrontaci s ředitelem NPC Jakubem Frydrychem i oběma zasahujícími policisty.

Ověření pravdivosti SMS zprávy, kterou zaslal předseda Zdravotního Výboru Boris Šťastný z telefonního čísla 732222222 novinářům a která zní:
Na výjezdním zasedání Výboru pro zdravotnictví PS PČR v Jánských Lázních byl včera ve večerních hodinách zatčen aktivista a kandidát zelených Stanislav Penc. Stalo se tak v průběhu jednání výboru, během projednávání návrhu zákona legalizujícího léčebné využití konopí. Penc vystoupil na podporu legalizace a přinesl na jednání velké množství konopí v plastové krabici, kterou nechal kolovat mezi překvapenými poslanci. Poté se oficiálně pokusil konopí předat ministrovi zdravotnictví. Následně byl zatčen přítomným ředitelem národní protidrogové centrály a odvlečen přítomnými policisty...

Vyžádání si vyjádření tiskového mluvčího policie v Karlových Varech por. Ing. Pavla Valentu, který nepravdivě informoval v tiskové zprávě nejen o mém místě bydliště, ale o rušení zasedání, ovšem z úplně jiného důvodu, než uvádíte vy:
Dne 27. června 2012 se v jednom z Jáchymovských hotelů konalo výjezdní zasedání výboru poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro zdravotnictví. Dvaačtyřicetiletý aktivista z Prahy zde měl předat členům výboru plastovou dózu s obsahem rostlinné sušiny, o níž prohlašoval, že se jedná o konopí, společně s tiskovým materiálem zobrazující pěstování a výrobu extraktů a potravin z konopí. Aktivista svým jednáním narušoval seminář, proto byl policisty vyveden za použití donucovacích prostředků. U muže byla zajištěna látka rostlinného původu s podezřením, že se jedná o drogu marihuana. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení proti dvaačtyřicetiletému muži pro podezření z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.



V Milkovicích 19. září 2012


Stanislav Penc

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy