Vždy jen 32 zubů jako my

12. 08. 2012 | 08:28
Přečteno 24330 krát
Nejen chrup, opice mají také zrovna tolik krčních obratlů jako člověk, tedy sedm (tak stejně jako žirafa). K mému prvnímu setkání s opicemi došlo ve Východní Africe, pokud neberu v úvahu zoologické zahrady nebo dokonce cirkus. Ten mi však nabídla Pepina, samička kočkodana obecného (Chlorocebus aethiops).

Přijel jsem i s rodinou téměř na tři roky do Tanzánie, v oblasti kolem města Iringa jsem měl na starosti veterinární službu. Jakýsi farmář se zřejme chtěl zbavit obtížné opičky, naivně jsem jeho “dárek“ přijal, abych pobavil mého tehdy sedmiletého syna a o tři roky starší dceru. To se mi dokonale podařilo, Pepina sedávala na stromě před oknem, za kterým jsem měl psací stůl. Upřeně mne pozorovala a učenlivě imitovalla, větvičku používala jako tužku a bušila do větve jako do psacího stroje. Jakmile někdo otevřel dveře do domu, bleskově do něj vnikla, ukořistila banán, věděla, kde jej najít, usadila se na záclonové tyči u stropu pokoje, elegantně jej rozbalila a házela po mně slupky. Byla to pro mne škola etologie, biologie chování zvířat, discipliny úplně ignorované během mého studia na Vysoké škole veterinární v Brně po roce 1948. Biologie a z ní vycházející další obory tehdy byly podřízeny marxistické doktríně o manipulovatelnosti mas, etologie se do tohoto systému lysenkovštiny nehodila. Můj pracovní obvod v Tanzánii byl velký jako Čechy a Morava dohromady, jednou, když jsem odjel na několikadenní pracovní cestu, náš kocour Rasputin zalezl po postel a když ho manželka pokoušela vytáhnout, pokousal ji, tak se nikdy před tím neprojevoval. Věděla, že to není normální, zavolala na můj úřad, přijeli dva veterinární asistenti, kocoura chytili spolu s Pepinou a utratili s podezřením na vzteklinu. Mozek Rasputina byl poslán na vyšetření do Daresalámu, výsledek byl pozitivní, manželka dostala čtrnáct podkožních injekčních vakcín, každý den jednu, dopadlo to dobře, vzteklý jsem byl já, že jsem nebyl v tak kritické době doma. Krátce na to, náš syn přišel ze školy celý zářící domů s malým kočkodanem v náručí, koupil ho za svoje kapesné od afrického spolužáka, pojmenoval ho Koko. Měli jsme také pekinézského palácového psíka jménem Taj-taj, kterého u nás bez velkého ptaní nechal zdrcený Angličan, vracel se do Evropy a nemohl jsem mu vydat povolení k vývozu vzhledem ke vzteklinové karanténě. Tento pes neměl rád nikoho kromě kočkodana Koko, hrávali si a pokud mohli, spávali spolu.

Z Tanzánie jsme se dostali do Austrálie. I když jsem o tomto světadílu tehdy nevěděl téměř nic, opice mne mezi protinožce nepřivedly. Bratr mi poslal knihu, český autor psal, že byl za prvni republiky plavčíkem na jakési zaoceánské lodi a na začátku války vstoupil do služeb britského královského námořnictva. Sydney a okolí jsem tehdy příliš neznal, ale popis města a výlet do Modrých hor s českým děvčetem, jak jinak v románu, si mi zdál přijatelný. Válečná loď pak zamířila k ostrovu Papua Nová Guinea a čtenář se v jinak obratně napsané knize dozvěděl, jak se plavili kolem strmých břehů a po vylodění byli námořnící vítání nejen místními kráskami s věnci kolem krku, ale také na palmách skotačícími opicemi. Po kratší době v Austrálii jsem další dva roky pracoval na tomto ostrově, palmy tam byly, opice ale ani jedna, příkré mořské břehy jsem tam také neviděl. Pracovní úkoly mne tam zavedly do mnoha končin, takže jsem si jist, že spisovatel si opice vymyslel a nepřišel na to ani zodpovědný redaktor. Byl to válečný román a docela dobře se četl, až na ty opice.

Na ty jsem si několik let počkal. Australský úřad pro pomoc rozvojovým zemím mne poslal na dva roky do Botswany hraničící s Jižní Afrikou na jedné straně a Zambií na severu. Moje stanoviště tam bylo ve středu pouště Kalahari, ve vesnici bez elektrického proudu a s jedním obchodem. Moje manželka na rozdíl ode mne nadšená nebyla, dcera a syn vyrostli a zůstali v Austrálii, pro mne to byl ale profesionální ráj přes jakoukoliv pracovní obtižnost. Na poušti, ve skutečnosti na savaně, opice nebyly, ale za to kromě rančersky odchovávaného dobytka mnoho druhů pro Středoevropana exotických zvířat včetně lvů. Ředitelství služby v hlavním městě mne dvakrát poslalo vždy na několikatýdenní pracovní pobyt mimo můj obvod do oblasti zvané Okavango, kde se velká řeka pramenící někde v Angole nevlévá do moře, ale rozpouští mnoha rameny v písku a tvoří bažiny. Odlehlost si vynutila se utábořit ve stanu, dva pomocníci měli obavy z krokodýlů a uchýlili se mezi křováky do přístřešku na kůlech. Jedno odpoledne po návratu z terénu jsem viděl, že je zle. Všechno lítá co má peří! Na stan se vrhli paviáni (Papio cynocephalus) , roztrhli jej od vrchu dolu a něco k snědku hledali v péřovém spacím pytli. Mým kalahárským pomocníkům to bylo k náramnému smích, mně nikoliv, jak budu nejméně deset dnů spát? To bylo ještě horší než zůstat na poušti bez boty. Přijela za námi dcera, chtěl jsem ji ukázat, jak bušmeni loví antilopu z luku vystřeleným otráveným šípem. Večeřeli jsme kousek od stanu, u kterého jsem si nechal šněrovací boty, přiblížila se hyena skrnitá (Crocuta crocuta) a jednu botu odnesla. Zkuste zůstat na poušti a skákat po jedné noze a v obchodě v naší domovské vesnici boty nevedli, křováci chodí bosí a bílých tváří tam nežilo více než dvacet a nepochybně si boty v poušti hlídají lépe než já.

Světová organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) mne poslala do Vietnamu. Na volný víkend jsem se vypravil za město Hanoi, do hornatého deštného pralesa. Znenadání se na mém pravém lokti ocitla malá opice, makak rézus (Macaca mulatta) a zahryzla se do zápěstí. Zakryl jsem ji oči, odtrhla se, utekla do lesa a nechala mne s hlubokou krvácející ránou. Více mne znepokojilo pomyšlení, že byla infikovaná vzteklinou, chování opic není tak agresivní, pokud nejsou vyprovokované. V Hanoi jsem se dostal tři injekce, každý den jednu. Nová metoda je již jiná než ta, která potkala moji manželku. Při posledním zákroku mne mladá vietnamská doktorka požádala, abych ji vzal do Austrálie. Nešlo o nic jiného než ji vytáhnout z komunistické klece. Se zahanbením se přiznávám, že to bylo mimo moje možnosti a nemohu na to zapomenout.

Na cestě po Sumatře jsem jednou nocoval v bungalovu a večeřel v přilehlé otevřené restauraci. Talíř byl plný všeho možného podle malajské kuchyně, než jsem se pustil do jídla se střechy se na stůl snesl hulman ebenový (Presbytis thomasi), přesně a bleskově se zmocnil jediného kousku masa mezi zeleninou. Na tu měl chut´také, zahnal jsem ho a ze střechy na mne vrhal zlostné grimasy za výhružných nadávek „kek-kek“. Když jsem po večeři odcházel, čekal již mezi keři a pokoušel se zmocnit mého fotoaparátu. Naštěstí se mu to nepodařilo, bůhví co by s ním dělal. Na Borneu jsem zažil ještě dramatičtější příhodu. Jel jsem tam za orangutany (Pongo pygmeus) a fotografoval jsem jich tam spoustu, zblízka na zemi a zdálky v korunách stromů. Při cestě z pralesa šla přede mnou mladá žena, Japonka, jak jsem v zápětí zjistil, náhle se u ní objevil orangutan (malajsky “muž z lesa“) a skočil ji na záda. V Tarzanových dobrodružstvích jsem jako kluk se zatajeným dechem četl, že lidoopovití mají zájem jen o blondýny, takžel cíl přepadu byl malý ruksak na zádech černovlásky a v něm zřejmě něco k jídlu, jak pro ni, tak pro orangutana. Oba křičeli, každý jinak, nerozuměl jsem ani jednomu, situace mi byla ovšem jasná. Přiběhl jsem k nim a řemínkem fotoaparátu šlehl opa přes záda, vycenil na mne zuby a zmizel v koruně stromu.

Před časem proběhla sdělovacími prostředky zpráva o úspěšné transplantaci celého obličeje postižené ženy, přišla o nos, bradu a tváře, operaci provedl v Bostonu žijící chirurg dr Bohdan Pomahač, absolovent olomoucké lékařské fakulty. Znetvořil ji devadesátikilový šimpanz, když navštívila přítelkyni, která veleopa chovala v domácnosti. Šimpanzy (Pan troglodytes) v přírodě jsem v západní Tanzanii jen zahlédl. Více jsem se chtěl zmínit o těch, kterým se říkalo trpasličí šimpanzové, dnes bonobos (Pan paniscus), jde o samostatný druh. Je to náš nejbližší žijící příbuzný sdílející s námi přes 98% DNA. Vrátím se k němu jindy. Vyžaduje si to.

Miloš Ondrášek
Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy