Mluvme už nahlas o třetí dávce a o urychleném dobrovolném očkování dětí mladších 12 let

27. 07. 2021 | 13:11
Přečteno 4922 krát
Zatímco v Česku se o třetí dávce očkování zatím jen potichu mumlá, i když bychom se už měli o ní vážně bavit a začít se připravovat, abychom opět nebyli zaskočeni a měli dostatek vakcín pro přeočkování těch, co budou mít zájem.

Izrael už z nejnovějších dat nárůstu nakažených variantou Delta a hospitalizací vidí, že přeočkování – přinejmenším rizikových skupin, bude nutné. Lidem, kteří hůře tvoří protilátky, už dokonce nabízí 3. dávku.

Izrael nabízí třetí dávku vakcíny proti covidu-19 lidem s oslabenou imunitou

Pfizer připustil, že třetí dávka bude třeba.

Zatímco na původní variantu, ale i britskou, brazilskou a jihoafrickou nejčastěji používaná vakcína Pfizer ještě stačila, stejně jako Moderna a Johnson měly slušné výsledky, u Delty Izrael varuje před snížením ochrany až na 37 procent. To není dobrá zpráva. Vliv na to může mít kromě mutací viru postupný pokles protilátek v čase. Izraelci se hromadně očkovali v lednu a v únoru a jsou tedy mnozí půl roku od očkování. Protilátky v čase klesají.

Účinnost vakcíny proti přenosu covidu je jen 37 procent, ukazují data z Izraele. Stále však chrání před vážným průběhem

Vakcíně Pfizer nadále klesá účinnost, zní z Izraele.


Booster na mutace nebo stejná 3. dávka?

Stejně o 3. dávce již uvažuje Itálie, Německo i Spojené Státy. Není ale jasné, zda budou schopny jednotlivé země obstarat od výrobce nový booster připravený přímo na mutace v dostatečném množství (což by bylo ideální), anebo se jen použijí původní verze vakcín k dalšímu nakopnutí organismu a opětovné tvorbě většího množství protilátek. Samozřejmě si všichni přejeme, abychom měli přístup k té nejnovější vylepšené vakcíně na mutace, ale nemyslím si bohužel, že je reálné, aby nové vakcíny přišly včas a byl jich pro všechny dostatek už na podzimní vlnu.

Pokud včas neochráníme zdravotníky, nebude mít kdo pacienty léčit

Většina rozumných států dobře chápe, že je potřeba chránit včas zdravotní personál, který byl naočkován první a těm také prvním již jdou samozřejmě protilátky výrazně dolů. Stačí sledovat a opakovat odběry po 2- 3 měsících. Pokud nebudeme lékaře a sestry chránit včas, nebude mít kdo o další vlnu nákaz pečovat.

Zbožná přání o trvalé buněčné imunitě proti covidu bohužel klamou, zvláště pokud vir mutuje. Reinfekcí přibývá, zejména u neočkovaných. Ukazuje se, že dokud Covid nezeslábne, pravděpodobně bude nutné přeočkovat se opakovaně i jednou ročně. Jako jsme na to zvyklí u chřipky.

Svět se snaží vypořádat s virem, který je nový a dělá si, co chce. Původní optimistické odhady, že vir příliš nemutuje se nepotvrdil. Podařilo se ale vytvořit a otestovat kvalitní mRNA vakcíny, které prokazatelně zachraňují miliony životů a brzdí epidemii. Zatím přesně nevíme, jak dlouho budou 2 dávky chránit, protože je v sobě lidé ze studií mají nejdéle rok a kus. Dat ale postupně bude přibývat.

Přeočkování se nejspíš nevyhneme

Nechápu stesky ohledně další dávky. Místo radosti, že se daří vir zkoumat a vědci celého světa se snaží, abychom ho porazili, oslabili a žili co nejnormálněji, a pracují non stop na zastavení pandemie, lidem pořád něco "vadí". Testy vadí, opatření vadí, očkování vadí, roušky vadí, další dávka vadí… Přitom bez toho se prostě nehneme z místa a dopadneme jako Brazílie, Indie nebo Indonésie. Kde umírají lidé na ulicích, protože v nemocnicích není místo, ani dostatek kyslíkových masek. A ani Británie nevypadá nijak slibně.



Pokud není test není nemoc? Ne, to je pitomost.

Představa, že pokud není test, není ani onemocnění a že by bez testů Covid nebyl, je opravdu mylná. Přestože ji nesmyslně dokola a rád omílá i Lukáš Pollert. Skvěle tento nonsens vysvětluje profesor Jan Konvalinka, který narozdíl od 1000x se mýlícího Pollerta, se zatím po celou dobu epidemie vyjadřuje naprosto věcně a pravdivě.

„Pořád dokola se objevují prohlášení typu "To je hrozné, že dnes nebereme jako nemocného člověka, kteří se cítí nemocně, ale toho, kdo má pozitivní test bez ohledu na příznaky", naposledy od pana poslance Nachera.
Možná by bylo dobré si vzpomenout, že k dnešnímu dni zemřelo na celém světě kolem třiceti milionů lidí na nemoc známou pod zkratkou AIDS, kterou způsobuje retrovirus pojmenovaný HIV. Ti lidé mnoho měsíců, někdy i několik let nemají vůbec žádné příznaky, ale jsou infekční a mohou tu smrtelnou chorobu dál šířit. A taky by to dělali, kdyby nebylo objeveno velmi citlivé diagnostické testování pomocí PCR - jedině díky testování bezpříznakových lidí, kteří se necítili nemocně, nakonec nezemřely stovky milionů lidí, jak se velmi vážně odhadovalo na konci 80. let.
Rutinně se testuje proti hepatitidě typu C, což je další choroba, probíhající u většiny lidí takřka bez příznaků, která několika procentům infikovaných zlikviduje játra a zabije je.
A mimochodem, infekce poliovirem (původce dětské obrny) je většinou taky bezpříznaková a smrtnost toho viru je hluboko pod smrtností koronaviru SARS. Přesto při objevu vakcíny proti polioviru troubila na Manhattanu všechna auta a z objevitelů vakcíny Jonase Salka a Alberta Sabina se stali hrdinové knížek pro děti.
Jenomže to bylo dávno, ještě v dobách, kdy byl život těžkej a smrt na infekční nemoci byla jeho součástí. To, že jsme tomu odvykli, neznamená, že se to nemůže vrátit, když zapomeneme, co mezi námi a těmi neviditelnými zabijáky stojí.“


Z dat v Británii vyplývá, že v nemocnicích končí stále mladší a mladší lidé, a to především ti neočkovaní, kteří spoléhali na vlastní imunitu a očekávali lehký průběh. Delta je ale jiná. Bohužel. Jde po těch, kteří chráněni nejsou. A ti končí v těžkém stavu. Mladí lidé mají sklony onemocnění podceňovat.

Viz článek z Guardianu: Doctors warn over increasing number of young people with Covid in ICU

Náš stát se nyní zbavuje vakcín, kterým se blíží expirace, a prodává nebo věnuje do zahraničí. To je jistě dobře, být solidární, ale věřím, že pro část Pfizeru a Moderny by se uplatnění v Česku našlo - já bych například měla zájem o okamžité očkování pro mou 11 letou dceru. A určitě nejsem sama - mezi rodiči mladších dětí, kteří by rizika očkování rádi přijali, by vakcíny jistě našly uplatnění. Alespoň pro chronicky nemocné mladší dětí bychom měli povolit vakcínu okamžitě. Jako to již udělal Izrael. Alespoň by se očkované děti nemusely nějaký čas ve škole testovat.

Povolme urychleně dobrovolné očkování mladších dětí, než se vrátí do školy

Znovu apeluji na český stát, aby jednal rychle a neobětoval naše děti pod 12 let podzimní vlně a umožnil již nyní dobrovolné očkování mladších dětí – alespoň pro rodiče, kteří chtějí ochránit děti a nemají zájem o dlouhodobé následky covidu u dosud nijak nechráněných potomků.

A děkuji moc kolegyni novinářce Lucii Tomanové, která se mnou již přes rok vede skupinu Pacienti s Covid 19 v Česku a na Slovensku s 15 000 členy, že kromě článků píše i dotyčným autoritám. Protože čas neúprosně běží a už nyní víme, že se malé děti do 12 let budou bohužel vracet do škol nechráněné, protože už očkování do září nestihnou.

Vážený pane ministře, Vážený pane premiére,

chtěla bych Vás požádat, abyste zvážil schválení vakcíny Cormirnaty ve výjimečných případech i pro děti pod 12 let, jako to nově zavedli Izraeli. Mutace Delta už nyní tvoří v česku 80% všech záchytů a v srpnu to bude již 100%. Kdo není očkovaný, ten se během podzimu a zimy nakazí. Zároveň je již nyní vidět, že počty hospitalizovaných dětí ve Velké Británii s nástupem Delty prudce stoupají. Děti, zejména ty, které trpí nějakým chronickým onemocněním, zůstanou ale nechráněné. Stejně tak se ocitnou znovu v nebezpečí naši spoluobčané, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohli nebo si nevytvořili protilátky. Proto by bylo dobré, kdyby měly možnost nechat se naočkovat alespoň děti s chronickým onemocněním a dále ty, které mají v rodině člověka s poruchou imunity, tak jako v Izraeli. Zároveň doufám, že budou co nejdříve k dispozici data z klinických testů vakcíny od firmy PfizerBioNTech (a případně i Moderny) pro věkovou kategorii 5 -11 let a že bude možné nechat děti naočkovat co nejdříve, ideálně na začátku školního roku u pediatra.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy