Štědrovečerní stůl u houbařů
...aneb vánoce nanečisto...
Rád bych se podělil o naše kulinářské tradice na vánoce, ale z prozaických důvodů zaznamenám jen generální zkoušku neb technicky a časově by při svátečním večeru bylo příliš náročné vše dobře zvládnout. Tak se pokusím popsat co nesmí chybět v tu slavnostní chvíli u nás na stole.
Jsme s chotí společně celý život bytostně spjati s přírodou a při slavnostních příležitostech rádi nabízíme vše, co jsme vypěstovali a našli.. Nechybí samozřejmě i čerstvé houby, jejichž výskyt se každoročně mění v závislosti na počasí, hlavně na předchozích mrazech a výšce sněhové pokrývky. Někdy je druhů na třicet, ve špatných letech pět, šest. Letos to vypadá na druhou variantu...Hlíva ústřičná, pařezník pozdní, ucho Jidášovo, štavnatka pomrazka, šťavnatka modřínová a vánoční houba penízovka sametonohá.
A co jídla?.. Kuba, dva druhy houbance, jak nazývala moje maminka hubník, obalené houby z mražáku, pikantní plněné kačenky české, které by se vyjímaly i na císařských stolech, houby v aspiku, houbová polévka a také tradiční kyselo. To umívala moje maminka skvěle a choť ji neméně úspěšně následuje...
K tomu produkty ze zahrady jako jablka, rajčata, švestky, křížaly, mochyně, sklenka moštu i calvadosu. Jmelí vlastnoručně sklizené ne na listnáčích, ale z borovic, barborky...Ty jako by věděly, že budou letos fotografované dříve, tož si pospíšily a už některé kvetou.
Slíbil jsem také nějaký recept z hub, typický pro vánoční čas, staročeský kuba je jasným favoritem. Magdaléna Dobromila Rettigová by to jistě popsala obšírněji, já to naopak maximálně zestručním...Vezměte 400 gramů čerstvých nebo 50 gramů sušených hub, nejlépe černý stroček trubkovitý, půl kila krupek, 2-3 cibule, dvě lžíce sádla 2-3 stroužky česneku, trochu soli.. Uvařte krupky s rozdrceným česnekem a solí doměkka. Houby uvařte zvlášť. Do vymaštěného pekáče klademe postupně vrstvy krupek a hub. Poslední vrstvou budou krupky. Pokropíme trochou sádla a 25 minut pečeme.Dobrou chuť...
A teď už dnešní fotogalerie...Postupně dolů sváteční stůl, talíř s čerstvými houbami, kuba, houbový bramborový salát, kačenky české plněné pikantní masovou směsí, houby v aspiku, tradiční podkrkonošské kyselo. Pak už jen přání k vánocům a zase někdy...
Rád bych se podělil o naše kulinářské tradice na vánoce, ale z prozaických důvodů zaznamenám jen generální zkoušku neb technicky a časově by při svátečním večeru bylo příliš náročné vše dobře zvládnout. Tak se pokusím popsat co nesmí chybět v tu slavnostní chvíli u nás na stole.
Jsme s chotí společně celý život bytostně spjati s přírodou a při slavnostních příležitostech rádi nabízíme vše, co jsme vypěstovali a našli.. Nechybí samozřejmě i čerstvé houby, jejichž výskyt se každoročně mění v závislosti na počasí, hlavně na předchozích mrazech a výšce sněhové pokrývky. Někdy je druhů na třicet, ve špatných letech pět, šest. Letos to vypadá na druhou variantu...Hlíva ústřičná, pařezník pozdní, ucho Jidášovo, štavnatka pomrazka, šťavnatka modřínová a vánoční houba penízovka sametonohá.
A co jídla?.. Kuba, dva druhy houbance, jak nazývala moje maminka hubník, obalené houby z mražáku, pikantní plněné kačenky české, které by se vyjímaly i na císařských stolech, houby v aspiku, houbová polévka a také tradiční kyselo. To umívala moje maminka skvěle a choť ji neméně úspěšně následuje...
K tomu produkty ze zahrady jako jablka, rajčata, švestky, křížaly, mochyně, sklenka moštu i calvadosu. Jmelí vlastnoručně sklizené ne na listnáčích, ale z borovic, barborky...Ty jako by věděly, že budou letos fotografované dříve, tož si pospíšily a už některé kvetou.
Slíbil jsem také nějaký recept z hub, typický pro vánoční čas, staročeský kuba je jasným favoritem. Magdaléna Dobromila Rettigová by to jistě popsala obšírněji, já to naopak maximálně zestručním...Vezměte 400 gramů čerstvých nebo 50 gramů sušených hub, nejlépe černý stroček trubkovitý, půl kila krupek, 2-3 cibule, dvě lžíce sádla 2-3 stroužky česneku, trochu soli.. Uvařte krupky s rozdrceným česnekem a solí doměkka. Houby uvařte zvlášť. Do vymaštěného pekáče klademe postupně vrstvy krupek a hub. Poslední vrstvou budou krupky. Pokropíme trochou sádla a 25 minut pečeme.Dobrou chuť...
A teď už dnešní fotogalerie...Postupně dolů sváteční stůl, talíř s čerstvými houbami, kuba, houbový bramborový salát, kačenky české plněné pikantní masovou směsí, houby v aspiku, tradiční podkrkonošské kyselo. Pak už jen přání k vánocům a zase někdy...