Rosolozub huspenitý - to zní zvukomalebně, že?
... a ještě je to jedlá, chutná a krásná houba.
Až půjdete teď někdy do lesa, pozorně se dívejte na borové a smrkové pařezy. Třeba se vám poštěstí všimnout si tohoto vcelku nenápadného krasavce.
Rosolozub huspenitý je drobnější houba z čeledi rosolovkovitých. Bývají to takové "klepavé", želatinozní houby, na které jsme zvyklí třeba v asijské kuchyni. Rosolozub je zajímavý svým tvarem a konzistencí. Kloboučky jsou buď bíle nebo šedé, ale můžete najít i hnědé. Velikost bývá do osmi centimetrů, zpravidla jich najdete několik pohromadě. Zespodu má měkké, pružné ostny, celá houba mi příjde jako malá medúza...
Roste za vlhka a po deštích a vzdor podivnému a bizarnímu tvaru je to kupodivu jedlá, kulinářsky hodnotná houba, vyhledávaná fajnšmekry. Dá se dokonce konzumovat i za syrova,můžete ji podávat uvařenou jako ovar či přidat do originálního rizota Mnohdy se vyskytuje hojněji a tam, kde jste ho našli, s vysokou pravděpodobností bude i v letech příštích.
Pro nás, amatérské fotografy, je Rosolozub huspenitý fascinujícím objektem makrofotografie. Často strávím u jednoho pařezu i hodinu, abych tu krásu dokonale zvěčnil a poslal dále ku potěše oka i duší milovníku přírody.
A tu příležitost máte máte spolu s mými oblíbenými kapkami i vy.
Tak zas někdy a hodně štěstí při hledání.




Až půjdete teď někdy do lesa, pozorně se dívejte na borové a smrkové pařezy. Třeba se vám poštěstí všimnout si tohoto vcelku nenápadného krasavce.
Rosolozub huspenitý je drobnější houba z čeledi rosolovkovitých. Bývají to takové "klepavé", želatinozní houby, na které jsme zvyklí třeba v asijské kuchyni. Rosolozub je zajímavý svým tvarem a konzistencí. Kloboučky jsou buď bíle nebo šedé, ale můžete najít i hnědé. Velikost bývá do osmi centimetrů, zpravidla jich najdete několik pohromadě. Zespodu má měkké, pružné ostny, celá houba mi příjde jako malá medúza...
Roste za vlhka a po deštích a vzdor podivnému a bizarnímu tvaru je to kupodivu jedlá, kulinářsky hodnotná houba, vyhledávaná fajnšmekry. Dá se dokonce konzumovat i za syrova,můžete ji podávat uvařenou jako ovar či přidat do originálního rizota Mnohdy se vyskytuje hojněji a tam, kde jste ho našli, s vysokou pravděpodobností bude i v letech příštích.
Pro nás, amatérské fotografy, je Rosolozub huspenitý fascinujícím objektem makrofotografie. Často strávím u jednoho pařezu i hodinu, abych tu krásu dokonale zvěčnil a poslal dále ku potěše oka i duší milovníku přírody.
A tu příležitost máte máte spolu s mými oblíbenými kapkami i vy.
Tak zas někdy a hodně štěstí při hledání.




