Muslimské bratrstvo: vládnout je těžké

12. 04. 2013 | 15:30
Přečteno 6025 krát
Egyptské Muslimské bratrstvo si vysloužilo za léta pronásledování popularitu. Převrat před dvěma lety ho vynesl k moci. Dnes svou někdejší pověst rychle ztrácí. Politickému islámu v rouše „bratrského“ islamismus chybí reálná odpověď na požadavky měnící se společnosti.

Když nedávno zaplavil mrak kobylek al-Muqqatam, bohatou čtvrť na jihovýchodním konci Káhiry, kde sídlí štáb Muslimského bratrstva, ozvali se vtipálci. Kobylky se prý stahly, ironizovalo se na Facebooku, po té, co jim prezident Mursí slíbil splnit všechny jejich požadavky.

Historku zmiňuje britský Economist v článku o názorech egyptské veřejnosti na vládnutí Muslimského bratrstva. Soudí se v něm, že Egypťané nejsou daleko od toho označit stávající vládnutí pohromu. Leč nejen kobylky daly veřejnosti příležitost vyjádřit, co si myslí o své islamistické vládě. Dav mladých nedávno nahrál verzi břišního tance Harlem Shake šířícího se po internetu jako celosvětová nákaza. Řeklo by se že natruc představám o novém islamistickém pořádku.

Nejen v Egyptě se dostává Bratrstvo pod palbu. Jak v podobě smršti posměšků, tak pádnějších projevů nevraživosti. Od Atlantiku po Perský záliv čelí řada islamistických organizací, které se shlédly v příkladu egyptských Muslimských bratří, jejichž kořeny sahají do 20. let minulého století, obdobné krizi své důvěryhodnosti.

Něco podobného se děje i v zemích, které byly ušetřeny dopadům „arabského jara“. Ve Spojených arabských emírátech, kde přetrvává absolutní monarchie, bylo v minulém měsící obviněno na devadesát Bratří ze spiknutí proti státu. Něco takového ještě připomnělo staré časy, kdy islamisté trpěli jako političtí odpůrci. Leč v arabském světě přicházejí do módy jiné soudy. Veřejnost ztrácí iluze spojované s převzetím odpovědnosti a břemen moci heroldy islamismu.

Odhodlaní a sebevědomí

Před dvěma lety, kdy vrcholily arabské převraty, to vypadalo tak, že Bratry nelze zastavit. V Túnisku přivedly volby k moci Ennahdu, místní relativně liberální verzi Bratrstva. V Egyptě se vítěznou stranou stala Strana svobody a spravedlnosti, nový politický nástroj se starým obsahem. I podstatně násilnější revolty v Libyi a Sýrii se oblékly do islamismu, jenž je napojen na mezinárodní „bratrskou“ síť a podporují ho bohatí přátelé z arabských monarchií Perského zálivu. V Libyi se sice „bratrský“ islamismus přiliš neprosadil při loňských volbách, leč na politické scéně setrvává.

V Maroku dostala zelenou ke vstupu do vlády umírněná islamistická Stranu spravedlnosti a rozvoje. Dřive si ji král Muhammad VI. držel od těla. Islamisty pustil do vlády, aby předešel opakování revolučního scénáře „arabského jara“ ve své zemi. Nejinak je tomu v Jordánsku. I hášimovský král Abdulláh usoudil, že bude rozumější ustoupit a nechal Bratrstvu možnost získat parlamentní většinu. Soudí se, že jed to logické. Jordánský „bratrský“ islamismus představuje nejlépe organizovanou politickou sílu v zemi.

Horlivého zastánce nachází Muslimské bratrstvo již léta v televizní stanici al-Džazíra, hlavním arabském vysílači, sponzorovaném bohatým Katarem. Její hojně sledované pořady povzbuzovaly arabské převraty a dávaly nemálo prostoru názorům islamistických vůdců. Navíc odtud vzešla reklama tureckého islamistického modelu, zřejmě jako dobrého příkladu pro arabské sekce Bratrstva. K tendenci mediálně prezentovat islamismus v globálně přijatelném kabátu modernizace se přiřadilo i pozvolné otupování původně odmítavého postoje západních diplomatů k „bratrskému“ islamismu a s tím jdoucí naděje, že v této formě politického islámu by snad mohl Západ začít hledat své budoucí partnery v arabském světě.

Na rozdíl od arabských sekularistů, marxizujících intelektuálů a nacionalistů dělali „bratrští“ islamisté „lepší dojem“. Organizovaností, semknutostí, snad i vnitřní disciplínou a především jako by se vymkli z nejtemnějších odstínů spektra arabského islamismu. Na jeho extrémním křídle figurují vedle al-Ká´idy a dalších tvrdých džihádistů fundamentalistická salafíja ze strany sunnitského islámu a ze strany šíitského islámu Hizbulláh a iráčtí stoupenci Muqtady as-Sadra. Na rozdíl od těchto krajních tendencí zmírnil „bratrský“ islamismus volání po plošném zavádění šaríy a krotil výzvy ke zničení Izraele. V politice se začal učit trpělivosti a pragmatismu.

„Bratrský“ islamismus, většinou bodoval všude tam, kde se mu otevřela příležitost. Již v roce 1989 se dostali Bratři krátce k moci převratem v Súdánu a v roce 1991 by zřejmě ovládli Alžírsko, kdyby jim v tom nezabránila armáda, byť následně za cenu téměř desetileté krvavé občanské války. Hamás, palestinská větev Muslimského bratrstva, vyhrál v roce 2006 volby na území palestinské autonomie a následujícího roku ovládl silou Gazu. Během 90. let se filiálky Bratrstva prosadily při volbách v Jordánsku, Kuvajtu, Iráku a Bahrajnu.

Zalíbit se všem

Nástupy islamistů k moci nebyly a nejsou i tak nijak snadné. Na veřejnou scénu se vracejí islamisté z exilu, z vězení a z nedobrovolných klauzur, k nimž byli přinuceni tajnou policií bývalých režimů. V nové situaci se množí názorové střety a vnitrostranické zápasy. Ještě před vypuknutím revoluce počátkem roku 2011 se v Egyptě pootevřela dvířka na politickou scénu tamnímu „bratrskému“ islamismu. Do jisté míry to znamenalo učit se handlovat s Mubárakovým režimem. Namísto k realismu táhla tato situace islamisty ke vzájemným vnitřním půtkám nikoliv ohledně politické strategie, nýbrž o náboženské zbožnosti. Konzervativní křídlo nakonec vypudilo z vedení Bratrstva zastánce modernějšího myšlení.

Čistka se neblaze promítla do bezradnosti v převratových týdnech počátkem roku 2011. Konzervativní Bratři se nechali vláčet událostmi, tápali a při vyjednávání změny režimu přešlapovali. Odcizili si tak nemálo mladých sympatizantů, kteří nyní s bývalými příslušníky Bratrstva patří k nejtvrdším kritikům konzervativně laděného islamismu „bratrského“ vedení. Část odpadlíků dává navíc najevo připravenost spojit se se sekularisty. A původně jednolitá voličskou základna Bratří se drolí.

Obdobné starostí stíhají i islamistickou Ennahdu v Túnisku. Počátkem únor letošního roku byl zavražděn Šukrí Bela´íd, populární levicový politik, což vyvolalo značné pohnutí veřejnosti. Předseda vlády Hamádí Džabálí, generální tajemník Ennhady, reagoval nabídkou rezignace a návrhem vytvořit úřednickou vládu. O svém úmyslu stranické kolegy předem neinformoval. Džabálí je představitelem liberálního křídla islamistické strany, které stojí v cestě starým kádrům, jejichž hlavním cílem je islamizace túniské společnosti. Politický vůdce Ennahdy Rášid Ghannúší se pokouší v tomto konfliktu konzervativců a liberálů fungovat jako smiřovatel. Nedělá to ovšem nijak šikovně. Pokuší se zalíbit všem a nakonec se nelíbí nikomu. Počátkem března se Ennahda vedena snahou o smiření s rozdrážděnou občanskou společností vzdala křesel ministra zahraničí a obrany.

Nejinak je tomu v Iráku, kde islamistický předseda vlády šíita Núrí al-Malikí je často napadán radikálnějšími stoupenci ze své sekty. Sunnitské Bratrstvo je zase vystaveno útokům ze strany méně kompromitovaných salafistů, kteří se vracejí k ještě puritánštější verzi islámu, než jakou měli praktikovat „salaf“ čili první muslimové z dob zrodu nové víry.

V Egyptě nejsou překvapivě hlavním kritiky politického chování Bratří sekularisté, nýbrž právě puritánští salafisté. Bratři prý prosazují „neislámské“ zájmy. Zoufale totiž hledají cesty k zahraničním investorům a priorita náboženské morálky ustupuje před naléhavými hospodářskými a sociálními potřebami země. Túniské islamisty zase očernilo jejich spojenectví s salafistickými extrémisty. Panuje názor, že k propadu popularity Ennahdy přispěl útok salafistického davu na americké vevyslanectví v září 2012. Ozývají se hlasy, z nichž vzniká dojem, že túniská veřejnost ztrácí trpělivost s „bradatými puritány“.

Vývoj v Sýrii nahrává naopak džihádistickým rebelům, kteří jsou lépe vyzbrojeni a prokazují větší odhodlanost než představitelé opozičního islamismu. Z posledních dnů jsou věrohodné informace o přítomnosti al-Ká´idy mezi syrskými vzbouřenci. Křídlo syrského Muslimského bratrstva, obviňované ze snah ovládnout protirežimní opoziční rady, bylo radikály donuceno ustoupit a podřídit se jejich diktátu.

Blahobyt a spravedlnost sotva

„Bratrský islamismus“ dosud zabíral u voličům spíše tím, že dokázal vyvolat dojem, že jeho představitelé a mluvčí jsou čestní a kompetentní. Ideologie přitom hrála vedlejší roli. Leč ukazuje-li se, že domácí potíže, které veřejnost tíží nejvíce jako neprosperita, chudoba a nezaměstnanost se od revolucí „arabského jara“ dále prohlubují a očekávaná zlepšení nepřicházejí, sláva někdejších „hrdinů“ rychle hasne.

V Egyptě byly odloženy všeobecné volby plánované na duben. Po týdnech ostrých a nezřídka krvavých pouličních protestech proti údajně panovačným gestům prezidenta Mursího, propadli kandidáti Bratrstva při volbách do vysokoškolských studentských rad. Podle volebních průzkůmu v Gaze ztrácí oblibu Hamás. Jeho sláva kulminovala, když v listopadu minulého roku vzdoroval izraelskému útoku. Nyní prudce bledne a jeho volební preference klesly na pouhých 18%. V Gaze rostou ceny a výstavba nových sídlišť stagnuje. Navzdory islamistické vládě v Káhiře se Egypt snaží zabránit živelnému budování spojovacích tunelů na hranicích s Gazou. Dokonce neváhal zničit řadu těchto „zásobovacích“ cest zasahující do prostorů, které egyptská armáda považuje za bezpečnostní zónu.

Na pokles popularity islamismu podle britského týdeníku Economist doplácí dnes i televizní kanál al-Džazíra. I když k tomu zřejmě přispěla možná vlastním přičiněním, když podporou svobody slova povzbuzovala zrod místních arabských televizních vysílání. V Egyptě pozbyla al-Džazíra někdejší prioritu sledovanosti a dnes už nefiguruje dokonce ani v žebříčku deseti nejpopulárnějších televizních stanic.

Muslimské bratrstvo u moci sice ztrácí přízeň veřejnosti, leč jeho protivníci jsou rozdrobeni. Situace nahrává konzervativcům a radikálům, fanatiky nevyjímaje. Pouze hrstka politiků, kteří nespoléhají na matení veřejnosti vtahováním náboženství do politiky, nabízí reálný politický program. Šance politického realismu získat širší veřejnou podporu jsou zatím malé. Leč není zcela vyloučeno, že si cestu k voličům nakonec najde. Pak i ti, kteří dnes ještě sázejí na to, že Bratři přinesou blahobyt a spravedlnost, začnou měnit názor.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy