Hlíva ústřičná
...je královnou podzimu...
Z lásky k listopadu se tady vyznávám pravidelně, prostě mám rád ten zpravidla klidnější předadventní čas. Pokud jsou příznivé podmínky, což letos jsou, houby protahují obvyklou sezónu až k silným mrazům. I teď lze proto najít zajímavý sortiment druhů, včetně hřibovitých.
.
Nastupují ovšem také houby typické pro pozdní podzim, potažmo zimu. Mezi nimi cílíme na cennou hlívu ústřičnou, houbu to všestranně kladných vlastností, pro mne je to především překrásný objekt pro objektivy foťáků. Když se zadaří sledovat vývoj od miminek po dospělé plodnice, vskutku připomínající ty ústřice, je radosti až až. Většinou mi ale nenechaví spolunálezci kýženou růstovou postupku překazí sklizní do svého košíku. Většinou ale stihnu dost obrázků a ještě přinesu do kuchyně voňavé trsy. Estetický dojem je u této královny podzimu umocněn řadou kladných účinků na náš organismus.
Připomenu, proč je hlíva ústřičná tak hodnotná: posiluje imunitní systém, upravuje krevní tlak a cholesterol, léčí třeba bradavice. Doporučuje se pravidelná konzumace. Nejen diabetici jistě pochválí...Ví to i farmaceutický průmysl a pěstitelé...
Pro hlívu je letos velmi dobrý rok, roste hojně a nálezci se radostně chlubí a sdílejí bohaté trsy na sociálních sítích. Já měl kupodivu velké štěstí, při rekognoskační kontrole pařezů na frekventované trase na mne překvapivě brzy čekala krásná úroda. Vyfotil jsem, část sklidil, s tím, že hned zítra se vrátím vyfotit zbývalé po dešti, kdy se kouzelně lesknou. Leč, ouha, čekaly na mne jen anatomicky přesně a důsledně amputované trsy. Tož jsem se spokojil s několika zapomenutými plodničkami, neprohloupil jsem...
Jak nejvhodněji využít a zpracovat hlívu ústřičnou se lehce dovíte na internetu. Jen poznamenám, že my máme nejraději guláš, ve kterém nemusí být ani mnoho masa. Řízky jsou neméně chutné, jak obalené klasicky v trojobalu, tak přírodní. Vůně hlívy je příjemná, radost s ní v kuchyni trávit čas. Sušení ani nepřipomínám, prášek je stejně hodnotný. V octovém nálevu je lahodná. Mimochodem, víte že my, liberečtí, jsme čtyřicet let organizovali soutěž "Houby v octu". Velmi zajímavé porovnávání možností, jak konzervovat houby...Jó, to byly časy...
Podotknu ještě, že hlíva z přírody je s pěstovanou nesrovnatelná. Hledejte ji na listnatých stromech, živých i padlých, větvích a pařezech, vyskytuje se v parcích, na sídlištích, v městské zeleni a tak...
Přeji úspěch v hledání, štěstí přeje připraveným, malomyslným připomenu oblíbené rčení o sedlácích a bramborách. Ale i kdybyste nic nenašli, pobyt v přírodě vás jistě obohatí sám o sobě.
Obrázky v galerii vás mají navnadit a potěšit, hlíva ústřičná je vskutku královnou podzimu...
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2753 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2985 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2993 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2635 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2659 kop zakt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2630 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-4464 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-4465 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2627 kop akt.jpg)
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2612 kop akt.jpg)
Z lásky k listopadu se tady vyznávám pravidelně, prostě mám rád ten zpravidla klidnější předadventní čas. Pokud jsou příznivé podmínky, což letos jsou, houby protahují obvyklou sezónu až k silným mrazům. I teď lze proto najít zajímavý sortiment druhů, včetně hřibovitých.
.
Nastupují ovšem také houby typické pro pozdní podzim, potažmo zimu. Mezi nimi cílíme na cennou hlívu ústřičnou, houbu to všestranně kladných vlastností, pro mne je to především překrásný objekt pro objektivy foťáků. Když se zadaří sledovat vývoj od miminek po dospělé plodnice, vskutku připomínající ty ústřice, je radosti až až. Většinou mi ale nenechaví spolunálezci kýženou růstovou postupku překazí sklizní do svého košíku. Většinou ale stihnu dost obrázků a ještě přinesu do kuchyně voňavé trsy. Estetický dojem je u této královny podzimu umocněn řadou kladných účinků na náš organismus.
Připomenu, proč je hlíva ústřičná tak hodnotná: posiluje imunitní systém, upravuje krevní tlak a cholesterol, léčí třeba bradavice. Doporučuje se pravidelná konzumace. Nejen diabetici jistě pochválí...Ví to i farmaceutický průmysl a pěstitelé...
Pro hlívu je letos velmi dobrý rok, roste hojně a nálezci se radostně chlubí a sdílejí bohaté trsy na sociálních sítích. Já měl kupodivu velké štěstí, při rekognoskační kontrole pařezů na frekventované trase na mne překvapivě brzy čekala krásná úroda. Vyfotil jsem, část sklidil, s tím, že hned zítra se vrátím vyfotit zbývalé po dešti, kdy se kouzelně lesknou. Leč, ouha, čekaly na mne jen anatomicky přesně a důsledně amputované trsy. Tož jsem se spokojil s několika zapomenutými plodničkami, neprohloupil jsem...
Jak nejvhodněji využít a zpracovat hlívu ústřičnou se lehce dovíte na internetu. Jen poznamenám, že my máme nejraději guláš, ve kterém nemusí být ani mnoho masa. Řízky jsou neméně chutné, jak obalené klasicky v trojobalu, tak přírodní. Vůně hlívy je příjemná, radost s ní v kuchyni trávit čas. Sušení ani nepřipomínám, prášek je stejně hodnotný. V octovém nálevu je lahodná. Mimochodem, víte že my, liberečtí, jsme čtyřicet let organizovali soutěž "Houby v octu". Velmi zajímavé porovnávání možností, jak konzervovat houby...Jó, to byly časy...
Podotknu ještě, že hlíva z přírody je s pěstovanou nesrovnatelná. Hledejte ji na listnatých stromech, živých i padlých, větvích a pařezech, vyskytuje se v parcích, na sídlištích, v městské zeleni a tak...
Přeji úspěch v hledání, štěstí přeje připraveným, malomyslným připomenu oblíbené rčení o sedlácích a bramborách. Ale i kdybyste nic nenašli, pobyt v přírodě vás jistě obohatí sám o sobě.
Obrázky v galerii vás mají navnadit a potěšit, hlíva ústřičná je vskutku královnou podzimu...
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2753 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2985 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2993 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2635 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2659 kop zakt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2630 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-4464 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-4465 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2627 kop akt.jpg)
null
![null null](https://blog.aktualne.cz/media/420/20211122-2612 kop akt.jpg)
null