Tip do lesa
Zdravím přátele přírody a hub zvláště. Dnes mám tip pro ty, co příliš štěstí v současných lesích nemívají.
Znáte to? Pochodujete sveřepě lesem, koukáte soustředěně na zem a ono nic. Tak se taky koukněte občas nahoru na stromy. Třeba objevíte tuhle zajímavou houbu. Jmenuje se Hlíva plicní a je to jakási jarní a letní sestra populárnější Hlívy ústřičné. Kdo věří na blahodárné účinky téhle houby, má vystaráno. Roste od dubna na listnatých živých i padlých kmenech a pařezech. Kuchyňské použití především na skvělý guláš, ale i obalená jako řízek je pikantní a velmi chutná. Moje choť ji přidává do jemné drůbeží sekané a tu zapeče v listovém těstě. Lahůdka hodná královských stolů. Obrázky jsou dnešní z okolí Liberce. Několik kilogramů jsem sklidil z bukového kmenu, kde hlíva roste pravidelně. Tož hlavy vzhůru a trocha houbařského štěstí Vás jistě nemine.
Znáte to? Pochodujete sveřepě lesem, koukáte soustředěně na zem a ono nic. Tak se taky koukněte občas nahoru na stromy. Třeba objevíte tuhle zajímavou houbu. Jmenuje se Hlíva plicní a je to jakási jarní a letní sestra populárnější Hlívy ústřičné. Kdo věří na blahodárné účinky téhle houby, má vystaráno. Roste od dubna na listnatých živých i padlých kmenech a pařezech. Kuchyňské použití především na skvělý guláš, ale i obalená jako řízek je pikantní a velmi chutná. Moje choť ji přidává do jemné drůbeží sekané a tu zapeče v listovém těstě. Lahůdka hodná královských stolů. Obrázky jsou dnešní z okolí Liberce. Několik kilogramů jsem sklidil z bukového kmenu, kde hlíva roste pravidelně. Tož hlavy vzhůru a trocha houbařského štěstí Vás jistě nemine.
null