Komunisté se vracejí k moci? Ale kdepak!

16. 10. 2012 | 11:40
Přečteno 5605 krát
NÁVRAT DO TOTALITY! Komunisté opět u moci! Rudá hrozba na obzoru! Takto na mě působí reakce některých novinářů a blogerů po víkendových volbách do krajských zastupitelstev, ve kterých komunisté rekordně posílili. Nebo neposílili? Zkusme se na volební výsledek podívat střízlivě a bez emocí, třeba skrze chladnou řeč čísel, a srovnejme si krajské volby letos s několika předcházejícími.

Na letošních volbách bylo přeci jen cosi zvláštního – téměř se zdvojnásobil počet neplatných hlasů, a to ze zhruba více než 2 % v předchozích letech na 4,35 % letos, čehož si všimli i někteří pozornější novináři:



Zcela se přikláním k interpretaci, že šlo o formu hromadného protestu. Těžko najdeme jiné vysvětlení, které by tento vzestup lépe vysvětlilo, zejména ve světle existence množství iniciativ, které k tomuto kroku otevřeně nabádaly, aby připravily velké strany o peníze za hlasy (chybně, neboť příspěvky jdou v krajských volbách za mandáty, nikoliv za hlasy).

Za mnohem zajímavější než počet hlasů neplatných považuji počet hlasů platných, které však propadly, protože zde se jedná o čísla mnohem dramatičtější. Výpočet jsem provedl jednoduše sečtením procentových výsledků stran se ziskem nad 5 % volebních hlasů 5 a doplněním rozdílu do 100 %. Výsledky jsou pro ilustraci seřazeny od nejmenšího po největší a doplněny o imaginární pořadí, kterému by počet propadlých hlasů odpovídal, kdyby je získala jediná imaginární strana:

null
null


Jak vidno, běžně v krajích propadlo mezi jednou pětinou až jednou čtvrtinou platných hlasů. Výjimečně v tomto srovnání působí kraj plzeňský, kde nejenže zvítězila ODS, ale počet propadlých platných hlasů dosahuje neuvěřitelné téměř jedné třetiny! Je tedy otázka, nakolik lze přisuzovat volební vítězství zdejší ODS skutečně Jiřímu Pospíšilovi...

Hovoříme však o volbách krajských, které jsou bezpochyby nejméně srozumitelné občanům. Nejde o volby do samospráv, kde občané své zastupitele přímo znají a mají příležitost pocítit plody jejich práce velmi bezprostředně. Nejde ani o volby celostátní, tedy na úrovni, kterou sledují všichni občané díky velké mediální pozornosti. Otázka tedy zní, zda pětina až čtvrtina propadlých volebních hlasů není v krajských volbách vlastně normální...

A odpověď na tuto otázku je překvapivě jednoduchá. Normální to není! Podívejme se podrobněji např. na minulé krajské volby, z roku 20086.

null
null


Rozdíl je dramatický. V letošních krajských volbách propadla méně než jedna šestina hlasů pouze v jediném kraji, ve volbách z roku 2008 pak v jedenácti krajích. V minulých volbách také v žádném kraji nepropadla pětina hlasů a více, ve volbách letošních je pětina až čtvrtina propadlých běžným výsledkem a extrémy se blíží ke třetině. V průměru tak propadlo o 10 procentních bodů více než v předchozích volbách! Výsledky z roku 20047 pak ukazují pouze na 10 % propadlých hlasů a volby z roku 20008 na necelých 12 %. Stručněji v tabulce:

null
null


Jak vidno, stejně jako se při celkem standardní volební účasti téměř zdvojnásobil počet „protestních“ neplatných hlasů, téměř se zdvojnásobil i počet hlasů propadlých – zhruba z devítiny na více než pětinu. Stejně jako specifický letošního výsledek plzeňského kraje, ve kterém jako by třetina voličů vůbec nešla k volbám, staví do poněkud jiného světla výsledek Jiřího Pospíšila a jeho krajské buňky ODS, tak i souhrnný výsledek staví do poněkud jiného světla celkový mimořádný úspěch KSČM.

Čísla ukazují, že letošní podpora KSČM činila v úhrnu asi 20 % (a 182 mandátů), což je asi o 5 procentních bodů více než v krajských volbách v roce 2008. V roce 2004 byl však úspěch KSČM téměř stejný jako letos, tedy necelých 20 % (druzí za ODS), ale kvůli metodě přepočtu hlasů pouze 157 mandátů – ODS tehdy získala přes 36 %. V roce 2000 pak komunisté získali také zhruba 20 % hlasů (taktéž druzí za ODS), ale opět metodou přepočtu hlasů na mandáty získali jen 161 mandátů.

Letošní úspěch KSČM tedy nemá příčinu v rostoucí podpoře této strany, ta se naopak pohybuje na 20 %, které jsou v krajích pro tuto stranu zřejmě naprosto standardní a vycházejí z tradičně velmi disciplinované voličské základny – KSČM bude zřejmě volit vždy zhruba stejný absolutní počet lidí. Nemyslím si, že by výraznější vliv měl i sběr protestních hlasů proti současné vládě, protože na to je výsledek až příliš standardní.

Příčina úspěchu KSČM vězí v totálním propadnutí ostatních parlamentních stran. V letech 2000 a 2004 byli komunisté druzí se stejnou volební podporou 20 %, avšak byla před nimi silná ODS s 35 %. Letos jsou komunisté s 20 % sice také druzí, ale je před nimi ČSSD s pouhými 23,5 %, zatímco ODS se pohybuje na 12 % a TOP09 na obou stranách hranice volitelnosti. Výsledkem je to, že komunisté s 20% podporou mají skoro stejný počet mandátů jako ODS v roce 2000 s podporou více než 35 %.

Strašení návratem komunistů k moci se tedy zdá jako naprosto nemístné, žádná masivní změna v jejich podpoře nenastala. Jako mnohem zásadnější selhání však vidím propadnutí téměř čtvrtiny platných hlasů, které směřovaly vesměs regionálním stranám a iniciativám (ale pochopitelně i extrémistům), což je výsledek, který bude zřejmě dále velmi negativně ovlivňovat už tak nízkou volební účast, a to dozajista nejen ve volbách krajských. Břímě viny pochopitelně nesou i samy malé strany, které se samy mezi sebou nedokáží dohodnout na účinné spolupráci.

Na výsledek voleb lze ale hledět i s určitou nadějí, jako to činí zde ve svém blogu Jaroslav Kuchař9, protože se ukazuje, že výrazně klesla podpora obecně stran parlamentních (nikoliv jen vládních), které jsou napojeny na krajské i celostátní korupční sítě. Malé strany si snad z tohoto svého neúspěchu vezmou poučení a pokusí se mezi sebou zapříst předvolební rozhovory o možné spolupráci do celostátních voleb. Může to být naše poslední šance.

Velký problém se však naprosto očividně skrývá v problematice předvolebních průzkumů, jak ukázal jiný zdejší blogger Michal Škop10. Nadhodnocení parlamentních stran v průzkumech České televize a Českého rozhlasu se v úhrnu pohybovalo v desítkách procentních bodů (zcela mimo hranice přípustné statistické chyby) a obě instituce na základě těchto podezřelých průzkumů (placených v důsledku z peněz daňových poplatníků!) vybíraly účastníky do předvolebních debat v jednotlivých krajích. Kvůli těmto průzkumům malé místní strany nedostaly zdaleka tolik prostoru, kolik by si zasloužily, a pro voliče byly implicitně Českou televizí a Českým rozhlasem zařazeny mezi subjekty nevolitelné, u kterých hrozí pouze propadnutí hlasu. Volební průzkumy se tak stávají jakýmsi sebenaplňujícím proroctvím – o veřejném mínění neinformují, nýbrž jej spoluutvářejí, ba jím dokonce mohou účelově manipulovat.

V kontextu toho, že Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Radu České televize a Radu Českého rozhlasu volí poslanecká sněmovna, shledávám způsob jednání ČT a ČRo velmi podezřelým a hodným pozornosti občanů. Přítulnost médií politickým špičkám zcela popírá funkci médií jako tzv. „hlídacích psů demokracie“ a neprůhledné předvolební průzkumy uměle (nebo snad dokonce lživě?) favorizující velké parlamentní strany, tedy vládu současnou (ODS, TOP09 a zbytky) nebo potenciálně budoucí (ČSSD), o této přítulnosti v mých očích velmi silně vypovídají.

Martin Vančura
______________________________________
1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupitelstev_kraj%C5%AF_v_%C4%8Cesku_2000
2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupitelstev_kraj%C5%AF_v_%C4%8Cesku_2004
3 http://www.novinky.cz/domaci/281509-pocet-neplatnych-hlasu-prudce-vzrostl-muze-to-byt-hromadny-protest.html
4 Tamtéž.
5 Výpočty se opírají o údaje z grafik Aktuálně.cz dostupných na: http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby/grafika/2012/10/13/krajske-volby-2012-vysledky/#volby-region-id=0
6 Výpočet se opírá o údaje dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupitelstev_kraj%C5%AF_v_%C4%8Cesku_2008
7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupitelstev_kraj%C5%AF_v_%C4%8Cesku_2004
8 http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupitelstev_kraj%C5%AF_v_%C4%8Cesku_2000
9 http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jaroslav-kuchar.php?itemid=17796
10 http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/michal-skop.php?itemid=17795

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy