Dingo

12. 09. 2012 | 16:35
Přečteno 4576 krát
Dingo (Canis lupus dingo) se fylogeneticky vyvinul z vlka a patří ke skupině v přírodě Nové Guineje, jihovýchodní Asie a severní Afriky divoce žijících psovitých šelem. Od domácího psa (Canis familiaris) se mimo jiné liší tím, že má delší špičáky a fena dinga se hárá, tedy je schopna oplodnění, pouze jednou za rok. Hlavou otáčí o 180 stupňů v každém směru a vyznačuje se volnějším pohybem hrudních končetin. Vzhledově se dingo podobá menšímu německému ovčáku, váží mezi 12 a 19 kg. Má obyčejně plavou někdy až tmavě hnědou srst, horští (alpinští) dingové jsou světle šedí, barva srsti je přizpůsobena prostředí, kde žijí. Srst je hustá a tvoří dobrou tepelnou izolaci, v Austrálii noci mohou být velmi chladné a přes den teplota může vystoupit na 40 stupňů Celsia. To snáší docela dobře a stačí mu napít se jednou denně. Spíše malé ušní boltce jsou vždy vzpřímené a podporují ostražitě bystrý vzhled zvířete. Dingo neštěká, vydávající zvuky se spíše podobají vytí. Štěkat se ale naučí, pokud se pohybuje v blízkosti domácích psů.

V australské původní fauně zaujímá dingo ojedinělé místo, není zvířetem vačnatým jako všichni ostatní australští savci. Vyvinul se mimo Austrálii. Do nedávna se tvrdilo, že na tento světadíl přišel s původními obyvateli, Australci, z jihovýchodní Asie před čtyřiceti tisíci lety. Fosilní evidence dokazuje přítomnost dinga před 3500-4000 lety, což poněkud narušovalo názor, že dingo migroval na australský světadíl spolu s prvními obyvateli. Nyní se potvrdilo, že dingo připlul s indonéskými mořeplavci dávno před Evropany. Rozšířil se po celém světadíle kromě Tasmánie a přizpůsobil se rozdílným přírodním a klimatickým podmínkám od písčitých pouští po blahovičníky porostlé hory v nadmořské výšce přes dva tisíce metrů.

Příchod dinga na australský světadíl údajně způsobil vyhynutí vakovlka psohlavého (Thylacinus cynocephalus), říkalo se mu tygr pro výrazné černobílé pruhy na hřbetě.. Zachoval se pouze na Tasmánii, kam se dingo nedostal a tak nedocházelo k mezidruhové konkurenci při vyhledávání potravy. Poslední vakovlk bohužel uhynul kolem roku 1930, byl nelítostně pronásledován tasmánskými farmáři, sem tam zadávil jehně. Neodpustím si poznámku, že dnes dochází k průzkumu, zda by bylo možné vyhynulého vakovlka „vzkřísit“, zachoval se jeho v ethanolu naložený nedonošený plod a pomocí kousku tkáně pak druh vyklonovat. Vraťme se ale k dingovi a jeho stravě. Je to masožravec, dravec, po tisiciletí se živil menšími klokany, vačicemi, poletuchami, vakomyšmi, v době nouze nepohrdne malými ještěry, hmyzem, při zemi žijícími ptáky a nakonec i mršinami. Po kolonizaci Austrálie se jídelníček dinga zpestřil Evropany zavedenými králíky, liškami, zdivočelými kočkami, telaty, jehňaty i mladými ovcemi.

A to byl problém. I když vcelku nepatrně dingo škodil chovu dobytka, stal se nepřítelem farmářů, kteří ho začali nelítostně pronásledovat. Stříleli ho, chytali do ok a pastí, kladli otrávené návnady, na západě a severu světadílu postavili pět tisíc kilomerů dlouhý plot oddělující pastviny od nehostinných oblastí, kam byl dingo zatlačen. Drátěný plot byl a ještě je kontrolován údržbáři, kteří svou divokostí a způsobem života se spíše hodí k dingům. Dingo loví hlavně v noci a sám, nikoliv ve smečce jako divocí psi a vlci i když není samotář. Zjistilo se, že na výživě dinga mají mláďata domácích přežvýkavců jen dvouprocentní podíl, přesto ale za skalp dinga státní správa ještě nedávno docela slušně platila, jen aby farmáři byli spokojení. Bohužel populační stavy dinga tak rapidně klesají, hrozí mu vyhubení. K tomu se ještě přidává další okolnost velmi nepřijemná k udržení čistokrevného dinga. Snadno se páří s domácím nebo zdivočelým psem a tak vzniká skupina zvířat, která je geneticky smíchaná. Kříženci ztrácí schopnost přežít podmínky velmi drsného životního prostředí, počasí a výživy.

Další hrozbou pro dinga je okolnost, že Australané ho tradičně nemají rádi, jednak země se hospodářsky vyvíjela na úspěšném chovu dobytka a jednak čas od času docházelo k napadení
dětí tímto zvířetem. Před několika lety celá Austrálie sledovala zprávy, jak dingo unesl nemluvně ze stanového tábořiště v pouštní oblasti. Očitý svědek se nenašel, dítě zmizelo beze stopy. Jeho matka byla pak odsouzena pro vraždu, po nějaké době osvobozena a celá aféra vlastně nebyla vysvětlena dodnes. Turisté v oblastech, kde se dingo vyskytuje, jsou však varováni k opatrnosti, zejména aby malé děti nenechávali bez dozoru. V době páření, to je vždy během podzimu – na jižní polokouli kolem dubna, mohou být dingové nervózní, pokud nejsou provokováni zpravidla člověka nenapadnou. K tábořištím turistů se přibližují, aby nalezli něco k snědku a snad i ze zvědavosti. Jsou to velmi bystrá zvířata, ochočit se dají jen v případě, že jsou chována člověkem od věku útlého štěněte, ale i tak musí být chovatel na pozoru, tomuto zvířeti se nedá nikdy úplně věřit, instinkt divokosti je velmi silný. Držení dinga vyžaduje úřední povolení. Původní obyvatelé Austrálie tomuto zvířeti říkali “warrigal“, “maliki“ a jinak, pojmenování “dingo“ je více méně nešťastné, protože původní obyvatelé tak pohrdavě říkali psům dovezeným v době kolonizace, dnes je ovšem pozdě pevně zavedené pojmenování měnit. Domorodci znali „warrigala“ jednak jako divoké zvíře a postupem času v polodivokém stavu je provázel v kočovném způsobu života. Psa nepotřebovali ani k hlídání majetku, žádný neměli, ani na pastvě k ochraně užitkových zvířat, ta přišla na světadíl až s Evropany až v polovině 18. století. Domorodci neznali pevná bydliště a oblečení v našem slova smyslu, chladné noci sdílel polodivoký dingo s domorodou rodinou, navzájem se zahřívali. Domorodci nikdy dinga nelovili a nezabíjeli, aby jeho maso snědli.

V Austrálii byl dingo ještě donedávna pokud ne dodnes považován za škodnou a je zakázáno jej chovat jako společníka nebo se pokoušet o jeho domestikaci. Až nyní se přichází k nelibosti farmářů na to, že snaha toto zvíře vyhubit a vymazat ze seznamu australské fauny byla velká chyba. A to nejen jako nenahraditelná škoda, když dojde k vyvraždění živočišného druhu. Ekologové a ochránci přírody zjistili, že dingo napomáhá udržet v přírodě rovnováhu.Vynořil se oprávněný požadavek, aby došlo k znovuzavedení a ochraně čistokrevného dinga alespoň do národních parků. Proč? Austrálie drží světový rekord ve vyhubení v přírodě žijích zvířat, jde o 18 vačnatých druhů jako klokánek pouštní (Caloprymus campestris), klokan skalní (Petrogale penicillata), bandikut běloocasý (Macrotis leucura), vakoplšík horský (Burramys parvus) a další . Úhlavními nepříteli těchto zvířat, raději bych napsal zcela bezbraných zvířátek, jsou Evropany přivezené lišky a kočky. Jsou to zabíječi malých vačnatců, kteří nemají přirozenou geneticky vyvinutou obranyschopnost. Původní fauna neměla vlastně v australské přírodě žádného nepřítele až do příchodu lišek, koček a farmářů. Evropští usedlíci přivezli také ovce a aby uhlídali stáda, začali nenávidět a hubit dinga. Jde sloužit dvěma pánům? Ovcím a dingovi? Řekl bych v tomto případě že ano. Italské plemeno pasteveckých psů “maremmano“ původně hlídalo na Apeninách stáda ovcí před vlky a medvědy, píše o nich jíž v 1. století př.n.l. Marcus Terentius Varro. Je to mohutný klidný pes neobyčejně věrný svému pánovi a jeho stádu, ale když se rozlobí, nemá slitování. Ochránil by australská stáda před dingem, ten by se mohl věnovat co se týká výživy zdivočelým kočkám a liškám a zabránilo by se ohrožení drobných vačnatců. A navíc by dingo zabraňoval stoupání globálního oteplování a stal by se aktuálně užitečným zvířetem! Jak? Loví divoce žijící králíky, těch je v Austrálii nespočet milionů, v posledním desítiletí jejich stav vzrostl dvanáctkrát. Kromě půdní eroze pastvin a polí králíci ohrožují vegetaci a pochutnávají si na lesní výsatbě. Na plantážích se nyní v Austrálii sází se statisíce stromů, které při vzrůstu absorbují oxid uhličitý, t.zv. carbon, který údajně patří mezi hlavní příčiny oteplování Země.

Miloš Ondrášek, Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy