Jak to bude s ropou a plynem?

02. 10. 2019 | 03:31
Přečteno 1846 krát
Je to lítý svár. Tož se, spoluobčané, tužme!

Ze zápasení o budoucnost nejen norské ekonomiky, resp. klimatu, spatřují někteří kritici kulturní válku a ta prý nahrává zastáncům ropy a plynu. Tento zápas, jež v posledních týdnech nabírá na síle, sleduji velice bedlivě. Tyto dva tábory si moc nerozumí.

V sázce je důvěra mezi Nory, což bývá označováno za největší kapitál země. Vyhrožováním předčasným ukončením sektoru moralizováním tím, že Norsko musí jít příkladem a nadáváním všem, jež jsou pro jeho zachovávání, do klimatických ignorantů se vytváří nepřeklenutelná propast. Odpůrcům těžby se onen přechod neuskutečňuje dostatečně rychle.

Křičící klimatičtí hysterikové nevěří, že tržní prostředí zachrání klima a nečekají, že by lidé jakožto spotřebitelé zcela sami od sebe činili podle nich ta „správná“ rozhodnutí, kdepak, dokud se svorně nepokoříme, je to třeba vnucovat, aby byli lidé poslušné loutky větší hry.

Aby se dostali na kolena, musí se každý cítit jako spoluviník při ničení Zeměkoule a budoucnosti dětí. Našla se optimální zbraň na buzeraci a ovládání lidí – „vždyť jste znečišťovatelé.“ Máme je v hrsti. A ani se neopovažujte oponovat, jinak jste podlý a odepsaný, jelikož šikanujete děti.

Podle šetření provedeného pro list Klassekampen odpovědělo 59 % dotázaných, že Norsko by mělo i nadále hledat další naleziště ropy a plynu, zato 34 % je proti tomu. Odpor odráží míru vázanosti regionu: je nejsilnější v Oslu, v regionu, jenž nejméně vyrábí pro tuzemské potřeby, tak pro vývoz, a nejslabší v západní části země, kde nejvíce lidí přímo i nepřímo z těžby žije.

Norsko je teprve na půli cesty v ropné a plynárenské „pohádce“, jež začala na ropném poli Ekofisku v r. 1969, ovšem nyní jedna politická strana za druhou přitvrzuje, mj. požadavkem na ještě větší daňovou zátěž, aby bylo méně výnosné hledat další naleziště. Přičemž již nejvíce zdaňován v Norsku je ropní a plynárenský průmysl. Oproti běžné firemní dani ve výši 22 % platí ropné firmy 78 %.

Zahraniční investory zastrašují diskuse o podmínkách těžby, možném konci investování ropného fondu do ropy a omezených oblastech, kde se smí hledat nová naleziště a případném zastavení těžby v Norsku a obávají se budoucnosti těžebního průmyslu, což oslabuje růst norského hospodářství a norskou korunu jako měnu. Přitom zahraniční investoři mnohdy neznají politickou situaci v Norsku s velikou nejistotou ohledně posunu názorů stran.

Nepředvídatelnost podmínek prosazovaných norskými stranami může znamenat to, že se bude investovat do nové těžby v jiných zemích. Stejně se budoucí ropná a plynová pole budou nacházet na daleko méně dostupných místech než již vytěžená ropa a plyn.

Nicméně panuje podle norské ropné společnosti Equinor politická shoda v tom, že se 50 let bude těžit z ropného pole Johana Sverdrupa, což je zatím pátým největším norským nalezištěm a možná i posledním opravdu velikým ropným polem. Státní pokladně přiteče 900 miliard norských korun. Provozní náklady činí ani ne dva dolary za barel, což je v celosvětovém měřítku velmi málo. Ropa se tam začne těžit na konci stávajícího roku a za 24 hodin má vygenerovat 223 milionů norských korun čistého zisku. K druhé fázi těžby se přistoupí asi v r. 2022 a těžit se bude pravděpodobně závratných 660 000 barelů za den, což by bylo 25 % veškeré norské těžby ropy.

V r. 2023 se objem vytěžené ropy bude blížit rekordnímu z roku 2004. Podle statistického úřadu se má na norském šelfu příští rok proinvestovat 165 miliard norských korun, což je o 16 % více než bylo odhadnuto loni. Celkem 20 naležišť se připravuje na těžbu. Náklady se sekají tak, aby byly firmy připraveny na poklesy cen ropy a plynu. Paradoxně stále méně mladých Norů chce studovat obory, jež kvalifikují pro práci s ropou a plynem. Někdo kvůli namlouvané klimatické krizi, proč také ne, je-li jim vštěpováno, že oni jsou tím důvodem, proč shoří Zeměkoule, ovšem důvodů je daleko více.

Kolik ropy ještě zbývá? Nejčastěji se uvádí polovina, někdo si ale myslí, že takových 70 %. Pål Eitrheim, ředitel sekce Equinoru, bývalého Statoilu, pro investice do obnovitelných zdrojů energie, řekl zpravodajskému serveru Nettavisen, že ropný a plynárenský průmysl je opatřen nějakým „Spotřebujte do“ a ač je delší, než si mnozí myslí, tak je důležité si toho uvědomovat. Do r. 2030 má jít 20 % investic firmy zejména do plošin zakotvených do dna moří a větrných elektráren plovoucích po mořích. Vývoj je poháněn dražbami, proto se tomu Equinor musí podřizovat.

Podle firmy Shell a prostřednictvím norského časopisu Teknisk ukeblad může být benzinu a naftě mezi lety 2050 až 2060 konec s tím, že budou nahrazovány elektřinou a vodíkem, ovšem ani podle scénáře firmy Shell ani podle norských badatelů není dosažitelné snížení emisí přispívajících k změnám klimatu o 85 % do r. 2050, aby globální oteplování nepřekročilo 2 °C. Největší výzvou bude přechod nákladních vozidel na pohonné hmoty šetrnější k životnímu prostředí.

I tak bude svět v nadcházejících letech potřebovat více energie a norská ropa a plyn méně znečišťují, než uhlí. Norská těžba patří k nejčistší na světě a mnoho zemí je připraveno ji nahrazovat, ač bude špinavější. Byť emise i nadále mírně stoupají, tak Norsko se v Pařížské úmluvě zavázalo k snížení emisí z průmyslu, rybolovu, chovu ryb a zemědělství o polovinu do r. 2030. Mimo jiné Norsko a další země zavedly, na rozdíl od třeba Saúdské Arábie, přísnější pravidla pro pohonné hmoty lodí, jež smí oproti dnešním 3,5 % od příštího roku obsahovat pouze 0,5 % síry.

Již Norsko vede v zelené lodní přepravě, vč. trajektů, samo vyvíjí lodě poháněné vodíkem, bezemisní a energeticky soběstačné farmářské budovy, vede i v nejčistší výrobě hliníku aj. Mnoho z toho, co se dělá, nesníží emise zítra, nýbrž pokládá základ pro významné snížení několik let dopředu. Norský průmysl od r. 1990 snížil emise o takřka 40 % a přitom téměř zdvojnásobil výrobu.

Avšak zastaví-li Norsko těžbu dříve, než začne klesat poptávka, tak se spotřeba stejně nesníží, jen se trh a moc postoupí dále zemím s pochybnou historií, pokud jde o lidská práva a demokracie, jaké jsou Rusko, Venezuela a Saúdská Arábie. Někdo dokonce hovoří o přímé podpoře diktátorů. Ne, že by Norsko samotné bylo v těchto ohledech nějaký vzor, kdepak, ovšem nikoho nepopravuje a nedemokratičnost a demokratické nedostatky se projevují jinak, potichu a méně násilně.

David Boyd, zvláštní zpravodajce OSN pro lidská práva a životní prostředí, překvapivě prostřednictvím deníku Dagbladet uvádí, že Norsko katastrofálním ovlivňováním klimatických změn globálně přispívá k porušování lidských práv. Podle něj země, jež svá hospodářství budovaly na neobnovitelných zdrojích energie, k tomu přispívaly více než jiné. Podle Boyda a Michelle Bacheletové, vysoké komisařky pro lidská práva, nesou země velkého bohatství jako je Norsko, velikou zodpovědnost, aby toho dělaly více, aby vyřešily tuto globální krizi. Boyd se diví „norskému paradoxu“, že Norsko prý globálně vede v oblasti lidských práv a životního prostředí a zároveň i nadále rozšiřuje svůj těžební průmysl.

To jsou argumenty, na něž mnozí Norové rádi slyší. Nyní zbývá jen sledovat, nakolik rychle také uposlechnou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy