Štědrovečerní stůl
...aneb houby kam koukneš...
U pravověrných houbařů je zvykem a tradicí mít štědrovečerní tabuli vyšperkovanou houbovými jídly a přírodními symboly.
Základní normou je ovšem mít na stole co nejvíce druhů čerstvých hub, nejlépe sklizených ve slavnostní den. Letos je počasí viditelným a aktivním spolupracovníkem a tak není problém úkol splnit. Paradoxně problémem je udržet růst plodnic tak, aby neodešly do věčných lovišť dříve než se stanou ozdobou tabule...
Do "top 10", ze které nerad slevuji, patří hlíva ústřičná, pařezník pozdní, ucho Jidášovo, šťavnatka modřínová, šťavnatka pomrazka a hlavně "vánoční" houba penízovka sametonohá. Čirůvka fialová a dvoubarvá jsou milým zpestřením, ale suchohřiby - to je i pro mne docela rarita. A to mám ještě v lese čtyři kováře, které si schovávám na silvestrovskou sklizeň. Jó, letos se dějí v přírodě věci...
Penízovka sametonohá má výsadní postavení mezi "zimními" houbami proto, že je to jediná opravdu mrazuvzdorná houba a přídomek "vánoční" je věru výstižný. Daří se jí letos mimořádně, stále nasazuje další vlny a při pozorném prohlížení a sledování pařízků a stromů na ni jistě narazíte a ochutnáte...
Druhů hub, které můžete najít je více, třeba penízovka kuželovitá, strmělka mlženka, třepenitka maková, opeňka měnlivá, čirůvka zemní, tmavobělky. Z nejedlých například měkkouš kadeřavý, lištička pomerančová, hlíva fialová, třepenitka cihlová, černorosol bukový, smrkový, chrupavčitý, terčovitý a uťatý, rosolovka mozkovitá, listovitá i průsvitná. Z jedovatých jsem viděl poslední muchomůrky červené a třepenitku svazčitou.
A jsme konečně u jídel. Bohatou nabídku zčásti opakujeme, některé pokrmy obměňujeme, inovujeme a testujeme další, nové. Choť, která mne už hodně dlouho věrně doprovází nejen na častých výpravách do lesů, vod a strání, ráda vaří a tak to jde tak nějak samo...
Na stole ovšem nemohou chybět barborky, jmelí nekoupené a spousty produktů ze zahrady, jablka, hrušky, ořechy, mochyně i rajče jsme udrželi živé, adventní věnec je samozřejmě samovýroba...
Tož se podívejte v galerii na náš stůl a postupně na jídla, která jsme připravili na zítřek. S konzumací nemáme problém, nejen prase má mnoho přátel, ochota pomoci je veliká a spontánní, zásoby surovin vzdor sezoně dostačující. Navíc máme vlastně štědré večery dva, protože z publikačních a inspiračních důvodů jsme generálku měli včera. Můžete napodobit...
Takže odshora štědrovečerní stůl, kuba se stročkem trubkovitým, pikantní houbové řezy se sekanou v listovém těstu, zelný salát s uchem Jidášovým, houbový sulc, salát houbový, penízovka sametonohá k připomenutí a přání k Vánocům...
Radostnou zprávou byl slunovrat a tak jedno hezké rčení o prodlužujícím se dnu: na boží narození o bleší převalení. Mějte se vánočně...
U pravověrných houbařů je zvykem a tradicí mít štědrovečerní tabuli vyšperkovanou houbovými jídly a přírodními symboly.
Základní normou je ovšem mít na stole co nejvíce druhů čerstvých hub, nejlépe sklizených ve slavnostní den. Letos je počasí viditelným a aktivním spolupracovníkem a tak není problém úkol splnit. Paradoxně problémem je udržet růst plodnic tak, aby neodešly do věčných lovišť dříve než se stanou ozdobou tabule...
Do "top 10", ze které nerad slevuji, patří hlíva ústřičná, pařezník pozdní, ucho Jidášovo, šťavnatka modřínová, šťavnatka pomrazka a hlavně "vánoční" houba penízovka sametonohá. Čirůvka fialová a dvoubarvá jsou milým zpestřením, ale suchohřiby - to je i pro mne docela rarita. A to mám ještě v lese čtyři kováře, které si schovávám na silvestrovskou sklizeň. Jó, letos se dějí v přírodě věci...
Penízovka sametonohá má výsadní postavení mezi "zimními" houbami proto, že je to jediná opravdu mrazuvzdorná houba a přídomek "vánoční" je věru výstižný. Daří se jí letos mimořádně, stále nasazuje další vlny a při pozorném prohlížení a sledování pařízků a stromů na ni jistě narazíte a ochutnáte...
Druhů hub, které můžete najít je více, třeba penízovka kuželovitá, strmělka mlženka, třepenitka maková, opeňka měnlivá, čirůvka zemní, tmavobělky. Z nejedlých například měkkouš kadeřavý, lištička pomerančová, hlíva fialová, třepenitka cihlová, černorosol bukový, smrkový, chrupavčitý, terčovitý a uťatý, rosolovka mozkovitá, listovitá i průsvitná. Z jedovatých jsem viděl poslední muchomůrky červené a třepenitku svazčitou.
A jsme konečně u jídel. Bohatou nabídku zčásti opakujeme, některé pokrmy obměňujeme, inovujeme a testujeme další, nové. Choť, která mne už hodně dlouho věrně doprovází nejen na častých výpravách do lesů, vod a strání, ráda vaří a tak to jde tak nějak samo...
Na stole ovšem nemohou chybět barborky, jmelí nekoupené a spousty produktů ze zahrady, jablka, hrušky, ořechy, mochyně i rajče jsme udrželi živé, adventní věnec je samozřejmě samovýroba...
Tož se podívejte v galerii na náš stůl a postupně na jídla, která jsme připravili na zítřek. S konzumací nemáme problém, nejen prase má mnoho přátel, ochota pomoci je veliká a spontánní, zásoby surovin vzdor sezoně dostačující. Navíc máme vlastně štědré večery dva, protože z publikačních a inspiračních důvodů jsme generálku měli včera. Můžete napodobit...
Takže odshora štědrovečerní stůl, kuba se stročkem trubkovitým, pikantní houbové řezy se sekanou v listovém těstu, zelný salát s uchem Jidášovým, houbový sulc, salát houbový, penízovka sametonohá k připomenutí a přání k Vánocům...
Radostnou zprávou byl slunovrat a tak jedno hezké rčení o prodlužujícím se dnu: na boží narození o bleší převalení. Mějte se vánočně...
null
null