Kačenka česká - ta je tak hezká
...aneb další dobrý tip pro jarní houbaře.
Záměrně začínám rýmem, protože z diskuse na mém předchozím blogu se postupně stala jakási nedělní chvilka poezie.
Kačenka česká je zajímavá jarní houba, kterou můžete právě teď při troše štěstí také najít. Je podobná smržům, liší se od nich především tím, že její klobouček lze oddělit od nožky. Je to proto, že je klobouček připojen narozdíl od zmiňovaných smržů pouze na vrcholu nožky.
Kačenka česká je krásná houba včetně ryze českého názvu. Klobouček je zajímavě zvrásnělý a má barvu od žluté po hnědou. Roste od března do května většinou v prosvětlených listnatých a smíšených lesích s výskytem jasanů, jeřábů, třešní, topolů, osik, hlohů, ale i jív a lísek. Má ráda substrát bohatý na organické hmoty. Když se daří, můžete najít i mnoho set plodnic téhle krasavice. Jako žena je ovšem velmi nevyzpytatelná a nevypočítatelná. Bohaté nálezy z minulých let se mnohdy změní na marnou snahu o další nálezy. Je třeba trpělivě procházet podobné lesy a háje a každý rok zkoumat, zda se jen trochu nepřestěhovala poblíž...
Obecný návod jak k nim ale přijít, je nejistý a výsledek mnohdy nulový. I já, starý protřelý přírodní slídil, často marně čenichám po typických porostech, kde by být měla, leč není..Ale vždy se vyplatí (jak pravidelně radívám...) koukat se pod vlastní nohy.
A co v kuchyni? No, super lahůdka na císařský stůl. Chuť kačenky je charakteristická a nenapodobitelná. Lze ji použít jakkoli a vždy to bude skvělé. Ale odlomené kloboučky zapečené s pikantní masovou nádivkou, jsou naprosto špičkovou krmí.
Tož shlédněte následující galerii nálezů i reportáž z kuchyně.Třeba hned vyrazíte do přírody a budete mít štěstí...
Jistě si také kladete otázku co nás čeká v příštích týdnech. Nó, čeká, ale třeba i mine, protože, jak známo, přírodě jakož i větru a dešti neporučíš. Ale slíbit mohu do měsíce Hřib dubový, Hřib kovář i křemenáče, také podtrnky a oblíbené májovky...Slibem ovšem neurazíš, proto dodávám uvidíme...Májovky už ale jsou teď (viz foto na "nahouby")...Tak to zkoušejte, přeji hezké jaro.
Záměrně začínám rýmem, protože z diskuse na mém předchozím blogu se postupně stala jakási nedělní chvilka poezie.
Kačenka česká je zajímavá jarní houba, kterou můžete právě teď při troše štěstí také najít. Je podobná smržům, liší se od nich především tím, že její klobouček lze oddělit od nožky. Je to proto, že je klobouček připojen narozdíl od zmiňovaných smržů pouze na vrcholu nožky.
Kačenka česká je krásná houba včetně ryze českého názvu. Klobouček je zajímavě zvrásnělý a má barvu od žluté po hnědou. Roste od března do května většinou v prosvětlených listnatých a smíšených lesích s výskytem jasanů, jeřábů, třešní, topolů, osik, hlohů, ale i jív a lísek. Má ráda substrát bohatý na organické hmoty. Když se daří, můžete najít i mnoho set plodnic téhle krasavice. Jako žena je ovšem velmi nevyzpytatelná a nevypočítatelná. Bohaté nálezy z minulých let se mnohdy změní na marnou snahu o další nálezy. Je třeba trpělivě procházet podobné lesy a háje a každý rok zkoumat, zda se jen trochu nepřestěhovala poblíž...
Obecný návod jak k nim ale přijít, je nejistý a výsledek mnohdy nulový. I já, starý protřelý přírodní slídil, často marně čenichám po typických porostech, kde by být měla, leč není..Ale vždy se vyplatí (jak pravidelně radívám...) koukat se pod vlastní nohy.
A co v kuchyni? No, super lahůdka na císařský stůl. Chuť kačenky je charakteristická a nenapodobitelná. Lze ji použít jakkoli a vždy to bude skvělé. Ale odlomené kloboučky zapečené s pikantní masovou nádivkou, jsou naprosto špičkovou krmí.
Tož shlédněte následující galerii nálezů i reportáž z kuchyně.Třeba hned vyrazíte do přírody a budete mít štěstí...
Jistě si také kladete otázku co nás čeká v příštích týdnech. Nó, čeká, ale třeba i mine, protože, jak známo, přírodě jakož i větru a dešti neporučíš. Ale slíbit mohu do měsíce Hřib dubový, Hřib kovář i křemenáče, také podtrnky a oblíbené májovky...Slibem ovšem neurazíš, proto dodávám uvidíme...Májovky už ale jsou teď (viz foto na "nahouby")...Tak to zkoušejte, přeji hezké jaro.