Miroslav Kalousek se přiznal k zavinění krize a....

09. 09. 2009 | 00:01
Přečteno 8098 krát
...pan poslanec a hejtman David Rath, se neubránil reakci. Docela jsem si početla, můžete i Vy, názor si samozřejmě vytvořte sami. Vkládám citaci z malé části dnešní 60. schůze Poslanecké sněmovny, kde se (jak proběhlo médii) Miroslav Kalousek přiznal, že mj. rozpoutal světovou krizi.

"Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Jiří Paroubek. Nyní faktická poznámka, pan kolega Kalousek. Prosím.

Poslanec Miroslav Kalousek
: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, jenom krátkou faktickou poznámku. Pan předseda Paroubek řekl ve svém projevu, že pan ministr financí, nestranický ministr financí, předložil balíček změn rozpočtové legislativy, která vyhovuje pouze jedné, maximálně dvěma stranám. Já si dovolím říci, že si myslím, že to není pravda, že pan ministr Janota předložil balíček opatření, který nevyhovuje žádné politické straně. Mám pocit, že to, co předložil, nekoresponduje s volebním programem žádné politické strany a koneckonců se tak všechny vyjádřily. Ale přestože ten návrh nevyhovuje žádné politické straně, jsem přesvědčen, že v situaci, ve které se nalézáme, vyhovuje všem občanům České republiky, protože jeho urychlené přijetí nám může zajistit, že nebudeme udáveni zbytečnými dluhy.

Možná, že bychom to měli mít na paměti, až tento balíček změn rozpočtové legislativy budeme projednávat a budeme si říkat, co je důležitější, jestli 70 nebo 80 miliard veřejného dluhu navíc, anebo výkřik, že naše strana nepřipustí ... (dvě slova není rozumět).

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto faktickou poznámku. Nyní registruji přihlášku pana kolegy Paroubka. K faktické poznámce? Faktická poznámka, prosím.

Poslanec Jiří Paroubek
: Tak, je to efektní vystoupení - prostřednictvím předsedajícího na pana poslance Kalouska. Já bych řekl, že nejde o politické strany, ale jde o občany. Mně tam chybí například to, aby se objevila opatření, která se budou týkat navýšení korporátní daně na úroveň roku 2008, nebo zavedení daňové progrese. Takto je to poněkud jednostranné a vyplývá z toho to, že zaplatí náklady krize spíše ti lidé ze středních vrstev a ti chudí, důchodci a také rodiny s dětmi.

Objevují se tam věci, jako je snížení sociálních výdajů částkou 16 mld. korun. To bychom chtěli vysvětlit, proč to tam je. Objevuje se například to, že se vůbec nebudou valorizovat důchody. To je také věc, která je hodná diskuse. Takže nehovořte, vážený pane poslanče, prostřednictvím předsedající, o zájmech lidí. Zájmem lidí je trošku něco jiného - mluvit pravdu. Mluvte pravdu.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová
: Nyní další faktická poznámka, pan poslanec Miroslav Kalousek.

Poslanec Miroslav Kalousek
: Dovolte, pane poslanče Paroubku, prostřednictvím paní předsedající, abych mluvil pravdu. Budeme-li zadáveni zbytečnými dluhy, odskáčeme to všichni. Budete možná překvapen, ale pak od odskáčou opravdu ti nejchudší a nejslabší. Vy, já, pan doktor Rath, který stojí vedle vás, v okamžiku, kdy dojde ke kolapsu veřejných rozpočtu, si možná nějak pomůžeme. Ti chudí a slabí nikoliv. V jejich zájmu nezadlužujme Českou republiku více než je nezbytné. A s tímto pohledem projednávejme Janotův balíček, s tím, že může platit jenom jeden rok. To žádné vládě nezaváže ruce. Každá vláda, která vzejde z předčasných voleb, stejně nemůže rozpočtovou legislativou ovlivnit žádný dřívější rozpočet než rok 2011. Ale 70 miliard v roce 2010 je příliš drahá sranda na to, aby byl uplatněn váš populismus, prostřednictvím paní předsedající.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová
: Další dvě faktické poznámky. Nejprve má slovo pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím.

Poslanec Jiří Paroubek: Tak, já rád budu populistou, vážený pane poslanče, prostřednictvím předsedající, a vy byste si zase měl uvědomit svou nestoudnost. Vy jste navýšil za minulý rok státní dluh o 105 miliard korun. Za tento rok je vaší odpovědností - já jsem rád, že hovoříte o tom, co bude odpovědností té vlády, která vznikne po volbách, až rozpočet roku 2011. Vy jste za tento rok dokázal přivést tuto zemi ke schodku 200 miliard korun, čili dalších 200 miliard korun navýšení státního dluhu. Použil jste proto, abyste některé věci zakryl, 70 miliard rezerv na ministerstvech. To umí málokdo takovýmto způsobem hospodařit a ještě krásně hovořit. Být na vašem místě, tak bych se schoval a mlčel.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová
: Nyní faktická poznámka. Pan poslanec Rath byl přihlášen, má tedy slovo jako první, poté pan kolega Kalousek.

Poslanec David Rath: Vy byste, pane poslanče, mohl - tedy prostřednictvím předsedající - pak reagovat případně i na mě. (Poslanec Kalousek poznamenává ze svého místa mimo mikrofon: To nemám v úmyslu, reaguji jen na slušné lidi.) No, tak to byste musel mlčet, protože sám se sebou jste 24 hodin a vy jste všechno jiné než slušný člověk, takže to byste musel mlčet jako zařezaný.

Pane poslanče, prostřednictvím předsedající, nejste to náhodou vy a vaše TOP 09, která tak vehementně prosazuje, a vy jste prosazoval, církevní restituce, které měly zadlužit celý stát a všechny naše lidi, že to měli platit všichni, 270 miliard? To je zvláštní, že tyto peníze, které jste měl dát a chcete dát a plánujete dát směrem k církvím, mají zaplatit všichni občané samozřejmě z dluhů, protože z čeho jiného by asi tyto peníze sehnali? Tak řekněte lidem do očí, že si z nich děláte legraci, že na jednu stranu je balamutíte tím, jaký jste úžasný hospodář, jak šetříte každou korunu, abyste svým kamarádům vedle nasypal 270 miliard. O ekologických škodách tady raději ani mluvit nebudu. (Výkřiky "fuj" z pravé strany sálu.)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka pan poslanec Miroslav Kalousek.

Poslanec Miroslav Kalousek: Zdůrazňuji, že svou faktickou poznámkou reaguji pouze na vystoupení pana poslance Paroubka, protože ne na každého je nezbytné reagovat.

Pokud byla za nestoudnost označena skutečnost, že mnou navržený rozpočet skončí takovým schodkem, jakým skončí, tak mi prostě nezbývá nic jiného, než se přiznat. Ano, prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo Paroubku, já se vám přiznám. Já jsem rozpoutal světovou ekonomickou krizi, jejíž konce nikdo nebyl schopen dohlédnout, já jsem položil Lehman Brothers, já jsem přesvědčil pana prezidenta Obamu, aby udělal obrovský schodek, přes 11 % z hrubého domácího produktu Spojených států, a jen tak jako mezi snídaní a svačinou jsem přesvědčil Melčáka, aby podal tu ústavní stížnost. (Potlesk zprava.) Prostě, za všechno můžu já. Já se přiznám.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já děkuji za tuto faktickou poznámku. Ještě je zde jedna nebo dvě přihlášky k faktické poznámce. Já bych vás ráda upozornila na to, že projednáváme senátní návrh ústavního zákona a prosím, abyste tomu svá vystoupení přizpůsobili. Faktická poznámka, pan poslanec Rath.

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já myslím, že tady je důležité nedělat si z těch věcí legraci a převádět to do vtipů, že pan Kalousek může za všechno. Jistě za všechno ne. Ale nicméně ty církevní restituce za 270 miliard jsou vaším projektem. Já jsem vám tady dal úplně jednoznačnou otázku: z čeho byste to chtěl zaplatit, kde by se ty peníze najednou zjevily, objevily, kdo by to zaplatil. Samozřejmě všichni lidé. Všechny lidi byste zadlužil 270 miliardami. Zjevně tento dluh vám prostě nevadí. Můžete si tady hezky říkat, na koho budete reagovat nebo nebudete, to je vaše svaté právo. Ale tuto otázku vám budeme klást neustále znova, znova a znova.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka Jiří Paroubek, poté pan kolega Pleva s faktickou poznámkou.

Poslanec Jiří Paroubek: Já se nerad účastním takovýchto polemik. Ne, že bych je zkrátka vyhledával, ale já musím říci panu poslanci Kalouskovi, on to byl, kdo fantazíroval o ostrůvcích stability uprostřed moře krize ještě před necelým rokem. ***"

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy