Pieta za oběti heydrichiády v neděli 22.10. 2023 v katedrále sv. Víta

26. 10. 2023 | 07:00
Přečteno 2124 krát
Je to symbolické. Ve chvílích, kdy náměstí a bulváry velkých evropských měst se zaplňují těmi, kteří se odvolávají na Adolfa Hitlera, který jistě je pro ně sympatický, stejně jako i vrah Reinhard Heydrich, který naplánoval “konečné řešení”. Kolik lidí se postavilo na obranu těch, kteří byli povražděni právě v té šabatové letošní pozdní noci v Izraeli..? Voláme: „Mír!“ Dovolil by se někdo zvolat po všech událostech v roce 1942, 43, 44 - uzavřeme mír s Adolfem Hitlerem?

Drazí přátelé, vážení přítomní, sestry a bratři,

především vy, jejichž pokrevenství, či příbuzenství vás spojuje s těmi, kteří jsou zde přítomni v podobě hořících svící. Svíce, která hoří, která dává světlo není světlomet, to není laser. Toto světlo je živé a proto stačí větší vítr a zhasne. Tyto hořící svíce nám říkají, že i když život vašich blízkých mužů, žen, ale i dětí byl zničen, tak nezhasl. Spolu s Judou Makabejským vyznáváme, že ten kdo miluje, kdo je ochoten dávat život za své přátele, jak nás poučil Syn izraelského národa, z Judského kmene, z Davidovské dynastie, Ježíš Kristus, ten má největší lásku. A to nás zde shromáždilo.

Je to symbolické. Ve chvílích, kdy náměstí a bulváry velkých evropských měst se zaplňují těmi, kteří se odvolávají na Adolfa Hitlera, který jistě je pro ně sympatický, stejně jako i vrah Reinhard Heydrich, který naplánoval “konečné řešení”. Kolik lidí se postavilo na obranu těch, kteří byli povražděni právě v té šabatové letošní pozdní noci v Izraeli..? Voláme: „Mír!“ Dovolil by se někdo zvolat po všech událostech v roce 1942, 43, 44 - uzavřeme mír s Adolfem Hitlerem?

Když jsme sem přicházeli, tak jsme byli svědky pitoreskní příhody. Až vyjdete ven, místo pomníku Masaryka tam je sloup s informacemi. Možná, že si koupíte cigarety nebo párky. Ano, jsme společností, která vyprodává všechny ideje, která prodává sama sebe. Jak se jmenuje ten zrádce, který prodal svého soukmenovce, Izraelitu, Judovce z Davidovy dynastie Ježíše Krista? Zač ho prodal? Za peníze, za lepší bydlo.

A tak s pokorou vyznejme, že svět je nemocný, náš svět je skutečně v podobné situaci, v které byl kolem 30. let a po celou dobu 2. světové války, jako i v roce 1948. Znovu! Vždyť koneckonců atentát na Heydricha byl atentátem na vysokého důstojníka bývalé spřátelené sovětské velmoci (pakt Ribbentrop–Molotov).

Drazí přátelé, zaposlouchali jsme se do Knihy knih, do úryvku z knih Makabejských. Mohli bychom říct, nakolik známe celý životní příběh těch, kteří jsou svědky toho co se zde odehrávalo v době 2. světové války, „nic nového pod sluncem“. Pálení knih, nenávist, kolaborace, sklánění se před mocnými.

Kdyby bychom se podívali na mapu z 2. stol. před Kristem, viděli bychom celou Seleukovskou říši. Tak bychom si uvědomili, že to byla říše, která by mohla soutěžit s okupovanými územími, která dobyla nacistická Třetí říše. A ten hlouček Makabejských povstalců se odváží postavit proti. Jak muselo být těm vašim blízkým, otevřít dveře - a víte, že každá tyranie spoléhá na udavače a vy nemáte často jistotu - je to fakt, nebo je to podvod? Je to nastrčená osoba abych byl zničen? Z nichž mnozí často měli určitou vazbu s těmi, kteří byli v odboji v zahraničí.

Oni, kteří v podobě hořících plaménků jsou svědectvím a ukazují, že není pravda, že by dítě nedokázalo vědět na čí straně má stát, kam patří. Víte jaká je to obrovská úloha nás přítomných, všech, i těch náhodných, kteří jste přišli na bohoslužbu? Zodpovědnost za novou generaci, která si bude vědoma, že máme-li žít v zemi na kterou právem můžeme být hrdí, pak musíme být stateční, musíme být rozumní, nemůžeme podléhat kdejaké výzvě a kdejakým utopiím, musíme znát míru svého jednání nemůžeme se odvazovat, musíme vždycky vědět, že svobodný člověk má také zodpovědnost. Musíme si také uvědomit, že není řešením svobody, není řešením budoucnosti nebýt spravedlivý.

Jak je možné, že si stále neuvědomujeme, že jestliže jednomu vezmu a druhému dám, tak musím přemýšlet, aby to bylo spravedlivé, aby to znamenalo určitou soudržnost, aby to bylo rozumné. My jsme svědky toho, jak současná společnost, jakoby vykloubená, zmatená, jenom slyší na určitá lákadla bez toho, že bychom si uvědomili, že musíme nejprve zabezpečit pravidelný lidský život.

Bible dala do vínku naší západní civilizaci - ale tato západní civilizace jak víte a podíváte-li se na mapu, se nenarodila na západě, narodila se na východě: Jeruzalém, Mezopotámie, Egypt - to je východ pro nás - je to civilizace, která právě v podobě Desatera dala základní principy společnosti. To znamená, že svoboda nemůže znamenat: dělám si co chci! Každý kdo tuto větu vysloví, je adeptem na diktátora a tyrana, na Hitlera, na Stalina a třeba řekněte i na Putina. Nemohu si přece dělat co chci! Člověk je bytost, která je stvořena, má to geneticky dáno: být pro druhé a s druhými. Cokoliv jste udělali jednomu z nejmenších, mě jste udělali. Skutečně statečný člověk, ideál antických myslitelů, jako byl Aristoteles a další, je právě člověkem, který má tyto základní čtyři vlastnosti. A když je nemá, tak je nemocný a nešťastný. Nemáme ale nemocnice, ani hospice, kde by se dal uzdravit nedostatek rozumnosti, umírněnosti, spravedlnosti a statečnosti. Statečnost je také nutná proto, aby člověk mohl mít rád. Aby mohl mít rád své blízké, svůj domov, svojí obec, svůj kraj, svoji vlast.

Tyto hořící svíce jsou pro nás nyní výzvou a školou do života. Jsou malé, jemné a jsou v ohrožení. Hoří a proto shoří. Ale jejich úloha je nenahraditelná. Tak jako nenahraditelnou úlohu sehráli ti zde, těch 264... Ale k těm bychom ještě měli připočíst i ty, kteří přišli pak, kteří se nezalekli dalších vítězství nacistických spojenců.

Druhá světová válka nám vždycky byla předkládána jako vítězství Sovětského svazu, které skončilo až osvobozením, ale vlastně okupací již v roce 1945. Nebyli jsme svobodným státem. Marně reklamoval prezident Beneš návrat západních vojáků. Co mu řekl Stalin? Ani jeden nevstoupí na území Československa, jako ani jediný voják či rodina Andersovy armády nevstoupí na území Polska. Diplomacie, vyjednávání i kompromisy Edvarda Beneše způsobily, že jsme si prožili 3 roky v omezené svobodě. Věděl, že je sám. Tak jako byl sám, když odcházel. Neloučil se na Ruzyni s delegací, odlétal posledním letadlem s občany židovské národnosti. Bylo to poslední letadlo, které odletělo z Československa. Kdyby muselo přistát, tak skončil život všech i jeho na území Německa, protože přes to území letěli.
(Dnes 22.10.2023 je tomu 85 let)

Kéž bychom se snažili poznávat pravdu. Kéž bychom si uchovali víru k dobru, kéž bychom si uchovali víru a poznání smyslu našeho života. Neboť říká Kniha knih: v Něm v Tom, "který je", jsou naše osudy a náš život. Zpěv Gloria by neměl být při zádušní bohoslužbě, ale to Gloria jsme také zpívali k poctě těch, kteří ve svém životě věřili. Věřili ve vítězství pravdy a dobra. A to je víra v Boha. Bez Něho není nic. Nevěříme tomu, že velký třesk by mohl bez rozumného projektu dojít k bytosti, která se nazývá člověk a o kterém Bible říká, že je Božím obrazem. A proto je nedotknutelný. Proto zavraždění, zabití každého člověka nevinného, je „Bohovraždou“ v tom smyslu, že vraždíme celý smysl a základní postavení Toho, „který je“. Nezapomeňme. Ne, není marné, že se scházíme. Naopak, tato bohoslužba je nutným mementem pro naší společnost a pro naší zemi. Amen.

(Opravený záznam mluveného slova.)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy