Lže Mafra nebo "ten" Golgo?

18. 12. 2010 | 22:28
Přečteno 32234 krát
Skončí Lidové noviny? Strategie píše: "Podle dobře informovaného zdroje z Mafry není zrušení deníku ZATÍM na pořadu dne, nicméně vedení koncernu není spokojeno s tím, že ztrátu Lidových novin se nedaří držet pod 10 miliony korun ročně." Jak jsem napsal: LN má ztrátu už větší, než 40 milionů. "Zatím" zrušení deníku není na pořadu dne. A copak na jaře, už to bude na pořadu dne, jak jsem napsal? Haló, Aktuálně! Nebo už je to Haló Aktuálně?

Před několika dny byl na Aktuálně.cz zcenzurován můj článek o různých informacích získaných od zdrojů zastávajících vysoké posty v Mafře ohledně budoucnosti Lidových novin. Právní oddělení Mafry žádalo odstranění tohoto článku. Údajně obsahoval nepravdivé informace. Administrátoři Aktuálně.cz žádali doložení pravdivosti článků během 48 hodin. Samozřejmě jsem jako člověk znalý jisté novinářské etiky a zvyklostí odjinud byl šokován tímto přístupem. V zemích s vyspělou novinářskou kulturou je běžné publikovat články obsahující informace, které nezávisle na sobě potvrdily nejméně dva zdroje, což byl i můj případ. Chápu, že ne každý novinář je absolutně důvěryhodný, nicméně jako člověk, který v minulosti šéfoval několika významným plátkům, si myslím, že bych jistý předpoklad důvěryhodnosti měl.

Ale fajn, chápu, že můj jižanský způsob vyjadřování většině z vás vyzní jako exhibicionismus. V mnoha západních kulturách je výraznou charakteristikou většiny lidí, kteří pracují v novinářské branži, idealismus. Češi se však idealismu vysmívají jako něčemu zbytečnému nebo utopickému a naivnímu - jsou silně pragmatický národ. Lidé v České republice už jako děti rychle pochopí, že ideály, etika, nebo hrdá individuální filozofie jsou většinovou společností zesměšňovány. Proto se většina lidí už v raném věku přidá k davu a individuální ideály odmítne. Proto pak v české společnosti nenajdeme příliš mnoho novinářů, kteří považují svou práci za posvátné poslání.

Takže jdeme k věci. Jednotlivé informace z mého původního článku se postupně potvrzují v různých médiích. Proto by mě zajímalo, kdy Aktuálně.cz uzná, že udělalo chybu stažením mého článku. Kolik bude stačit ověřených informací? Z otázek, jež jsem zaslal právnímu oddělení Mafry se již potvrdilo 5 z 8. Musím snad čekat, až se potvrdí všech osm?

Chtěl bych podotknout, že jsem ve svém článku nikoli oznamoval, ale ptal jsem se jestli vzhledem ke zminěným okolnostem Lidovky skončí. [http://fabianogolgo.blogspot.com/]

Teď se pojďme podívat na shodu mého tvrzení "Podnik MAFRA dosud vedl nejmladší syn jeho düsseldorfského majitele. Podle informací, co jsem dostal, se tento syn nyní má vrátit do Německa a na jaře se do čela podniku MAFRA má postavit nový, tentokrát skutečně profesionální německý manager" s článkem časopisu Strategie ze dne 17. prosince 2010:

"Na jaře příštího roku dojde v Mafře ke změně na postu generálního ředitele. Současného CEO Karl Hans Arnolda střídá Ralf Hermanns, který přichází z pozice obchodního ředitele největšího německého (a evropského) deníku Bild."

Dále jsem ve svém článku psal: "Dostal jsem informace od dvou zdrojů" a "Podle jeden z výše zmíněného zdrojů, Lidové noviny zápolí s dluhem cca 40 milionů Kč", zatímco se v článku z výše zmíněného časopisu píše: "Podle dobře informovaného zdroje z Mafry není zrušení deníku ZATÍM na pořadu dne, nicméně vedení koncernu není spokojeno s tím, že ztrátu Lidových novin se nedaří držet pod 10 miliony korun ročně."

Ještě jsem napsal: "Zdroj mne dále informoval, že Lidové noviny mají sice náklad kolem 80 000 výtisků." Skutečně jsem se mýlil, jenže ještě v jejich prospěch, protože Strategie píše: "Konkrétně v září 2008 lidovky prodávaly 71 000 výtisků, loni v září už to bylo jen 51 000."

Dále jsem informoval o tom, jak [Dalibor Balšínek] "Snažil se prý získat pro Lidové noviny novou inzerci, přes tzv. Blue Team (vlastní inzertní oddělení) avšak ukázalo se, že Lidové noviny inzerci nezachrání." Strategie to udavá na správnou míru: "Slabé inzertní výkony LN navíc ohrožují nejdůležitější inzertní nástroj Mafry, tzv. Topkombi, v rámci kterého se zadavatelům reklamy nabízí společná inzerce v deníku Dnes a Lidových novinách."

Jak jsem napsal: "Protože prý neexistuje způsob, jak umořit dluh Lidových novin, který se neustále zvětšuje (list je ztrátový), očekává se, že ten nový německý manažer Lidovky zruší.

Lidové noviny byly ztrátové léta, ale podnik MAFRA si je udržoval proto, aby tím zabránil jakékoliv konkurenci založit jiný pravicový (pseudo)intelektuální deník. Nyní, kdy náklad tištěných novin všeobecně a nezadržitelně klesá, je podle mého zdroje zjevné, že nikdo nikdy žádný nový pravicový deník v ČR zakládat nebude, tak už není potřeba, aby MAFRA Lidovkami tuto 'díru' na trhu ve vlastním podnikatelském zájmu blokovala."



Sami si přečtěte a posuďte:
http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=503208
"Mafra rychle ztrácí čtenáře
Autor: Strategie.cz

Německý vydavatel deníků Dnes a Lidové noviny Mafra a.s. zažívá těžké období. V posledních dvou letech přišly Lidové noviny o 28% čtenářů, Dnes o 19%.

Konkrétně v září 2008 lidovky prodávaly 71 000 výtisků, loni v září už to bylo jen 51 000. Dnes klesla za stejnou dobu z 284 000 na 230 000 výtisků.

Úbytek čtenářů kopíruje vývoj inzerce. Podle dat Kantar Media se příjmy z inzerce u Lidových novin snížily za poslední dva roky o 18%, u deníku Dnes o 25%. Mezi lety 2008 a 2009 klesly celkové inzertní příjmy koncernu Mafra o pětinu a vydavatelství přišlo o první místo v žebříčku největších českých vydavatelů, kde ho vystřídal Ringier ČR, který vydává např. Blesk či Reflex. (Vydavatel deníku E15, společnost Mladá fronta a.s. si mezi roky 2008 a 2009 v inzertních příjmech naopak polepšil o 17% a je nyní čtvrtým největším vydavatelstvím na trhu).

V souvislosti s poklesem čtenářů Lidových novin se na trhu opět objevily spekulace o jejich možném zániku. Podle dobře informovaného zdroje z Mafry není zrušení deníku zatím na pořadu dne, nicméně vedení koncernu není spokojeno s tím, že ztrátu Lidových novin se nedaří držet pod 10 miliony korun ročně. Slabé inzertní výkony LN navíc ohrožují nejdůležitější inzertní nástroj Mafry, tzv. Topkombi, v rámci kterého se zadavatelům reklamy nabízí společná inzerce v deníku Dnes a Lidových novinách.
Na jaře příštího roku dojde v Mafře ke změně na postu generálního ředitele. Současného CEO Karl Hans Arnolda střídá Ralf Hermanns, který přichází z pozice obchodního ředitele největšího německého (a evropského) deníku Bild." STRATEGIE 17.12.2010

"Lidovým novinám i serveru Lidovky.cz roste čtenost
19. listopadu 2010 13:10

PRAHA - Deníku Lidové noviny se daří. Tištěným novinám i jejich internetovému serveru Lidovky.cz roste čtenost.

Titul oproti roku 2009 zvýšil i své inzertní příjmy.
Podle nejnovějšího průzkumu čtenosti Media projektu čte Lidové noviny každý den 215 000 lidí. Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce přibylo našemu deníku 13 000 čtenářů, což představuje nárůst o 6,4 procenta.

Magazín Pátek Lidových novin, který od listopadu vychází v rozšířené verzi, přilákal 34 000 nových čtenářů. Nyní jej čte 327 000 lidí, meziroční nárůst představuje 10,3 procenta. Výrazně tak převyšuje sledovanost týdeníků Reflex či Týden, čtenost páteční přílohy Hospodářských novin poráží dokonce dvojnásobně.

Výborně si vede i zpravodajský server Lidovky.cz. Jeho návštěvnost meziročně vzrostla dokonce o 44 procent - nyní má podle NetMonitoru 845 tisíc unikátních uživatelů.

Vydávání Lidových novin je ekonomicky stabilní, v letošním roce se výkonnému řediteli Daliboru Balšínkovi podařilo dosáhnout jednoho z nejlepších hospodářských výsledků poslední dekády. Deník jako jediný na trhu posílil meziročně inzertní příjmy - a to o deset procent."

Tvrdá data o prodaných výtiscích LN a jejich remitendě za posledních deset let zde:
http://www.blisty.cz/2010/12/9/art55937.html

http://www.blisty.cz/2010/11/29/art55696.html
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/182234.aspx
http://fabianogolgo.blogspot.com/

almost glossed™ napsal(a):

Zapomněl jste zmínit, že Vám zástupce Aktuálně v odůvodnění cenzury podal pozměněné znění zákona, zřejmě v domnění, že si toho nikdo nevšimne.

Už to samo o sobě by byl v normální zemi skandál jako hrom.

Bohužel ten blog s citací dopisu L.Stejskala v nesmyslném systému nyní nemohu najít.

19.12.2010 00:15:57
almost glossed™ napsal(a):

Už to mám:

"Mour napsal(a):

Pane Stejskale, ve svém mailu adresovaném p. Golgovi (mail zveřejnil p. Golgo na své internetové stránce) citujete příslušné ustanovení zákona, na jehož základě jste stáhl příspěvek p. Golga, dosti nepřesně:

§ 5 odst. 1 písm. b) zák. č. 480/2004 Sb., totiž zní:

"Poskytovatel služby, jež spočívá v ukládání informací poskytnutých uživatelem, odpovídá za obsah informací uložených na žádost uživatele, jen ... b) dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací."

Vy ovšem ve svém mailu píšete, že "ze zákona vyplývá, že v případě, kdy se poskytovatel prokazatelně dozví o možné (sic) protiprávní povaze informací - což naplňuje oznámení společnosti Mafra a.s., je povinen učinit veškeré kroky k tomu, aby tyto odstranil nebo znepřístupnil."

S ohledem na uvedené Váš postup považuji za dosti, sit venia verbo, předpo..... Diskuse o autocenzuře pod tímto příspěvkem a nedávnými příspěvky prof. Hořejšího tak nabývají poněkud většího významu.

Pane Golgo, držím Vám palce.
26.11.2010 16:51:19
http://blog.aktualne.centru...
26.11.2010 20:40:57
Lex napsal(a):

.-.
Mám nutkavý pocit, že by se tu tiše a nenápadně mohla vkrást parádní ostuda na triku Aktuálně.cz.
Kdyby někdo chtěl. Jenže jsme v Česku. A tak přes silná slova v češtině i portugalštině půjde asi jen o šuměnku ve skleničce od hořčice.
26.11.2010 21:10:10"

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/fabiano-golgo.php?itemid=11375


MĚŘIČ POKRYTECTVÍ


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy