Štědrovečerní stůl bez čerstvých hub?
...aneb co ještě, ještě pod stromeček...
Velmi bych se styděl, kdyby na Štědrý den ( potažmo večer na jeho stole ) chyběly čerstvé a poživatelné houby. Naštěstí nepamatuji, že by k této situaci někdy došlo. Pojďme si ve výjimečné a svátečně vánoční atmosféře popovídat, jaké houby jsou aktuálně ve hře o prestižní místo u večeře v tento magický den a sestavme jakýsi pomyslný žebříček jejich kvality.
Favoritem a jistotou číslo jedna je ( jako v tenisu Petra Kvitová ) nepochybně Penízovka sametonohá s příznačným a oprávněným přídomkem vánoční houba. Blíže jsem se ji věnoval v předchozím blogu. Jedlá, chutná, odolná vůči mrazům, navíc letos relativně hojná...
Dvojkou budiž Hlíva ústřičná, která vánoční čas zpravidla vítá v dobré kondici.Trojku bych viděl na charismatickou zvláštní houbu Boltcovitku bezovou, alias Ucho Jidášovo...Velmi atraktivní, za sucha seschlá, vodou regenerující, v asijské kuchyni nezbytná "černá" houba. Brzy jí věnuji blog. Zajímavé je, že vcelku hojně roste na bezech kdekoli...
Pak Pařezník pozdní, houba podobná a příbuzná hlívy. Odolný, pikantní a chutný...Bramborová medaile...
Další, letos vzhledem k mírnému počasí početná skupina druhů, které ke konzumaci už mají lecjaké vady na kráse a záleží na jejich stáří a zažitých mrazech...
Srovnal bych je asi takhle: Rosolozub huspenitý, Šťavnatka pomrazka, Šťavnatka modřínová, Šťavnatka panenská, Třepenitka maková, Opeňka měnlivá, Penízovka kuželovitá a máslová. Další podzimní houby jako Strmělku mlženku, Čirůvku fialovou a dvoubarvou bych už podobně jako předchozí skupinu považoval spíše za cennou trofej než potravinu...
Tak se teď dosyta pokoukejte co bude u nás všechno zítra večer na stole...Na podnosu zleva po obvodu je Hlíva ústřičná, Penízovka sametonohá, Rosolozub huspenitý, Třepenitka maková, Ucho Jidášovo. Uprostřed pod jmelím Pařezník pozdní...Vánoční přání nakonec, jak jinak než něžně houbové...
Díky za přízeň a zájem o přírodu a houby zvlášť, hezky si volný čas užijte i v přírodě a stále se kolem sebe dívejte...Těšte se na další povídání o tajuplném světě hub.
Velmi bych se styděl, kdyby na Štědrý den ( potažmo večer na jeho stole ) chyběly čerstvé a poživatelné houby. Naštěstí nepamatuji, že by k této situaci někdy došlo. Pojďme si ve výjimečné a svátečně vánoční atmosféře popovídat, jaké houby jsou aktuálně ve hře o prestižní místo u večeře v tento magický den a sestavme jakýsi pomyslný žebříček jejich kvality.
Favoritem a jistotou číslo jedna je ( jako v tenisu Petra Kvitová ) nepochybně Penízovka sametonohá s příznačným a oprávněným přídomkem vánoční houba. Blíže jsem se ji věnoval v předchozím blogu. Jedlá, chutná, odolná vůči mrazům, navíc letos relativně hojná...
Dvojkou budiž Hlíva ústřičná, která vánoční čas zpravidla vítá v dobré kondici.Trojku bych viděl na charismatickou zvláštní houbu Boltcovitku bezovou, alias Ucho Jidášovo...Velmi atraktivní, za sucha seschlá, vodou regenerující, v asijské kuchyni nezbytná "černá" houba. Brzy jí věnuji blog. Zajímavé je, že vcelku hojně roste na bezech kdekoli...
Pak Pařezník pozdní, houba podobná a příbuzná hlívy. Odolný, pikantní a chutný...Bramborová medaile...
Další, letos vzhledem k mírnému počasí početná skupina druhů, které ke konzumaci už mají lecjaké vady na kráse a záleží na jejich stáří a zažitých mrazech...
Srovnal bych je asi takhle: Rosolozub huspenitý, Šťavnatka pomrazka, Šťavnatka modřínová, Šťavnatka panenská, Třepenitka maková, Opeňka měnlivá, Penízovka kuželovitá a máslová. Další podzimní houby jako Strmělku mlženku, Čirůvku fialovou a dvoubarvou bych už podobně jako předchozí skupinu považoval spíše za cennou trofej než potravinu...
Tak se teď dosyta pokoukejte co bude u nás všechno zítra večer na stole...Na podnosu zleva po obvodu je Hlíva ústřičná, Penízovka sametonohá, Rosolozub huspenitý, Třepenitka maková, Ucho Jidášovo. Uprostřed pod jmelím Pařezník pozdní...Vánoční přání nakonec, jak jinak než něžně houbové...
Díky za přízeň a zájem o přírodu a houby zvlášť, hezky si volný čas užijte i v přírodě a stále se kolem sebe dívejte...Těšte se na další povídání o tajuplném světě hub.