Štědrovečerní stůl podruhé
...aneb co jsme ještě nenabídli...
Rok se s rokem sešel a jedinečný večer je tady znovu, štědrý a houbový...
Naše štědrovečerní tabule se tradičně sestává z nejrůznějších jídel, pokrmů a specialit, které často trochu měníme a upravujeme. Vždyť žádný kuchař nevstoupí do stejného jídla dvakrát, o houbařské kulinářské fantazii to platí i třikrát...Ostatně, můžete porovnat s loňským rokem v archivu.
Základním kamenem tradičního vánočního rituálu jsou aktuální čerstvé houby, druhy, které lze přinest i dnes.. Jistotou bývá vánoční houba penízovka sametonohá, ucho Jidášovo alias boltcovitka bezová, pařezník pozdní, šťavnatka pomrazka a modřínová. Hlíva ústřičná měla ideální podmínky pro růst na přelomu října a listopadu a její bohatá žeň už skončila. Ne že bych ji teď vůbec neviděl, ale bylo mi líto sklidit drobné, opět začínající trsíčky. Na talíři ji nahradila méně kvalitní hlíva fialová, která je kvůli tuhosti nejedlá. Z nejedlých hub můžeme v přírodě vidět třeba choroše zimního, poloplástvového, čihovitku masovou, rosolovku listovitou i mozkovitou, dřevokaz rosolovitý, různé druhy pevníků a outkovek.
Letošní rok byl tak nějak rozpačitý a nevydařený nejen houbařsky, ale i v přírodě a na zahrádce. Uchránění a přežití pár rajčátek tudíž považuji za úspěch, mochyně nedozrály, ořechů dvě hrsti, listí z třešní padalo v červenci...
Letos, abychom se neopakovali, jsme vám s chotí, věrnou to mou souputnicí na cestě tímto světem, lesem nevyjímaje, připravili pohled na stůl, jaký jsme s předstihem vyrobili. Stejný ovšem bude i zítra...Také barborky zdárně vykvetly a to je do příštího roku jistě dobré znamení.
Bývá dobrým zvykem nahodit nějaký chutný a dobrý recept, tož dáme kapra na houbách...
600g kapra, dvě velké cibule, tři papriky, tři větší rajčata, 250g čerstvých nebo 30g sušených, předem namočených hub, deci červeného vína, lžice rajského protlaku, šalvěj, sůl a pepř.
Čtyři porce kapra potřeme šalvějí, zprudka osmahneme na troše oleje. Kousky vyjmeme, přidáme olej na pánev, vložíme cibuli, proužky papriky a plátky hub, osolíme, opepříme, přihodíme spařená oloupaná rajčata. Podusíme směs, přidáme protlak, víno a zpátky vložíme kapří kousky a podusíme do propečení. Podáváme s bramborem nebo jako my teď s hranolky. Dobrou chuť.
Ve fotogalerii postupně defilují štědrovečerní stůl, čerstvé houby, polévka s penizovkou sametonohou, zmíněný kapr na houbách, tradiční kuba se stročkem trubkovitým, zelný salát s uchem Jidášovým, houbový závin a barborka z kdoulovce.
Do nového roku vstupte rázně a odhodlaně, málokdy bývá tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Optimismus čerpejte v přírodě jako já, je to prima...Tak zas někdy napřesrok...
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0757 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0725 kop akt 1.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0742 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0751 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0741 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0733 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0745 kop akt.jpg)
Rok se s rokem sešel a jedinečný večer je tady znovu, štědrý a houbový...
Naše štědrovečerní tabule se tradičně sestává z nejrůznějších jídel, pokrmů a specialit, které často trochu měníme a upravujeme. Vždyť žádný kuchař nevstoupí do stejného jídla dvakrát, o houbařské kulinářské fantazii to platí i třikrát...Ostatně, můžete porovnat s loňským rokem v archivu.
Základním kamenem tradičního vánočního rituálu jsou aktuální čerstvé houby, druhy, které lze přinest i dnes.. Jistotou bývá vánoční houba penízovka sametonohá, ucho Jidášovo alias boltcovitka bezová, pařezník pozdní, šťavnatka pomrazka a modřínová. Hlíva ústřičná měla ideální podmínky pro růst na přelomu října a listopadu a její bohatá žeň už skončila. Ne že bych ji teď vůbec neviděl, ale bylo mi líto sklidit drobné, opět začínající trsíčky. Na talíři ji nahradila méně kvalitní hlíva fialová, která je kvůli tuhosti nejedlá. Z nejedlých hub můžeme v přírodě vidět třeba choroše zimního, poloplástvového, čihovitku masovou, rosolovku listovitou i mozkovitou, dřevokaz rosolovitý, různé druhy pevníků a outkovek.
Letošní rok byl tak nějak rozpačitý a nevydařený nejen houbařsky, ale i v přírodě a na zahrádce. Uchránění a přežití pár rajčátek tudíž považuji za úspěch, mochyně nedozrály, ořechů dvě hrsti, listí z třešní padalo v červenci...
Letos, abychom se neopakovali, jsme vám s chotí, věrnou to mou souputnicí na cestě tímto světem, lesem nevyjímaje, připravili pohled na stůl, jaký jsme s předstihem vyrobili. Stejný ovšem bude i zítra...Také barborky zdárně vykvetly a to je do příštího roku jistě dobré znamení.
Bývá dobrým zvykem nahodit nějaký chutný a dobrý recept, tož dáme kapra na houbách...
600g kapra, dvě velké cibule, tři papriky, tři větší rajčata, 250g čerstvých nebo 30g sušených, předem namočených hub, deci červeného vína, lžice rajského protlaku, šalvěj, sůl a pepř.
Čtyři porce kapra potřeme šalvějí, zprudka osmahneme na troše oleje. Kousky vyjmeme, přidáme olej na pánev, vložíme cibuli, proužky papriky a plátky hub, osolíme, opepříme, přihodíme spařená oloupaná rajčata. Podusíme směs, přidáme protlak, víno a zpátky vložíme kapří kousky a podusíme do propečení. Podáváme s bramborem nebo jako my teď s hranolky. Dobrou chuť.
Ve fotogalerii postupně defilují štědrovečerní stůl, čerstvé houby, polévka s penizovkou sametonohou, zmíněný kapr na houbách, tradiční kuba se stročkem trubkovitým, zelný salát s uchem Jidášovým, houbový závin a barborka z kdoulovce.
Do nového roku vstupte rázně a odhodlaně, málokdy bývá tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Optimismus čerpejte v přírodě jako já, je to prima...Tak zas někdy napřesrok...
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0757 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0725 kop akt 1.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0742 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0751 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0741 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0733 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131222-0745 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20131223-4574 kop akt.jpg)