Ucho Jidášovo alias Boltcovitka bezová
...roste i teď, zkuste si sami najít a nasbírat.
Máme přes půlku ledna a sněhu a silných mrazů jsme si do aktuální bohaté bílé nadílky příliš neužili. Ne že bych to zrovna obrečel, houbařská sezona se díky tomu prodloužila téměř neuvěřitelně.
Jistě, očekávat hřiby v lesích by byla čirá sci-fi, ale mnohé druhy (jak jsem demonstroval na štědrovečerním talíři) přežily mnohem déle, než se dalo předpokládat.
Jednou z hub, které jsou vskutku celoroční, je podivuhodná a bizarní houba nehouba Ucho Jidášovo. I její druhý název Boltcovitka bezová věrně vystihuje podobu i vlastnosti včetně konzistence. Kousnete-li totiž někoho do ucha (sím, nedoporučuji...), přijde to skoro nastejno...
Ucho Jidášovo je v kuchyni velmi atraktivní jako nenapodobitelná a nenahraditelná ingredience do čehokoliv. Polévky, zeleninové saláty, rizota, jídla s masem, omáčky. Také v octovém nálevu je skvělé. Hlavní devizou této podivuhodné houby je její zajímavá chrupavčitost, nezvyklý tvar a barva. V asijské kuchyni je hojně používána. Kdo ho najdete, budete si ho vážit a velebit jako lahůdku, prý má i léčivé účinky proti otokům, ale s tím zatím zkušenost nemám.
Ucho Jidášovo je velmi proměnlivé, za sucha je seschlé a scvrklé, při vyšší vlhkosti, po deštích či sněhu ožívá, nabývá na velikosti. Nevadí mu ani silné mrazy, období sucha přežije. Na obrázcích dokladuji jeho odolnost a přizpůsobivost podmínkám. U nás roste vcelku hojně především na černém bezu, akátu, ale i na dalších listnáčích. Jeho tvar, barva i hostitelská dřevina ho jasně charakterizují, takže byste ho neměli zaměnit.
Doporučuji právě teď pátrat v bohatých porostech černého bezu (který poskytuje i ceněné bílé květy a tmavé aromatické bobule), je vlhko, ucha žijí a čekají. V zimním období se lépe soustředíte na kmeny a zvýšíte pravděpodobnost nálezu. Za sucha totiž jsou ucha jen malými lehce přehlédnutelnými skvrnkami.
Ucho Jidášovo má teď dobrou sezonu, tak zkuste štěstí. Ještě předtím si prohlédněte galerii čerstvých fotek, dejte boltcovitku řádně "do voka" a hlavně se pozorně kolem sebe dívejte...Kolem sídliště toho všeho roste...Přeji zdar a dobrou chuť...



Máme přes půlku ledna a sněhu a silných mrazů jsme si do aktuální bohaté bílé nadílky příliš neužili. Ne že bych to zrovna obrečel, houbařská sezona se díky tomu prodloužila téměř neuvěřitelně.
Jistě, očekávat hřiby v lesích by byla čirá sci-fi, ale mnohé druhy (jak jsem demonstroval na štědrovečerním talíři) přežily mnohem déle, než se dalo předpokládat.
Jednou z hub, které jsou vskutku celoroční, je podivuhodná a bizarní houba nehouba Ucho Jidášovo. I její druhý název Boltcovitka bezová věrně vystihuje podobu i vlastnosti včetně konzistence. Kousnete-li totiž někoho do ucha (sím, nedoporučuji...), přijde to skoro nastejno...
Ucho Jidášovo je v kuchyni velmi atraktivní jako nenapodobitelná a nenahraditelná ingredience do čehokoliv. Polévky, zeleninové saláty, rizota, jídla s masem, omáčky. Také v octovém nálevu je skvělé. Hlavní devizou této podivuhodné houby je její zajímavá chrupavčitost, nezvyklý tvar a barva. V asijské kuchyni je hojně používána. Kdo ho najdete, budete si ho vážit a velebit jako lahůdku, prý má i léčivé účinky proti otokům, ale s tím zatím zkušenost nemám.
Ucho Jidášovo je velmi proměnlivé, za sucha je seschlé a scvrklé, při vyšší vlhkosti, po deštích či sněhu ožívá, nabývá na velikosti. Nevadí mu ani silné mrazy, období sucha přežije. Na obrázcích dokladuji jeho odolnost a přizpůsobivost podmínkám. U nás roste vcelku hojně především na černém bezu, akátu, ale i na dalších listnáčích. Jeho tvar, barva i hostitelská dřevina ho jasně charakterizují, takže byste ho neměli zaměnit.
Doporučuji právě teď pátrat v bohatých porostech černého bezu (který poskytuje i ceněné bílé květy a tmavé aromatické bobule), je vlhko, ucha žijí a čekají. V zimním období se lépe soustředíte na kmeny a zvýšíte pravděpodobnost nálezu. Za sucha totiž jsou ucha jen malými lehce přehlédnutelnými skvrnkami.
Ucho Jidášovo má teď dobrou sezonu, tak zkuste štěstí. Ještě předtím si prohlédněte galerii čerstvých fotek, dejte boltcovitku řádně "do voka" a hlavně se pozorně kolem sebe dívejte...Kolem sídliště toho všeho roste...Přeji zdar a dobrou chuť...




