Dnešní tiskovka ministrů Plagy a Vojtěcha je zoufalým obrazem toho, proč Česko dopadlo tak špatně

15. 09. 2021 | 18:37
Přečteno 5067 krát
Dnešní dopolení tisková konference ministra zdravotnictví a školství, na které vystoupil kromě ministrů Vojtěcha a Plagy i statistik Dušek, je přesným a zoufalým obrazem toho, proč Česká republika dopadla v rámci covidové pandemie jako jedna z nejhorších zemí na světě, co se počtu obětí a co se délky přísných restrikcí a uzavření škol týče. A proč máme do široka nakročeno k dalšímu průšvihu.

Nulová prevence ve chvíli, kdy situaci ještě lze mít pod kontrolou. Ne, my zrušíme testování a všechna opatření a budeme jen sledovat a čekat, abychom si nerozházeli přihlouplé „voliče“, kteří ještě doteď houfně popírají, že je zde virus, zlehčují úmrtí 35 000 spoluobčanů na covid a odmítají opatření ve školách.

Nepříjemné deja-vu a lhaní o tom, jak se ve školách „nic neděje“

Připomínalo mi to dnes velmi nepříjemně tiskové konference z ledna a února 2020, kdy se ministr Vojtěch bil v prsa, jak se vlastně nic neděje, nic nepřijde, jak jsme na případnou epidemii vzorně připraveni, máme všeho nadbytek, ochranných pomůcek plné sklady a situaci pod kontrolou.
Stejně inteligentně pak přistupovala vláda k informování o prvních případech – kdy byla v kurzu rétorika ve stylu – „Všechno je v pořádku, máme jen pár případů… nejsou ohniska.“ To snad pochopí i žák první třídy, že na začátku je vždycky jeden případ… a pak se nákaza šíří a pak vznikne ohnisko. Ne tak ale vláda České republiky, ta si sleduje odosobněné grafiky, které interpretuje se zpožděním… jakoby to byla nějaká prázdná čísla a ne nemocní/umírající lidé a pak se (o 2-3 týdny později) vždy moc diví, jak nehezky se to zvedlo a že už je pozdě a nedá se to zastavit.

Jako loni po prázdninách – předvolební slepota a hluchota

Stejný nešťastný scénář se opakoval po loňských prázdninách před volbami, kdy opět spolu s premiérem v čele, který by raději zahrádkařil, naši političtí představitelé podcenili šíření mezi dětmi, co se vrátily z prázdnin, a nechali infekce ve školách bez opatření rozjet natolik, že došlo přes rodiny k zamoření celé společnosti a následovala úmrtí, přeplnění nemocnic a také restrikce, které přišly příliš pozdě a zničily živnosti desetitisícům podnikatelů.

Infekce se ve školách šíří, kdo to popírá, není zřejmě psychicky zdráv

Nakonec se samozřejmě – přes tisíce přísah, že to tak nebude - zavřely i ty školy, kde se to podle pana ministra a mnohých dalších mudrců celého politického spektra přece vůbec nešíří. Tuhle lež opakují politici zprava do leva po celou dobu, co tu covid je. Dokonce na to i někteří uspořádali i falešné výzkumy a studie, kde si tento zjevný nesmysl potvrdili.

Jiní zase tvrdili, že z jakéhosi výzkumu zjistili, že žáci se většinou nakazili v rodinách a ne ve škole. I kdyby to tak nakrásně opravdu bylo… žák nakažený v rodině, který ještě nemá příznaky (už dávno víme, že covid lze roznášet i bezpříznakově), a nebo takový, který jde s příznaky do školy, (a že takových bohužel je) přinese přece nákazu právě do kolektivu a ta se tam pak šíří. Takže je skutečně úplně jedno odkud přišel první nakažený, důležité je právě ta exponenciála ve školách a školkách. A když se podíváte na grafy šíření a ústup nákaz, k poklesu došlo právě až po uzavření škol.

Ministr Vojtěch zrušením testů ve školách přikládá pod kotel epidemie

Nyní stojíme v naprosto stejné situaci, kdy ten samý ministr absolutně neřeší žádnou prevenci šíření a nechává průšvih opět rozjet. A ještě přikládá pod kotel tím, že zruší jediné smysluplné opatření – a to testování ve školách mezi neočkovanými dětmi a opakuje do zblbnutí, že to není potřeba, protože přece 3x otestoval žáky během 6 pracovních dní a nevidí tam „žádný velký nárůst“. To už opravdu zůstává rozum stát.

Takže znovu, pane ministře, i jeden záchyt může brzy zamořit celou školu, což se mimochodem už včera ukázalo v několika školách po České republice, kde se covid rozjel natolik, že se musely uzavřít, protože se kromě dětí nakazili i učitelé a neměl, kdo učit. A další tisíce dětí jsou nyní v České republice (ale i na Slovensku, kde je situace podobná) v karanténě.

Ministr Vojtěch a statistik Dušek zároveň vyhrožují, že při zhoršení budou zpřísňovat restrikce pro celou společnost. Znovu. Zcela zbytečně - přestože celá společnost již 2 roky po sobě v létě v klidu fungovala – dokonce včetně cestování - a jediné, co nebylo v provozu, byly „překvapivě“ - školy.

Již víme dávno, že vir není sezónní, že umí řádit i v zemích, kde je trvale slunečno a horko (JAR, Izrael, Brazílie…), čili se nemůžeme ani vymlouvat na letní měsíce.

V létě se letos hodně testovalo a to včetně dětí, které chtěly na tábor nebo jely do zahraničí. A tím se dařilo držet infekce pod kontrolou. A nakažené vyloučit z aktivního života dřív, než mohli nakazit další lidi.

Je to jen a jen tím, že v létě se nemíchaly obrovské kolektivy ve školách a na kroužcích. Jen si vezměte, kolik dětí má uvnitř jedna škola… Kdo má všech 5 pohromadě, chápe, že školy jsou a byly odnepaměti motorem všech epidemií.

Relativně bezpečné školy by přitom šlo udržet otevřené a není to tak těžké

Pokud se malé děti do 12 let zatím bohužel ještě nemohou očkovat, zbývá přece jediná možnost, jak ochránit jejich zdraví a školy nechat otevřené – pečlivě a často testovat kvalitními testy – nejlépe ve stanech před školami, na vzduchu a s rozestupy, aby do školy už šly jen děti, které jsou aktuálně negativní. A neplivaly na sebe vzájemně ve třídách při testování – což je mimochodem opravdu neskutečná neprofesionalita, testovat ve třídách... To už se děti mohou rovnou všechny vysmrkat do jednoho kapesníku… Děsné.

Dále se dá přece omezit stěhování tříd, udržovat homogenní kolektivy jako to děla Francie, udělat program střídání v jídelně, aby se děti nepotkávaly, prostě aktivně chránit jejich zdraví – právě aby školy zůstaly otevřené. Jinak to dopadne zle. Jako loni.

A samozřejmě je nutné důsledně a pečlivě trasovat a posílat do karantény celé kolektivy a jejich sourozence.
Ale co uděláme my jako první v září po ani ne dvou týdnech školy? Jako totální trotlové – jedinou prevenci záchytu infekce, tedy testy mezi neočkovanými dětmi - zrušíme… A budeme se tvářit, že to ve školách není. Že to neexistuje.

No, to už jsme zkusili a všichni bychom měli mít v živé paměti, jak to dopadlo. Šíření viru se nedá dlouho utajit, i když si to někteří stále myslí.

Z dat nevyplývá šíření? Z jakých dat? Když se dál netestuje?

Ministr zcela zcestně hovoří o tom, že „z dat“ nevyplývá šíření. Z jakých dat? Když žádná relevantní data ze škol (kromě výjimek, kde moudří ředitelé vzali věci do vlastních rukou a testují dál) už mít nebude. Covid může mít inkubační dobu až 14 dní, takže za tak málo času, víme skutečně opravdu houby o tom, jak se ve školách se zachyceným výskytem covidu dále nákaza šíří nebo ne.

A že covid ve školách je velký problém - by si ministr zdravotnictví mohl nastudovat ze zpravodajství ze zahraničí – zejména v zemích, kde škola začala o 3 týdny dříve než u nás. Například Švýcarsko, Německo, USA a další země, které začaly v srpnu, se potýkají s obrovským nárůstem infekcí mezi dětmi. A bohužel delta varianta nemá u dětí tak často mírný průběh. Naopak, nemocnice a zejména pediatrické jipky ve státech na jihu USA, kde je proočkovanost dospělé populace nižší, praskají ve švech už teď. Lékaři bijí na poplach a píší politikům, aby zavedli více opatření ve školách a urychlili schválení vakcíny pro mladší děti.

My asi žijeme na jiné planetě než zbytek světa

Děsí mě, že pan ministr a jeho okolí se tváří, že nepochopilo, že se zde jedná o infekční nemoc? A že pro vznik clusteru (řetězce) nákazy stačí jeden jediný případ?

Varianta delta je navíc ještě mnohem infekčnější než varianty předchozí. Čili – logika přece velí, že tam, kde dnes zachytí jeden případ, mohou mít za pár dní desítky a ty pak při odfláknutém trasování a karanténě udělají stovky. A dál to znáte…

Opravdu chcete, aby vám tyhle neschopné osoby ve vládě, které opakovaně zabedněností, leností, pohodlností a neskutečným populismem hazardují se zdravím vás i vašich blízkých, vládly další roky? Já tedy ne. Myslím, že fakt není moc stran, které by to dělaly hůř.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy