Švédsko hoří, Norsko teprve doutná

04. 09. 2018 | 06:54
Přečteno 10354 krát
Jak byste asi reagovali, kdybyste žili v zemi, o níž vám takřka jakýkoliv politik napříč politickým spektrem tvrdí, že je „nejlepší na světě pro život“ a zapálil vám auto někdo, koho přijala vaše země proto, aby se tu cítili bezpečně, místo pěsti jim podala ruku, avšak nyní se ukázalo, že na místě by bylo spíše právě dostat onou pěstí?

To jsou lidé, o nichž tolikrát jediná informace je, že existují. Podle norské policie uchazeči o azyl v 90 % případů lžou o tom, odkud pocházejí, o svém věku, o své minulosti a důvodech útěku atd. atd. Rozhodující hlasy lidi především nabádají k tomu, aby neprojevovali zášť vůči migrantům - ať se prakticky dopustí čehokoli -, aniž tyto problémy jakkoliv řeší, jen se migrantů ujímají více a více. Ovšem kritici mají politiky za spoluzodpovědné za každý zločin, kterého se migranti dopustí, ať už se jedná o vraždy, pouliční násilí, znásilnění, loupeže, zkrácení daní nebo něco jiného.

Říká se, že kdo nechce poslouchat, ten to pocítí. Přesto politici a třeba zástupci průmyslu nám vštěpují nutnost růstu měst za každou cenu. Chudé okresy prý potřebují příjmy z daní, jenže stále více Norů se bojí ztráty zaměstnání právě kvůli migraci a robotizaci. Je to prý nemocná společnost, když se zakládá na migraci, aby přežívala, a to navíc v již přelidněném světě. Na úkor bezpečnosti, pohody, souladu, životního prostředí atd.

Po opakovaných žhářských útocích Švédsko tají dech co ho čeká dále. Odloučených, dysfunkčních lokalit je čím dále více. Jak švédská, tak norská média, vč. těch alternativních, sleduji již léta a s odkazem na jakoukoliv reportáž či článek je již nějaký ten rok zřejmé, že tyto a další problémy se stávají nezvladatelnými, policie ztrácí kontrolu a až na nepatrné výjimky politici znevažují a snaží se všelijak shodit a znemožnit veškeré hlasy kritizující vývoj a směřování. Nepoučitelně a jako kdyby strkali hlavy do písku mají politici jedinou vizi: Stále více přistěhovalců. Švédský premiér odmítá zpřísnit podmínky pro udělení azylu v zemi. Politici i pracovníci médií si vesměs myslí, že další a další příliv je udržitelný a ukočírovatelný a že bude časem díky začlenění migrantů s nimi méně problémů a že cena, kterou všichni platí, je přiměřená.

Sylvi Listhaugová, bývalá norská ministryně pro migraci a jejich začleňování do společnosti vyrazila před rokem do jednoho ze stockholmských předměstí, aby norským voličům předvedla, jak vypadají švédské tzv. no go zóny. Nejen, že se švédští politici s ní odmítli sejít, protože nechtěli být součástí norského předvolebního zápasu, ale navzdory především skrze fundovaná tvrzení zástupců policie rezolutně odmítali, že taková místa ve Švédsku vůbec existují.

V Norsku se strany zaručují, že nemáme „švédské poměry“, přitom příliv cizinců pokračuje, jen se mění složení, z jakých zemí pocházejí. Předsedkyně norské vlády se snažila situaci uklidnit tím, že třeba řekne, že pokud někdo v Somálsku pásl kozy, je negramotný a má se začlenit do norské společnosti, tak je to drsný běh. Zato tito lidé mají mnohdy lepší znalosti norského sociálního systému a všeho na co mají nárok než původní obyvatelé této země. Polovinu těch, jež žijí z podpor v Norsku tvoří migranti. Zároveň má spousta mladých Norů pocit, že nejsou potřeba, jelikož si společnost necení to, co nabízejí, a to kvůli migrantům, jež jim berou práci. Jeden to obrazně pojal tak, že Norsko natolik zbohatlo na mléko, že si myslí, že se obejde bez krav.

Auta hoří i v Oslu, a když se nestřílí nebo nenastražují pumy, tak se alespoň ubližuje nožem. Nebo znásilňuje v několika vlnách v několika městech. Zatím v menší míře, než ve Švédsku, přesto to chvílemi připomíná občanské válce menšího měřítka. V takovém Oslu a okolí činí tři hlavní zločinecké sítě a spousta menších nároky na své vlastní území, kde usilují o monopol na zločinnost. Tyto skupiny, Young Guns, B-gjengen a Young Blood, ovládají většinu obchodu s drogami v městě. V posledních letech zločinecké gangy navíc zakládají řemeslnické firmy peroucí peníze. Vzory mladých, kteří propadli ve škole i celkově se stali gangstery.

V kterých jiných městech prosperujících zemí na světě se za bílého dne odehrává prostituce, obchodování s drogami, válka gangů a obchod s bílým masem přímo u parlamentu, aniž by poslanci zvedali prst? Někteří místní tvrdí, že je to hanba. Turisté nevěří tomu, co vidí.

Ani Švédsko, ani Norsko od začátku nevede poctivou diskusi o změně etnického složení obyvatelstva, jelikož samotná diskuse prý vyvolává xenofobii. Panovačními, rovnostářskými a manipulativními metodami se snaží média a tzv. elity získávat lidi pro svůj velikánský projekt migrace a v snaze, aby se k ní stavili kladně je pravda podřazená. Snaží se upevňovat názor, že třeba současné vlády Itálie a Rakouska, které vzešly z demokratických voleb, jsou antidemokratické a autoritářské jen proto, že nechtějí přijímat tolik migrantů jako dříve. Nemluvě o odporu Visegrádské čtyřky. Nebo o příčinách Brexitu. Nejste v právu, nejste solidární, cituji norská i švédská média. Odvolávající se na „slušnost“, „odpovědnost“, „štědrost“, „velkorysost“ a další kladná slova. Je třeba severská média číst, poslouchat a dívat se na ně, abyste pochopili.

Máte dvě možnosti. Buď budete opakovat chyby ostatních, anebo budete opakovat chyby ostatních. Ať přijímáte migranty jakkoliv, tak se s nimi rozrostou zdánlivě neřešitelné problémy. Není země na světě, kam přišli migranti a kde by s nimi nebyly nebo nejsou problémy. Má je rostoucí měrou i taková Kanada, jež byla dlouho vyzdvihována jako vzor pokojného soužití.

Můžeme se snad stát ještě většími flagelanty? Jak to, že je tolik těch, kteří mají tolik empatie pro lidi v jiných světadílech, zatímco jeví téměř nulovou empatii vůči těm lidem, které mají kolem sebe každý den? Konformita, poslušnost a k tomu údajně i všudypřítomný feminismus včetně zábran lidem nedovolují, aby reagovali na to, co se děje a Norsko a Švédsko to mají společné. Strach z doteku pro některé lidi háklivých témat zůstává hybnou a trvalou silou. Ani protistrany, ani média nechápou nebo nechtějí chápat logiku vývoje. Nikdy neuvádí to, co je společné pro veškerou podporu straně Švédských demokratů, jakožto i podobné strany a hnutí: Nechceme vás (migranty) tady! Jste pro nás problémem, nikoli řešením!

Než bude lépe, spíše bude hůře. Švédové v posledních letech více než dříve dávají najevo, že se establishmentu nebojí – a tedy se nebojí již ani tabuizovaného tématu, že by odevzdali hlas jediné (podle mnohých) skutečně opoziční straně. To vše se již děje v rámci boje proti přezíravosti, zavírání očí před problémy s migrací, snahou na ně „hodit deku“, arogancí a umlčováním kritiky po dobu desítek let ze strany politiků, úřadů a médií. I přesto se zdá, že těch protestujících není dost a nejsou dost průbojní na to, aby byli bráni vážně a aby donutili ty, kteří měli ruce u kormidla všechna ta léta, aby uznávali chyby a selhání, museli by se totiž zříct celého zabedněného ideologického modelu, životní lži. Spíše se protestující budou setkávat s ještě zuřivějšími pokusy je sestřelit a zneškodnit a nálada ve společnosti bude ještě rozjitřenější, aniž to něco vyřeší a aniž bude moci někdo silně otočit kormidlem na opačnou stranu, než tomu bylo dosud, takže směřování země bude nejspíše podobné a změny dosavadní politiky se budou oddalovat.

Nebo se snad dočkáme překvapení od těch odepsaných „bídníků“, vyvrhelů, na druhou stranou kritiky označovaných za skutečné odborníky toho, co vlastně multikulturní společnost obnáší? Jsou tací, kteří tvrdí, že zapírání vlastenectví způsobilo v dějinách daleko větší zkázu než jeho zohledňování. Najednou se může návrat utlačovaného obrátit proti svým utlačovatelům. Však před realitou nemůže uniknout nikdo.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy